ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 165




                                               

Bahan bangunan

Bahan yasan iku saben bahan sing kanggo tujuan konstruksi. Akèh bahan alami, kaya lempung, pasir, kayu lan watu, uga pang lan godhong wis dipigunakaké kanggo yasa yasan. Saliyané saka bahan alami, prodhuk gawéan akèh dipiginakaké, lan sawatara ma ...

                                               

Seni tayub

Seni tayub utawa tayuban iku sawijining seni kabudayan tradhisional Jawa, sing sumber ananing tlatah Ngawen saubengé. Saliyané kanggo nyambut para tamu kinurmatan, tayub uga dipéntaské nalika Sedekah Bumi utawi Pawiwahan adat liyané. Kang mèlu in ...

                                               

Jamasan gong kyai pradah

Jamasan Gong Kyai Pradah yaiku Siraman Gong Kyai Pradah wonten ing Lodoyo, Kecamatan Sutojayan, Kabupaten Blitar minangka salah satunggaling asèt budaya ingkang wonten ing Kabupaten Blitar. Budaya menika sampun dipuntindakaken turun-temurun wiwit ...

                                               

Gayor

GAYOR mono kalebu pérangané gamelan kang digawé saka kayu. Wujudé kaya gawangan kanthi cagak kiwa lan tengen, dhuwuré cagak watara 1.5 mèter, ndéné palangané watara 2.5 mèter dawané, ing palangané diwènèhi canthèlan, kanggo nggandhulaké gong, kem ...

                                               

Anak Boru

Anak Boru yaiku jinising tari hiburan kang ana ing dhaérah Simalungung, Sumatra Lor. Sitalasari iku jeneng tembang pangiringé, saliyane kuwi Sitalasari uga sawijining jeneng kembang. Piranti tembang kang dinggo ing tarian iki yaiku: 2 gendhang, 2 ...

                                               

Daratan

Daratan yaiku isitilah kang ana ing salah sawijining obahing awak nalika nari ing adicara wedalan kanggo masarakat Hindu ing dhaérah Lombok, Nusa Tenggara Kulon. Pambeksané para priya diwasa. Kang diarani daratan yaiku nancepaké keris ana dhadhan ...

                                               

Golden Fish

Golden Fish, iku sawijining filem sèri drama Koréa sing dumadi saka 133 épisodhe. Film drama iki ing Indonésia ditayangaké ing kanal TV kabel Vison Drama.

                                               

Tjen Ling Kiong

Klenteng Tjen Ling Kiong utawa Zhen Ling Gong, sinebut uga kanthi jeneng Klenteng Poncowinatan, ya iku papan ngibadah agama Khonghucu kang mapan ing Kitha Yogyakarta. Klenteng iki mapan ing wewengkon Poncowinatan kang misuwur minangka laladan Pec ...

                                               

Farewell My Concubine

Farewell My Concubine iku filem drama 1993 saka Cina, kang disutradarani Chein Kaige. Filem iki salah siji karyané ili Générasi 5 kang wigati dhéwé. Filem Aku pamit selirku nggawé iliné dadi kondhang ing jabaning Cina. Padha karo filem Génerasi 5 ...

                                               

Araning Panggonan

Araning Panggonan utawa wadhah ing basa Jawa, kaya ta: Plangkan panggonané tumbak Papon panggonané apu / enjèt Pendhok panggonané keris Pacrabakan panggonané pandhita mulang wurung Kombong panggonané bèbèk Pagupon panggonané dara Endhong panggona ...

                                               

The Glamorous Imperial Concubine

Cithakan:Infobox televisi The Glamorous Imperial Concubine, uga misuwur kanthi jeneng Qing Shi Huangfei lan Introduction of the Princess iku serial televisi Cina dhedhasar carita novèl kanthi irah-irahan kang padha karya Murong Yinr Hanzi Sederha ...

                                               

Wayang Jemblung

Wayang Jemblung utawa Dalang Jemblung ya iku sawijining wujud kesenian teater tradhisional saka tlatah Banyumas. Dhapuré wayang iki kaya pagelaran wayang, nanging dimainake déning sawijining dhalang kang ngrangkep dadi wayang, gamelan, pangrawit, ...

                                               

Kompor masak

Kompor biomassa minangka salah sawijining piranti kanggo masak kanthi cara dipanasake kanthi ngobong kayu, areng, kotoran kewan utawa residu panen. Kompor masak umume digunakake kanggo masak lan dadi panas panganan ing padesan. Saklawasé saparo p ...

                                               

Setatsiyun Wonokerto

Setatsiyun Wonokerto minangka setatsiyun kelas III / stasiun sepur cilik sing dununge ing Wonokerto, Sukorejo, Pasuruan ; ing dhuwur +90 meter; kalebet ing Kawasan Operasi VIII Surabaya. Stasiun iki duwe loro jalur sepur kanthi jalur 1 yaiku gari ...

                                               

Lambang Kabupatèn Banyumas

Ing sisih kiwa, satangké wulir pari kanthi wiji 17 warna kuning emas, lan ing sisih tengen, carang murbei 8, nggambaraké lan ateges kasejahtraan lan kamakmuran rakyat. Gabungan antarané pari pitulas iji, murbei kanthi godhung wolu, garis glombang ...

                                               

Istana Cipanas

Pura Cipanas inggih punika Pura Kepresidenan, mapan ing Gunung Gede, Jawa Barat, kirang langkung 103 km saking Jakarta tumuju arah Bandung ngliwati Pucuk. Pura punika mapan ing Désa Cipanas, Kacamatan Cipanas, Kabupatèn Cianjur. Jembar papan puni ...

                                               

Christiana Young

Christiana Young yaiku wong wadon Indonésia sing dadi aktivis pemberdayaan difabel. Christiana Young gawé sekolah kanggo difabel. Christiana Young ngrawat anak-anak sing duwé kabutuhan kang mligi. Dhéwékè mbukak sekolah kanggo anak-anak difabel, ...

                                               

Kluster Krupuk

Kluster Krupuk Désa Ngaluran Usaha pendhamelan krupuk wonten ing Désa Ngaluran Kacamatan Karanganyar, dipunmulai rintis taun 1960 déning almarhum Mbah Komar, Mbah K.Senin, lan Mbah K.Muhlisun. Tahun 1960, salajengipun dipunlajeng akenn déning Mba ...

                                               

Hambalang

Hambalang inggih punika sawijining laladan ing Kacamatan Citereup, Kabupatèn Bogor, Jawa Barat. Hambalang ingkang dipundadosaken papan panggènan kanggé proyek pembangunan kompleks ulah raga, saweg dados pawarta ingkang rame dipunwartakaken ing me ...

                                               

Banjarmasin Tengah, Banjarmasin

Banjarmasin Tengah iku kacamatan ing Kutha Banjarmasin, Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan:

                                               

Masjid Jami Banjarmasin

Masjid Jami Banjarmasin utawa dikenal uga Masjid Jami Sungai Jingah ya iku masjid bersejarah ing kutha Banjarmasin, Kalimantan Selatan. Masjid berarsitektur Banjar lan kolonial kang digawé saka bahan dhasar kayu ulin iki diadhekake ing taun 1777. ...

                                               

Candhi Surawana

Candhi Surawana ya iku candhi Hindhu kang manggon ingDésa Canggu, Kacamatan Paré, Kabupatèn Kediri, sakiwa-tengené 25 km arah timur laut saka Kota Kediri. Candhi kang nduwé jeneng asli Wishnubhawanapura iki diperkiraaké dibangun ing abad 14 kangg ...

                                               

Mpu Nala

Mpu Nala inggih punika panglima perang Majapahit kang gesang pas pamaréntahan Raja Hayam Wuruk. Piyambake kondhang amargi èkspèdhisi kang pernah dilakuake lan berhasil, ya iku wonten ing laladan Dompo wonten ing Pulau Sumbawa pas taun 1357. Piyam ...

                                               

Tunggul Ametung

Tunggul Ametung minangka tokoh ing Pararaton sing dadi aquapel ing wilayah Tumapel, yaiku salah sawijining wilayah bawahan ing Kadiri nalika pamrentahan Kertajaya. Dheweke banjur dipateni dening senapati dhewe sing jenenge Ken Arok, sing banjur n ...

                                               

Sundang

Sundang uga dikenal minangka Kali Majapahit yaiku seni bela diri ana ing jaman karajan Majapait sing mung ditliti dening pasukan elit ing militèr karajan Majapait. Sundang nggabungake teknik-teknik pertempuran ing ngendi prajurit bisa nggunakake ...

                                               

Saur Sepuh (Satria Madangkara)

Cithakan:Bebungah filem Saur Sepuh: Satria Madangkara ya iku filem aksi laga fiksi kolosal taun 1987 sari Indonésia kang disutradarai déning panjenengané Imam Tantowi lan dibintangi Fendy Pradana sarta Harto Kawel. Film kang digawé dhedhasar sand ...

                                               

Sajarah bathik ing Jawa Tengah

Sajarah bathik ing Jawa Tengah yaiku awit anané bathik ing Jawa Tengah. Kesenian bathik ing Indonésia wis dikenal awit jaman kerajaan Majapahit lan terus ngembang ngasèk kerajaan lan raja-raja sakwisé. Kesenian bathik dadi duwèké rakyat mliginé s ...

                                               

Candhi Jabung

Candhi Jabung ya iku tilas kang duwé sajarah ing Probolinggo kang ana ing Désa Jabung, Kacamatan Paiton ana ing kedhuwuran 8 m dpl. Candhi iki digawé saka bata abangkanthi ukuran, dawa 13.11 m, amba 9.58 m lan dhuwur 15.58 m. Sadhurung dipugararé ...

                                               

Kampung Bathik Lawéyan

Lawéyan ya iku salah siji séntral Bathik ing Sala. Akéh sejarah ing désa sing ciriné Bathik Sala.Sejarahé uga raket karo pangrembakan Keraton Majapahit lan sebarané ajaran Islam ing tlatah Jawa. Nanging ing pira-pira catetan, prangembakan bathik ...

                                               

Mpu Purwa

Mpu Gnijaya krama karo Dewi Manik Geni supaya nglairake 7 pandhita sing umume diarani "Sapta Rsi" 7 Pendeta. Anak kaping telu Mpu Gnijaya jenenge Mpu Wiradnyana salah sawijining Sapta Rsi omah-omah karo putrine Mpu Panataran lan dikaruniai anak s ...

                                               

Ratu Adil

Ratu Adil iku juru slamet ing kabudayan Jawa. Ratu Adil paling akeh metu ing abad 19. Biasane metu awujud ontran-ontran. Ratu Adil ing Jawa umume duwe ideologi messianisme, millenarisme, nativisme, lan revivalisme.

                                               

Upacara Basuh Astan

Upacara basuh astan punika dipunwontenaken manawa umuripun bayi sampun kawan dasa dinten, wekdal ibunipun sampun séhat lan sampun resik. Kegiatan punika dipunwontenaken déning masarakat Suku Kubu, Désa Jantung Manggeris, Jambi.

                                               

Jembut landa

Jembut landa, senthiet utawi rambusa nama ilmiahipun Passiflora foetida inggih punika tasih kulawarga markisah. Sekaripun wonten 3 warni-warni benang sarinipun. Wonten ingkang pethak, ungu, saha jambon. Sekaripun namung megar mboten ngantos seten ...

                                               

Empon-empon

Empon-empon inggih punika manéka warni taneman ingkang mliginipun dipun-ginakaken kanggé tamba utawi obat tumrap penyakit-penyakit tinamtu. Empon-empon punika saged awujud oyod-oyodan, woh-wohan, utawi gegodhongan. Nanging, boten sadaya oyod, woh ...

                                               

Bishkek

Bishkek, dipundiriakèn ing taun 1878, inggih punika kutha krajan Kirgizstan. Saking 1926 ngantos 1991, kutha punika dipuntèpang kaliyan asma Frunze, ingkang dipunpèndhèt saking pemimpin militèr Bolshevik Mikhail Frunze. Ing basa Kirgiz, Bishkek i ...

                                               

Setatsiyun Tobo

Setatsiyun Tobo yaiku kelas III / setatsiyun sepur cilik sing dununge ing Kebonagung, Padangan, Bojonegoro ; ing dhuwur +25 meter; lan dadi setatsiyun aktif Area Operasi VIII paling kulon sing nyebrang Gambringan-Surabaya Pasarturi, Kabupaten Boj ...

                                               

Setatsiyun Ngawi

Setatsiyun Ngawi NGW yaiku setatsiyun sepur sing dununge ana ing Gelung, Paron, Ngawi ; kalebu ing Wilayah Operasi VII Madiun ing ketinggian +56 m. Setatsiyun iki adoh saka 8-10 km ing sisih kidul kulon pusat administrasi Kabupaten Ngawi. Sadurun ...

                                               

Setatsiyun Kapas

Setatsiyun Kapas yaiku kelas III / setatsiyun sepur cilik sing dununge ing Kapas, Kapas, Bojonegoro ; ing dhuwur +20 meter; kalebet ing Kawasan Operasi VIII Surabaya. Setatsiyun iki cukup gampang dituju amarga cedhak Jalan Raya Babat - Bojonegoro ...

                                               

Setatsiyun Lamongan

Setatsiyun Lamongan yaiku setatsiyun sepur kelas I sing dununge ing Sidokumpul, Lamongan, Lamongan ; ing dhuwur +2 meter; kalebet ing Kawasan Operasi VIII Surabaya ; lan minangka setatsiyun aktif paling wetan ing Kabupaten Lamongan. Setatsiyun ik ...

                                               

Danureja VIII (VII)

Danureja VIII ya iku patih ing Kasultanan Ngayogyakarta. Sadhurunge kawisudha minangka pepatih ing Kraton Ngayogyakarta asmane Kanjeng Raden Adipati Yudhanegara III, putrane Kanjeng Raden Adipati Yudhane­gara II lan GKR Angger. Danureja VII mengk ...

                                               

Zaragoza

Zaragoza,also called Saragossa ing basa Inggris, iku ibukutha provinsi Zaragoza lan komunitas otonom Aragon, Spanyol. Iku dumunung ing kali Ebro lan anak kali, Huerva lan Gállego, kira-kira ing tengah Aragon lan lembah Ebro. Ing tanggal 1 Sèptèmb ...

                                               

Mirza Ali Asghar Khan Amin al-Soltan

Mirza Ali Asghar Khan, uga dikenal minangka gelar kehormatan Amin al-Soltan lan Atabak, minangka perdhana mentri pungkasan Iran ing Naser al-Din Shah Qajar.

                                               

Lunalilo

Lunalilo jeneng laire iku William Charles Lunalilo, minangka raja kerajaan kaping enem saka Kerajaan Hawaii wiwit 8 Januari 1873 nganti 3 Februari 1874. Amarga popularitas lan status minangka monarki kapilih pisanan saka Hawaii, dheweke dikenal d ...

                                               

Egbert

Egbert yaiku Raja Wessex saka taun 802 nganti 839. Bapake yaiku Ealhmund saka Kent. Ing 780 Egbert dipeksa dadi pengasingan dening Offa of Mercia lan Beorhtric saka Wessex, nanging nalika Beorhtric mati ing taun 802 Egbert bali lan munggah tahta. ...

                                               

Hassan Rouhani

Hassan Rouhani Yaiku politikus Iran, Mujtahid Syiah, pengacara,Dheweke dadi anggota Majelis Pakar wiwit taun 1999, dadi anggota Déwan Wisdom wiwit 1991 dadi anggota Dewan Keamanan Nasional Supreme wiwit taun 1989 lan kepala Pusat Riset Strategis ...

                                               

Plastikultur

Plastikultur iku cara migunakaké bahan dhedhasar plastik ing upaya tetanèn. Bahan plastik dhéwé minangka bahan kang bisa dianggo ing manéka babagan. Nanging ing plastikultura, plastik digunakaké minangka bahan kang wigati kanggo nyengkuyung thuku ...

                                               

Omah kuru

Omah kuru iku sawijinig omah ciyut lan bisa nudhing marang: Omah kuru Long Beach, California, AS Omah kuru Mamaroneck, New York, AS Omah kuru Boston, Massachusetts, Amérikah Sarékat Omah kuru Deerfield, Illinois, AS

                                               

Anjung

Anjung ya iku sawijining ruangan kang dadi pérangan omah kang dumunung ing sisih tengen lan kiwa omah tradisional wong Banjar ing Kalimantan Kidul. Jubiné anjung dhuwur dhéwé dibandingaké marang kabèh pérangan omah. Ruangan Anjung uga ditemokaké ...

                                               

Kemangga omah

Kemangga omah salah siji jinis kemangga kang milih gawé omahé ing sakiwatengen papan kang dibangun déning manungsa. Ing basa Inggris, kéwan iki karan tailed cellar spiders, tailed daddy longlegs spiders, kadhang uga box spiders. Sawang kemangga i ...

                                               

Pawon

Pawon kanthi barès tegesé siji panggonan, lumrahé ing jero omah kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa pangan. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Nanging tembung pawon bisa uga tegesé aktivitas iki, utawa asil saka ...