ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 121



                                               

Kapri

Kapri utawa kacang kapri iku sajenis tetuwuhan janganan sing gampang ditemoni ing pasar-pasar tradhisional Indonésia. Kapri kalebu ing golongan janganan woh, tegesé wohé sing dipangan minangka janganan lan ora éwoning who-wohan, kaya ta uga tomat ...

                                               

Karédhok

Karédhok iku panganan khas laladan Jawa Kulon. Panganan iki unik awit kabèh janganan kang digawé isih seger. Janganan kang digawé karédhok ora dimasak dhisik saéngga ngandhut gizi lan serat kang akèh. Kang mbédakaké karédhok karo lotèk yaiku kare ...

                                               

Katuk

Katuk yaiku dipunginakakên kanggé sayuran ugi kénging dipunginakakên kanggé usada. Katuk mênika tuwuhan kanthi nama latin Sauropus adrogynus Merr, famili Euphorbiaceae. Nami sanèsipun katuk inggih mênika mêmata wontên ing basa Mêlayu, simani wont ...

                                               

Kecombrang

Kecombrang yaiku siji tanduran rempah lan minangka tanduran taunan kanthi wujud terna kang kembang, woh, lan wijine bisa dimanfaatake dadi bahan sayuran. Jeneng liyané yaiku kincung, kincuang lan sambuang sarta siantan. Wong Thai nyebute kanthi j ...

                                               

Kembang kol

Cauliflower utawa kembang kol ya iku tanduran kang melu pepanthan botrytis saka spesies Brassica oleracea. Minangka sayuran, tanduran iki umum diceluk minangka kembang kubis, yai ku pertalan barès saka Bloemkool basa Walanda. Tembung blumbol uga ...

                                               

Kul

Kul uga diarani kubis, kobis, kobis bunder. Kul duwé jeneng latin Brassica oleracea L. Tuwuhan iki kalebu kalompok Capitata. Kul dimanfaatké godhongé kanggo sayuran. Godhong kul kasusun urut mbentuk bunderan utawa bunderan kan trepes. Bunderan ik ...

                                               

Labu siam

Labu siam utawa jipang ya iku tuwuhan saka suku labu-labuan kang bisa dipangan woh lan pucuké kang isih enom. Ing Indonesia, labu siam kagolong salah siwijiné janganan sayuran kang akèh didol ana ing pasar. Wohé bisa digodhog kanggo ngilangi tlut ...

                                               

Lalapan

Lalapan ya iku ubarampé sing racaké arupa jejanganan kanggo kanca mangan iwak pithik goreng utawa bakar, lélé, iwak goreng lan maneka warna lawuh liyané. Lalapan isiné ya iku kemangi, kobis, tomat, timun, godhong kates, godhong pohung lan sapanun ...

                                               

Lobak

Lobak yaiku tuwuhan kang kalebu kulawarga: Cruciferae. Béntuk umbi lobak kaya wortel, nanging isi lan kulite wernane putih. Tuwuhan lobak asalé saka negera Cina, nanging wis akèh diusahakake ing Indonésia. Tuwuhan iki gampang ditandur ing dataran ...

                                               

Ontong

Ontong inggih punika aranipun kembang gedhang. Wonten ugi ing laladan-laladan tartamtu kados ing Gunungkidul punika nyebut ontel utawi ontel gedhang. Warninipun ontong gedhang punika wonten ingkang warni ungu enom, ungu tuwa, lan wonten ugi ingka ...

                                               

Paré

Paré ya iku jeneng tuwuhan mrambat kang uripé ana ing tlatah tropis kang asalé saka tlatah Asia Tropis kang paling utama saka tlatah India kulon, ya iku Asam lan Burma. Tandhuran janganan iki ya iku salah sijiné kagolong ana ing tuwuhan labu-labu ...

                                               

Rujak duduh pindhang

Rujak duduh pindhang iku campuan antawis woh-wohan seger mirip salad legi utawa salad gula. Tuladha woh-wohan sing dipigunakaké padha karo salad gula kaya ta bengkuang, kates, dhondhong, timun, blimbing, lan liya-liyané. Woh-wohan iki dioncèki la ...

                                               

Sawi

Sawi ya iku sayuran kang kalebu marga Brassica. Godhong lan kemban wi digunakaké dadi bahan pangan ya iku dadi sayuran. Sawi dipangan nalika isih seger. Kena uga diolah utawa dimasak. Sawi iku kalebu spésies Brassica kang padha siji lan sijiné. I ...

                                               

Semur

Semur ya kuwi panganan saka Indonesia kang digawé saka adhedahsar iwak utawa lawuh liya lan duweni duduh awarna soklat. Panganan racaké iki dipangan nalika ana adicara kulawarga gedhen kaya ta riyaya. Ananging uga ana warung pangan sing nyepakaké ...

                                               

Slèdri

Slèdri yaiku salah siji tuwuhan kang lumrah kita wéruhi ana sayur kaya ta sop, bakso, capcay lan salad. Slèdri iku bisa dadi obat lelara kulit, saliyané iku uga bisa kanggo ngilangaké racun ing getih lan warasaké alèrgi. Saliyané digawé campuran ...

                                               

Timun

Timun yaiku tuwuhan kang ngrambat. Timun lumrahé ditandur ana sawah lan tegalan. Padatan, timun digawé rujak utawa jangan. Ing Indonésia, timun lumrahé digawé acar supaya bisa ngundhakaké nepsu mangan. Timun uga bisa minangka ngedunke tensi.

                                               

Tinola

Tinola yaiku sawijining olah-olahan arupa sop iwak pitik saka FIlipina. Racaké dadi panganan pambuka utawa panganan utama karo sega putih. Cara tradisional, kanggo masak yaiku iwak pitik, kenthang lan katès ijo, banjur digodhong ing Siling kenyan ...

                                               

Turi

Turi wujud wit cilik. Asal dinuga saka Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan nanging saiki wis kasebar menyang manéka laladan tropis donya. Wangun wujud wit kanthi pacawangan arang, cawang ndhatar, watang utama jejeg, tajuk cenderung saya dhuwur, godho ...

                                               

Zukini

Zukini utawi zucchini inggih punika jinising labu alit ingkang wohipun dipunpanèn sadèrèngipun mateng minangka janganan. Janganan punika kalebet salah satunggaling wujud budidaya saking Cucurbita pepo. Wonten ing nagari Prancis, Inggris, lan naga ...

                                               

Piala Suzuki AFF 2010

Kajuwaraan Bal-balan ASEAN 2010 minangka edisi kawolu saka Kajuwaraan Bal-balan ASEAN. Suzuki dadi sponsor utama manèh sajeroning turnamen edisi iki, sehingga kanthi resmi, edisi iki bernama Piala Suzuki AFF 2010. Babak panyisihan grup digelar in ...

                                               

Perang Kosovo

Perang Kosovo utawa Konflik Kosovo dipigunakaké kanggo mratélakaké rong prastawa pasulayan ing Kosovo: Wiwitan taun 1998–1999: Perang antara Pulisi lan paramilitèr Yugoslavia, lan paramilitèr Kosovo. 1999: Pembomam NATO marang Yugoslavia antara t ...

                                               

Fédération Internationale de Football Association

Fédération Internationale de Football Association utawa Federasi Internasional Persatuan Bal-balan iku badan pengatur internasional bal-balan. FIFA duwé markas ing Zürich, Swiss. FIFA diadegaké ing Paris tanggal 21 Mèi 1904 lan ngrayakaké dina da ...

                                               

Piala Intercontinental

Piala Intercontinental yaiku kompetisi bal-balan sing dadi cikal kaping Piala Dunia FIFA Club. Iki diputer ing antarane taun 1960 lan 2004. Kabeh pemenang wis dijenengi "juara dunia" dening FIFA.

                                               

FIFA Ballon dOr

FIFA Ballon dOr inggih punika satunggaling bebingah bal-balan taunan ingkang dipunparingaken dhumateng para juru main bal jaler ingkang saé piyambak sadonya wiwit taun 2010 ngantos 2015. Bebingah punika kalebet mérger antawisipun bebingah Ballon ...

                                               

Pratélaning nagara miturut Indhèks Pangembanging Manungsa

Ing ngisor iki wujud pratélan nagara miturut Indèks Pembangunan Manungsa sing kalebu sajeroning Laporan Pembangunan Manungsa Badan Program Pembangunan Perserikatan Bangsa-Bangsa sing dirilis tanggal 5 Oktober 2009. Indèks iki mitutrut data taun 2 ...

                                               

Pasukan Garuda

Pasukan Garuda dicekak KONGA utawa Kontingen Garuda ya iku wadyabala Tentara Nasional Indonésia kang tinanggenah ing nagara liya. Indonésia wiwiti nguyub sarta ngirim wadyabala garuda kanggo péranganing wadyabala tata-tentrem PBB wiwit taun 1957.

                                               

UNIIMOG

United Nations Iran-Iraq Military Observer Group iku golongan pangamat militèr saka PBB ing Iran lan Irak nalika sasi Agustus 1988 tekan Fèbruari 1991. Misi iki dilakokaké sawsé dumadi perang Iran-Irak saka September 1980 tekan Agustus 1988. Misi ...

                                               

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon iku sawijining diplomat Koréa Kidul lan Sekretaris Jenderal Perserikatan Bangsa-bangsa wektu iki. Ban Ki-moon nggantèkaké Kofi Annan sing wis ngrampungaké mangsa jabatané ing tanggal 1 Januari 2007. Ban maté njabat Mantri Luar Negeri ...

                                               

Jemaah Islamiyah

Jemaah Islamiyah, kadhangkala diéja Jamaah Islamiah iku siji organisasi militan Islam ing Asia Kidul-wétan kang ngupaya ngadegaké siji nagara Islam raksasa ing wewengkon nagara-nagara Indonésia, Singapura, Brunei, Malaysia, Thailand lan Filipina. ...

                                               

Muhammadiyah

Muhammadiyah inggih punika satunggaling organisasi Islam ingkang ageng wonten ing Indonésia. Nami oraganisasi punika dipunpendhet saking nama Muhammad, satemah Muhammadiyah ugi sadet kaloka minangka tiyang-tiyang ingkang dados pandherek Muhammad. ...

                                               

Nahdlatul Ulama

Nahdlatul Ulama, sing disingkat NU, minangka organisasi Islam paling gedhe ing Indonesia. Organisasi iki diadegaké tanggal 31 Januari 1926 lan melu ing lapangan agama, pendidikan, sosial, lan ekonomi. Ing ngarsane NU minangka salah sawijining upa ...

                                               

Al-Qaéda

Al-Qaeda, "pondasi" utawa "dhasar") iku sawijiningorganisasi paramiliter fundamentalis Islam Sunni kang salah siji angkah mligi ya iku ngurangi prabawa njaba marang kapentingan Islam. Al-Qaeda éwoning organisasi teroris internasional déning Améri ...

                                               

Basa Jerman

Basa Jerman iku kagolong basa Jermanik saka rumpun basa Indo-Éropa. Basa iki dipituturaké déning kurang luwih 100 yuta panutur ibu lan 20 yuta panutur kapindho. Basa iki basa resmi ing Jerman, Austria, Swiss, lan Bèlgi. Saliyané iku basa iki uga ...

                                               

Basa Inggris

Basa Inggris iku basa Jermanik Kulon, sing asalé saka Inggris. Basa ini sawijining kombinasi saka pirang basa lokal sing ditrapaké déning wong-wong Nurwègen, Dhénemarken, Saxon lan Angel saka abad kaping 6 nganti 10. Banjur ing taun 1066, Inggris ...

                                               

Basa Pali

Basa Pali iku basa suciné agama Buda, mligi aliran Theravada. Statusé basa iki bisa dipadhakaké basa Sangskreta. Basa Pali iku mèmper basa Sangskreta nanging luwih anyar utawa mutakir. Conthoné tembung "darma" iku ing basa Sansekerta dharma ", na ...

                                               

Basa Paniya

Basa Paniya ya iku salah siji basa Dravida ing India. Basa iki dicaturaké déning wong Paniya, suku kapencil sing kaakèhané dumunung ing praja Kerala. Basa iki uga diarani basa Pania, Paniyan, utawa Panyah. Miturut Sènsus 1981 ana 63.827 panyatur ...

                                               

Basa Saurashtra

Basa Saurashtra ya iku basa Indo-Arya sing dicaturaké déning bebrayan Saurashtra ing Gujarat sing migrasi lan dumunung ing India Kidul. Wewengkon Madurai ing Tamil Nadu paling akèh wargané saka bebrayan iki, sarta minangka sasana budayané. Basa i ...

                                               

Basa Urdu

Basa Urdhu iku sawijining basa ing Asia Kidul kang kalebu kulawarga Indo-Arya. Basa iki salah siji basa resminé Pakistan. Basa resmi sijiné yaiku basa Inggris. Saliyané iku bsa Urdhu uga dadi basa resmi ing limang praja India. Basa Urdhu kalebu k ...

                                               

Basa Acèh

Basa Acèh minangka péranganing kulawarga Basa Malayo-Polinesia. Basa iki dianggo ing Nanggröe Acèh Darussalam, dominan ing sabagéan gedhé wewengkon kajaba ing Bener Meriah, Acèh Tengah, Gayo Lues, Acèh Tamiang, Acèh Singkil, Acèh Tenggara lan Sim ...

                                               

Basa Akit

Basa Akit ya iku basa kang dituturaké déning wong Akit ing Pulo Rupat, provinsi Riau. Basa iki kelebu ing kulawarga basa Malayik lan dadi dhialék basa Malayu. Wong Akit iku wong sing manggon ing sekitaré kali Gasib lan Kali Siak nalika jaman sema ...

                                               

Basa Banjar Hulu

Basa Banjar Hulu ya iku jinis basa Banjar kang dituturaken ning Provinsi Kalimantan Kidul. Dialék séjéné sing basa Banjar ya iku basa Banjar Kuala. Rong dhialék basa iku duwé daérah panggon kang luas lan sistem linguistiké kang khas. Kaya arané B ...

                                               

Basa Bonai

Basa Bonai ya iku basa kang dituturaké déning wong Bonai ing wewengkon Rokan, Provinsi Riau. Basa iki kegolong ing kulawarga basa Melayik. Wong Bonai iku asalé sing daérah Kali Rokan, nanging ana carita asal-usul yèn wong Bonai iku saka Pagarruyu ...

                                               

Basa Bukit

Basa Bukit ya iku basa kang dituturaken ning wewengkon Provinsi Kalimantan Kidul. Mliginé ning daérah gunung Meratus. Suku kang nuturaken basa iki disebuté suku Bukit lan dadi suku kang uripé ning hulu. Pernahé ning hulu kabupatén Tabalong, Hulu ...

                                               

Basa Iban

Basa Iban yaiku basa kang dituturaké déning wong Iban ing laladan Kalimantan Kulon, Indonésia lan Sarawak, Malaysia. Basa kang ana ing rong negara iki kalebu ing keluwarga basa Malayik. Wong Iban ing Indonésia dumunung ing Kabupatén Kapuas Hulu, ...

                                               

Basa Jamee

Basa Jamee kadangkala uga karan basa Aneuk Jamee ya iku sawiji basa karo dhialék Basa Minangkabo. Basa Jamee dituturké déning Wong Aneuk Jamee. Basa iki kesebar ing pesisir Kabupatèn Acèh Kidul lan Kabupatèn Acèh Kulon ing Acèh. Ing taun 1981, pa ...

                                               

Basa Kutai

Basa Kutay ya iku basa kang kegolong basa Malayik atawa carabasa Melayu lan dituturaken karong wong Kutai ning Provinsi Kalimantan Wétan. Miturut Monografi Daerah Kabupatén Kutai. Tembung" kutay” asalé sing basa Cina kho dan thai kang tegesé naga ...

                                               

Basa Malayu Belitung

Basa Malayu Belitung ya iku dhialék basa Malayu kang dituturaké ing Pulo Belitung. Pulo iki dumadi saka rong kabupatén ya iku Belitung lan Belitung Wétan. Cacah panyatur basa iki ana 171.553 wong ing taun 1983. Basa iki duwé rupa sastra lésan kay ...

                                               

Basa Malayu Déli

Basa Malayu Déli iku jinis dhialék basa Malayu kang dituturaké déning wong Malayu ing wewengkon Kutha Medan lan Kabupatén Déli Serdang. Ing Déli Serdang, basa iki ana ing kacamatan Tanjung Morawa, Percut Sungai Tuan, lan Lubuk Pakam. Basa Malayu ...

                                               

Basa Malayu Jambi

Basa Malayu Jambi yaiku salah siji dhialék basa Malayu kang dituturaké ing wewengkon Provinsi Jambi. Mliginé basa iki dituturaké déning wong Malayu ingKutha Jambi, Kabupatén Batanghari, Kabupatén Tanjung Jabung Kulon, Tanjung Jabung Wétan, lan sa ...

                                               

Basa Malayu Langkat

Basa Malayu Langkat ya iku salah siji dhialék basa Malayu sing dituturaké déning wong Malayu ing Kabupatén Langkat lan Kutta Binjai ing Sumatra Lor, Indonésia. Basa iki masih dienggo minangka basa komunikasi padinan ing wong Langkat. Cacah panyat ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →