ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 118



                                               

Wessex

Karajan Wessex utawi Karajan Saxon Barat inggih punika sawijining karajan Anglo-Saxon ing Inggris Barat Daya. Karajan punika kapèrang saking abad ke-6 ngantos wiwitè nagara Inggris nyatu ing abad ke-10. Anglo-Saxon pitados manawi Wessex dipunyasa ...

                                               

Kakaisaran Romawi Suci

Kakaisaran Romawi Suci, Latin: Imperium Romanum Sacrum) inggih punika kumpulané organisasi pulitik wonten ing Éropah Tengah taun 962 nganti taun 1806. Ing kawiwitan, amba wewengkoné namung dumugi Nagara Franka Wétan, punika pecahané Nagara Franka ...

                                               

Katakombe

Katakombe iku kuburan kang ana ing sangisoré lemah ing pirang-pirang kutha ing Kamaharajan Roma, khususé ing kutha Roma. Awale kuburan iku kanggo kuburan kaya lumrahé, banjur digali dadi lorong-lorong dawa sangisore lemah nganti pirang-pirang tin ...

                                               

Pompeii

Pompeii punika kutha jaman Romawi kuna ingkang sapunika sampun dados puing caket kutha Napoli. sapunika Pompeii wonten ing wewengkon Campania, Italia. Kutha Pompeii rusak amargi jeblugan Gunung Vesuvius nalika 79 Masehi. Awu fulkanik saking letus ...

                                               

Ritus Romawi

Ritus liturgis saka Gréja Roma diarani Ritus Romawi. Istilah Ritus Latin racaké dudu diartèkaké minangka siji ritus liturgis nanging minangka Gréja Partikular sajeroning Gréja Katulik sing sok-sok diarani uga minangka Patriarkat Kulon, sing ing n ...

                                               

SPQR

SPQR iku cekakan saka tembung Latin Senatus Populusque Romanus. Tegesé ya iku: "Senat lan Rakyat Roma." Ukara iki katulis ing cagak-cagak legiun Roma lan jeneng resmi Républik Roma lan Kakaisaran Romawi. Ukara iki uga katulis ing lambang kutha Ro ...

                                               

Bani Abbasiyah

Bani Abbasiyah utawa Kakhalifahan Abbasiyah iku kakhalifahan kang kapindho Islam kang kuwasa ing Baghdad. Nalika jaman iki Islam lagi ana ing jaman kang makmur, utawa asring karan The Golden Age. Nalika iku Islam lagi ana ing kamulyan ing kabèh p ...

                                               

Bani Hasyim

Bani Hasyim ya iku salah siji marga/klan ing suku Quraish. Muhammad ya iku anggota saka marga iki; bapak saka simbah kakung Muhammad ya iku Hasyim bin Abdul Manaf. Anggota saka marga iki kerep diarani Hashemites utawa Hasyimiyah.

                                               

Bani Umayah

Bani Umayah utawa Kakhalifahan Umayyah, iku kakhalifahan Islam kang pisanan sawisé Khulafaur Rasyidin kang maréntah wiwit taun 661 nganti 750 ing Jazirah Arab lan sakiwa tengené; lan wiwit 756 nganti 1031 ing Kordoba, Spanyol. Jeneng dinasti iki ...

                                               

Khalifah

Khalifah iku sesebutan kanggo panguwasa sawisé Muhammad séda. Khalifah, manut tetembungané, nduwé arti "sesulih." Khalifah kang kondhang ana papat, yaiku Abu Bakar As Shidiq, Umar bin Khattab, Utsman bin Affan, lan Ali bin Abi Thalib. Khalifah pa ...

                                               

Perang Badar

Perang Badar utawa pertempuran Badar, iku pertempuran gedhé pisanan antara umat Islam nglawan mungsuh-mungsuhé. Perang iki kadadéan tanggal 17 Maret 624 Masehi utawa 17 Ramelan 2 Hijriah. Pasukan cilik kaum Muslim kang cacahé 313 tempur ngadhepi ...

                                               

Perang Salib

Perang Salib inggih punika satunggalipun obahan umat Kristen ing Éropah ingkang merangi umat Muslim ing Palestina ingkang dipunambali saking abad kaping 11 ngantos abad kaping 13, kanthi tujuan ngrebut Wewengkon Suci saki kakuaosanipun tiyang Mus ...

                                               

Piagam madinah

Piagam Madinah uga kakenal karo sebutan Konstitusi Madinah, ya iku sawijining dhokumèn sing disusun déning Muhammad, sing wujud sawijiné perjanjian formal antarané Muhammad karo kabèh suku-suku lan kaum-kaum wigati ing Yathrib ing taun 622. Dokum ...

                                               

Wong Kurès

Wong Kurès utawa Suku Kurès iku salah siji suku bangsa Arab katurunan Ibrahim. Suku iki urip ing Mekah lan sakiwa tengene. Wong Kurès kang urip ing Mekah diarani Kurès Lembah, déné warga Kurès kang ana ing pinggirane Mekah diarani Kurès Pinggiran.

                                               

Jerman Nazi

Jerman Nazi utawa Reich Katelu iku ngarujuk mligi mangsa wiwit taun 1933 nganti 1945, nalika Adolf Hitler mimpin nagara Jerman minangka diktator lan nyebaraké ideologi nasional-sosialisme. Reich iku tembung Jerman kanggo "karajan". Disebut karaja ...

                                               

Aksara Nusantara

Aksara Nusantara iku menéka warna aksara/tulisan sing naté digunakaké ing Nusantara sadurungé dikenal aksara arab lan aksara latin. Seka runutan sing bisa digayuh, para leluhur bangsa Indonesia migunakaké aksara-aksara iku digunakaké nganti abad ...

                                               

Kesultanan Ternate

Kasultanan Ternaté, uga dikenal minangka Kerajaan Gapi, minangka salah siji saka papat karajan Islam ing Kapuloan Maluku lan minangka salah sawijining kerajaan Islam paling tuwa ing Nusantara. Kasultanan Ternaté diyasa déning Baab Mashur Malamo t ...

                                               

Praja Sundha

Karajan Sundha, miturut naskah Wangsakerta minangka Karajan kang madeg nggantèkaké Karajan Tarumanagara. Karajan Sundha diyasa Tarusbawa ing taun 591 Caka Sundha. Miturut sumber sajarah primer kang asalé saka abad kaping 16, Karajan iki minangka ...

                                               

Wangsa Isana

Tembung Isyana saking nama Sri Isyana Wikramadharmottunggadewa, inggih punika miangka gelar Mpu Sindok sasampunipun dados raja Medang 929–947. Dinasti punika nganut agama Hindhu aliran Siwa. Adhedhasar agama ingkang dipunanut, Mpu Sindok dipunpra ...

                                               

Wangsa Sanjaya

Istilah Wangsa Sanjaya kawanuhaké déning sejarawan Dr. Bosch sajeroning karangané kanthi irah-irahan Sriwijaya, de Sailendrawamsa en de Sanjayawamsa 1952. Disebutaké yèn ing Karajan Medang ana loro dinasti sing kuwasa, ya iku dinasti Sanjaya lan ...

                                               

Mandhat Inggris ing Palestina

Mandhat Inggris ing Palestina, uga ditepungi minangka Mandhat Palestina iku sawijining mandhat PBB tumrap administrasi ing Palestina a, kang rancangané disetujoni déning Dhéwan PBB ing tanggal 24 July 1922 lan lumaku wiwit tanggal 26 September 19 ...

                                               

Konferensi Dumbarton Oaks

Konferènsi Dumbarton Oaks iku sawijining konferènsi internasional kanggo négosiasi lan nyusun Perserikatan Bangsa-Bangsa. Konferènsi iki dianakaké saka tanggal 21 August nganti 7 Oktober 1944 ing Dumbarton Oaks, sawijining omah gedhé mansion ing ...

                                               

Yunani kuna

Yunani kuna tegesé pèriode Sajarah Yunani ing Èra Klasik, kang yakuwi wiwit saka 750 SM nganti 146 BC. Jaman iki dianggep dadi budaya seminal kang dadi dhasaré peradaban bangsa kulon. Budaya Yunai duwé prabawa kang kuwat tumrap Kakaisaran Romawi, ...

                                               

Austria-Hongaria

Austria-Hongaria utawa Kakaisaran Austro-Hongaria iku siji nagara ing Éropah Tengah kang madeg antara taun 1867 nganti 1918. Nagara iki gabungan saka nagara-nagara Austria lan Hungaria kang dibawahi siji kaisar. Jeneng pepak saka kakaisaran iki y ...

                                               

Prajanjèn Verdun

Prajanjèn Vèrdun ya iku prajanjian sing kalaksanan ing taun 843. Perjanjian iku mbagi tèritori Kakaisaran Karolingian sing diyasa déning Karèl ingkang Agung, dipara dadi telung nagara. Pérangan kapisan kanggo putuné, amarga miturut tradhisi bangs ...

                                               

Panumpes ing Srebrenica

Panumpes ing Srebrenica utawa rajapati gedhèn-gedhèn ing Srebrenica iku panumpes kang kalakon rikala Juli 1995. Panumpes iki matèni wong Muslim cacah 8.000 punjul, kang akèh-akèhé wong lanang lan nom-noman saka ètnis Bosni ana ing wewengkon Srebr ...

                                               

Globalisasi

Globalisasi punika satunggiling istilah ingkang gadhah sesambetan kaliyan paningkatan silih-gandhèng lan silih-gumantung antarbangsa lan antarmanungsa ing saindhenging donya lumantar perdagangan, invèstasi, lelampahan, budaya populèr, lan wujud-w ...

                                               

Kumunisme

Kuminisme iku ideologi ing donya. Penganut faham iki asal saka Manifest der Kommunistischen kang tinulis déning Karl Marx lan Friedrich Engels. Sawijining manuskrip pulitik kang pisanan dibabar ing tanggal 21 Fèbruari 1848 téyori ngenani kuminis ...

                                               

Casus belli

Casus belli iku tembung basa Latin modhèren sing tegesé "Aksi utawa insiden sing nyumet kadadéan paprangan". Casus tegesé insiden utawa kadadéan, lan belli tegesé "perang". Sanajan tembung iki kaya-kaya wis suwé dianggo amarga mawa basa Latin, na ...

                                               

Gègèr Sepèi

Gègèr Spèi ya iku kedadéan panglurugé wadyabala Inggris ing tanggal 19-20 Juni 1812 marang Kraton Ngayogyakarta. Jeneng Spèi kajupuk saka jeneng saradhadhu Spèi kang digunakaké Inggris nalika semana.

                                               

Hèlm

Hèlm ya iku Piranti kang nutup ana ing sirah /endhas.Kang digawé saka bahan jaba sing atos ora gampang pecah, lumrahé digawé saka waja, wesi, utawa plastik.Mumpangaté Helm bisa uga kanggo ngelindungi sirah ing perang, utawa pengawéan sadina-dina ...

                                               

Konflik Arab-Israel

Konflik Arab-Israèl, kanthi kasar kadadéan ing sajeroning wektu sa-abad, iku wujud konflik pulitik lan paprangan. Konflik iki kadadéan amarga anané obahan Zionis lan madegé nagara Israèl. Konflik antara nagara-nagara Arab lan Israèl isih lumaku n ...

                                               

Konflik Gaza 2008-2009

Konflik Gaza 2008-2009 iku tegesé konflik sing lumaku antara Israèl lan Hamas, sing kadadéan sawisé kadaluwarsané gencatan senjata sajeroning 6 sasi. Israèl nglancaraké serangan udara, diarani Operasi Cast Lead, marang Lurung Gaza minangka walesa ...

                                               

Konflik Israèl-Palèstina

Konflik Israèl-Palestina, minangka péranganing konflik Arab-Israèl, iku konflik kang turun-tumurun antara bangsa Israèl lan bangsa Palestina. Konflik Israèl-Palestina iki dudusawijining konflik kang prasaja, kaya-kaya dianggep kabèh bangsa Israèl ...

                                               

Perang Pasifik

Perang Pasifik, kang dikenal ing Jepang kanthi jeneng Perang Asia Timur Raya lan ing Tiongkok minangka Perang Perlawanan Terhadap Agresi Jepang), kadadéan ing Samudra Pasifik, pulo-puloné, lan ing Asia. Konflik iki kadadéan antara taun 1937 lan 1 ...

                                               

Perang Bali

Perang Bali iku perang antarané karajaan ing Bali lawan Walanda. Sakdurungé abad 19, Bali iku dikuasai déning karajan-karajan cilik kang kabéhan ing ngisoré Kraton Klungkung. Ing abad 19, Walanda wiwit mlebu amarga kepéngin nguwasani Indonésia sa ...

                                               

Perang Banjarmasin

Perang Banjarmasin iku kedadéan ing Banjarmasin taun 1859 kang diowahaké déning Pangéran Antasari. Ing perang iki Walanda Pangeran Antasari iku anaké Sultan Muhammad kang anti mara Walanda.

                                               

Perang Batak

Krajan Batak iku ana ing Tapanuli. Ing masa pamaréntahané Raja Sisimangaraja XII. Rakyat Batak ngelawan Walanda sebab Raja Sisimangaraja ora terima déné tlatah Karajaan Batak dicilikaké déning Walanda. Raja Sisimangaraja iku ora terima kutha Nata ...

                                               

Perang Goth

Perang Goth iku perang kang manggon ana ing Italia lan wewengkon-wewengkon ing saubengé kaya Dalmatia, Sardinia, Sisilia, lan Korsika wiwit taun 535 nganti tekan taun 554 antarané wadyabala Kamaharajan Romawi Timur lan wadyabala Karajan Ostrogoth ...

                                               

Perang Korea

Cithakan:Sajarah Koréa Perang Koréa, saka 25 Juni 1950 nganti 27 Juli 1953, iku konflik antarané Koréa Lor lan Koréa Kidul. Perang iki uga karan "perang sing dimandhataké" antarané Amérikah Sarékat lan sekuthu PBB-né lan kuminis Républik Rakyat C ...

                                               

Perang Salib Kapindho

Perang Salib Kapindho ya iku perang salib kapindho kang digawé saka Éropah. Perang iki kadadéan amarga kalahé County Edessa ing taun sadurungé. Edessa ya iku nagara wadya salib kang kapisan didekné sasuwené Perang Salib Kapisan, lan uga nagara ka ...

                                               

Perang Salib Rakyat

Perang Salib Rakyat ya iku péranganing Perang Salib Kapisan lan mandek kira-kira enem wulan saka April tekan Oktober 1096. Perang iki uga dikenal minangka Perang Salib Petani. Dipimpin déning Walter the Penniless lan Peter the Hermit, wadyabala b ...

                                               

Perang Sovyet-Afganistan

Perang Sovyet-Afganistan iku sawijining perang sing suwéné sangang taun ing Afganistan antarané Uni Sovyet lan Afganistan wiwit wulan Dhésèmber 1979 nganti wulan Fèbruari 1989. Kang njalari perang iki ya iku invasi Uni Sovyet marang Afganistan, k ...

                                               

Perang Vietnam

Perang Vietnam, uga karan Perang Indochina Kapindho, ya iku perang kang dumadi antarané taun 1957 lan taun 1975 ing Vietnam. Perang iki wujud péranganing Perang Dingin. Rong kubu kang perang ya iku Républik Vietnam Kidul lan Républik Dhémokratik ...

                                               

S-75 Dvina

SA-2 Guideline utawa jeneng asal Lavochkin OKB S-75, iku sistem misil dharat udara Rusia sing didisain kanggo sasaran dhuwur. Wiwit panggelarané ing taun 1957, misil iki minangka sanjata sing paling akèh dipigunakaké sajeroning sajarah. Sistem ik ...

                                               

Yunani Kuna

Yunani Kuna yaiku kabudayan ing sajarah Yunani kang diwiwiti saka periode Yunani Arkais ing abad 8 tekan 6 SM, tekan pungkasan Jaman Kuno lan wiwitané Abad Pertengahan Awal. Peradaban iki tekan puncaké ing periode Yunani Klasik, kang wiwité tumuw ...

                                               

Gangguan kuwatir

Gangguan kuwatir ya iku klompok gangguan mèntal kang ngrasaké kuwatir lan wedi kanthi kang banget. Kuwatir ing babagan mbesuk kudu kepiyé, dènè rasa wedi minangka rèaksi kanggo kaanan jaman saiki. Rasa kasebut bisa nyebabaké gejala fisik, kaya ta ...

                                               

Gangguan strès pascatraumatik

Gangguan strès posttraumatik, ing basa Inggris diarani Posttraumatic stress disorder diarani minangka gangguan mèntal kang bisa ngalami sawisé wong ngalami kedadèyan traumatik, kaya ta serangan sèksual, perang, tabrakan lalu lintas, penyalahgunaa ...

                                               

Gangguan swasana ati

Gangguan swasana ati, ing basa Inggris kasebut mood disorder uga dikenal minangka gangguan afèktif, ya iku klompok kaanan kang ngganggu swasana ati minangka fitur dhasar utama. Klasifikasi kasebut ana ing Manual Diagnostik lan Statistik Gangguan ...

                                               

Kalantipan Émosional

Kalantipan Émosional ya iku kemampuan wong kanggo nampa, netepaké, ngatur, lan ngontrol émosi saka awaké dhéwé lan wong ing sacedhaké. Ing kasus iki, émosi nuduhaké marang perasaan marang informasi babagan sesambetan. Nanging, kacerdasan/kapinter ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →