ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 128




                                               

Kupat tahu

Kupat tahu ya iku sejenis panganan kang digawé saka campuran kupat lan tahu gorèng kang diiris-iris, banjur diwènèhi sambel kacang. Kupat tahu uga dadi panganan khas saka Kabupatèn Magelang lan Jawa Tengah kanthi umum.

                                               

Kuwé bangkit

kuwé bangkit minangka biskuit cilik Indonesia kang digawé saka pati sagu. Iki minangka salah sawijining kuwé tradisional khas Melayu kang ana gandhengané karo provinsi Riau, Indonesia. Tembung bangkit ing basa Indonesia tegese "munggah" nuduhaké ...

                                               

Kuwé bingka

kuwé bingka yaiku kuwé tradisional Indonesia sing salah siji kuwé khas Banjar sing umume digandhengake karo provinsi Kalimantan Selatan, Indonesia. kuwé bingka uga ditemokake ing masakan Melayu. Iki nduweni tekstur sing legi, legi lan alus. kuwé ...

                                               

Kuwé lapis

Kuwé lapis inggih punika salah satunggaling dhedhaharan tradhisional ingkang awujud jajanan pasar kas Indonésia. Kados namanipun ingkang legit bilih sajatosipun raosipun kuwé lapis inggih manis legit. Kué lapis punika padatanipun kapérang dados k ...

                                               

Kuwé pandan

Kuwé pandhan yaiku kuwé spons sing entheng, alus lan ijo rasané nganggo jus godhong- godhongan amaryllifolius Pandanus. Uga dikenal kanthi sebutan pandan chiffon. kuwé kasebut misuwur ing Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Vietnam, Kamboja ...

                                               

Laksa

Laksa yaiku panganan jinis mi kang dibumboni ngango kabudayan Peranakan, kang digabung karo unsur Tionghoa lan Malayu. Laksa duwé sapérangan jinis laksa, lan kang paling misuwur yaiku jinis Laksa Penang, wujud mi-ne bunder putih lan kandel sithik ...

                                               

Lamang

Lamang inggih punika beras ketan ingkang dipunmasak kaliyan sante wonten ing pring ingkang tasih enem. Bahan utama ingkang dipunginakaken kanggé damel lamang inggih punika beras ketan putih, santen klapa, ron pandan lan ugi dipuntambah kaliyan se ...

                                               

Lawar

Lawar iku panganan tradhisional saka Bali. Sing racaké kanggo menu dhaharan ing karaméan - karaméan gedhé kaya ta acara othonan, kawinan, pasak, lan acara kaagamaan liyané. Lawar iku wujudé kaya urap nanging béda cara masaké. Cara gawé lawar. Kac ...

                                               

Lema (tetedhan)

Lema inggih punika nama satunggaling tetedhan khas saking Rejang. Komposisi dhaharan punika saking bung ingkang dipuntugel-tigel lajeng dipuncampur kaliyan ulam saking toya tawar kados ta ulam mujaèr, ulam sepat lan ugi manéka ulam-kam alit ingka ...

                                               

Lemang

Lemang inggih punika dhaharan ingkang asalipun saking wos ketan ingkang dipunmasak wonten ing deling ingkang sadèrèngipun dipungulung wonten ing lembaran godhong pisang. Gulungan ingkang isinipun beras ketan lajeng dipuncampur kaliyan santen klap ...

                                               

Lentho

Lentho inggih kalebet salah satunggaling dhedhaharan khas Indonésia ingkang asring dipun-ginakaken minangka bahan racikan lonthong balap ing Surabaya. Lentho inggih kalebet dhaharan khas Sala, Jawa Tengah ingkang sampun misuwur wiwit taun-90 nan ...

                                               

Lepet

Lepet iku sawijining panganan tradhisional sing digawé saka beras ketan lan dibungkus nganggo janur. Isa dimangerteni yèn ana lepet iya mesthi ana kupat. Lepet, yèn ing laladan Rembang lan Pati racaké digawé ing wanci pitung dina sawisé bada/riya ...

                                               

Lodeh

Lodéh ya iku masakan saka sayur khas Indonésia. Lodéh ya iku jangan kang populér lan wis ana wiwit jaman dhisik. Saliyané nikmat uga bergizi. Ana warna-warna variasi ngenani lodéh, mligi ana ing bumbuné. Lodéh ana kang nganggo santen kang warna p ...

                                               

Lonthong cap go mèh

Lonthong Cap Go Meh inggih punika masakan adhaptasi Peranakan Tionghoa Indonesia dhumateng masakan Indonesia, mliginipun masakan Jawa. Sajian punika wonten lonthong kaliyan opor ayam, jangan lodeh, sambel gorèng ati, acar, pindhang tigan, abon sa ...

                                               

Lumpia

Lumpia minangka macem-macem jinis panganan spring roll sing umume ditemokaké ing Indonesia lan Filipina. Lumpia digawé saka kulit jajanan sing kaya kertas lancip kaya crepe sing diarani "wungkus lumpia" Uga nutupi isi gurih utawa manis. Iki asrin ...

                                               

Lunpia

Lunpia utawa lumpia iku sajinis penganan tradhisional Tionghoa. Tembung lunpia asal saka dhialèk Hokkian saka pelafalan runbing sajeroning dhialèk Lor. Lunpia wujud lembaran tipis saka glepung gandum kang didadèkaké kulit banjur digunakaké minang ...

                                               

Lupis

Lupis yaiku panganan tradhisional asli saka Indonésia, mligi ing laladan Jawa Tengah lan Jawa Timur. Lupis digawé saka beras ketan. Lupis racaké disuguhaké kanthi ditambahi parutan klapa lan sirup gula jawa.

                                               

Martabak

Martabak yaiku panganan khas asli saka Wétan Tengah. Martabak iku kalebu jinising panganan prasaja nanging patut kanggo pasugatan tamu. Panganan iki gampang anggoné nggawé, utawa yèn wegah nggawé ya gampang anggoné golèk. Jajanan iki mathuk yèn d ...

                                               

Masakan Padang

Masakan Padang inggih punika asma ingkang dipunginaakén kanggé nyébutakè sédaya jénis masakan ingkang asalipun saking laladan Minangkabau, provinsi Sumatera Barat, Indonesia. sédaya jénis masakan punika langkung populèr kaliyan asma masakan Padan ...

                                               

Mata kebo

Mata Kebo inggih punika salah satunggaling dhedhaharan tradhisional ingkang kalebet jajanan pasar. Kue mata kebo ugi asring dipunwastani "kue ku". Kué mata kebo dipundamel saking glepung ketan ingkang isinipun inggih unti. Warnanaipun kué mata ke ...

                                               

Mendoan

Mendhoan inggih punika nama tetedhan saking laladan Banyumas lan sampun dados tetedhan khas Banyumasan. Mendhoan punika dipundamel saking témpé ingkang dipuncampuraken kalih glepung terigu ingkang saderengipun dipunjer kalih toya rumiyin. Jer-jer ...

                                               

Mi Acèh

Mi Acèh yaiku mi khas Acèh kang rasané pedhes lan dimasak nganggo bumbu mirunggan khas Acèh. Mi kang padatan dianggo yaiku mi kuning gedhé, jinising mi hokkian. Mi diracik kanthi cara kang prasaja, mung mi kuning kang digawé saka gandum, janganan ...

                                               

Mi celor

Mi Celor yaiku panganan khas saka Palembang lan Jambi. Tembung mi celor dijupuk saka basa Palembang kang tegesé mi kang dijarangi. Cara masakke mi mung dijarangi, ora digodhog supaya mi tetep kenyal lan ora benyek. Mi celor uga nganggo duduh kang ...

                                               

Mi Indonésia

Mi Indonesia minangka sawijining aspek penting saka masakan Indonesia sing beda-beda banget. Olahan ing Indonesia ngemot akeh jinis mi, kanthi saben tlatah asring nggawe resep sing beda.

                                               

Mi kari

Mie kari minangka panganan Asia sing asale saka komunitas Asia Tenggara Maritim khususe ing wilayah Indonesia lan Malaysia. Sajian iki ditrima kanthi apik, mula digawe panganan campuran saka warga negara liya ing Wilayah Asia Tenggara. Diarani me ...

                                               

Mihun gorèng

Bihun goreng iku sawijining panganan Indonesia goreng utawa nglakoake-goreng mie sajian, uga dikenal ing Cina Indonesia lan masakan Jawa. Piring mie iki asale saka Indonesia lan populer ing negara- negara Asia Tenggara. Iki digawe saka mi bihun b ...

                                               

Mindhik

Mindhik iku salah sawijing panganan jajanan utawa cemilan sing kawentar ing laladan Jawa Tengah lan Jawa Wétan, nanging wis rada langka, wujud gorèngan wiji trembesi. Ing sawatara panggonan ana uga sing ngarani godril. Wiji Trembesi sing wis digo ...

                                               

Nagasari

Nagasari iku panganan teles-telesan kang digawé saka glepung beras nganggo isi gedhang. Nagasari racaké digawé utawa dimasak nalika ana hajatan pengantènan, khitanan utawa sunatan, Sedekah Bumi. Saliyané kanggo kajatan racaké nagasari uga dienggo ...

                                               

Nasi kuning

Sega kuning kuliner khas Indonesia. Panganan iki digawé saka beras sing dimasak bebarengan nganggo kunir, santen lan bumbon crakèn. Amarga iku, sega kuning rasané luwih gurih tinimbang sega putih. Sega kuning uga salah sawijining variasi nasi put ...

                                               

Olahan Bali

Masakan Bali minangka tradhisi masakan masarakat Bali saka Pulo vulkanik Bali. Nggunakake macem-macem rempah-rempah, dicampur karo sayuran seger, daging lan iwak. Bagéan saka masakan Indonésia, iki nduduhake tradhisi pribumi, uga pengaruh saka ma ...

                                               

Olahan Batak

Masakan Batak minangka masakan lan tradhisi masak klompok etnik Batak, sing biasane ditemokake ing wilayah Sumatera Utara, Indonesia. Masakan Batak minangka bagean saka masakan Indonesia, lan dibandhingake karo tradhisi masakan Sumatra liyane, pa ...

                                               

Olahan Minahasa

Masakan Minahasa utawa masakan Manado minangka tradhisi masak masarakat Minahasan Sulawesi Utara, Indonesia. Iki misuwur dikenal kanthi sebutan "Masakan Manadonese" sawise Manado, ibukutha propinsi kasebut, sanajan kutha-kutha liyane ing Sulawesi ...

                                               

Olahan Pranakan

Masakan Peranakan utawa Masakan Nonya ngaabungake prabawa Cina, Melayu lan liyané dadi perpaduan kang unik. Peranakan ya iku keturunan migran asal Cina wiwitan kang netep ing Penang, Malaka, Indonésia lan Singapura, banjur kawin karo wong Melayu ...

                                               

Oncom

Oncom yaiku panganan kang asalé saka Indonésia kang misuwur ing Jawa Kulon. Panganan iki yaiku asil paragèn kang dilakokaké déning tayum carané arep padha kaya nggawé témpé. Bédané yaiku oncom bisa diarani siyap didol sawisé kapang ngasilaké sepo ...

                                               

Opor ayam

Opor ayam iku masakan kang wis misuwur ing Indonésia. Opor ayam sajatiné masakan khas Jawa Tengah lan Jawa Wétan, nanging wis mratah ing laladan liya ing Indonésia. Opor ayam ya iku ayam kang di godhog lan diwènèhi bumbu kenthel saka santen ditam ...

                                               

Osèng kangkung

Osèng kangkung minangka sajian sayur-sayuran khas Asia, kangkung aduk. Iki minangka olahan sayuran Asia sing populer, umume ditemokake ing Asia Wétan, Kidul lan Tenggara; saka masakan Sichuan lan Kanton ing Tiongkok, nganti masakan Filipina, Indo ...

                                               

Otak-otak

Otak-otak yaiku panganan saka Indonésia, Malaysia, lan Singapura kang digawé saka iwak kang dibumboni lan dibungkus godhong gedhang. Diarani polo-polo jalaran wujudé alus lan lunyu kaya déné utek manungsa. Otak-polo ana kang digawé saka iwak teng ...

                                               

Panganan saka Jawa Tengah

Ing ngisor iki pratélan makanan kas saka Jawa Tengah, miturut kabupatèn/kutha: Semarang: Lunpia/lumpia, soto ayam, saté sapi, bandeng prèsto, nasi gorèng babat, ayam gorèng kraton balung lunak, kue-kue pia, saté kambing bumbu kecap, martabak mala ...

                                               

Pangsit

Ing Xiamen Fujian lan saindhengé, sarta Taiwan, panganan iki diarani 扁食 biǎn shí utawa pian sit ing basa Hokkien. Ing Fujian, panganan sajinis nanging ukurané luwih cilik diarani 扁肉燕 pinyin: biǎn ròu yàn. Isiné campuran daging babi lan pohun ...

                                               

Papéda

Papeda utawa pepeda iku panganan khas papua lan Ambon kang awujude bubur sagu. Papeda uga dadi panganan khas ing laladan Indonésia wétan. Pepeda pangan kang bahane saka glepung sagu.

                                               

Pecel

Pecel iku panganan kang digawé saka janganan kang wis digodhog samatengé banjur didhahar nganggo sambel kacang. Kang kalebu janganan ing pecel yaiku kacang dawa utawa lanjaran, godhong pohung, cipir, godhong cikri, godhong bayem, kembang turi, sa ...

                                               

Pecel Madhiun

Pecel Madiun iku isiné molah-malih manut wektu. Yèn ésuk, isiné racaké paling sethithik. Lha yèn pecel bengi, isiné luwih pepak. Pecel madiun béda karo pecel peceng ing kutha liya. pecel madiun duwé ciri khas ya iku sak liyané srundeng, ana kerin ...

                                               

Pinyaram

Pinyaram inggih punika salah satunggaling dhaharan khas ingkang asalipun saking Sumatra Kulon. Dhaharan punika padatanipun dipuncawisaken nalika dinten riyaya lan adicara tartamtu. wonten ugi ingkang dipunsade minangka oleh-oleh ingkang khas saki ...

                                               

Pisang molen

Pisang Molen inggih punika salah satunggaling tetedhan khas Indonésia. Tetedhan punika kalebet jajanan ingkang misuwur saking tlatah Jawa Kulon. Pisang molen punika inggih dhedhaharan tradhisional khas Bandung ingkang asring dipundadosaken olèh-o ...

                                               

Pitik betutu

Pitik betutu utawa ayam betutu iku masakan saka Bali kanthi bahan pitik utawa bèbèk potong. Pitik betutu biasa kanggo panganan sadina-dina ing kulawarga Bali. Cara panggawéné ya iku: Pitih disembelih, banjur dikumbah, diresiki nganti resik lan si ...

                                               

Pitik woh kluwak

Ayam buah keluak minangka panganan tradisional Peranakan sing kalebu pitik, kuah asam lan kacang buah keluak. Biasane disajeni nganggo sega Iki uga minangka salah sawijining masakan kasenengab Perdana Menteri pendiri Singapura, Lee Kuan Yew lan p ...

                                               

Puthu mayang

Puthu mayang ya iku salah sijining panganan tradhisional sing asalé saka Betawi. Bahan dhasar ingkang digunakaké gawe panganan iki ya iku glepung beras. Namung ana bahan sak liyane glepung beras kaya ta santen. Kuè iki nduwèni rasa ingkang legi s ...

                                               

Puttu

Pittu utawa puttu yaiku olahan sarapan sing dipangan ing negara-negara India Selatan ing Kerala, Tamil Nadu lan bagean Karnataka, uga Sri Lanka. Puttu tegese "bagean" ing Malayalam. Iki digawe saka silinder kukus saka beras sing dilapis nganggo p ...

                                               

Pèmpèk

Pèmpèk utawa empèk-empèk yaiku panganan khas Palembang kang digawé saka iwak lan sagu. Pempek disuguhake karo saos wernane ireng kecoklatan kang diarani cuka utawa cuko. Cuko digawé saka banyu mateng kang ditambah gula aren, urang ebi, ulegan lom ...

                                               

Rawon

Rawon utawa sega rawon ya iku panganan kang wujud sup daging nganggo bumbu khas kluwek. Rawon, dikenal panganan khas Jawa Wétan, nanging uga dikenal déning masarakat Jawa Tengah pérangan wétan.