ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 122



                                               

Basa Melayu Bengkulu

Basa Melayu Bengkulu atawa Dhialèk Melayu Bengkulu ya iku dhialèk basa Melayu kang ana ning Kutha Bengkulu, Provinsi Bengkulu. Wong kang nganggo basa iki meneng ning tlatah sekubengané Penurunan, Pasar Baru, Anggut Atas, Sumur Meleleh, Berkas, Po ...

                                               

Basa Melayu Kupang

Basa Melayu Kupang utawa basa Kupang iki dituturké ing Kutha Kupang, Atambua, Belu, kabupatén Timor Tengah Kidul, Timor Tengah Lor, Malaka lan sekubengé ing provinsi Nusa Tenggara Wétan. Akéh kosa tembung ing basa iki ana padhané karo kosa tembun ...

                                               

Basa Muko-Muko

Basa Muko-Muko ya iku basa sing dienggo déning wong Muko-Muko kang manggon ing wewengkon Kacamatan Muko-Muko Lor lan sapérangan Kacamatan Muko-Muko Kidul. Rong kacamatan iku mlebu ing Kabupatén Bengkulu Lor. Dumasar Ethnologue, basa Muko-Muko mle ...

                                               

Basa Musi

Basa Musi atawa basa Sekayu dituturaké déning wong kang manggon ing laladan Musi Banyuasin, Sumatra Kidul. Basa iki kalebu kulawarga basa Malayik. Miturut narasumber, aran liyan basa iki yaiku basa Sekayu, sing ngemu teges yaiku Sri Ayu, dhèwèké ...

                                               

Basa Napu

Basa Napu utawa basa Pèkurèhua yaiku sawiji basa kang ana ing laladan Loré Lor, Poso propinsi Sulawesi Tengah. Basa Napu dienggo ing sangang dèsa yaiku Désa Wuasa, Désa Watu Maeta, Désa Alitupu, Désa Winiwanga. Désa Maholo, Désa Tamadue, Désa Tat ...

                                               

Basa Orang Laut

Basa Orang Laut ya iku dhialék basa Malayik kang dituturaké déning wong Orang Laut ing laladan Kapuloan Riau lan Sumatra Lor, Indonésia. Basa Orang Laut kanggo basa padinan sesrawungan suku Orang Laut. Dhéwé`é manggon ing Pulo Jaring Halus ing Ka ...

                                               

Basa Pekal

Basa Pekal yaiku basa kang dituturaken ning wewengkon kacamatan Ketahun, Kabupatèn Bengkulu Lor Provinsi Bengkulu. Golongan masarakat kang nuturaken basa iki karan suku Pekal atawa Ketahun. Miturut Monografi Provinsi Bengkulu taun 1975, wong Keta ...

                                               

Basa Pesisir Sibolga

Basa Pesisir Sibolga ya iku basa kang dituturké ing Kutha Sibolga, Tapanuli Tengah, lan sekubengé ing provinsi Sumatra Lor. Basa iki kegolong ing kelompok basa Malayik lan dadi dhialék Basa Minangkabo. Wong Sibolga nganggo basa iki ing pasrawunga ...

                                               

Basa Rawas

Basa Rawas ya iku sawiji basa kang ana ing wewengkon Musi Rawas lan Musi Rawas Lor, Propinsi Sumatra Kidul. Basa iki dadi dhialek Basa Musi miturut Ethnologue, nanging ana uga kang nyebutké basa iki minangka basa dhèwé. Basa Rawas dumadi saka tel ...

                                               

Basa Sakai

Basa Sakai ya iku basa kang dienggo déning wong Sakai ing Kacamatan Mandau, Kabupatén Bengkalis. Wong Sakai iki kagolong golongan suku kang rasa adhoh karo masarakat liyané ing laladan kono. Basa Sakai ana gayutané karo basa Malayu lan Minangkabo ...

                                               

Basa Sekak

Basa Sekak ya iku salah siji basa daérah sing dianggo déning wong suku Sekak ing Pulo Bangka, Provinsi Kapuloan Bangka-Belitung. Basa Sekak kagolong ing golongan kulawarga basa Malayik. Wong Sekak uripé akèh ing segara. Dhéwéé nganggo prahu layar ...

                                               

Basa Serawai

Basa Serawai ya iku basa sing dituturaké sewénéh wong ing Kabupatén Bengkulu Kidul, Provinsi Bengkulu. Basa iki minangka basa komunikasi wong Serawai. Kabupatén Bengkulu Kidul dumadi saka pitung daérah Kecamatan, nanging sing nganggo basa Serawai ...

                                               

Basa Siladang

Basa Siladang atawa basa Kubu ya iku dhialék basa Minangkabo/Melayu kang dituturaken karo wong Siladang ning pérangan lor daérah Penyabungan, kabupatén Mandailing Natal, Sumatra Lor. Basa Siladang ana ning rong désa ya iku Aik Banir lan Sipapaga. ...

                                               

Kulawarga basa Filipina

Sajeroning linguistik, kulawarga basa Filipina ya iku golonganing basa kang diusulaké Robert Blust nalika taun 1991. Usulané mratélakaké manawa basa-basa kang kapernah ing Filipina lan Sulawesi bang lor - kajaba basa Sama–Bajo lan sawenèh basa in ...

                                               

Basa Madura

Basa Madura kang ing basa asliné diucapaké "medhureh" dicaturaké mligi ing tlatah Madura, kapuloan Kangéan, Masalembo, lan tlatah wétaning Jawa Wétan, kaya ta ing Surabaya, Pasuruan, Malang, lan mayoritas ing wewengkon Prabalingga, Situbondo, Bon ...

                                               

Basa Mangkasar

Basa Mangkasar,uga ingaran minangka basa Makasar utawa Mangkasara iku basa kang dituturaké déning wong Mangkasar, kang ndunungi Sulawesi Kidul, Indonésia. Basa iki duwé aksara dhéwé, kang diarani Aksara Lontara, nanging saiki akèh uga kang dituli ...

                                               

Melayu Pasir Pangaraian

Basa Melayu Pasir Pangaraian atawa dhialèk Melayu Pasir Pangaraian ya iku subdhialèk Melayu Riau kang ana ning Kacamatan Rambah, Kabupatèn Rokan Hulu, Provinsi Riau. Pasir Pangaraian iku aran kutha krajan Kacamatan Rambah kang nuli dadi aran dhia ...

                                               

Basa Minangkabo

Basa Minangkabo utawa Baso Minang iku anak cawang basa Austronesia kang dicaturaké ing wewengkon Sumatra Kulon, pérangan kulon provinsi Riau sarta kasebar ing sawatara kutha liya ing Indonésia. Ana loro kontroversi ngenani Basa Minangkabo karo ba ...

                                               

Basa Nias

Basa Nias, utawa Li Niha sajeroning basa asliné, iku basa kang dipigunakaké déning kang ndunungi Pulo Nias. Basa iki minangka salah siji basa ing donya kang isih durung diweruhi persis saka endi asalé. Basa Nias minangka salah siji basa donya kan ...

                                               

Basa Rejang

Basa Rejang inggih punika basa ingkang dipun-ginakaken wonten ing kabupatèn Rejang Lebong, kabupatèn Bengkulu Ler, kabupatèn Lebong, lan kabupatèn Kepahiang; samukawis kalebet ing tlatah Provinsi Bengkulu, Indhonesia. Basa Rejang gadhah aksara pi ...

                                               

Basa Sasak

Basa Sasak iku golongan Basa Austronesia, kang dicaturaké ing provinsi Nusa Tenggara Barat, mligi ing pulo Lombok. Basa Sasak iki akèh mèmperé karo Basa Jawa lan Basa Bali amarga asliné basa iki sapadhuluran. Basa Sasak dicaturaké ing sakabèhing ...

                                               

Basa Tambora

Basa Tambora iku basa non-Austronésia sing tau digunemaké ing sakiwa-tengené Ujung Sanggar, Pulo Sumbawa. Basa iki karan ora lumrah amarga sanajan kagolong basa Papuah, basa Tambora digunemaké ing kabudayan lan praja maritim sing pernahé ing teng ...

                                               

Basa Tamil

Basa Tamil ꦠꦩꦶꦰ꦳꧀ iku kalebu ing rumpun basa Dravida lan mligi dipituturaké ing kiduling anak wano Indhia lan Sri Langka. Basa Tamil iku basa Dravida kang paling lawas sajarah panulisané. Saliyané iku basa iki kagolong arkhais, dadi ora akèh kang ...

                                               

Basa Tétum

Basa Tetun iku sawijining basa Austronesia kang dicaturaké ing Pulo Timor. Basa iki uga salah sijining basa resmi nagara Timor Wétan. Basa Tetun dicaturaké kurang luwih déning kurang luwih 800.000 jiwa. Basa iki kang dicaturaké ing Timor Wétan ut ...

                                               

Basa Using

Basa Using utawa Using iku dituturaké ing tlatah Banyuwangi utawa kang biyasa karan Blambangan. Using asalé saka tembung "kang" kang tegesé "ora". Tembung iki saka basa Bali "tusing". Asliné basa Using iki salah siji varian basa Jawa Kuna kang ta ...

                                               

Basa Hachijo

Golongan cilik dhialèk-dhialèk Hachijo utawa Hachijōjima iku wujud basa Jepang kang paling mbédani. Sagolongan dhialèk iki dicaturaké ing iring kidul Kapuloan Izu ing wewengkon Tokyo, Pulo Hachijō lan Pulo Aogashima, dalah Kapuloan Daitō ing Préf ...

                                               

Basa Jepang

Basa Nippon rungokna iku nagarabasa ing Nippon lan cacahing panyatur 127 yuta wong. Basa Nippon uga dipigunakaké déning sawatara sing ndunungi nagara sing tau ditelukake kaya Korya lan Républik Cina. Basa iki uga bisa dirungokaké ing Amérikah Sar ...

                                               

Basa Koréa

Cithakan:Teks Koréa Basa Koréa Aksara Jawa: ꦧꦱꦏꦺꦴꦫꦾ 한국어/조선말 iku basa kang paling akèh dianggo ing Koréa, lan dadi basa resmi Koréa Kidul lan Koréa Lor. Basa iki uga dituturaké kanthi luas ing Yanbian ing Cina timur laut. Secara keseluruhan ...

                                               

Basa Ruslan

Basa Ruslan iku basa Slavik kang paling akèh dicaturaké. Basa Ruslan éwoning basa-basa Slavik kulawarga basa Indo-Éropah, lan duwé kerabat antarané karo basa Sangskreta, Yunani, lan Latin. Sajeroning rumpun basa Slavik, basa Ruslan paling cedhak ...

                                               

Basa Swahili

Swahili iku sawijining basa Bantu. Basa iki dipigunakaké kanthi jembar ing tlatah sub-Sahara Afrika. Swahili iku basa ibu wong Swahili utawa Waswahili sing manggon ing sisih kidul Somalia nganti sakidulé Mozambik sing wewatesan karo Tanzania. Bas ...

                                               

Basa Chavacano

Basa Chavacano utawa Chabacano iku basa kréol kang dhedhasar basa Spanyol kang dadi basané tutur ing sawatara tlatah ing nagara Filipina, mligi ing Kutha Cavite, Ternate, Zamboanga lan Ermita. Basa iki siji-sijiné basa kang dhedhasar basa Spanyol ...

                                               

Basa Cempa

Basa Campa iku basa sing dianggo wong Cempa ing Asia Kidul-wétan. Sadurungé, basa iki dadi basa Karajan Cempa ing wewengkon Cempa sing kapernah ing tengah Vietnam. Minangka anggota kulawarga basa Malayu-Polinésia sing tumurun saka kulawarga Austr ...

                                               

Basa Malayu Kelantan-Petani

Basa Malayu Kelantan-Petani, ing Thailand katelah Yawi utawa Jawi, lan ing Kelantan katelah baso Kelate, iku basa Malaya kang dicaturaké ing praja Kelantan ing Malaysia lan ing wewengkon candhaké ing provinsi-provinsi paling kidul Thailand. Basa ...

                                               

Basa Malayu Trengganu

Basa Malayu Trengganu iku basa Malaya kang dicaturaké ing Praja Trengganu, Malaysia sadawaning laladan pasisir Trengganu mangidul tekan pasisir Payang lan Mersing, Johor lan mangétan tekan Kapuloan Anambas, Indonésia ing Segara Cina Kidul. Minori ...

                                               

Basa Arab Mesir

Basa Arab Mesir iku sawijining dhialèk basa Arab saka pang basa Semitik kulawarga basa Afro-Asiatik. Basa iki munculé ing Dèlta Kali Nil ing Mesir Hilir sakiwa-tengené ibukutha Kairo. Basa iki diturunaké saka basa Arab sing digawa para laskar Isl ...

                                               

Basa Koptik

Basa Koptik utawa Basa Koptik Mesir iku tahap pungkasan Basa Mesir, sawijining anggota saka rumpun basa Afro-Asiatik kang dipituturaké ing Mesir nganti minimal abad kaping 17. Basa Mesir wiwit ditulis mawa aksara Yunani ing abad kapisan Masèhi. A ...

                                               

Daftar gmina dwibasa ing Polen

Pratélan iki ya iku pratélan gmina dwibasa ing Polen: Miturut Kaputusan 6 Januari 2005 prekara Minoritas Nasional lan Etnis saha basa-basa tlatah, saiki ana 16 munisipalitas utawa gmina antara kalurahan utawa kacamatan dwibasa ing Polen. Basa Jer ...

                                               

Basa Silesia

Basa Silesia iku sawijining basa Slavik sing dipituturaké déning wong-wong ing tlatah Silesia dhuwur ing Polen, lan uga ing Céko lan Jerman. Miturut cacah jiwa Polen ing taun 2011, kurang luwih 509.000 jiwa ngarani Basa Silesia minangka basa ibun ...

                                               

Basa Basque

Basque inggih punika basa ingkang dipuntuturaken déning tiyang Basque ingkang dumunung ing Pyrenea ing Lèr-Tengah Spanyol lan sisihan kaliyan kawasan Lèr-Kilèn Prancis. Langkung mligi, Basque ingkang dumunung wonten ing wewengkon otonom Spanyol i ...

                                               

Basa Latin

Basa Latin iku basa Italik sing asalé saka Latium, siji tlatah ing Italia saidenging kutha Roma. Jaman saiki basa Latin isih dienggo dadi siji basa liturgis kanggo wong Katulik lan basa sains.

                                               

Basa-basa ing Swiss

Swiss ndarbèni papat basa nasional: Basa Jerman, Prancis, Italia lan Romansh. Saka patang basa iki namung telung basa ndarbèni status resmi ing tingkat nasional sajeroning administrasi nagara ing Konféderasi Swiss: Basa Jerman, Prancis lan Italia ...

                                               

Basa Itali

Basa Italia ora padha karo basa Italik. Basa Italia iku sajinis basa Roman sing dianggo déning watara 70 yuta wong, mayoritas ing Italia. Basa Italia Standar ya iku miturut dhialèk Toscana lan siji campuran basa-basa ing Italia Kidul lan basa Gal ...

                                               

Basa Prancis Switserlan

Basa Prancis Swiss iku variétas basa Prancis sing dipituturaké ing Swiss lan diarani Romandie. Basa Prancis iku séjé saka basa Prancis-Provençal/Arpitan sing uga dipituturaké ing Romandie lan Basa Romansh sing dipituturaké ing Grisons. Kaloro bas ...

                                               

Basa Romansh

Basa Romansch, utawa Rhaeto-Romansch iku kalebu kulawarga basa Roman. Basa iki dipituturaké ing pérangan kidul-wétan Swiss, ya iku ing kanton Graubünden, lan kalebu siji saka papat basa nasional sing dipigunakaké ing Swiss. Duwé akèh kamiripan la ...

                                               

Basa Paiwan

Basa Paiwan iku salah sawijiné basa asli sing ana ing nagara Taiwan. Basa iki dipituturaké déning wong Paiwan, ya iku salah sawijiné wong asli Taiwan. Basa Paiwan kalebu ing kulawarga basa Formosa sing cawangé kulawarga basa Austronésia. Miturut ...

                                               

Basa Yami

Basa Yami, uga diarani basa Tao, iku sawijining basa Melayu-Polinésia. Basa iki anggotaning kontinum dhialèk Iwatan sing dicaturaké déning wong Yami sing dumunung ana ing Pulo Anggrèk, 46 kilomèter kidul-wétaning pulo utamaning Taiwan. Basa Yami ...

                                               

Kulawarga basa Formosa

Kulawarga basa Formosa iku basa-basa sing dienggo ing gunemané wong asli Taiwan. Wong asli Taiwan cacahé ana 2.3% saka sakèhé sing ndunungi Taiwan. Sing bisa mituturaké basa asliné luwih sithik saka cacah iku sabubaré awit wis padha salin basa su ...

                                               

Basa Viètnam

Basa Viètnam, iku basa resmi Vietnam. Basa Viètnam iku basa ibu suku Viètnam 87% saka kabèh sing ndunungi Vietnam lan punjul 2 yuta émigran Viètnam akèh sing ing Amérikah Sarékat. Saliyané iku, basa iki uga wujud basa angka loro kanggo ètnis mino ...

                                               

Basa Thai

Basa Thay yaiku nagarabasaning Thay. Basa iki minangka péranganing golongan basa Tay saka golongan basa Tay Kadhay. Basa-basa Tai-Kadai dikira-kira wiwit saka kidul Cina, lan sapérangan juru basawidya wis mratélakaké kamungkinan anané gayutan kar ...

                                               

Basa Armèni

Basa Armèni iku basa Indo-Éropah sing dipituturaké déning wong Armèni. Basa iki basa resmi ing Armèni lan uga Nagorno-Karabakh. Basa iki nduwé aksara dhéwé sing diarani Aksara Armèni. Para ahli basa racaké ngeklasifikasi basa Armèni minangka caba ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →