ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 146



                                               

Jeruk

Jeruk iku tetuwuhan perdu tropis lan subtropis sing ngasilaké woh sing jenengé padha. Woh jeruk iku bunder. Kulité ana sing ijo, ana sing kuning. Rasané ana sing kecut, ana sing legi. Jeruk iku kalebu pala gumantung, yaiku wit-witan kang gumandhu ...

                                               

Kakao

Kakao iku tetuwuhan awujud wit-witan sing asalé saka Amérika Kidul. Saka wiji tuwuhan iki diasilaké prodhuk olahan sing ditepungi dadi coklat.Wiji kakao iki rasané pait lan kudu difermèntasi supaya rasané ora pait. Sawisé dipanggang lan digawé bu ...

                                               

Kematengan

Kematangan, ing biologi, minangka kahanan morfologis lan fisiologis tartamtu ing woh sing ngidini bisa dipangan utawa siap nindakaké fungsi reproduksi. Tembung "kadewasan" uga tegesé nggayuh kahanan sing wis diwasa, sing siyap kanggo ngasilaké ut ...

                                               

Jabon

Jabon ya iku salah sawijiné wit kang thukul ing wewengkon Asia. Wit iki ana ing wewengkon Asia Selatan nganti Papua Nugini. Ing Indonesia, wit iki uga dikenal kanti jeneng jabun, kelampayan, empayang, lan worotua. Wit iki banget dianggep suci kan ...

                                               

Pandhan wangi

Pandhan wangi iki kalebu wit-witan sing kanggo masak saben dina mliginé kanggo masak sega. Pandan wangi iki bisa digunakaké sadhengah ulah-ulahan. Amarga godhong pandan iki duwé keistiméwaan kang bisa marai panganan sing dikèi iku ambuné wangi la ...

                                               

Pelem

Pelem iku jeneng sajenis woh, mangkono uga jeneng wité. Pelem kalebu ing marga Mangifera, kang kapérang saka 35-40 anggota, lan suku Anacardiaceae. Jeneng ngèlmiahé yaiku Mangifera indica. Genus Mangifera duwé 62 spésies, ananging kang ngasilaké ...

                                               

Salam (tetanduran)

Salam, utawa luwih sok diarani Godhong Salam ya iku salah siji rempah wujud godhong sing bisa digunakaké dadi bumbu masakan. Godhong salam uga bisa kanggo nambani manéka lelara. Tandhuran Salam kang kalebu godhong rerempahan, racaké kanggo bumbu ...

                                               

Sindur

Sindur duwé jeneng èlmiah Sindora javanica utawa Sindora sumatrana ya iku wit taunan saka kulawarga Leguminosae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 35 mèter lan dhiamèter galihé 80 séntimèter. Galihé silindris lan wernané klawu. Godhongé ijo nyirip. Kem ...

                                               

Solatri

Solatri ya iku wit taunan saka kulawarga Clusiaceae. Wit iki dhuwuré 30 mèter lan dhiamèter galihé 70 séntimèter. Galihé lurus silindhris lunyu wernané klawu. Godhongé ijo lan nyirip. Kembangé kaususun ing tandhan wernané putih. Wohé ndaging wern ...

                                               

Sukun

Sukun iku jeneng sajinis wit uga wohé. Woh sukun ora ana wijiné lan duwé pérangan kang empuk, kang mèmper roti sawisé dimasak utawa digorèng. Mula, wong-wong Éropah nepungi minangka "woh roti". Sukun sabeneré ya iku kultivar kang kaselèksi saéngg ...

                                               

Tapak dara

Tapak dara ya iku perdu taunan kang asalé saka Madagaskar, nanging wit iki wis nyebar ana ing tlatah-tlatah tropika liyané. Jeneng ilmiah saka wit iki ya iku Catharanthus roseus Don. Ana ing Indonesia wit pekarangan dadi petetan lan duwé jeneng l ...

                                               

Waluh

Waluh ya iku arané woh sebangsa labu kang gedhé. Wit waluh njalar lan mrambat ana ing lemah utawa ing lanjaran. Waluh bisa uga dimumpanggatake kanggo nyayur, nyamikan lan jenang.Waluh ing tlatah jawa biyasa ditandur ing tegalan utawa sawah yèn wa ...

                                               

Waru

Waru, uga kaloka déning waru laut kaloka dadi wit kangu eyupan ing pinggir dalan utawa ing pinggir kali, galengan utawa ing pasisir. Kamangka ora pati ketel waru disenengi amarga oyote ora jero saéngga ora ngrusak dalan lan wangunan ing saubenge. ...

                                               

Wit Jenitri

Wit jenitri punika kagolong salah satunggaling wit ingkang saged dipuntemuake wonten ing pusat jantung kutha. Wit punika ugi asring dipun-ginakaken kanggé paru-paru kutha. Wit jenitri punika asring dipunsebat genitri utawa basa latinipun Elaeocar ...

                                               

Wit Kresek

Wit krésék manut panèlétén K. Heyne ing buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV, nduweni jeneng liyane sing cèkap akeh. Ana sisan pratèla sing ngarani jeneng latinné Rhyncocarpa monophylla. Ning Sundha diarani Cantigi. Ning Jawa ana sing diarani wit ...

                                               

Woh bèri

Tetuwuhan Bèri yaiku woh kang bisa dipangan, cilik lan ana seraté. Biasane, woh-wohan beri bisa digawé jus, bunder, werna cerah, manis semu kecut utawa nguntungké, lan ora duwe wiji utawa ganggang, sanajan akeh ganggang utawa wiji uga ana. Conto ...

                                               

Woh wuni

Woh wuni ing pangerten botani inggih punika woh ndaging kang kawangun saka ovary tunggal. Morfologi, kabèh lapisan pambungkusé alus: lapisan paling njaba tipis lan alus, lapisan jero, kandel, alus, lan mbanyu. Wiji utawa kempalan wiji nyebar ing ...

                                               

Nangka

Nangka iku jinisé wit saha wohé. Wit nangka kalebu suku Moraceae; jeneng ngèlmiahé yaiku Artocarpus heterophyllus. Sajeroning basa Inggris, nangka kondhang minangka jackfruit.

                                               

Pelahlar

Pelahlar utawa Keruing ya iku wit taunan saka kulawarga Dipterocarpaceae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 50 mèter lan dhiamèter galihé 150 cm. Galihé silindris lan wernané klawu. Godhongé ijo tunggal lan lancip. Kembangé cilik werna krèm. Wohé werna ...

                                               

Sogok telik

Sogok telik utawa Sogok thuntheng sawijining wit-witan kang memper tuwuhan pete, kagolong kacang-kacangan. Tuwuhan iki asalé saka Asia Kidul lan wis sumebar ing laladan-laladan tropis. Wit sogok telik duwure bisa nganti watara 10 mèter lan gedhen ...

                                               

Surén

Surén ya iku wit taunan saka kulawarga Meliaeae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 40 mèter lan dhiamèter galihé 100 sèntimeter. Galihé silindris lan wernané soklat kairengan. Kulit wit iki pecah-pecah lan ana aluré. Kayuné ngganda arum lan rada sengak ...

                                               

Tapir asia

Tapir Asia punika kalebet salah satunggaling jinis tapir. Asia punika jinis tapir ingkang paling ageng manawi kabandingaken kaliyan jinis tapir sanèsipun. Tapir Asia punika dados satunggal-satunggaling tapir ingkang asalipun saking Asia. Tapir As ...

                                               

Bulus Ijem

Chelonia mydas, utawi Bulus Ijem inggih punika penyu seganten ingkang ukuranipun ageng lan kalebet kulawarga Cheloniidae. Kéwan punika inggih punika spésies mung-mungan saking golongan Chelonia. Kéwan punika gesang ing seganten tropis lan subtrop ...

                                               

Kadal wit ijo

Kadhal wit ijo ya iku sajinis kadal anggota suku Scincidae. Kéwan iki sajeroning basa manca kaloka minangka Olive Dasia utawa Olive Tree Skink, utawa Olivfarbener Baumskink.

                                               

Wader cakul

Wader cakul sijining iwak cilik anggota suku Cyprinidae anak-suku Cyprininae. Iwak iki sumebar ing Indonésia sisih kulon, Indocina, lan Filipina. Sebutan ing laladan liya antarané beunteur, wader cakul utawa wader lumrahé, puyan, tanah utawa sepa ...

                                               

Léukisme

Léukisme ya iku kaanan ilanging pigmèntasi ana ing kéwan sing njalari ulesing kulit, rambut, wulu, sisik utawa kutikula, nanging mata ora, awerna putih, pucet, utawa saparo-saparo. Béda saka albinisme, kaanan iki linantaran sudaning pirang-pirang ...

                                               

Jamur kancing

Jamur kancing, jamur kompos utawi champignon punika salah setunggaling jamur pangan. Jamur kancing gadhah wangun bunder kados kancing. Jamur kancing warninipun pethak utawi wonten ugi ingkang awerni krèm, utawi soklat enèm. Jamur kancing punika j ...

                                               

Shiitake

Shiitake utawa jamur hioko lan asring ditulis minangka jamur shitake iku jamur pangan asal Asia Wétan sing misuwur ing saindhenging donya kanthi jeneng asliné ing basa Jepang. Shiitake kanthi barès ateges jamur saka wit shii amarga watang wité si ...

                                               

Énokitaké

Jamur Enokitake ya iku jamur pangan kanthi woh asil budidaya kang wujudé dawa-dawa, wernane putih kaya ta tauge. Dikenal uga minangka jamur tauge, jamur mangsa atis, utawa jamur dom emas. Ing tlatah donya beriklim sejuk, jamur urip ing alam bébas ...

                                               

Tetanduran wiji loro

Magnoliopsida iku jeneng botani kanggoné kelas tetuwuhan. Jeneng iki diwangun kanthi ngganti panambang -aceae saka jeneng Magnoliaceae nganggo panambang -opsida. Kelas Magnoliopsida dianggo jeneng takson tumrap kabèh tetuwuhan ngembang dudu monok ...

                                               

Manggis

Manggis iku sajenis wit ijo langgeng saka laladan tropika sing diyakini asalé saka Kapuloan Nusantara. Tuwuh bisa nganti 7 tekan 25 mèter. Wohé uga diarani manggis, awerna abang rada ungu nalika mateng, sanadyan ana uga varian sing kulité awerna ...

                                               

Rosidae

Rosidae iku jeneng botani ing peringkat subkelas dhedhasar International Code of Botanical Nomenclature. Panganggenan subkelas iki bakal manéka variasi gumantung sistem taksonomi kang dipigunakaké, siji-sijiné pepadhané yaiku anané famili Rosacea ...

                                               

Labrador Retriever

Labrador Retriever Canis familiaris inggih punika salah satunggalipun jinis segawon saking pinten-pinten jinis segawon retriever, jinis segawon pistol. Karakteristik Labrador Retriever inggih punika gadhah cakar ingkang wonten selaputipun ingkang ...

                                               

Segawon kintamani

Segawon Kintamani utawi Asu Kintamani inggih punika salah satunggalipun ras segawon ingkang asalipun saking pagunungan Kintamani, Kabupatèn Bangli, Bali. Segawon punika gadhah sipat waninan lan sampun dangu dipunkembangbiakaken saéngga saged dipu ...

                                               

Iwak koi

Iwak koi kalebu iwak hias kang akèh sing seneng. Saliyané ngopèni minangka hobi, iwak koi uga bisa didadèkaké bisnis kang apik. Iwak koi asalé saka iwak mas. Iwak iki ya iku iwak nasional nagara Jepang. Ing nagara Jepang iwak koi dianggep iwak Dé ...

                                               

Pé manta

Iwak epé manta iku kalebu salah sijiné iwak kang duwé ukuran gedhé dhéwé ing donya. Salah sijiné spésies iwak epé ya iku iwak epé manta utawa kang duwé jeneng latin Manta Birostris. Ambané iwak pari saka pucuk sirip dhadha nganti pucuk sirip liya ...

                                               

Iwak karper

Iwak karper iku sajining spésies iwak aminyak sing urip ing bany tawa saka famili Cyprinidae, sawijining kulawarga iwak sing gedhé banget ing bawana Éropah lan Asia. Iwak karper uga kerep diarani iwak mas. Nanging sajatiné iwak mas iku iwak karpe ...

                                               

Gefilte iwak

Iwak Gefilte iku panganan kang digawé saka poached dicampur saka lemah deboned iwak, kayata iwak mas, Whitefish, utawa pike. Biasane digunakake minangka panganan pembuka kanggo rumah tangga Yahudi Ashkenazi. Miturut sejarah, kalebu forcemeat iwak ...

                                               

Iwak mas

Iwak Mas yaiku iwak kang sisiké wernanè Mas. Iwak iki basa latiné Ciprinus Capio. Iwak mas iki bisa kanggo mbesmi uget-uget lamuk Aedes Aegypti utawa lamuk sing bisa ndadèkakè lara demam berdarah. Ing Pasar Panorama kutha Bengkulu rega iwak Mas p ...

                                               

Urangutan Tapanuli

Urangutan Tapanuli iku sawijining spésies urangutan kang dumunung ing Tapanuli, Sumatra, Indonésia. Spésies iki salah siji saka telung spésies urangutan, saliyané urangutan Sumatra, kang dumunung rada adoh manèh ngarah lor-kulon ing pulo kang isi ...

                                               

Dinosaurus

Dinosaurus iku kéwan reptilia sing wis ana yutaan taun mbiyèn tegesé ing jaman Mesozoikum. Kéwan sing urip ing Zaman prasajarah iki ora kabèh diarani/dianggep dinosaurus. Kéwan iki dominan ing ékosistem dharat suwéné punjul 160 yuta taun, saka pe ...

                                               

Acrocanthosaurus

Acrocanthosaurus (pocapan jroning basa Inggris /ˌækrɵˌkænθɵˈsɔrəs/ ak-rə- KAN -thə- SOR -əs,tegesé "kadhal balung-dhuwur",ya iku sawijining jinis dinosaurus Theropoda sing urip ana ing papan sing saiki karan Amérika Lor sadawané tahap période Apt ...

                                               

Albertosaurus

Albertosaurus sing artiné kadhal Albert) ya iku salah sawijining dhinosaurus theropoda tyranosauroid gedhé sing urip ing Amérika Lor nalika jaman période Cretaseous akir, kurang luwih 70 yuta taun sadurungé masèhi. Spésiès jinis A. Sarcopaghus ik ...

                                               

Allosaurus

Allosaurus ya iku génus Dinosaurus theropoda sing urip kira-kira 155-150 yuta taun kapungkur sasuwéné Jaman Jurassik periode Kimmeridgian nganti wiwitan Tithonian. Jeneng Allosaurus tegesé "kadhal sing béda". Tembung iki asalé saka Yunani "ἅλλος" ...

                                               

Amargasaurus

Amargasaurus, ya iku sawijining Dinosaurus Sauropoda Dicraesauroid saka Periode Cretaceous awal saka papan sing saiki jenengé Amérika Kidul. Sauropoda iki kalebu dinosaurus cilik ing jinisé, dawané nganti 10 mèter 33 kaki. Amargasaurus iki dadi h ...

                                               

Ankylosaurus

Ankylosaurus iku dinosaurus sing duwé panjagan alami ya iku duwé eri landhep kang gedhé-gedhé. Kéwan kuna-makuno iki duwé sikil cacah papat, sing mburi luwih gedhé, gulune cendhak, duwé cumplung sing amba ning polo kang cilik. Kéwan iki diarani A ...

                                               

Archelon

Archelon, kapendhet saking basa Yunani ingkang gadhah pangertosan pimpinan para penyu. Archelon punika penyu seganten saking jaman prasajarah ingkang sampun cures. Archelon kalebet penyu ingkang paling ageng ingkang naté dipundokumentasikaken. Sp ...

                                               

Brontosaurus

Brontosaurus ingkang ateges "kadal kilat" inggih punika salah satunggal saking jinising kéwan dhinosaurus sauropoda ingkang boten saged kapanggih malih wonten ing jaman sapunika. Spésies Brontosaurus excelsus punika dipunjenengi déning pamanggihi ...

                                               

Carcharodontosaurus

Carcharodontosaurus ya iku jinis dinosaurus karnivora carcharodontosauroid raksasa kAng urip sawatara 100-93 yuta taun kapengker nalika pungkasaning Albia marang tahap Senoman wiwit periode Kapur pertengahan. Carchadontosaurus iki salah sijining ...

                                               

Compsognathus

Compsognathus minangka jinis dinosaurus teropod cilik, bipedal, karnivora. Anggota spesies tunggal sing dawa Compsognathus bisa tuwuh nganti ukuran kalkun. Dheweke urip udakara 150 yuta taun kepungkur, sajrone jaman Tithonia pungkasan jaman Juras ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →