ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 144



                                               

Sikas

Sikas utawa Pakis haji iku saklompok tetuwuhan wiji kabukak sing kagabung sajeroning marga pakis haji utawa Cycas lan uga minangka siji-sijiné génus sajroning suku pakishaji-pakishajian. Masarakat awam ing Indonesia mangerténi pakis haji saka saw ...

                                               

Eudicots

Eudicots lan Eudicotyledons iku istilah kang kawanuhaké déning Doyle & Hotton tegesé siji golongan tetuwuhan ngembang kang diarani "tricolpates" utawa "non-Magnoliid dicots" déning pengarang sadurungé. Istilah iki ateges, kanthi barès, "dicotyled ...

                                               

Fabaceae

Suku polong-polongan utawa Fabaceae minangka salah siji suku tetuwuhan dikotil sing paling wigati lan gedhé dhéwé. Akèh tetuwuhan budidaya wigati kalebu sajeroning suku iki, kanthi warna-warna kagunan: wiji, woh, kembang, kulit kayu, wit, godhong ...

                                               

Dhelé

Dhelé kalebu salah sijiné tetuwuhan polong-polongan. Akèh masakan kang nggunakaké bahan dhasar saka dhelé. Umpamané ing Asia Wétan kaya ta kécap, tahu, lan témpé. Miturut paninggalan arkéologi, tuwuhan iki wis dibudidayakaké wiwit 3500 taun kapun ...

                                               

Kembang teleng

Kembang teleng iku tetuwuhan ngrambat sing biyasa tinemu ing pekarangan utawa pinggir alas. Tuwuhan anggota suku polong-polongan iki asal saka Asia tropis, nanging saiki wis sumebar ing kabèh tlatah tropis. Wiwit jaman biyèn tuwuhan iki ditandur ...

                                               

Oyod legi

Oyod legi utawa Licorice utawa Liquorice minangka oyod tetuwuhan Glycyrrhiza glabra. Tanduran oyod legi iki minangka jinis tanduran polong-polongan asale saka Eropa Kidul lan bagean Asia. Jeneng liquorice iku asalé saka basa Yunani kuna sing tege ...

                                               

Secang

Secang utawi sepang inggih punika wit saking anggota suku polong-polongan ingkang dipun-ginakaken klika lan kajengnipun minangka komoditi sesadéan bumbon crakèn. Tuwuhan punika asalipun saking Asia Kidul-wétan lan gampil kapanggih wonten ing Indo ...

                                               

Sogok telik lanang

Sogok telik lanang utawa sogok thuntheng wis kawentar dadi tamba lambé gowèhen. Wit kang biasa mrambat ana ing pager iki duwé isi warna abang lan bunder kaya gotri. Jenengé saemper karo tuwuhan liya kang sawené béda, ya iku sogok telik. Godhong t ...

                                               

Tom

Tom utawi nila inggih punika tuwuhan ingkang ngasilaken warni biru. Tiyang Jawi punika nyebat tom minangka tom. Dat warni busana punika dipun-ginakaken mliginipun wonten ing pendamelan bathik utawi tenun iket saking Nusantara. Dat warni nila mina ...

                                               

Trembesi

Trembesi utawa kihujan, utawa baujan, Merr) minangka tetuwuhan wit-witan gedhé, dhuwur, kanthi tajuk sing amba banget. Tuwuhan iki naté populèr minangka tuwuhan pangayom. Oyodé sing ngambra-ambra ndadèkaké kurang populèr amarga bisa ngrusak dalan ...

                                               

Gamplèng

Gamplèng utawa godhong kates ya iku salah sawijining sayuran sing diolah nalika isih enom utawa pupus dadi panganan énak tur ngandhut gizi kang apik kanggo kasarasan badan. Kajaba dimanfaatake kanggo nggawé panganan énak, godhong kates uga bisa d ...

                                               

Klobot

Klobot sing digaringaké bisa minangka bahan utama krajinan tangan lan wungkus panganan, kaya ta jenang, dodol lan wajik klethik. Saliyané iku, klobot uga dienggo kanggo ngganteni garèt udud kanggo nglinting mbako.

                                               

Woh mangsi

Woh mangsi diarani Pohon Tinta ing basa Indonesia. Wit iki kalebu terna mataun saka famili Phytolaccaceae. Wit iki duwé galih kang empuk werna abang kaungunan sing dhuwuré 1-1.5 mèter. Godhongé tunggal kang selang seling lonjong dawané 5-15 cm. G ...

                                               

Alang-alang

Alang-alang iku tuwuhan suket-suketan kang urip ing ara-ara utawa dhadhah kosong. Sanajan uripé ing ara-ara nanging alang-alang bisa dadi obat warna-warna lelara., Akèh zat kimiawi kang migunani kanggo keséhatan tinemu ing alang-alang. Zat-zat ma ...

                                               

Bérokan

Bérokan utawa Bandhotan utawa Wedhusan kang duwé jeneng èlmiyah Ageratum conyzoides Linn. minangka sawijining jinis suket sakmangsa sing racaké tuwuh ing ara-ara, galengan nganti pinggir dalan. Tethukulan iki dianggep gulma menawa tuwuh ing tegal ...

                                               

Ceplukan

Ceplukan utawa ciplukan ya iku salah sawijining jinis woh cilik, sing nalika masak ditutupi kembang kelopak kembang. Woh iki uga dikenal kanthi jeneng-jeneng regional kaya ta cecenet utawa cecendet, Melting, Lan kopling

                                               

Glagah

Glagah utawa gelagah ya iku jinis suket gedhé anggota suku Poaceae. Glagah sumebar ing laladan tropika lan ugahari, dikenal kanthi pira-pira jeneng lokal kaya ta: galoga ; gĕlagah, tĕbu salah ; galagah, kalagah ; tĕbiu ; kifo-kifo ; kaso ; ghalag ...

                                               

Sisrèn

Pimping utawa suket Merry iku tetuwuhan kaya suket, anggota saka ing gandum suku. Tanduran iki nyebar ing wilayah Indochina, Nusantara, tekan Pasifik. Suket iki uga dikenal kanthi maneka jeneng daerah, kalebu: pimpiĕng ; manjah, manjarakan ; glag ...

                                               

Suket lulangan

Suket lulangan kang duwé jeneng èlmiyah Eleusine indica minangka jinis suket gulma kang kalebu kulawarga Poaceae utawa suket-suketan. Suket iki asring dipigunakaké kanggo pakan kèwan ingon-ingon kaya ta wedhus lan sapi. Suket lulang bisa tuwuh ce ...

                                               

Suket mutiyara

Suket mutiyara Hedyotis corymbosa ya iku sawijining jinis suket saka kulawarga Rubiaceae. Wit iki duwé jeneng Urék-urék pèlo Jawa wètan, rumput siku-siku, bunga telor belungkas lan Péngka Makassar. Wit iki tuwuh cendhek ing lemah lan dhuwuré mung ...

                                               

Tlalé gajah

Tlalé gajah utawa Gajahan utawa Uler-uleran utawa Sangketan ya kuwi sawijining jinis suket kang pucuk galihé mlungker kaya déné tlalé gajah utawa uler. Tuwuhan sing duwé jeneng èlmiyah Heliotropium indicum iki akèh ditemoni ing pinggir dalan, pin ...

                                               

Wlingi

Mensiang utawa Wlingi iku jinis suket sing kagolong ing kulawarga bedhekan kang asring digunakake minangka plait materi. Suket iki tuwuh ing rawa lan rawa. Jeneng-jeneng wilayah kasebut, kalebu mansiang, mĕnsiang, mĕsiang ; masiang ; basiang ; go ...

                                               

Kembang

Kembang iku struktur reprodhuksi sèksual tetuwuhan ngembang. Ing kembang ana organ reprodhuksi. Kembang sadina-dina uga dianggo nyebut struktur kang kanthi botani diarani kembang majemuk utawa inflorescence. Kembang majemuk iku kumpulan kembang-k ...

                                               

Anggrèk bulan

Anggrèk bulan iku kembang nasional Indonésia. Ditemokaké déning ahli botani Walanda, Dr. C.L. Blume. Tuwuhan anggrèk iki kasebar wiwit saka Malaysia, Indonésia, Filipina, Papua, nganti Australia. Cara uripé kanthi epifit kanthi némpél ing wit uta ...

                                               

Anggrèk merpati

Anggrèk merpati utawa Dendrobium crumenatum kalebu jinising anggrèk kang gampang ditandur. Kajaba iku, anggrèk merpati uga nduwé kembang kang gedhéné warna-warna. Kang mbédakaké anggrék merpati karo anggrèk-anggrèk liyané ya iku wernané putih lan ...

                                               

Anredera

Anredera minangka tetanduran kang asale saka Amerika Latin, Hindia Kulon, Texas, lan Florida. Sebagéyan wis ana alami ing wilayah liya. Akèh wong Evergreen vines saka garing scrubland lan grumbul. Anggota genus sing padatan ditepung minangka vine ...

                                               

Asoka (wit)

Kembang Asoka Wilde, tuwuhan suku polong-polongan utawa Fabaceae), uga misuwur dijenengi soka, ya iku jinising kembang sing kelire abang njembrang. Dijupuk saka basa Sansekerta sing tegesé "bébas saka nelangsa". Tuwuhan iki asline saka India lan ...

                                               

Cènggèr pitik

Cènggèr pithik ya iku tuwuhan tamba samangsa saka kulawarga Celisia. Tetuwuhan iki diarani cènggèr pithik amarga wujudé mèmper cènggèr pithik. Wit iki dhuwuré 60-90 cm lan galihé kandhel. Godhongé lansét selang-seling kang dawané 5-12 cm lan amba ...

                                               

Daisy mata sapi

Daisy mata sapi, kang asring diarani kanthi jeneng oxeye daisy yaiku tetanduran ngembang sing nyebar ing dataran Eropah lan Asia, lan tetuwuhan sing ditepangi ing Amérika Lor, Australia lan Selandia Anyar.

                                               

Dandelion

Kêmbang Randha Tapak ya iku salah sijiné jinising tetuwuhan kang lumrahé dadi mungsuhé suket ing pinggiring kutha, nanging duwé nutrisi sing ora lumrah. Kêmbang iki uga duwé jeneng ilmiah ya iku Taraxacum officinale. Manawa ing désa-désa, kêmbang ...

                                               

Druju

"Druju ya iku tetuwuhan taunan saka kulawarga Papaveraceae. Terna semangsa iki tuwuh nganti dhuwur 75 cm. Galihé ana eri werna ijo semu biru. Godhong ijo tunggal kang dawané 7-15 cm lan amba 4-8 cm. Kembangé tunggal lan makuthané cacah 6. Kembang ...

                                               

Gandasuli

Gandasuli yaiku salah sawijining tanduran jamu ingkang kalebet keluwarga temu-temuan utawi Zingiberaceae. Tanduran iki hawujud rumpun sing rapet-rapet, duwuré 1.5 nganti 3 m, godhongé temèmplèk ana pelepah sik nyusun "pang semu" lan ora nyabang. ...

                                               

Gerunggang

Gerunggang sing duwé jeneng ngèlmiyah Cratoxylum formosum utawa Cratoxylum prunifolium ya iku wit taunan saka kulawarga Hyperiaceae. Wit iki dhuwuré 45 mèter lan dhiamèter galihé 65 séntimèter. Galihé silindhris lan wernané soklat enom. Godhongé ...

                                               

Hibiscus

Hibiscus iku sawijining génus saka tetuwuhan ngembang sajeroning kulawarga mallow, Malvaceae. Genus iki cukup gedhé, ngemot pirang atus spésies sing asli urip ing iklim anget-sedheng, tlatah iklim subtropis lan Tropis ing saindhengin donya. Anggo ...

                                               

Kembang kenanga

Kenanga iku jeneng kembang saka wit sing duwé jeneng padha. Ana loro forma kenanga, ya iku Cananga odorata forma macrophylla, sing ditepungi minangka kenanga biyasa. Banjur Cananga odorata forma genuina utawa kenanga Filipina, sing uga karan ylan ...

                                               

Kembang kertas

Kembang kertas utawa kang populèr kanthi jeneng bugènvil ya iku salah sawijining tuwuhan hias kang populèr. Warna kembang bugenvil kang apik lan manéka warna ndadèkaké kembang kertas disenengi banget karo penggemar tuwuhan kembang. Saliyané iku, ...

                                               

Kembang lilin

Kembang lilin duwé jeneng élmiyah Pachystachys lutea ya iku tetuwuhan perdu ngembang saka kulawarga Acanthaceae. Kembang iki duwé kembang kang kaya déné lilin lan asring ditandur mawa kembang hias ing pekarangan. Ing basa énggris dikenal uga kant ...

                                               

Kembang mekar soré

Kembang mekar soré ya iku sawijining jinis tuwuhan paès kang gampang ditemoni ing pekarangan omah lan dadi anggota spésies Mirabilis kang paling misuwur. jeneng elmiahe ya iku Mirabilis jalapa, tembung "jalapa" dijupuk saka jeneng sawijining kuth ...

                                               

Kembang mentéga

Kembang mentéga ya iku tetuwuhan perdu kang kalebu kulawarga Aponynaceae. Dhuwuré kembang iki 2-5 mèter. Godhongé awujud garis lansét kanthi dawa 7-20 cm lan ambané 1-3 cm. Godhong sing ndhuwur wernané ijo enom lan godhong sing ngisor wernané ijo ...

                                               

Kembang sedhep malem

Kembang sedhep malem ya iku tuwuhan kang tansah ijo saka suku Agavaceae. Lenga saka kembang iki bisa digunakaké kanggo gawé parfum. Jeneng tuberosa nuduhake manawa kembang iki duwé dhangkèl. Saiki dikenal paling ora 12 spésies saka génus Polianth ...

                                               

Kembang sepatu

Kembang sepatu iku tetuwuhan semak suku Malvaceae sing asalé saka Asia Wétan lan akèh ditandur minangka tetuwuhan hias ing tlatah tropis lan subtropis. Kembangé gedhé, wernané abang lan ora ana ambuné. Kembang saka manéka warna kultivar lan hibri ...

                                               

Kembang sungsang

Kembang sungsang duwéni jeneng élmiah Gloriosa superba. Ana uga kang ngarani kembang iki kanhi jeneng kembang Mandalika. Kembang kang dimangerténi mlebu kulawarga Liliaceae iki kalebu tanduran sakmangsa ya iku urip nalika wiwit mangsa rendheng. W ...

                                               

Kembang tembelèk

Kembang tembelek inggih punika salah satunggaling jinising kembang ingkang dipun-ginakaken kanggé dhasar damel lotion anti nyamuk. Godhong lan kembang tembelek punika gadhah potensi kanggé insektisida nabati. Wit punika asalipun saking Amérika tr ...

                                               

Kenikir

Tuwuhan kepunikar ya iku tuwuhan perdu kang dhuwuré watara 75–100 cm lan duwé ambu kang khas. Watangè jejeg, segi papat, duwé alur mbujur, duwé cawang kang akèh, lan duwé ros kang warnané ijo rada wungu. Godhonge majemuk, nyilang adhep-adhepan, n ...

                                               

Lavender

Lavender utawa lavendel utawa Lavandula iku sawijining génus tetuwuhan ngembang sajeroning suku Lamiaceae sing duwé 25-30 spésies. Asal tetuwuhan iki saka wewengkon kidul Laut Tengah tekan Afrika tropis lan mangétan tekan India. Genus iki kalebu ...

                                               

Mawar

Kembang Mawar iku kalebu kaluwarganing Rosa. Cacah jinisé ana atusan. Wiwit kang thukul umbaran alasan nganti kang dibudidayakaké. Mawar ana kang biyasa, ana uga kang thukulé mrambat. Cara membudidayaké utawa nandur kembang mawar bisa plantaran w ...

                                               

Michelia

Michelia iku génus tuwuhan ngembang saka suku Magnoliaceae. Genus iki duwé watara 50 spésies wité tansah ijo, semak-semak, sing tuwuh ing tlatah tropis lan subtropis ing Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan sarta Tiongkok Kidul. Tuwuhan iki uga karan ...

                                               

Mlathi

Mlathi iki kalebu kaluwarganing Jasminum. Tuwuhan iki kasebar ing saindhenging donya, ing tlatah tropis nganti tlatah sub-tropis. Lan duluré uga ana 300 rupa sing dikénal ing donya. Iki kalebu jinis tetuwuhan sing thukulé ngerambat lan bisa ditan ...

                                               

Nusa éndah

Nusa éndah duwé jeneng élmiyah Mussaenda pubescens ya iku tetuwuhan ngembang saka kulawarga Rubiaceae. Ing basa Indonésia, tetuwuhan iki sinebut kanthi jeneng Nusa indah. Tetanduran perdhu taunan iki dhuwuré 1-2 mèter lan cawangé akèh. Godhongé t ...

                                               

Padma

Padma utawi cikru punika satunggaling tuwuhan ingkang wonten ing toya saking génus Nelumbo asalipun saking India. Wonten ing Indonésia taneman punika asring dipunsebut kembang teratai. Nanging sajatosipun kembang kalih punika boten satunggal kera ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →