ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 15



                                               

Unilever

Unilever LSE: ULVR) iku sawijining prusahaan multinasional kang mrodhuksi barang konsumèn kang markasé dumunung ing Rotterdam, Walanda. Prusahaan iki diadegaké taun 1930. Prusahaan iki duwé karyawan cacahé 206.000 jiwa. Mrodhuksi panganan, ombèna ...

                                               

Exxon

Prusahaan Exxon Mobil utawa ExxonMobil, kang duwé markas ing Texas, sethithik luwih cilik tinimbang PDB Azerbaijan, déné pikolèhané luwih gedhé saka PDB Arab Saudi. ExxonMobil duwé kantor pusat ing Irving, Texas. Bebarengan karo Shell, BP lan Tot ...

                                               

Via Maris

Via Maris iku jeneng modhèren saka rute dagang kuna, ya iku wiwit jaman abad prunggu, kang nyambungaké Mesir karo kakaisaran Suriah lor, Anatolia lan Mesopotamia - saiki dadi Iran, Irak, Turki lan Suriah. Jeneng sadurungé ya iku "Way of the Phili ...

                                               

Valuta

Ā Valuta iku piranti pambayaran transaksi ékonomi kang dipigunakaké ing siji nagara. Kanggo Indonésia, valutané rupiah. Ing jaman biyèn, manungsa primitif durung migunakaké dhuwit, utawa piranti silih ganti. Iki amarga ing wektu iku manungsa bisa ...

                                               

Tetanèn

Tetanèn iku kagiyatan pamanfaatan sumber daya hayati kang diayahi déning manungsa kanggo ngasilaké bahan pangan, bahan baku indhustri, utawa sumber ènèrgi, sarta kanggo nglola lingkungan uripé. Kagiatan pamanfaatan sumber daya hayati kang kalebu ...

                                               

Anggur (woh)

Wit anggur iku kalebu jinis woh-wohan non-climacteric. Tuwuh minangka tuwuhan kang tahan urip mataun-taun lan wujud wit grumbul kang mrambat, saka génus Vitis. Woh anggur bisa dipangan mentahan utawa digawé jam, jus, jèli, cuka anggur, ombènan an ...

                                               

Bera

Bera iku lemah utawa lahan tetanèn wujud sawah utawa tegalan kang kahanané tanpa tuwuhan utawa sengaja diumbar ora ditanduri saéngga isiné mung suket. Lahan iku ora ditanduri racaké amarga kakurangan banyu kang dibutuhaké kanggo budidaya tuwuhan. ...

                                               

FAO

Organisasi Pangan lan Tetanèn ana ing naungan Pasarékatan Bangsa-Bangsa. Nduwèni markas ing Roma, Italia, FAO duwé tujuan kanggo ngundhakaké tingkat nutrisi lan taraf urip; ngundhakaké prodhuksi, prosès, pamasaran lan panyaluran prodhuk pangan la ...

                                               

Fungisida

Fungisida inggih punika salah satunggaling jinis pestisida ingkang mliginipun kanggé mejahi jamur ingkang anjalari lelara. Wujud fungisida saged cair ingkang kathah piyambak dipun-ginakaken, gas, butiran, lan bubuk. Peusahaan ingkang ngasilaken w ...

                                               

Gabah

Gabah punika bulir pari ingkang sampun kapisah saking damèn utawi merang. Perdhagangan pari parté ageng punika ing wujud gabah, amargi gabah ingkang sampun garing punika boten gampang risak bosok lan langkung awet manawi dipunsimpen. Dhefinisi te ...

                                               

Heterosis

Heterosis ing genetika inggih punika efek owah-owahan ing penampilan keturunan persilangan ingkang kanthi konsisten bènten saking penampilan kaping kalih tetuanipun. Istilah punika ing koinekan déning G.H. Shull ing taun 1914, saksampunè dipunséb ...

                                               

Semangka

Semangka iku tuwuhan mrambat kang asalé saka laladan setengah ara-ara ing Afrika pérangan kidul. Tetuwuhan iki isih sakerabat karo melon lan timun. Semangka biyasa dipanèn wohé kanggo dipangan seger utawa digawé jus. Wiji semangka kang digaringak ...

                                               

Kacang bogor

Kacang bogor Verdc. syn. Voandzeia subterranea Thouars) punika kalebet jinis kacang- kacangan ingkang misuwur ing Indonésia. Dipunsebat kacang bogor amargi kacang punika dipunsadé ing laladan Bogor, Jawa Kulon.

                                               

Kacang brol

Kacang brol, kacang una, suuk, kacang jebrol, kacang bandung, kacang tuban, kacang kole, kacang banggala iku tuwuhan polong-polongan utawa legum saka famili Fabaceae, naomer loro paling wigati sawisé kedhelé ing Indonésia. Kacang brol minangka tu ...

                                               

Kacang ijo

Kacang ijo kang ing Basa Indonésia diarani kacang hijau kalebu salah sawijining jinis polong-polongan. Sanajan regané murah, pranyata akèh zat gizi lan antioksidan kang migunani kanggo kasehatan. Zat kang ana ing kacang ijo ya iku protéin, kalsiu ...

                                               

Kangkung

Kangkung uga ditepungi minangka Ipomoea reptans Poir1, ya iku wujud jinising tetuwuhan kang kalebu janganan lan ditandur minangka panganan. Kangkung akèh didol ing pasar-pasar. Kangkung akèh ana ing kawasan Asia lan wujud tetuwuhan kang bisa dite ...

                                               

Kenthang

Kenthang iku tuwuhan saka suku Solanaceae kang duwé umbi batang kang bisa dipangan lan uga diarani "kenthang". Umbi kenthang saiki wis dadi salah sawijining panganan pokok wigati ing Éropah sanajan wiwitané ditekakaké saka Amérika Kidul. Penjelaj ...

                                               

Lemèn

Lemèn utawa lemi ya iku arane uwuh/larahan organik kang wis bosok lan banjur dadi lemah lan bisa kagunakake minangka rabuk kanggo tetuwuhan. Ing alam, larahan kang asalé saka tuwuhan lan kéwan kaya ta gegodhongan, kekembangan, woh-wohan rencek, k ...

                                               

Mlinjo

Mlinjo iku siji spésies tetuwuhan wiji kabukak wangun wit kang asalé saka Asia tropik lan Pasifik Kulon. Mlinjo ditepungi uga kanthi jeneng belinjo, tangkil utawa bago. Mlinjo akèh ditandur ing pekarangan minangka pangayom utawa wewates pekaranga ...

                                               

Palawija

Palawija kanthi barès tegesé "tuwuhan kaloro". Tembung iki kamungkinan asal saka basa Sangskreta: phaladwija lan dadi asil panèn kapindho sajabané pari. Sajeroning pangertèn saiki, palawija tegesé kabèh tetuwuhan pertanian samangsa sing ditandur ...

                                               

Pamiyara

Pamiyara iku cabang saka tetanèn sing ngurusi sato kéwan sing diopèni kanggo daging, wilu, susu, endhog utawa produk liyané. Ing aktivitas iki kalebu ngopèni sadina-dina, sèlèksi gawéan, lan ngingu pasu utawa raja kaya. Pamiyara iku duwé sajarah ...

                                               

Pestisida

Pestisida utawa pembasmi hama yaiku bahan kang minangka ngendhalèkaké, nulak, narik kawigatèn, utawa mbasmi organisme pengganggu. Tembung pestidida asalé saka pest kang diwènèhi tembung -cide. Sasarané manéka warna, kaya ta gegremet, tikus, gulma ...

                                               

Poliploidi

Poliploidi Poliploida utawi poliploidy inggih punika organismé ingkang gadhah kalih sèl kromosom ingkang jangkép ing sédaya sèl somatik utawi langkung. Poliploidi punika kaanan ing pundi maklk urip katamtu gadhah langkung saking kalih perangkat k ...

                                               

Rabuk

Rabuk utawa abuk ing basa Indonésia diarani pupuk ya iku salah sijiné material kang ditambahaké ing médhia tanam utawa tuwuhan kanggo nyukupi kabutuhan ungsur hara kang diperlukaké ing tetuwuhan nganti bisa ndadèkaké tanturan bisa urip kanthi sub ...

                                               

Sawah

Sawah utawa sabin iku tegal kanggo budidaya tuwuhan pari. Sawah iku lumrahé papané ana ing rawa-rawa teles. Yèn sawah garing, dijenengaké sawah gaga. Sawah dipethak-pethak lan diwatesi nganggo galeng utawa galengan. Sawah kang diwèhi banyu mawa s ...

                                               

Séréalia

Serealia, uga ingaran sereal utawa wiji-wijenan yaiku golongane tuwuhan kang ditandur kanggo kaajab wohe kang awujud wiji kang ngandhut karbohidrat/pathi. Ing Malaysia diarani bijirin. Lumrahé serealiah saka kulawarga padi-padian lan ingaran sere ...

                                               

Tandur

Tandur ya iku arane pagawéan nandur winih pari ing sawah. Winih pari kang sadurungé wis disebar ing pinihan sabanjuré thukul kanthi rengket. Watara umur 40 dina lan dhuwuré wis udakara sekilan, thukulan pari mau banjur didaut. Sawisé para kadang ...

                                               

Tumpang sari

Tumpang sari inggih punika satunggaling cara utawi usaha nandur manéka warna jinising tuwuhan wonten ing papan lan wekdal ingkang sami, anggènipun nandur punika dipunatur kanthi larikan-larikan tuwuhan. Penanaman model punika saged dipuntrepaken ...

                                               

Tèknik tetanèn

Tèknik pertanian utawa keteknikan pertanian ya iku panerapan dhasar-dhasar tèhnik ing babagan pertanian kang ngemot babagan tèhnik mesin budidaya pertanian, tèhnik sumber daya alam pertanian, tèhnik prosès hasil pertanian/pangan, ènergi, lan list ...

                                               

Varietas

Sacara botani, varietas iku populasi tetuwuhan sajeroning sawijining spésies sing nuduhaké ciri béda sing cetha. Panulisan jenengé dicithak miring utawa digaris ngisor yèn tulisan tangan lan didhisiki mawa singkatan "var." Conto: Oryza sativa var ...

                                               

Jaringan

Kanggé kagunan sanès saking, mangga mriksani. Jaringan sajeroning biologi iku sakumpulan sèl kang duwé wangun lan fungsi kang padha. Jaringan-jaringan kang béda-béda bisa makarya bebarenganuntuk sawijining fungsi fisiologi kang padha mbentuk orga ...

                                               

Jaringan epitel

Èpitèl saking témbung èpi ingkang tégésipun ing ènggal lan thele ingkang tégésipun tutuk, jaringan èpitèl saking spesialisasi lapisan èktodérm.dipununduh Tanggal 1 Oktober 2012. Jaringan èpitèl inggih punika kapèrang saking sèl-sèl kasusun ing le ...

                                               

Floem

Floem utawa pambuluh tapis ya iku jaringan pangangkut sajeroning tuwuhan mawa pambuluh kang mupangaté sajeroning transportasi asil fotosintesis, mligi gula sukrosa, lan warna-warna metabolit liyané saka godhong tumuju pérangan-pérangan awak ing t ...

                                               

Peruté

Piranti router utawi wonten ing basa Inggris kawéntar kanthi nama Router punika kalebet salah satunggaling piranti jaringan komputer ingkang ngirim paket data liwat jaringan utawi internèt kanggé ingkang dipuntuju, nglampahi prosès ingkang kawént ...

                                               

Xilem

Pembuluh kayu utawa xilèm punika salah satunggaling saking kalih kelompok mliginipun jaringan pembuluh ingkang dipungadahi déning tanèman berpembuluh. Pembuluh kayugadahi fungsi nyalurkè zat bahan fotosintèsis saking oyot ing godong. Pembuluh kay ...

                                               

Nomer tilpun ing Indonésia

0629-Kutacane Kabupatèn Acèh Tenggara 0642-Blang Kejeren Kabupatèn Gayo Lues 0627-Kutha Subulussalam 0654-Calang Kabupatèn Acèh Jaya 0641-Kutha Langsa 0646-Idi, Kabupatèn Acèh Wétan 0643-Takengon Kabupatèn Acèh Tengah 0657-Bakongan Kabupatèn Acèh ...

                                               

Lembaga Administrasi Negara

Lembaga Administrasi Nagara utawi kang disingkat LAN inggih punika salah satunggalipun Lembaga pamaréntah Non Departemen kang gadhah tugas nglajengaken tugas pamaréntahan wonten babagan administrasi nagara déning peraturan perundhang-undhangan ka ...

                                               

G-20

G-20 utawa Kelompok 20 nagara-nagara ékonomi gedhé iku golongan 19 nagara kanthi ékonomi gedhé ing donya ditambah Uni Éropah. Sacara resmi, G-20 dijenengaké The Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors utawa Golongan Rongpuluh ...

                                               

Gerakan non-blok

Gerakan Non-Blok ya iku organisasi internasional kang kapérang punjul 100 nagara-nagara kang ora ngakoni beraliansi karo utawa marang blok kakuwatan gedhé apa waé. Tujuwan organisasi iki, kacathet ana ing Deklarasi Havana taun 1979, ya iku kanggo ...

                                               

ICG

ICG iku sawijining organisasi nonpamaréntah, nirlaba internasional kang misiné nyegah lan ngrampungaké konflik mbebayani liwat analisis dhedhasar médhan lan advokasi tingkat-dhuwur. Nalika sawijining nagara sajeroning résiko pecah, utawa kakerasa ...

                                               

Liga Arab

Liga Arab utawa Liga Nagara-Nagara Arab,ya iku sawijining organisasi saka nagara-nagara Arab. Markas Liga Arab mapan ana ing Kairo. Organisasi iki didirikake nalika tanggal 22 Maret 1945 déning pitung nagara. Piagam saka liga arab iki nyatakake y ...

                                               

NATO

Pakta Pertahanan Atlantik Lor iku siji organisasi internasional kanggo kaamanan bebarengan kang diyasa ing taun 1949, minangka wangun panyengkuyung marang Persetujuan Atlantik Lor kang ditandha tangani ing Washington, DC tanggal 4 April 1949. Jen ...

                                               

Obahan Non-Blok

Obahan Non-Blok iku organisasi internasional sing dumadi saka punjul 100 nagara-nagara sing ora nganggep duwé aliansi karo utawa marang blok kakuwatan gedhé sing endi waé. Tujuan saka organisasi iki, kaya sing kacetha ing Deklarasi Havana taun 19 ...

                                               

OPEC

Organisasi Nagara-nagara Pangèkspor Lenga Bumi (basa Inggris: Organization of the Petroleum Exporting Countries / OPEC ; iku organisasi sing tujuané négosiasikaké masalah-masalah ngenani prodhuksi, rega lan hak konsèsi lenga bumi karo perusahaan- ...

                                               

Paguyuban Nagara-Nagara Asia Kidul Wétan

Paguyuban Nagara-Nagara Asia Kidul Wétan yaiku paguyuban nagarantara ing Asia Kidul Wétan. ASEAN dipunadegaken ing tanggal 8 Agustus 1967 ing Bangkok mawi Paklaring Bangkok. Ancasing ASEAN punika ngiyataken kerja sama régional. Negari anggota ASE ...

                                               

Pakta Warsawa

Pakta Warsawa iku siji aliansi militèr nagara-nagara Blok Wétan ing Éropah Wétan, sing ancasé ngorganisasikaké dhiri marang kamungkinan ancaman saka aliansi NATO. Pambentukan Pakta Warsawa dipicu déning integrasi Jerman Kulon menyang NATO lumanta ...

                                               

Pasarékatan Bangsa-Bangsa

Artikel punika prakawis Perserikatan Bangsa-Bangsa. Kanggé pangertosan sanès PBB mangga pirsani PBB disambiguasi. Pasarékatan Bangsa-Bangsa utawi kasingkat PBB punika satunggaling organisasi internasional ingkang anggotanipun méh sadaya nagari in ...

                                               

Program Pangan Donya

Program Pangan Dunia utawa WFP diadegaké déning FAO ing taun 1960. Markasé dumunung ing kutha New York, WFP mènèhi bantuan kamanungsaan lan perkembangan program pangan ing nagara-nagara tumuwuh. WFP minangka agènsi sing dibéayani kanthi sukarila, ...

                                               

Uni Afrika

Uni Afrika, dicekak UA, iku organisasi antar pamaréntahan kang duwé tujuan nyebaraké prinsip dhémokrasi, hak asasi manungsa lan pembangunan ing penjuru Afrika. UA minangka penerus Organisasi Persatuan Afrika. Ketua UA kang pisanan ya iku Thabo Mb ...

                                               

UNICEF

UNICEF utawa Dana Bocah-bocah PBB diyasa déning Majelis Umum PBB tanggal 11 Dhésèmber 1946. Markas gedhéné ing Kutha New York, UNICEF mènèhi bantuwan kamanungsan lan perkembangan jangka dawa marang bocah-bocah lan ibuné ing nagara-nagara tumuwuh. ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →