ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 113




                                               

Thai

Praja Thai, kadhangkala uga karan Mueang Taek, iku nagara ing Asia Kidul-Wétan kang wewatesan kaliyan Laos lan Kamboja ing sisih wétan, Malaysia lan Lempongan Siam ing sisih kidul, lan Myanmar lan Laut Andaman ing sisih kulon. Thai biyèn dikenal ...

                                               

Timor Wétan

Timor Wétan utawa Timor-Leste utawa Timor Lorosae iku nagara ing Asia. Nagara iki wewatesan karo Indonésia lan Australia. Wewengkon mligi dumunung ana ing sisih wétan pulo Timor, nanging saliyané iku wewengkon nagara iki uga nyakup pulo Kambing u ...

                                               

Diyarbakır

Diyarbakır iku salah sawijining kutha kang paling gedhé ing Turki Kidul-Wétan. Kutha iki dumunung ana ing pinggiring Kali Tigris, lan mujudaké kutha krajan administratifé Provinsi Diyarbakır. Kanthi gunggung cacah jjiwa kang diwatara ngancik 930. ...

                                               

Turki

Turki iku nagara ing pawatesan antara bawana Éropa lan Asia. Kutha krajané yaiku Ankara. Saliyané iku kutha gedhé dhéwé sing misuwur yaiku kutha Istanbul, kutha iki jaman ndisik bekasé punjer pamaréntahané Romawi wétan, lan sawisé iku direbut Tur ...

                                               

Urfa

Urfa, uga ajejuluk Sanlıurfa, lan ing jaman kuna dikenal mawa jeneng Edessa, ya iku sawijining kutha kanthi padunung cacag 561.465 wong ing Turki Kidul-Wétan, lan minangka kutha krajané Provinsi Sanlıurfa. Akèh-akèhé padunung ing kutha iki wong A ...

                                               

Van (Turki)

Van iku kutha ing sisih wétané Turki, ing Provinsi Van. Kutha iki dumunung ing gisiking Tlaga Van sisih wétan. Kutha iki nduwèni sajarah kang dawa minangka wewengkon urban kang gedhé. Kutha iki minangka kutha kang gedhé wiwit jaman milénium SM ka ...

                                               

Wong Turki Bulgaria

Wong Turki Bulgaria kuwi sawijining golongan ètnis Turki saka Bulgaria. Ing taun 2011 cacahé ana 588.318 utawa sakiwa tengené 8.8% saka kang ndunungi total nagara iki, dadi golongan iki kalebu minoritas ètnis kang gedhé dhéwé ing nagara iki. Akèh ...

                                               

Bánh mì

Bánh mì utawa bánh mỳ, iku capurane biskuit utawa cake lan tepung utawa gandum, iku baguette saka Vietnam kang kagawe kanthi nyampurake gandum lan tepung beras, nanging luwih misuwur kanthi sesebutan jinising sandwich tradhisional. Bánh mì padata ...

                                               

Viètnam

Viètnam utawa resminé Républik Sosialis Viètnam iku siji nagara ing Asia Kidul-Wétan dharatan. Nagara iki ing sisih lor mawatesan karo Républik Rakyat Cina, karo Laos ing sisih lor-kulon, karo Kamboja ing sisih kidul-kulon lan karo Segara Cina Ki ...

                                               

Wong Bosnia

Wong Bosnia utawa Bosniak iku wong-wong Slavia Kidul katurunan saka sapérangan kang ndunungi kang alih agama dadi Islam ing sajeroning mangsa Karajan Ottoman. Wong Bosnia dijenengaké miturut jeneng Bosnia, sawijining nagara ing sisih kulon Balkan ...

                                               

Babad Bulgaria sawisé taun 1989

Artikel iki ngandaraké babading Bulgaria wiwit taun 1989. Taun 1989 iku wigati ing sajarahing Bulgaria lan Éropah Wétan. Awit ing taun iki sosialisme lèngsèr ing Bulgaria lan kapamimpinan démokratis diwiwiti.

                                               

Parté Komunis Bulgaria

Parté Komunis Bulgaria iku parté komunis lan Marxis-Leninis sing tau kuwasa ing nagara Republik Rakyat Bulgaria saka taun 1946 nganti 1989 nalika nagara iki wis ora dadi nagara komunis manèh. Parté Komunis Bulgaria iku ndominasi Koalisi Front Tan ...

                                               

Eyjafjallajökull

~ Eyjafjallajökull diucapaké minangka, lan tegesé "pulo glètser gunung" iku salah siji saka glètser Islandia sing luwih cilik. Glètser iki dunungé ana saloring Skógar lan sakuloné glètser Mýrdalsjökull sing luwih gedhé. Pucuk ès glètser iki nutup ...

                                               

Reykjavík

Reykjavík iku kutha krajané Islandia lan kutha sing gedhé dhéwé ing nagara iki. Mawa latitude 64°08 bujur lor, kutha iki minangka kutha krajan nasional sing papané paling lor. Ing Islandia dhéwé, lokasiné ana ing tlatah kidul-kulon ing pasisir ku ...

                                               

Castel Gandolfo

Cithakan:Infobox Italin comune Castel Gandolfo Latin: Castrum Gandulphi, iku salah siji kutha cilik ing Italia cedhak kutha Lazio kang ana ing sisih kidul wetané tlaga ALbano, kurang luwih adohé 0 kilomèter saka Roma, ing pagunungan Alban. Kutha ...

                                               

Islam ing Italia

Islam iku agama tauhid wigati kang dipraktèkaké déning minoritas ing Italia. Miturut prakiran taun 2011, 2% kang ndunungi Italia ndhèrèk agama iki. Wong-wong Muslim wis ana ing Italia wiwit abad kaping 9, nalika Sisilia dipréntah déning Kalifat A ...

                                               

Spagèti

Spagèti yakuwi pasta bunder asli saka Italia kang wujudé dawa kaya biting. Spagèti kagawé saka semolina utawa glepung lan banyu. Spagèti garing saka Italia kagawé saka durum gandum semolina, nanging sajabane Italia, spagèti kagawé saka glepung. S ...

                                               

Prusia

Prusia asalé iku jeneng siji laladan ing Éropah Wétan ing sapinggiré Laut Baltik ing endi siji bangsa Baltik sing isih duwé kerabat karo wong Lithuania lan wong Latvia tau manggon. Wong-wong mau nuturaké basa Prusia Kuna minangka basa ibuné ngant ...

                                               

VfB Stuttgart

VfB Stuttgart minangka salah satunggaling klub bal-balan saking nagara Jerman ingkang gadhah markas ing Stuttgart kanthi 31.082 penggemar, VfB minangka klub bal-balan paling ageng angka 7 ing Jerman lan minangka klub paling ageng wonten ing Baden ...

                                               

Giri Cemeng

Républik Giri Cemeng yaiku nagara kang dumunung ing Éropah Kidul, persisé ing tlatah Balkan lan wewatesan karo Segara Adriyatik ing sisih kidul, Krowasiya ing sisih kulon, Bosniya-Hercegowina lan Serbiya ing sisih lor, lan Albaniya ing sisih kidu ...

                                               

Daftar powiat ing Polen

Pratélan iki pratélan powiat ing Polen. Sawijing powiat iku tlatah pamaréntahan tingkat II ing Polen sangisoring provinsi lan sadhuwuré gmina. Powiat iku bisa dipadhakaké karo kutha otonom utawa kabupatèn ing Tanah Jawa. Ing ngisor iki powiat-pow ...

                                               

Provinsi ing Polen

Provinsi utawa angka woyewod-an iku laladan administratif tingkat II ing Polen wiwit abad kaping 14. Wiwit tanggal 1 Januari 1999, ing Polen ana 16 provinsi anyar. Wates-wates provinsi iki dhedhasar tlatah-tlatah utawa regio historis ing Polen. P ...

                                               

Artémis

Cithakan:Infobox déwa Yunani Artémis Basa Yunani Ἄρτεμις wonten ing mitologi Yunani punika dèwi paburon, ngalam alasan, kéwan alas, kenya, lan pawukiran. Artémis punika ingkang nolak lelara wonten ing para wanita lan kalebet dewi ingkang paring p ...

                                               

Hades

Cithakan:Infobox déwa Yunani Hades punika déwa bawah tanah wonten ing mitologi Yunani. Hades punika putra paling sepuh saking Kronos lan Rea. Hades sesarengan kaliyan sedhèrèkipun ngalahaken para Titan lan mendhet alih kakuwasaan donya. Zeus, Pos ...

                                               

Hermes

Cithakan:Infobox déwa Yunani Hermes Basa Yunani: Ἑρμῆς punika déwa ingkang mbeta pesen wonten ing mitologi Yunani. Hermes punika wiyos wonten ing Gunung Kellina ing Arkadia. Hermes putra saking Zeus lan Maia sarta kalebet salah satunggaling déwa ...

                                               

Perseus (mitologi)

Perseus punika garwanipun Andromeda lan kalebet legénda saking Mikene lan Dinasti Perseid. Perseus punika pahlawan Yunani kapisan ingkang saged ngalahaken manéka monster ingkang dipunkintun déning déwa-déwa Olimpus. Perseus punika ugi pahlawan Yu ...

                                               

Rea

Rea wonten ing mitologi Yunani punika sedhèrèk sarta garwanipun Kronos. Saking hubunganipun kaliyan Kronos, Rea gadhah laré-laré ingkang samangké badhé dados panguwasa Olimpus, laré-laré mau inggih punika Demeter, Hades, Hestia, Poseidon, Hera, l ...

                                               

Sparta

Sparta ya iku kutha ing jaman Yunani Kuna kang dadi kutha krajan Laconia lan kutha paling wigati Peloponesus ing pinggir Kali Eurotas. Sparta diadegaké déning wong-wong Doria kang ngalahaké Laconia lan Messenia ing perkembangané dadi kuwat lan ku ...

                                               

Suku Doria

Suku Doria inggih punika satunggal saking sekawan bebrayan utami ingkang dados leluhur ing bangsa Yunani kuna. Wonten ing mitologi Yunani, leluhur saking Suku Doria inggih punika Doros, putra saking Hellen. Nama Doria punika kaginakaken déning Ho ...

                                               

Tethis

Sanajan wonten titikan ingkang dados indikasi wontenipun perang Tethis ingkang kuwat nalika masa-masa ingkang kuna sanget, Tethis boten kathah kacariyosaken ing naskah Yunani Kuno utawi cathetan sajarah babagan pamujan kuna Walter Burkert. Mirsan ...

                                               

Themis

Themis wonten ing mitologi Yunani punika satunggaling Titan èstri ingkang gadhah sesambetan kaliyan Zeus Themis punika salah satunggal saking 7 garwanipun Zeus. Themis punika gadhah lare Horai lan Astraia saking Zeus. Themis ugi wonten ing Delos ...

                                               

Train à Grande Vitesse

Train à Grande Vitesse iku sepur rikat Prancis. Dikembangaké déning Alstom lan SNCF, lan dioperasèkaké déning SNCF, Parusahan rel Nasional Prancis. Sepur iki ngubungaké kutha-kutha ingi Prancis mligi Paris, lan uga nagara-nagara tangga, kaya Bèlg ...

                                               

Wong Silesia

Wong Silesia iku para sing ndunungi tlatah Silesia ing Polen, Jerman lan Républik Céko. Nganti saiki ana sawatara débat sing ndiskusèkaké manawa wong Silesia iku ètnis sing séjé utawa ora. Amerga ing sajarah modèrn wong-wong Silesia kerep dipeksa ...

                                               

Ecser

Ecser, iku sawijining kutha cilik utawa désa ing kacamatan Pest, Hongaria, sacedhaké kutha Budapest. Ecser uga duwé jeneng basa Slowakia: Ečer, lan duwé sawatara sing ndunungi minoritas wong Slowak. Désa iki dumunung ing sisih kidul-wétané Budape ...

                                               

Szentendre

Szentendre iku kutha ing pinggir kali ing county Pest, Hongaria, cedhak kutha krajan Budapest. Szentendre misuwur bab musiyum, galeri, lan seni. Amarga pemandhangané kang éndah lan anané aksès sepur lan kali, kutha iki dadi tujuan turis kang popu ...

                                               

Annapurna II

Annapurna II iku sawijining pérangan Gunung Annapurna kang dunungé ana ing pagunungan Himalaya. Gunung iki ya iku pérangan wétan pagunungan iki. Annapurna II kapisan dipènèki ing taun 1960 déning sawijining tim Britania/India/Népal kang dibawahi ...

                                               

Kopaonik

Kopaonik iku pagunungan gedhé dhéwé ing Serbia. Dunungé ana ing péranga tengah Serbia. Pucuk sing paling dhuwur ya iku Pančićs Peak, dhuwuré 2017 m saka lumahing segara. Sawijining taman nasional sing jembaré punjul 118.1 km2 dumunung ana ing sat ...

                                               

Kruševac

Kruševac iku siji kutha lan kuthamadya ing Serbia Tengah. Wewengkon kuthamadya sing ndunungi 149.732 jiwa lan wewengkon kutha 75.256 jiwa. Laladan kuthamadya jembaré 854 km² Kutha iki minangka pusat administratif Dhistrik Rasina. Sangang puluh pi ...

                                               

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica iku sawijining kutha lan munisipalitas kang dumunung ing provinsi Vojvodina, Serbia, ing gisiking Kali Sava. Ing taun 2011 kutha iki kang ndunungi 37.586, déné wewengkon administrasi Sremska Mitrovica kang ndunungi 79.773 jiwa. ...

                                               

Valjevo

Valjevo iku siji kutha lan kuthamadya ing Serbia. Kuthamadya iki dumunung ing sisih kulon lan minangka kutha krajan Dhistrik Kolubara, kang dumadi saka 5 kuthamadya liya kang luwih cilik kanthi kang ndunungi 200.000 jiwa. Sajeroning sènsus taun 2 ...

                                               

Vranje

Opština kuthamadya Vranje sing ndunungi 87.288 jiwa 2002, 55.502 jiwa manggon ing wewengkon kutha. Luwih saka 93% padunungnya ya iku wong Serbia, lan 7% sisané dumadi saka wong Roma.

                                               

Zrenjanin

Zrenjanin iku sawijining kutha lan munisipal ing Serbia, dumunung ing pérangan wétan provinsi Vojvodina ing Serbia. Kutha iki dadi punjer administrasi saka Dhistrik Banat Pusat ing Serbia. Sing ndunungi ana 79.773 jiwa, lan ing munisipal Zrenjani ...

                                               

Setatsiyun Jakarta Kota

Setatsiyun Kereta Api Jakarta Kota, dikenal uga kanthi jeneng Setatsiyun Beos iku stasiun sepur sing umuré tuwa lan dunungé ing Kalurahan Pinangsia, Kota Tua Jakarta lan dikukuhaké déning pamaréntah Kota minangka cagar budaya. Setatsiyun iki wuju ...

                                               

Bibimbap

Bibimbap punika satunggal mangkok nasi putih kaliyan lauk wonten nginggilipun ingkang wujud sayuran, daging sapi, tigan utawi endhog, lan saos pesed gochujang. Kanthi barès Bibimbap punika ateges nasi campur ingkang asalipun saking tembung 비빔 d ...

                                               

Grojogan Tapel Jaran

Grojogan Tapel Jaran utawa Horseshoe Falls, uga dikenal minangka Grojogan Kanada, iku grojogan ing Kali Niagara, dumunung akèh-akèhé ing tlatah Kanada ing tapel wates karo Amérikah Sarékat. Grojogan iki dumunung ing anatara "Titik Terrapin" ing P ...

                                               

Tlaga Singkarak

Tlaga Singkarak iku sawijining tlaga sing mbentang ing rong wewengkon kabupatèn ing provinsi Sumatra Kulon, Indonésia, ya iku kabupatèn Solok lan kabupatèn Tanah Dhatar. Tlaga vulkanis iki jembaré 107.8 km² lanminangka tlaga sing paling jembar an ...

                                               

Kabupatèn Buleleng

Kabupatèn Bulèlèng iku salah siji kabupatèn ing Provinsi Bali, pernahé ing sisih lor pulo Bali, kutha Singaraja iku kutha krajan kabupatèné. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.365.88 km² utawa --- hèktar.

                                               

Masjid Agung Jamik Singaraja

Masjid Agung Jamik Singaraja iku sawijining masjid historis sing dunungé ana ing Dalan Imam Bonjol, kalurahan Kampung Kajanan, Kabupatèn Bulèlèng, Bali, Indonésia. Miturut candrasengkala sing naté tinemu, masjid iki diadegaké ing taun 1654 Masehi ...

                                               

Alas Masin Cilacap

Alas Masin Cilacap iku rawa kang isiné wit-witan mangrove kira-kira ambané sepuluh hektar, kang digulawenthah déning Perum Perhutani KPH Banyumas Barat lan Dinas Kehutanan dan Perkebunan Kabupatèn Cilacap, Jawa Tengah minangka alas pangayom kéwan ...

                                               

Gunung Srandil

Gunung Srandil ya iku bukit sing ana ing Glémpangpasir, Kacamatan Adipala. Adohé antarané objek wisata iku karo Kutha Cilacap kira-kira 30 km arah lor-wétan. Srandil asalé saka tembung srana lan adil, kang duwé teges gunung Srandil iku sarana kan ...