ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 15




                                               

Somaliland

Républik Somaliland iku tilas wewengkon Britania Raya kang dumunung ing pérangan kulon-lor Somalia ing Sungu Afrika. Sasi Mèi 1991, klan-klan ing laladan lor mroklamasèkaké kamardikan Somaliland kang saiki nyakup 5 saka 18 laladan administratif S ...

                                               

Samo ku waar

Samo ku waar iku lagu kabangsané Somaliland, sawijining républik sing proklamasi kamardikan awaké dhéwé saka Somalia, nanging durung ana nagara mawa daulat liyané sing ngakoni.

                                               

Dalai Lama

Artikel iki ngenani kalungguhan Dalai Lama, kanggo Dalai Lama kaping-14 sing katon ing foto, pirsani Tenzin Gyatzo Sajeroning basa Tibetan Buddhism, para Dalai Lama iku garis tulku saka pamimpin Gelugpa sing bisa dilacak manèh tekan taun 1391. Ti ...

                                               

Tibet

Tibet iku provinsi saka Républik Rakyat Cina, kang wujud Laladan Otonomi Khusus RRC kang uga dijenengi déning Cina Xizang, kang ana ing pagunungan Himalaya kang asring ditélakaké minangka puncak donya, wewatesan karo Nepal, Bhutan lan India sarta ...

                                               

Gunung geni

Gunung geni iku papan ing endi lava metu saka lemah. Gunung geni kerep mèmper gunung biyasa rupané. Gunung geni muncul yèn ana gèsèkan antara lèmpèngan tèktonik. Lèmpèngan-lèmpèngan iki cedhak mula magmané muncrat tekan dhuwur. Nalika gunung geni ...

                                               

Tungurahua

Tangurahua, rahua: "Tenggorokan api") inggih punika salah satunggaling gunung stratovolcano ingkang papanipun manggèn wonten ing Ekuador. Gunung punika papanipun manggèn wonten ing sacelakipun Central Cordillera wonten ing Andes Ekuador. Gunung p ...

                                               

Gunung Arjuna

Gunung Arjuna iku gunung kang dumunung ing Malang, Jawa Wétan, tipe Strato kang dhuwuré 3.339 m sadhuwuré segara. Gunung iki ana ing andahané Pengelolaan Tahura Raden Soeryo. Lumrahé gunung iki dipènèk saka rong titik kang misuwur, yaiku saka Tre ...

                                               

Gunung Baekdu

Gunung Baekdu, utawi ingkang dipunmangertosi minangka Gunung Changbai wonten ing basa Tionghoa, inggih menika satunggaling gunung berapi ingkang mapan wonten ing wates antawisipun Republik Rakyat Tiongkok lan Korea Lor. Gunung Baekdu menika mapan ...

                                               

Gunung Kelud

Gunung Kelud, ing aksara jawa ꦒꦸꦤꦸꦁꦏꦼꦭꦸꦠ꧀ ya iku gunung geni aktif sing kapernah ing Jawa Wétan, Indonésia. Gunung iki dumunung ing wates antarané Kabupatèn Kadhiri lan Kabupatèn Balitar, kira-kira 27 km wétané Kutha Kadhiri. Wiwit abad ping 15, ...

                                               

Gunung Talang

Gunung Talang dumunung ing Kabupatèn Solok, Provinsi Sumatra Kulon, Indonésia; yaiku ing Nagari Batu Beras, 9 km saka Kutha Kayu Aro Kabupatèn Solok, watara 40 km sisih wétan Padang. Gunung kanthi jinis strato vulkanis lan elevasi 2.597 m iki min ...

                                               

Gunung Vesuvius

Gunung Vesuvius ya iku siji-sijiné gunung geni aktif ing Éropah Daratan kang dumunung ing sisih wétan Napoli, Italia. Ing taun 79, bledhosan gunung iki ngremukake kutha Pompeii. Pompeii ya iku sawijining kutha jaman Romawi kuna kang wis dadi remu ...

                                               

Gyeryongsan

Gyeryongsan utawa Gunung Gyeryong ya iku gunung ing kabupatèn Gyeryeong, provinsi Chungcheong Kidul, Koréa Kidul. Dhuwure Gyeryongsan 845 mèter, ateges Gunung Naga lan Pitik amarga ana wewatuan kaya ta pitik ing dhuwur sirah naga. Tumrap wong Kor ...

                                               

Jungfrau

Jungfrau,yaiku salah sijinépuncak saka pagunungan Alpen Bernese dumunung ana ing watara kanton Valais lan Bern ana ing wewengkonSwiss. Puncak gunung Jungfrau bebarengan déning puncak gunung Eiger lan Mönch, dadi salah siji formasi puncak pagunung ...

                                               

Pekarangan

Pekarangan utawa pelataran utawa latar iku aréal lemah ing saubengé omah, kang racaké wujud lemah utawa ditanduri suket utawa diatosaké nganggo semèn utawa bata. Sawetara péranganing pekarangan kerep uga diolah dadi taman utawa kebon kang ditandu ...

                                               

Kilang lenga

Kilang lenga inggih punika pabrik utawi fasilitas indhustri ingkang ngolah lenga mentah dados kasil petroleum ingkang padatanipun langsung dipun-ginakaken ugi ing kasil-kasil sanès ingkang dados bahan baken kanggé indhustri petrokimia. Kasil-kasi ...

                                               

Lenga bayi

Lenga bayi, ing istilah umum, minangka minyak inert kanggo njaga kulit supaya alus lan lembut. Iki asring digunakake kanggo bayi kanggo njaga kulit "bayi-alus", nanging asring digunakake dening wong diwasa kanggo perawatan kulit lan pijet. Kulit ...

                                               

Lenga cengkèh

Lenga cengkèh iku lenga Atsiri sing diasilaké dening Destilasi bagéan saka tanduran cengkeh, utamané godhong lan kembang cengkeh. Kabeh bagéan saka tanduran cengkeh ngandhut lenga, nanging kembang nduweni paling akeh lenga. Amarga godhong cengkeh ...

                                               

Lenga gas

Lenga gas iku cuwèran hidrokarbon kang tanpa warna lan gampang kobong. Dat iki diasilaké kanthi cara distilasi fraksional saka petroleum ing suhu 150 °C lan 275 °C. Jaman dhisik dat iki kerep dianggo muinangka bahan bakar lampu lenga nanging saik ...

                                               

Lenga gorèng

Lenga gorèng ya iku lenga kan asalé saka gajih tuwuhan utawa kéwan kang dimurnèkake lan wujudé cair ing suhu kamae lan racaké kanggo nggoreng panganan. Lenga goreng saka tuwuhan racaké saka tuwuhan kaya kelapa, winih, kacang, jagung, kedele, lan ...

                                               

Lenga jaétun

Lenga jaétun ya iku lenga sing dijupuk saka woh jaétun, wit tradisional saka cekungan Tengah. Minyak jaétun asale saka wit jaétun sing tuwuh alon-alon, duwé kerut galih tur werna abu-abu kanthi cawang mlethèk. Wit jaétun bisa tuwuh nganti 50 mete ...

                                               

Lenga kacang

Lenga kacang yaiku lenga asalé saka kacang sing tuwuh ing lemah Arachis hypogea, kang duwe ganda lan rasa saka kacang-kacangan. Lenga iki asring digunakake ing masakan Cina, Asia Kidul lan Asia Kidul kaya ta lenga jaetun sing digunakake ing Laut ...

                                               

Lenga kedhelé

Lenga kedhelé iku lenga sayur-sayuran diprodhuksi saka wiji dhélé. lenga kacang dhelé minangka salah sawijining lenga masak sing saya akéh digunakaké. Kajaba iku, lenga kedhelé uga digunakaké minangka lenga pengeringan, lenga kasebut bisa atos li ...

                                               

Lenga motor

Minyak motor, minyak mesin, utawa pelumas mesin minangka salah sawijining macem-macem zat sing kalebu minyak dasar sing ditambah karo macem-macem aditif, utamane aditif anti pakaian, deterjen, dispersan, lan, kanggo minyak multi-grade, improvisas ...

                                               

Lenga samin

Lenga Samin utawa ghee yaiku mertega saka kewan sing dijupuk gajihé mandhiri. Asli saka wilayah lor saka India anak bawana, lenga iki digunakaké lan diprodhuksi ing anak bawana India, Asia Kidul-Wétan, Timur Tengah, Afrika lor lan Afrika Wétan. I ...

                                               

Lenga sawit

Lenga sawit minangka lenga sayur sing dijupuk saka mesocarp wit sawit, umume saka spesies Elaeis guineensis, lan sithik saka spesies Elaeis oleifera lan Attalea maripa. Minyak sawit alamiah amarga kandungan alpha lan karoten sing dhuwur. Minyak s ...

                                               

Watu permata

Watu permata utawa watu aji ya iku mineral, watu kang diwangun saka kasil prosès géologi kang unsuré dumadi saka siji utawa sawatara komponèn kimia kang duwé rega larang, lan diminati déning para kolektor. Watu permata kudu dipolès sadurungé dida ...

                                               

Atéisme ing Indonesia

ŁŁ Atéisme utawa tanpa agama ing Indonésia ya iku babagan kang ora umum lan jarang banget ana ing pendhudhuk Indonésia, mligi amarga gedhéné stigma sosial kang temèmplèk kanthi dadi sawijining ateis ing Indonésia. Ora ana undhang-undhang kang kan ...

                                               

Alcatraz (penjara)

Alcatraz ya iku pakunjaran kang manggon ing teluk San Francisco tlatah California, Amérikah Sarékat. Pakunjaran iki dibukak ing taun 1850 kanggo kaprelunan militèr. Pakunjaran iki kawentar kanthi jeneng" The Rock ” lan America’s Devil Island" iki ...

                                               

Gègèr Pacinan

Gègèr Pacinan ya iku pogram kanggo wong katurunan Cina ing kutha palabuhan Batavia, Indhiya Nèderlan. Panindhesan ing kutha saka 9 Oktober 1740 nganti 22 Oktober; manéka warna paprangan cilik-cilik nganti tekan sasi Novèmber 1740. Kabingungan mas ...

                                               

Holocaust

Holocaust, uga kaloka minangka - Shoah, Churben iku genosida sistematis kang dilakoni Jerman Nazi marang warna-warna golongan ètnis, kaagamaan, bangsa, ing jaman Perang Donya II. Bangsa Yahudi ing Éropah minangka kurban-kurban utama sajeroning Ho ...

                                               

Borgol

Borgol iku piranti penahan sing dirancang kanggo nyawijèkaké kaloro ugel-ugel tangan. Dumadi saka ronggelang sing digandhèng nganggo ranté cendhak, saben gelang bisa dibuka lan ditutup nganggo kunci. Pamborgolan racaké dilakoni kanggo nyegah supa ...

                                               

Pulisi

Pulisi iku siji pranata umum sipil sing ngatur tata tertib lan hukum. Pulisi ing lingkungan pengadilan duwé tugas minangka penyidik. Sajeroning ngayahi tugas pulisi golèk katrangan-katrangan saka manéka sumber dan seksi. Ing Indonésia uga ditepun ...

                                               

Kapulisèn Negara Republik Indonésia

Kapulisèn Nagara Républik Indonésia dicekak Polri, iku minangka piranti nagara kang duwé peran lan tujuan kanggo minangka kaamanan dalam nagari, kang nyakup ngreksa kaamanan lan katertiban masarakat, njejegaké kukum, sarta mènèhi perlindhungan, p ...

                                               

Krispianus Ola Komek

Krispianus Ola Komek ya iku salah sawijining anggota kapulisèn ing Polrès Belu, Désa Kenebibi, Kacamatan Kakuluk Mesakh, Kabupatèn Belu, Nusa Tenggara Timur. Krispianus dadi sawijining tokoh pemberantas cupet ing wilayah kana. Jaman semana, krimi ...

                                               

Metana

Metana hidrokarbon paling prasaja sing wanguné gas kanthi rumus kimia CH 4. Metana murni ora mambu, nanging yèn dipigunakaké kanggo kaperlon komersial, racaké ditambahaké sithik ambu welirang kanggo ndhétèksi kabocoran sing mungkin dumadi. Metana ...

                                               

Pompa bènsin

Pompa bènsin utawa sing lumrah karan pom bènsin ya iku sarana kanggo ngisi bènsin yèn tetumpakan sing nganggo mesin kentèkan bènsin. Pom bénsin resminé nganggo istilah SPBU, utawa Stasiun Pengisian Bahan Bakar Umum. Jinising bahan bakar sing dise ...

                                               

Polièster

Poliester iku siji kategori polimer sing ngandhut gugus fungsional ester sajeroning ranté mligi. Sanajan ana akèh banget poliester, istilah "poliester" wujud siji bahan sing spesifik luwih asring ngrujuk marang polietilena tereftalat. Poliester k ...

                                               

Boraks

Boraks ya iku campuran garam mineral konsèntrasi dhuwur kang dianggo nalika nggawé panganan tradhisional. Kaya ta karak lan gendar. Boraks uga diarani natrium biborat, natrium piroborat, natrium tetraborat. Bleng ya iku wangun kang ora murni saka ...

                                               

Cao

Cao utawa Cincau yaiku gèl kang mèmper ager-ager. Cao digawé saka cem-ceman godhong tuwuhan cao. Gèl dumadi awit godhong tuwuhan iku ngandhut karbohidrat kang bisa ngiket molekul-molekul banyu. Tembung cao asalé saka dialék Hokkian sienchau Hanzi ...

                                               

Margarin

Margarin inggih punika mentéga damelan. Margarin kadamel saking lisah wit-witan. Margarin kathah dipun-ginakaken sasampunipun Perang Donya II, amargi langkung mirah tinimbang mentéga. Sanèsipun punika margarin pinitados séhat tumrap kasarasanipun ...

                                               

Tahu

Tahu iku panganan sing digawé saka kacang kedhelé, difermentasikaké lan dijupuk sariné. Béda karo tèmpé sing asli saka Indonésia. Tahu asalé saka Cina, kaya déné kécap, tauco, bakpau, lan bakso. Tembung Tahu iku tembung serapan saka basa Hokkian ...

                                               

Tauco

Tauco inggih punika satunggaling bumbu dhaharan ingkang dipundamel saking wiji dhele ingkang sampun dipungodhog, dipunalusaken lan dipunudhak kaliyan glepung terigu lajeng dipunleremaken dumgui tuwuh jamur. Fermentasi tauco ingkang dipunkom mawi ...

                                               

Agrégat (komposit)

Agrégat konstruksi, utawa kerep karan kanthi tembung agrégat waé, iku kategori sing jembar saka material coarse particulate sing dipigunakaké sajeroning konstruksi, kalebu pasir, gravel, watu belah, slag, beton daur ulang lan agrégat géosintètik. ...

                                               

Beton semprot

Beton semprot utawa Shotcrete iku beton kang diilèkaké liwat pipa lan kanthi tekanan dhuwur disemprotaké marang sawijining lumah, minangka sawijining tèknik konstruksi. Beton semprot migunakaké hawa kang ditekan kanggo nyemprot beton kango gawé f ...

                                               

Tès Slump Beton

Tès slump beton ngukur cuwèr kenthelé campuran beton sing arep kanggo ngecor. Tès iku kerep dikanggokaké amarga piranti lan carané climen. Kanggo gunggung cor sing akèh, tès slump bisa kanggo meruhi ajeg orané kenthelé beton

                                               

Gaharu

Gaharu ya iku kayu warna ireng kang ngandhut resin kas kang diasilake déning spésies wit saka marga Aquilaria, mligi A. malaccensis. Resin iki digunakke ing indhustri wangi-wangian amarga ambune wangi. Gaharu kawit era modern wis dadi komoditi da ...

                                               

Glugu

Kayu kelapa punika kayu atos -substitute saka klapa wit kurma. Iki diarani ing Filipina minangka kayu klapa, utawa kayu coco, lan ing papan liya minangka cocowood utawa palem abang Iki minangka sumber kayu anyar sing asale saka tanduran perkebuna ...

                                               

Katimaha

Katimaha, timaha utawa katimahar ya iku jenis wit, siji-sijiné spesies ing génus Kleinhovia, suku Malvaceae. Tuwuhan iki tuwuh kanthi cara alami ing Indonesia, Malaysia lan bagéan liya saka bawana Asia. Wit kang akèh gunané iki dikenal kanthi mac ...

                                               

Séngon

Séngon ya iku sawijining jiniis wit anggota suku Fabaceae. wit kang bisa kanggo iyup-iyupan lan ngasilaké kayu iki kasebar alami ing India, Asia Tenggara, Cina kidul, lan Indonesia. ing pirang-pirang laladan liya sengon dikenal kanthi jeneng séng ...

                                               

Séngon segara

Sengon Laut utawa Jeungjing ya iku tuwuhan kayu kang kalebu anggota suku Fabaceae. Tuwuhan kang dianggep duwé kaluwihan paling rikat gedhé ing donya iki bisa thukul nganti 7meter ing wektu umur setaun. Nama ngèlmiahé ya iku Paraserianthes falcata ...