ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 110



                                               

Umbria

Umbria iku sawjining "regione" pagunungan ing Italia tengah, dumunung ing lembah Kali Tiber. Region iki wewatesan karo Toscana ing kulon, Marche ing wétan lan Latium ing sisih kidul. Region iki jembaré 8.456 km² kanthi populasi 834.000. Region ik ...

                                               

Uruguay

Républik Wétan Uruguay iku nagara cilik ing Amérika Latin. Nagara iki wewatesan karo Brasil ing sisih lor, Kali Uruguay ing sisih kulon, sungapan Río de la Plata River Plate ing kidul-kulon, karo Argentina ing sisih sebrang kaloroné, lan Samudra ...

                                               

Uzbèkistan

Républik Usbekistan, jeneng resminé Républik Uzbekistan, iku nagara ing Asia Tengah, sing sadurungé minangka péranganing Uni Soviet. Nagara kanthi wewengkon sing kakurung dharatan iki wewatesan karo Kazakhstan ing sisih kulon lan lor; Kirgizstan ...

                                               

Valladolid

Valladolid iku siji kutha ing Spanyol. Dunungé ing sisih kulon, ya iku ing Wewengkon Otonom Castile-Leon. Ing taun 2004, kutha iki sing ndunungi 321.713 jiwa lan ambané 197.5 km², kanthi kapadhetan 1.629 jiwa/km². Kutha iki minangka kutha krajan ...

                                               

Vatikan

Vatikan yaiku nagara mardika paling cilik ing donya, saka ambané wewengkon lan cacahing sing ndunungi. Vatikan iku enklave lan dikubengi kutha Roma ing Italia. Vatikan iku papan panggonané Paus lan wewengkon Takhta Suci, otoritas pusat Gréja Katulik.

                                               

Venesia

Venesia ya iku kutha krajan regione Veneto lan Provinsi Venesia ing Italia. Kutha iki jembaré watara 412 km² lan populasi 271.663 jiwa. Républik Venesia ngadeg ing kutha iki wiwit abad angka 9 nganti angka 18. Kutha kanal iki misuwur kanthi anané ...

                                               

Veneto

Veneto iku regione ing tlatah wétan-lor Italia kanthi padunung 4.577.408 jiwa lan kutha krajan ing Venesia. Ing sisih kulon wewatesan karo Friuli-Venezia Giulia, sisih lor wewatesan karo Austria, sisih kulon-lor karo Trentino-Alto Adige, sisih ku ...

                                               

Vietnam Kidul

Vietnam Kidul iku nagara antikuminis sing ngadeg saka taun 1954 tekan taun 1976 ing kawasan Vietnam persisé ing pérangan kidul garis parallel kaping 17. Éwadéné Vietnam Lor papané ing sisih lor garis parallel kaping 17. Républik Vietnam diproklam ...

                                               

Villa Santa Maria

Villa Santa Maria iku sawijining commune lan kutha kang dumunung ing Provinsi Chieti, ing region Abruzzo, Italia sisih kidul. Jembar wewengkon 16 km 2, kanthi padunung 1.472 lan kapadhetan 92 jiwa/km 2. Kutha iki kapérang dadi bagéan antarané: Mo ...

                                               

Villadossola

Villadossola iku sawijining kutha lan comune ing Val d’Ossola ing region Piemonte, Italia, watara 120 km lor-wétané Torino. Kutha iki dumunung sakidulé Domodossola, ing sakuloné Toce, lan ing gapurané Valle Antrona, siji saka pitu lembah ing Val ...

                                               

Virginia

Virginia iku sawijining praja ing Amérikah Sarékat. Kutha krajané yaiku Richmond lan kutha sing gedhé dhéwé yaiku Virginia Beach. Jeneng resmi praja Virginia yaiku Commonwealth of Virginia. Virginia wewatesan ing sisih lor karo West Virginia, Mar ...

                                               

Visoko

Visoko iku sawijining kutha ing Bosnia lan Herzegovina tengah, kanthi sing ndunungi watara 17.000 jiwa. Kutha iki dumunung ing dalan antara Zenica lan Sarajevo. Visoko dumunung ing pinggir Kali Bosna, patemon karo Kali Fojnička bersatu. Sacara ad ...

                                               

Višegrad

Višegrad iku sawijining kutha lan munisipalitas ing Republika Srpska, pérangan wétan saka Bosnia-Herzegovina, ing gisiking Kali Drina, dumunung ana ing dalan antarané Goražde lan Ustiprača tumuju kuthaUžice.

                                               

Volgograd

Volgograd iku jeneng siji kutha ing Rusia. Kutha iki dadi misuwur amarga Perang Stalingrad nalika Perang Donya II saka sasi September 1942 tekan Fèbruari 1943. Kutha iki dijenengi miturut Stalin. Kutha sing dawané 80 km 50 mil saka lor ngidul iki ...

                                               

Wadhuk Tempuran

Wadhuk Tempuran iku sawijining wadhuk sing dumunung ing Kabupatèn Blora. Wadhuk iki bisa mènèhi banyu tumrap kurang luwih 50 hèktar sawah ing limang désa saubengé. Kuciwané, wadhuk iki ing mangsa katiga kerep sat, saéngga njalari tuwuhan kakurang ...

                                               

Walanda

Walanda utawa Nèderlan, kang tegesé "Tanah Ngisor") iku salah siji nagara ing lor-kulon Éropah. Iring wétané nagara iki wewatesan Jerman, iring kidulé wewatesan Bèlgi, lan iring kuloné wewatesan Segara Lor. Walanda iku péranganing Karajan Walanda ...

                                               

Yushan

Yushan ya iku gunung kang paling dhuwur ing Taiwan lan gunung paling dhuwur kaping papat ing sawijining pulo. Ing mangsa atis, Yushan kerep ditutupi salju kandek kang bisa nutupi kabèh puncak bersinar kaya ta watu giok stainless. Ing sakiwa-tenge ...

                                               

Yérusalem

Yérusalem (basa Ibrani: יְרוּשָׁלַיִם Yerushalayim ; basa Arab: القدس al-Quds ; iku kutha kuna ing Wétan Tengah kang wigati banget kanggo telung agama: Agama Yahudi, Kristen, lan Islam. Kutha iki saiki kanthi de facto kutha krajané Israèl. Nangin ...

                                               

Zambia

Zambia, resminé aran Republik Zambia, yaiku nagara kang kinupengan dharatan kang manggon ing Afrikah Kidul-Tengah. Nagara iki wewatesan ing sisih lor karo Républik Dhémokratik Kongo, Tanzania ing sisih lor-wétan, Malawi ing sisih wétan, Mozambik, ...

                                               

Zenica

Zenica iku siji kutha indhustri lan kutha gedhé dhéwé katelu lan munisipalitas ing Bosnia-Herzegovina. Kutha iki minangka kutha krajan Kanton Zenica-Doboj ing Federasi Bosnia-Herzegovina. Sing ndunungi cacah 170.000 jiwa kanthi jembar wewengkon 4 ...

                                               

Zola Predosa

Zola Predosa iku sawijining comune ing Provinsi Bologna ing region Emilia-Romagna, Italia, dumunung watara 11 km sisih kuloné Bologna. Miturut data tanggal 31 Dhésèmber 2004, kutha iki kang ndunungi cacahé 16.446 jiwa lan jembar wewengkon 37.8 km ...

                                               

Zona wektu

Donya utawa bumi iki dipérang dadi 24 zona wektu kang béda-béda, miturut papan panggonan mau. Wektu universal kang dadi pathokan yaiku wektu GMT, wektu kang ana ing Greenwich, Inggris. Zona wektu racaké dipautaké menyang wektu GMT iki. Qoutes Editing

                                               

Çanakkale

Çanakkale iku siji kutha plabuhan ing Turki, kang dumunung ing Provinsi Çanakkale Populasi ing kutha iki kira-kira 96.588 jiwa

                                               

Èslan

Èslan iku nagara ing bawana Éropah. Nagara iki siji nagara pulo ing tlatah lor lan dohé kurang luwih 1.000 kilomèter saka Nurwègen. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 313.000 jiwa. Kutha krajané iku Reykjavik. Islandia utawa Tanah Es yaiku sebuah ...

                                               

Éropa Wétan

Éropa Wétan kanthi géografis ya iku tlatah ing pérangan wétan bawana Éropa. Lumrahé kawasan iki dumunung antarané pagunungan Ural lan Kaukasus sarta tapel wates Ruslan kulon, utawa kanthi alternatif uga nyakup nagara-nagara kang cedhak karo tapel ...

                                               

Éropah Kulon

Éropa Kulon sajeroning pagertèn kang paling umum yaiku konsèp pulitik kang muncul lan dianggo samangsa Perang Dingin. Tapel watesé kawangun ing pungkasan Perang Donya II, lan dumadi saka nagara-nagara kang ora dikuwasani déning bala Uni Soviet la ...

                                               

Éropah Lor

Éropa Lor minangka sebutan kanggo pérangan lor Éropa, sanadyan tapel watesé ora tetep lan duwé warna-warna vèrsi. Minangka sebutan sing nglompokaké nagara Nordik: Denmark, Finlandia, Islandia, Nurwègen lan Swèdhen, uga Åland, Kapuloan Faroe, Jan ...

                                               

Éropah Tengah

Éropa Tengah iku tlatah sing gumelar antarané Éropa Wétan lan Éropa Kulon. Tlatah iki racaké dumadi saka nagara-nagara: Ostenrik Honggari Slowak Lihtenstèn Switserlan Jerman Républik Céko Polen Slowén

                                               

Éswatini

Karajan eSwatini utawa Karajan Swaziland iku siji nagara cilik ing kidul Afrika kang ora ndarbèni pasisir lan dumunung ana antarané Afrika Kidul ing sisih kulon lan Mozambik ing sisih wétané.

                                               

Éthiopia

Républik Dhémokratik Federal Éthiopia iku nagara kang dumunung ing Afrika. Éthiopia ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka nagara mardika ing bawana mau. Minangka nagara tuwa dhéwé ing donya, kawasan Éthiopia uga minangka salah siji panggo ...

                                               

Éurasia

Éurasia yaiku superbawana gabungan saka 2 bawana yaiku Éropa lan Asia. Éurasia kadhang dianggep siji bawana alternatif. Istilah Éurasia kadhang-kadhang uga minangka ngrujuk marang nagara-nagara eks-Uni Soviet kang lagi merdeka ing Asia Tengah lan ...

                                               

Wétan Tengah

Wétan Tengah punika satunggal wewengkon ingkang kanthi pulitis lan budaya dados péranganing bawana Asia, utawi Afrika-Eurasia. Puser saking wewengkon punika inggih dharatan ing antaraning Laut Mediterania lan Lempongan Pèrsi sarta wewengkon sakin ...

                                               

-stan

Tembung stan iku asalsaka basa Pèrsi stan utawa basa Sansekerta, sthana, sing tegesé "panggonan" utawa "nagara", amèh padha karo sufiks -land sajeroning basa Inggris. Ing basa Indonésia tembung iki dadi pura utawa astana.

                                               

Loh

Loh saka basa Jawa Kuna, lwah, tegesé kali utawa ing tataran krama: lèpèn. Nanging yèn tembung loh digunakaké, lumrahé sing dikarepaké iku "iwak loh" utawa iwak sing uripé ing banyu utawa banyu sing ora asin. Conto iwak loh iku antarané: lélé, gu ...

                                               

Éksonim lan éndhonim

Éksonim utawa xénonim iku jeneng manca kanggo sasana géografis, golongan wong, basa/dhialèk. Jeneng umum sing mligi dianggo sajabané sasana, golongan wong, utawa masarakat basa sing dadi rembug lumrahé amarga ana alasan sujarahé. Éndhonim utawa o ...

                                               

Tsunami

Tsunami, iku ombak kang ana sawisé ana lindhu, gunung geni njeblug, utawa horeging météor kang ngantem tiba ing segara. Tenaga saben tsunami iku tetep, fungsi dhuwur lan lajuné. Mula yèn glombang ngampiri pasisir pasisir, dhuwuré saya tambah kama ...

                                               

Lindhu Samudra Hindhia 2004

Ing tanggal 26 Dhésèmber 2004, kadadéan lindhu dahsyat ing Samudra Hindhia, lepas pasisir kulon Acèh. Lindhu kadadéan jam 7:58:53 WIB. Pusat lindhu dumunung ing bujur Cithakan:Coor at d kurang luwih 160 km pérangan barat Acèh sedalam 10 kilomèter ...

                                               

Penyelamatan awal tsunami

Selang wektu antara lindhu kaliyan tsunami iku antara 10-15 menit, dadi kudu rikat mlayu Aja malah ngumpet ing walik témbok, témbok ora kuat nahan ombak tsunami, apamanèh benda liyané Penduduk ing wewengkon pasisir kudune wajib miara kéwan apa ba ...

                                               

Ujung Koréa

Ujung Koréa yaiku ujung ana ing Asia wétan, kang dawané watara 1.100 kilomèter menyang arah kidul dharatan Asia kontinental nganti tekan Samudra Pasifik lan diubengi Segara Jepang ing sisih wétan, Segara China Wétan ing sisih Kidul, lan Segara Ku ...

                                               

Bhèlpuri

Bhèlpuri ya iku jajanan gurih, sing asalé saka subbawana India, lan uga minangka jinis gorèngan. Panganan iki digawé saka sega, jejanganan lan saos asem jawa. Bhèl asring ditepungi ing pesisir Mumbai, kaya ta Chowpatty utawa Juhu. Salah sawijinin ...

                                               

Fattéh

Fatteh uga Shâmiyât, minangka salah sawijining sajian Levantine dumadi saka bagéyan seger, panggang, utawa stale flatbread.

                                               

Shawarma

Shawarma ya iku ulah-ulahan saka tlatah Arab kang arupa daging panggang. Daging kang digunanaké umumé daging kalkun, pithik, wedhus lan liyané. Daging kasebut kang dilebokaké ing panggangan nganggo wesi dawa lan diputer suwéné sedina. Panganan ik ...

                                               

Shèr kurma

Shèr kurma utawa Shèr khorma minangka pudding l sing dicepakaké dening umat Islam ing Lebaran lan Idul adha ing Afghanistan, Pakistan, India lan bagéan tlatah Asia Tengah.Panganan iki mangka sarapan riyaya muslim tradhisional, lan panganan cuci m ...

                                               

Annapurna

Annapura ingih punika salah satunggaling jèjèran saking pegunungaan Himalaya wonten ing Nepal. Gunung punika gadhah kathah puncak. Puncak ingkang utami inggih punika inggilipun 8.091 mdpl. Kajawi punika gunung Annapura ugi kathah pikantuk aran, a ...

                                               

Baltistan Peak

Baltistan Peak utawi K6 inggih punika salah satunggaling gunung ingkang inggilipun urutan kaping 89 ing donya, Inggilipun 7282 mèter utawi 23888 kaki. Baltistan Peak ugi saged dipunwastani K-6. K-6 minangka peranganipun karakoram Masherbrum. Gunu ...

                                               

Broad Peak

Broad Peak, ugi misuwur kanthi nama K3. Broad Peak inggih punika salah satunggaling gunung ingkang paling inggil wonten ing donya. Inggilipun kinten-kinten 8.051 mèter. Manawi dipuntegesi" Broad Peak” punika manawi kanggé Faichan Kangri boten dip ...

                                               

Buni Zom

Buni Zom inggih punika salah satunggaling gunung ingkang dèrèng kathah tiyang ingkang minggahi. Gunung punika manggèn wonten ing Pakistan, India. Inggilipun Buni Zom 21.493 kaki utawi 6551 mèter. Miturut data saking Peakery gunung punika dados gu ...

                                               

Cho Oyu

Cho Oyu utawi gunung RangeCho Oyu ingkang tegesipun Dewi Turqoise" misuwur kanthi gunung ingkang paling inggil urutan kaping enem wonten ing donya. Papanipun manggèn wonten ing sisih kilèn saking gunung ingkang paling inggil wonten ing Donya Ever ...

                                               

Chomo Lhari

Jomolhari utawi Chomolhari trekadang ugi misuwur minangka Kangchengjunga inggih punika salah satunggaling gunung ingkang wonten ing Himalaya, wonten ing watesan antawisipun Yadong Country saking Tibet kaliyan Thimphu distrik Bhutan.

                                               

Gunung Daik

Gunung Daik inggih punika Gunung ingkang mapan ing Pulau Lingga, Kabupatèn Lingga, provinsi Kapuloan Riau, Indonésia. Gunung punika inggilipun 1.i65 mdpl punika gadhah titikan ingkang khas inggih punika kanthi wontening 3 cabang sarta minangka gu ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →