ⓘ Free online encyclopedia. Did you know?




                                               

Huang Taiji

Huang Taiji ya iku Kaisar nomer loro saka Dinasti Qing kang mapan ing Cina. Nalika dadi kaisar dhèwèké mesthi nggawa bali tawanan perang saka suku Han, banjur dhèwèké sinau budaya lan adat suku Han. Kaisar Huang Taiji duwé pepinginan nguwasani da ...

                                               

Suku Man

Suku Man iku salah siji suku ing Republik Rakyat Cina. Suku Man kasebar ing pirang-pirang panggonan ing donya, kang paling akèh manggon ing Provinsi Liaoning Tiongkok timur laut. Suku Man migunakaké basa Man kang kalebu ing sajeroning rumpun basa ...

                                               

Wangsa Han

Wangsa Han yaiku saka telu wangsa kang paling duwé prabawa ana ing Cina ana ing sadawané sajarah Cina. Wangsa iki dadi wangsa kang ngunakaké dhasar-dhasar nasionalitas Cina kanggo marisi pamanunggalan Cina saka wangsa sadurungé yaiku, Wangsa Qin. ...

                                               

Wangsa Ming

Rajawangsa Ming yaiku salah siji saka 2 wangsa kang diyasa déning pambrontakan wong tani sadawané sajarah Cina. Rajawangsa iki yaiku rajawangsaning sukuwangsa Kan kang pungkasan nguwasani papréntahan sawisé Rajawangsa Song. Nalika taun 1368 Zhu Y ...

                                               

Wangsa Qin

Wangsa Qin ya iku salah siji saka telu wangsa kang paling duwé prabawa ana ing Cina sadawané sajarah. Wangsa Qin misuwur dadi wangsa kang cendhèk umuré, nanging duwé dhasar-dhasar kakaisaran kang dadi pathokan kanggo wangsa-wangsa kang ana sawisé ...

                                               

Wangsa Qing

Rajawangsa Cing, ditepungi uga minangka rajawangsa Mancu yaiku salah siji saka rong rajawangsa manca kang mréntah ana ing Cina sawisé rajawangsa Yuen Mongol lan uga rajawangsa kang paling pungkasan ana ing Cina. Manca iku tegese rajawangsa papren ...

                                               

Wangsa Shang

Wangsa Shāng ya iku wangsa kang nggantèni Wangsa Xià ana ing sajarah Cina. Watara taun 1600 SM, Wangsa Shāng diyasa déning pamimpin suku Shāng, Tāng sawisé musnahaké Wangsa Xià. Mangsa pamaréntahan Wangsa Shāng nganti tekan 17 génerasi, 31 ratu l ...

                                               

Wangsa Song

Rajawangsa Song ya iku salah siji rajawangsa kang dadi pamaréntah ana ing Cina antarané taun 960 nganti tekan taun 1279 sadurungé Cina diinvasi déning Mongol. Rajawangsa iki nggantèni Lima Rajawangsa lan Sapuluh Nagara lan sawisé kalah lan digant ...

                                               

Wangsa Tang

Wangsa Tang yaiku salah siji saka telu wangsa kang paling duwé prabawa ana ing Cina sadawané sajarah Cina. Wangsa Tang nggantèni Wangsa Sui kang umuré cekak, diyasa déning Li. Li Yuan ngadegaké wangsa iki nalika taun 618 lan ngukuhaké Changan dad ...

                                               

Wangsa Zhou

Wangsa Zhou ya iku wangsa pungkasan sadurungé Cina resmi nyawiji déning Wangsa Qin. Wangsa Zhou ya iku wangsa kang paling suwé dibandhingaké karo wangsa-wangsa liyané ana ing sajarah Cina, lan wiwit kawanuhaké nganggo wesi ana ing Cina.

                                               

Wong Bai

Suku Bai utawa Baip iku suku saka 56 suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Ing taun 2000 cacahé warga ing suku Bai ana 1.858.063. Kurang luwih 80% warga suku Bai urip ing Dali, Yunnan, lan sisané ana ing Xichang, Bijie, Sizhuan lan Guizhou. Bas ...

                                               

Wong Hakka

Suku Hakka iku saka 56 suku kang ana ing Republik Rakyat Cina. Sebenere Suku Hakka iku anak suku, nanging suku iki kagolong anak suku kang misuwur. Jeneng Hakka duwé teges kulawarga kang teka, hak tegesé tamu utawa kang teka lan ka tegesé kulawar ...

                                               

Wong Hui

Suku Hui iku suku saka limang suku gedhé dhéwé ing Républik Rakyat Cina. Suku iki duwé agama Islam lan gedhé dhéwé ing Tiongkok. Punjere ana ing Ningxia, Hainan, Gansu, Yunnan lan Qinghai. Ningxia iku panggon kang diotonomi déning suku muslim Hui ...

                                               

Wong Jino

Wong Jino iku salah siji wong kang ana ing Repulik Rakyat Cina. Cacahe warga kang ana ing wong Jino iki kurang luwih 20.000 wong. Saka cacahé iku, paling akèh urip ing Keresidenan Xishuangbanna Provinsi Yunnan. Basa kang digunakaké ya iku basa ki ...

                                               

Wong Kirgiz

Suku Kirgiz iku suku kang angka 31 kang diakoni déning pamaréntahan Républik Rakyat Cina, minangka salah siji suku minoritas ing Cina. Cacahe wong suku Kirgiz kurang luwih ana 160.823, arep 80 % saka warga kang urip ing Prefektur Otonomi Kizilsu ...

                                               

Wong Lhoba

Wong Lhoba iku golongan wong kang ana ing Républik Rakyat Cina. Golongan wong iki kagolong paling cilik cacah jiwané tinimbang golongan-golongan wong liyané. Wong iki diakoni déning pamaréntah Cina wiwit taun 1965, lan dadi salah siji golongan wo ...

                                               

Wong Manchu

Suku Manchu ; Hanzi: 滿族, hanyu pinyin: manzu) iku saka limang suku kang gedhé ing Cina utawa Républik Rakyat Cina. Suku iki makmur nalika ngadegaké Dinasti Qing kang mrentah wiwit taun 1644 nganti tekan 1911. Wong Manchu kurang luwih ana 10 yut ...

                                               

Wong Maonan

Suku Maonan iku suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Cacahe warga suku Maonan kurang luwih 107.166, uripé ing laladan lor Laladan Otonomi Guangxi Zhuang, punjre ing Maonan Huang Jiang. Suku iki uripé ana ing pagunungan, mula populasine sithik ...

                                               

Wong Miao

Wong Miao atau ม้ง ; Burma: mun lu-myo) iku wong kang minoritas gedhé ing Républik Rakyat Cina. Wong Miao iku akèh kasebar ing sisih kidul Guizhou, sisih kulon Guangxi lan Hainan. Wong iki uga kasebar ing provinsi liya minangka wong kang lagi lel ...

                                               

Wong Mongol

Suku Mongol iku suku saka limang suku kang gedhé ing Républik Rakyat Cina. Suku iki uga diarani Mongolia. Ing donya iki ana kurang luwih 8.5 yuta wong suku Mongol. Suku Mongol, iku suku minoritas nomer 9 gedhé dhéwé ing Cina, sawisé Suku Han, Suk ...

                                               

Wong Oroqen

Wong Oroqen utawa Suku Oroqen ya iku suku saka 56 suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Cacahe wong Oroqen Tiongkok nganti 8000 wong luwih. Suku bangsa iki uripé ing pagunungan Xingan, papan kang ana ing antarané Panggon Otonom Mongolia Jero la ...

                                               

Wong Qiang

Suku Qiang iku kelompok ètnis kang dadi salah siji suku saka 56 suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Cacahe wong suku Qiang kurang luwih ana 200.000 wong. Warga Suku Qiang akèh urip ing provinsi Sichuan. Suku iki ana wiwit nalika jaman Dinasti ...

                                               

Wong She

Suku She iku saka 56 suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Kurang luwih ana 709.592 wong Suku She urip ing Zhejiang, Jiangxi lan Guangdong, Fujian. Suku She iku minoritas kang gedhé dhéwé ing provinsi Fujian lan Zhejiang. Suku She urip bareng k ...

                                               

Wong Tajik

Suku Tajik iku suku kang urip ing Républik Rakyat Cina. Ing pérangan wétan kutha Pamir, Xinjiang kang dadi pintu gerbang mlebu ing China ing panggonan sakulone Taxkorgan Tajik Autonomous Country kutha kang dibangun wiwit taun 1950-an. Panggonan i ...

                                               

Wong Tatar

Suku Tatar iku suku kang ana ing Républik Rakyat Cina. Suku iki uripé ana ing provinsi Qinghai, Papan Otonomi Xinjiang. Warga suku Tatar migunakaké basa Uighur lan basa Uzbek. Lumrahé warga Tatar iku agamané Islam. Suku iki keturunan saka Turkmen ...

                                               

Wong Uighur

Suku Uighur utawa Uygur, Uigur, Uyghur iku minoritas kang resmi ing Républik Rakyat Cina. Suku iki keturunan saka suku kuna Huihe kang ana ing Asia Tengah. Suku iki nggunakaké basa Uighur lan agamané Islam. Saliyané ing Républik Rakyat Cina, suku ...

                                               

Wong Xibe

Suku Xibe utawa Suku Sibo iku salah siji sujuku saka pitung suku minoritas ing Republik Rakyat Cina. Suku iki duwé buyut kang padha kaya ta Suku Manchu, Suku Mongol, Suku Daur, Suku Hezhen, Suku Oroqen, Suku Ewenki. Kapitu suku iki kagolong kelom ...

                                               

Wong Yi

Yi, IPA iku kelompok ètnis moderen ing Cina, Vietnam, lan Thailand. Suku iki ana ing nomer urut pitu ing 56 suku ing Républik Rakyat Cina. Warga suku Yi urip ing padésan Sichuan, Yunnan, Guizhou, lan Guangxi, lumrahé mapan ing pagunungan. Ana 3.3 ...

                                               

Wong Zhuang

Suku Zhuang ; ing basa Thai: จ้วง ผู้ Tionghoa: 壮族; Cina tradhisional: 壮族; pinyin: Zhuàngzú) iku kelompok ètnis kang akèh manggon ing Panggon Otonomi Guangxi Zhuang ing Cina kidul. Saliyané ing kono ana uga kang mapan ing Yunnan, Guangdong, G ...

                                               

Dari Negeri Poci

Dari Negeri Poci inggih punika satunggalipun sérial buku kempalan geguritan ingkang ngemot tapakipun awujud pakaryan para panggurit Indonesia saking samukawis latar wingking. Buku punika dipunbabar awit taun 1993 lan sampun ngancik séri kaping pi ...

                                               

Sastra anak

Wacan bocah utawa sastra laré iku sawijining jinis sastra kang ditulis lan diterbitaké kanggo bocah. Nanging, wacan bocah bisa waé disenengi lan diwaca déning taruna lan wong diwasa. Kajaba iku, sawatara crita ing saiki dianggep klasik, biyèn dit ...

                                               

The Undomestic Goddess

Pengacara Workaholic Samantha Sweeting gawé kesalahan gedhe. Kesalahané gedhe banget, sing bakal ngancuraké kemitraan. Mlaku-mlaku menyang njaba, dhèwèké mlaku metu saka kantor London, numpak sepur, lan mandheg ing wilayah sing dhèwèké ora ngertè ...

                                               

Cari Aku di Canti

Cari Aku di Canti inggih punika buku kempalan carita cekak anggitanipun sastrawati Wa Ode Wulan Ratna ingkang kababar déning Lingkar Pena Publishing House taun 2008. Buku punika kasil nglantaraken Wa Ode Wulan nampi bebungah Penghargaan Kusala Sa ...

                                               

Dan Hujan Pun Berhenti

Dan Hujan Pun Berhenti inggih punika judhul novèl anggitanipun Farida Susanty ingkang dipunbabar déning Grasindo ing taun 2004. Buku ingkang kandelipun 322 kaca kanthi nomer ISBN 978-979-081-441-7 punika nglantaraken namanipun Farida Susanty namp ...

                                               

Gerhana (novel)

Gerhana, punika satunggiling novèl,ingkang dipunanggit déning Ali Akbar Navis, sastrawan klairan Padang Panjang, Sumatra Barat. Minangka sastrawan Indonesia ingkang enerjik, A.A. Navis nyerat sadaya genre karya sastra kados ta puisi, cariyos ceka ...

                                               

Habis Gelap Terbitlah Terang

Habis Gelap Terbitlah Terang dipunterbitaken malih ing format ingkang bènten kaliyan buku-buku pertalan saking Door Duisternis Tot Licht taun 1938. Buku pertalan Armijn Pane punika dipuncithak kaping kalihlikur, inggih punika ingkang wiwitan taun ...

                                               

Hujan Menulis Ayam

Hujan Menulis Ayam inggih punika serat klempakan carkakipun Sutardji Calzoum Bachri, penyair ingkang kondhang amargi gegurutanipun. Serat punika dipunbabaraken déning Indonesiatera taun 2001 wonten ing Magelang lan isinipun wonten 94 kaca. Wonten ...

                                               

Ignas Kleden

Ignas Kleden inggih punika sastrawan lan sosiolog. Piyambaké nglampahi sekolah lan kuliah ing Seminari, Flores. Uga naté nyambut damel wonten Penerbit Nusa Indah, Ende, banjur pindhah wonten Jakarta dados editor Yayasan Obor tahun 1976-1977 lan Y ...

                                               

Jantung Lebah Ratu

Jantung Lebah Ratu inggih punika buku kempalan geguritan anggitanipun sastrawan Nirwan Dewanto ingkang kababar déning Gramedia Pustaka Utama, taun 2008. Buku ingkang kandelipun 94 kaca, kanthi ISBN 978-979-22-3666-8, punika nglantaraken Nirwan De ...

                                               

Kancing yang Terlepas

Kancing yang Terlepas inggih punika judhul novèl anggitanipun sastrawan Handry TM. Buku ingkang kandelipun 450 kaca kanthi nomer ISBN 978-602-03-0101-3, punika kababar déning Gramedia Pustaka Utama ing taun 2013. Novèl punika dipunambali pambabar ...

                                               

Kekasihku

Kekasihku iku buku geguritan anggitané sastrawan Joko Pinurbo sing dibabar déning Kepustakaan Populer Gramedia ing taun 2004. Buku sing kandelé wolung puluh kaca kanthi ISBN 978-979-9100-14-6, iki kasil nglumantaraké asmané Joko Pinurbo nampani p ...

                                               

Kerajaan Raminem

Karajan Raminem, punika novèl nomer kalih saking trilogi Gadis Tangsi, ingkang dipunanggit déning Suparto Brata, sastrawan klairan Surabaya. Ingkang wiwitan dipunterbitaken ing basa Indonésia déning Penerbit Buku Kompas, Januari 2006 P.T. Kompas ...

                                               

Mahligai Di Ufuk Timur

Mahligai di Ufuk Timur punika novèl nomer tiga saking trilogi Gadis Tangsi, ingkang dipunanggit déning Suparto Brata, sastrawan klairan Surabaya. Ingkang wiwitan dipunterbitaken ing basa Indonésia déning Penerbit Buku Kompas, Fèbruari 2007 P.T. K ...

                                               

Mandi Api

Mandi Api inggih punika buku kempalan carita cekak anggitanipun sastrawan Gde Aryantha Soethama ingkang dipunbabar déning Penerbit Buku Kompas taun 2006. Buku punika nglumantaraken namanipun Gde Aryantha Soethama nampi bebungah Kusala Sastra Khat ...

                                               

Mustika Naga

Mustika Naga ya iku sesirah novèl anggitané sastrawan sufi Candra Malik sing dibabar ing taun 2015 déning Penerbit Kepustakaan Populer Gramedia. Buku iki awujud novèl kanthi latar sujarah panyebaran agama Islam ing Pulau Jawa.

                                               

Perantau

Perantau inggih punika buku kempalan carita cekak anggitanipun sastrawan Gus tf Sakai ingkang kababar déning Gramedia Pustaka Utama 2007. Buku ingkang kandelipun satus sekawan dasa tiga kaca, punika nglumantaraken namanipun Gus tf Sakai nampi beb ...

                                               

Playon

Playon inggih punika buku kempalan geguritan ingkang dipunanggit déning sastrawan F. Aziz Manna, kababar déning Penerbit Grasindo, taun 2016. Buku ingkang kandelipun wolung dasa kaca, kanthi nomer ISBN 978-602-37-5760-2 punika nglantaraken namani ...

                                               

Raden Mandasia Si Pencuri Daging Sapi

Raden Mandasia Si Pencuri Daging Sapi inggih punika sesirah novèl anggitanipun sastrawan Yusi Avianto Pareanom ingkang kababar ing wulan Maret 2016 déning Banana Publishing. Buku ingkang kandelipun sekawan dasa wolu kaca, kanthi nomer ISBN 978-97 ...

                                               

Requiem bagi Rocker

Requiem bagi Rocker inggih punika buku saking sèri dhokumentasi sastra kempalan geguritan Pendhapa 14 ingkang kababar déning Pamaréntah Provinsi Jawa Tengah miyos Unit Pelaksana Teknis Taman Budaya Jawa Tengah, taun 2012. Buku kanthi nomer ISBN 9 ...

                                               

Robohnya Surau Kami

Robohnya Surau kami punika satunggiling kempalan cariyos cekak,ingkang dipunanggit déning Ali Akbar Navis, sastrawan klairan Padang Panjang, Sumatra Kulon. Minangka sastrawan Indonesia ingkang enerjik, A.A. Navis nyerat sadaya genre karya sastra ...