ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 179



                                               

Késèt

Késèt punika piranti utawi piranti kanggé ngésèt utawi duwé pigunan kanggé ngresiki dhasaré sikil, sepatu utawi srandal.Késèt bisa digawé sak wangun bahan wujud warna, kaya ta: sepet klapa,plastik,kain,waja ingkang dipunrankai dados satunggal kas ...

                                               

Lading

Lading utawa mau uga kanthi jeneng péso yaiku sawijining piranti kanggo ngiris, nugel/ngethok lan nyuduk. Lading lumrahé kawangun saka piranti pangiris lan garan. Piranti pangiris lumrahé kagawé saka wesi utawa waja. Lading dumadi saka rong péran ...

                                               

Lesung

Lesung yaiku piranti tradhisional kanggo ngolah pari utawa gabah supaya dadi beras. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah saka pari, yaiku carané kanthi ditutu utawa didheplok alon-alon. Gabah kang diolah dilebokaké ing pérangan sing ...

                                               

Lènsa

Lensa utawa uga diarani Kanta yaiku siji srana kang awujud kaca bening gepeng kang duwé sisih-sisih kang simetris. Lensa mono duwé kagunan kanggo ngumpulake cahya marang siji titik utawa malah nyebarake cahya kang liwat ing tengahé. Lensa sepisan ...

                                               

Mesin cuci

Dèrèng kathah ingkang mangertos sajarahipun mesin cuci, ingkang cetha prototype mesin cuci sampun wonten ing taun 1848, rikala samanten mesin cuci taksih ngagem manungsa kanggé muter pedallipun. inggih punika panemuan saking James King taun 1851 ...

                                               

Mébel

Mébel utawa furnitur ya iku prabot omah sing isinè barang-barang kaya kursi, méja, dan lemari. Mébel saka tembung movable, sing duwé arti bisa obah. Kala jaman biyèn méja, kursi, dan lemari luwih gampang diobahkè tinimbang watu gedhè, tèmbok, lan ...

                                               

Palu

Kanggo kutha ing Pulo Sulawesi, delengen Kutha Palu Palu utawa sajeroning ing tlatah Jawa mau martil, mentik, gandhèn wesi, pukul wesi utawa pukul besi yaiku piranti kang minangka nutuk barang liyané. Gandhèn lumrahé minangka maku, ndandani baran ...

                                               

Payung

Payung ya iku barang kang duwé fungsi dobel. ya iku kanggo nyegah banyu udan nelesi awak. Payung uga kena kanggo njaga awak saka panasé srengéngé. Payung kanggo nahan cahya srengéngé diarani parasol. Pabrik payung kang sepisanan digawé déning Bal ...

                                               

Peniti

Peniti utawa dom canthèl ya iku jinising dom kang dipirantèni mawa pir prasaja lan cathelan. Canthelan iki duwé guna dobel, ya iku kanggo nyanthelake supaya dom ora gampang ucul, lan kanggo nyingidake pucuke dom kang lancip.

                                               

Pethèl

Pethèl iku piranti tukang kayu kang awujud kampak cilik. Piranti iki pigunané warna loro gumantung saka carané masang wesi pethel saka gagangé. Manawa dipasang saarah karo gagangé, pethèl bisa kagunakaké kanggo nyigar kayu. Manawa dipasang mujur, ...

                                               

Tumbak

Tumbak utawa lembing yaiku pusaka utawa gaman kang akèh tinemu ing tlatah donya amarga peradaban mangsa, mligi amarga saka panggawéné kang luwih gampang. Tumbak uga kagolong pusaka kanggo ajag utawa perang, pérangané kapérang dadi rong pérangan y ...

                                               

Rempelas

Rempelas, utawa karan amplas, ambril ya iku kertas kaku kang duwé matrial abrasiv ing lumahé. Pigunané kanggo ngalusaké siji barang (umpamané nalika gawé mèbel utawa ukiran, utawa nyingkiraké siji lapisan umpamané cèt lawas. Kayadéné wungkal, uku ...

                                               

Sapu

Sapu ya iku salah sijiné piranti kanggo resik-resik kang awujud serat utawa serabut kaku lan lumrahé dipasang utawi ditaleni ing gagangé kang bundèr lan pasagi. Sajeroning kemajuan jaman sapu akèh ngalami owah wujud, wiwit saka pang wit-witan lan ...

                                               

Setip

Setip ya iku piranti tulis kang digawé saka karèt alus kang bisa ngilangaké reregedan saka potlot. Busak bisa digawé saka karèt kaya ta busak kertas, uga ana kang digawé saka kain wol kang diblebet kayu kaya ta busak blabak ireng lan blabak putih.

                                               

Setrika

Setrika utawi ing sawatawis panggénan kadhangkala dipunsebat setlika utawi gosokan, inggih punika piranti ingkang gadhah fungsi kanggé damel rapi rasukan, kaos, lan lancingan kanthi manfaataken panas saking piranti punika. Setrika ingkang kathah ...

                                               

Sikat

Sikat iku kalebu salah siji piranti kanggo reresik. Sikat iku kalebu piranti kang tansah wigati banget kanggo janma manungsa, linuwih kanggo ngresiki sembarang kang perlu diresiki. Jinis Sikat iku ana telu, kaya ta: Sikat Tekel Sikat Untu Sikat K ...

                                               

Sulak

Sulak ya iku piranti kanggo resik-resik kang digawé saka wulu kang dironcé lan diwénehi gagang kanggo nyekeli. Sulak uga diarani kemocéng. Sulak ana kang digawé saka wulu pitik, rafiya, lan kain. Dhisik sulak nduwéni wujud kang dawa lan tipis. Na ...

                                               

Téplok

Téplok iku piranti kanggo pepadang omah rikala jaman durung ana listrik. Nalika durung ana listrik téplok iku piranti kang wigati ing wayah wengi. Téplok racaké digawé saka botol kang diisi lenga gas, lan diwènèhi sumbu. Padhangé lampu témplok bi ...

                                               

Wajan

Wajan ya iku piranti kang duwé mumpangat kanggo masak utawa nggorèng panganan lan sapanunggalanipun. Wajan kang duwé kagunan kanggo piranti masak kagawé saka wesi lan waja kang lumrahé ana ing ndhuwur pawon, angklo lan kompor.Wajan kang wujudé bu ...

                                               

Candhi Agung

Candhi Agung inggih punika salah satunggaling nama situs Candhi Hindhu ingkang ukuranipun alit ingkang dumunung wonten ing kawasan Kali Malang, Kacamatan Amuntai Tengah, Kabupatèn Hulu Sungai Utara, Kalimantan Selatan. Candhi punika dipunprakirak ...

                                               

Candhi Ampèl

Candhi Ampèl yaiku salah sawijing candhi Hindhu kang mapan ing Dusun Dukuh, Ngampèl, Joho, Kalidawir, Tulungagung, Jawa Wetan.Candhi iki dunung ana ing lebak sekitar pagunungan Walikukun. Aran Ampèl dijukuk saka papané candhi iki, yaiku Ngampèl.

                                               

Candhi Arjuna

Candhi Arjuna inggih punika satah satunggal kompléks candhi Hindhu tilas saking abad ke-7-8 ingkang manggén wonten Dataran dhuwur Dieng, Kabupatèn Banjarnegara, Jawa Tengah, Indonésia. Dipunbangun taun 809, Candhi Arjuna punika salah satunggal sa ...

                                               

Candhi Bacem

Candhi Bacem ya iku sawijing candhi sing manggon ana ing Dhusun Cungkup, Bacem, Sutajayan, Blitar, Jawa Wétan. Candhi sing digawé saka bata iki kabèhé ana loro, ya iku Candhi Bacem I sing dhuwuré 109 cm, dawané 310 cm, lan ambané 300 cm, lan Cand ...

                                               

Candhi Badut

Candhi Badut iku candhi Hindu-Siwa kang kapernah ing Desa Karang Besuki, Sukun, Malang, Jawa Timur. Candhi iki minangka ditemokake taun 1912 dening kontrolis saking Kantor Pamong Praja ing Malang. Wonten ngarep candhi iki wonten 3 candhi perwara ...

                                               

Candhi Bojongmenje

Candhi Bojongmenje utawi ingkang langkung kawentar mawi nama "Situs Rancaekek", minangka komplèk purbakala ingkang dipunduga minangka yasan tetinggalanipun kala pra -Islam wonten ing Jawa Barat ingkang dumunung ing Dusun Bojongmenje, Kalurahan Ca ...

                                               

Candhi Dièng

Candhi Dièng ya iku kompleks candhi kang asifat Siwa, kang mapan ing dataran tinggi Dièng, ya iku ing désa Dièng, kalurahan Dieng Kulon, Kacamatan Batur, Kabupatèn Banjarnegara, Jawa Tengah. Candhi-candhi ing komplek Dièng saiki cacahé sautara 8 ...

                                               

Candhi Gathotkaca

Candhi Gathotkaca inggih punika salah satunggaling candhi Hindhu ingkang dumunung ing Dataran Tinggi Dieng, wonten ing wewengkon Kabupatèn Banjarnegara, Provinsi Jawa Tengah. Candhi punika prenahipun wonten ing sisih kilèn kompleks Candhi Arjuna, ...

                                               

Candhi Ijo

Candhi Ijo inggih punika salah satunggaling komplèks cecandhèn ingkang wonten ing Gumuk Ijo. Naminipun candhi punika dipunpendhet saking namanipun panggènan dipunwangunipun candhi punika ingkang déning tiyang ing mrika dipunwastani Gumuk Ijo. Gum ...

                                               

Candhi Kadisoka

Candhi Kadisoka mapan ana ing Dhusun Kadisoka, Désa Purwomartani, Kecamatan Kalasan, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta. Candhi Kadisoka ditemokaké tanggal 7 Desember taun 2000. Sing nemokaké candhi iki yaiku penambang pasir. Temuan iki ...

                                               

Candhi Karangnangka

Candhi Karangnangka yaiku candhi saka agama Hindu. Candhi iki digawé saka watu andhésit. Mapan ana ing Klathèn, Jawa Tengah. Ukurané kurang luwih 9 m × 9 m, kanthi dhuwur kurang luwih 0.50 m. Candhi Karangnangka digawé ing abad kaping 8-9 Masèhi. ...

                                               

Candhi Keblak

Candhi Keblak inggih punika salah satunggaling candhi Hindhu ingkang dumunung ing Dusun Marangam, Kalurahan Bokoharjo, Kacamatan Prambanan, Kabupatèn Sléman, Yogyakarta. Sapunika, kahananipun candhi sampun ngalami karisakan ingkang parah, barang- ...

                                               

Candhi Laras

Candhi Laras inggih punika salah satunggaling situs candhi ingkang dumunung wonten ing désa Candhi Laras, Candhi Laras Selatan, Tapin, Provinsi Kalimantan Selatan, ingkang pinanggih wonten ing papan ingkang déning warga dipunsebat Tanah Tinggi in ...

                                               

Candhi Lembah Bujang

Candhi Lembah Bujang ya iku yasan candhi Hindhu ing kawasan situs purbakala Lembah Bujang, peninggalan karajan Kedah Lama, Kedah, Malaysia. Kompleks percandhian Lembah Bujang ya iku siji-sijiné peninggalan purbakala kawasan percandhian kang ditem ...

                                               

Candhi Liyangan

Candhi Liyangan inggih punika situs purbakala awujud candhi saha wewengkon kawasan pemukiman ing pèrèng sisih wétan Gunung Sundoro, ing Dusun Liyangan, Désa Purbasari, Kacamatan Ngadirejo, kutha Temanggung, Kabupatèn Temanggung, Jawa Tengah. Situ ...

                                               

Candhi Pari

Candhi Pari sing manggon ing Désa Candi Pari, Porong, Sidoarjo, Jawa Timur, ditemokaké tanggal 16 Oktober 1906. Nalika pamarintah HIndia Belanda, Candhi Pari wis didandani lan ditambahi kayu ing plangitan lawang mlebu. Sabanjuré, didandani manèh ...

                                               

Candhi Pendhem

Candhi Pendhem inggih punika salah satunggaling candhi agami Hindhu. Candhi Pendhem dumunung ing Dhusun Candhi Pos, Désa Sengi, Kacamatan Dukun, Kabupatèn Magelang. Candhi pendem sengi inggih salah satunggaling candhi ingkang dumunung ing komplek ...

                                               

Candhi Pringapus

Candhi Pringapus ya iku salah sawijiné candhi kang mapan ing Désa Pringsurat Kacamatan Ngadirejo, Kabupatèn Temanggung. Reca-reca mawa artistik Hindhu sing raket gegandhèngané karo Déwa Siwa nandhakaké yèn Candhi Pringapus asipat Hindhu Sékté Siw ...

                                               

Candhi Rambut Monté

Candhi Rambut Monté yaiku candhi Hindu kang mapan ana ing Dhésa Krisik, Gandusari, Blitar, Jawa Wétan. Candhi iki kagawé saka watu andhésit lan kadhênah segi papat, kanthi dawa 292 cm, amba 296 cm, lan dhuwur 85 cm.

                                               

Candhi Rimbi

Candhi Rimbi utawa Candhi Cungkub Pula iku candhi Hindhu Siwa kang mapan ing Pulasari, Barèng, Jombang, Jawa Wétan. Candhi iki ditemokaké déning Alfred Wallace ing abad kaping-19.

                                               

Candhi Sela Tumpuk

Candhi Sela Tumpuk mapan ana ing Puncak Gunung Bathok, ngadek ing dhuwur lemah ambané 9x9m, lan digawé saka watu andésit. Bentuk bangunan candhi wis ora karuan kaya tumpukan runtuhan kang kasusun rapi, nanging dudu kalebu bentuk asliné. Ananging, ...

                                               

Candhi Sumur

Candhi Sumur yaiku candhi kang dumunung ing Kabupaten Sidoarjo, Jawa Wétan. Candhi iki ditemokaké tanggal 10 Oktober 1906. Dijenengi Candhi Sumur amarga kang bagian jero ana sumur kang saiki asat. Candhi iki dibangun saka susunan bata kang ditata ...

                                               

Candhi Watu Gudhig

Candhi Watu Gudhig inggih punika salah satunggaling nama siji candhi ingkang dipunyasa kirang langkung abad ke-9, candhi punika dumunung antawis 4 km sisih kilèn lèr saking Candhi Prambanan. Papanipun, ing sisih wétan Kali Opak utawi sisih kilèn ...

                                               

Candhi Wringin Branjang

Candhi Wringin Branjang ya iku salah sawijining candhi sing manggon ana ing tlatah Désa Sumberagung, Gandusari, Blitar, Jawa Wétan. Candhi iki isih sawewengkon karo Situs Gadungan sing adohé watara 100 m ing sisih kulon Situs Gadungan I. Candhi s ...

                                               

Candi Planggatan

ing candi Planggatan iki ditemokke sebagian fragmen watu candi bentuke persegi, sebagian watu candi ketok mentungul soko beberapa bagianne bukit diperkirakke iku bagian soko sikile candi.wujude candi iki berteras-teras, wujud lan wates terase wis ...

                                               

Khajuraho

Kelompok Monumén Khajuraho inggih punika sekelompok candhi Hindhu lan Jainisme ingkang dumunung ing Khajuraho, sawijining kutha ing Praja Madhya Pradesh, distrik Chhatarpur, sekitar sisih tenggara New Delhi. Candhi-candhi punika inggih salah satu ...

                                               

Candhi Kidhal

Candhi Kidal yaiku candhi Hindhu paninggalanè wangsa Singasari. Candhi Kidal dumunung ing Désa Rejokidal, Kacamatan Tumpang, udakara 20 km sisih wétan kutha Malang. Candhi Kidal tinemu dening wong Walanda ing taun 1925. Iki kabukti kanthi kasimpe ...

                                               

Candhi Losari

Candhi Losari iku candhi sing dinuga manut paugeran Hindhu, manggon ing Dusun Losari, Désa Salam, Kacamatan Salam, Kabupatèn Magelang, Jawa Tengah.

                                               

Candhi Ngempon

Candhi Ngempon inggih punika salah satunggaling candhi Hindhu ingkang dumunung ing tlatah Kabupatèn Semarang, inggih punika wonten ing Désa Ngempon, Kacamatan Bergas, Kabupatèn Semarang, Provinsi Jawa Tengah, Indonésia ingkang jarakipun 2 km saki ...

                                               

Candhi Pawon

Candhi Pawon iku candhi kang manggon ing antarané Candhi Barabudhur lan Candhi Mendut, Ya iku 1750 mèter saka Barabudhur lan 1150 mèter saka Candhi Mendut, Désa Borobudur, Kacamatan Borobudur, Kabupatèn Magelang, Provinsi Jawa Tengah Indonésia. C ...

                                               

Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan utawi "Bratan Pura" minangka salah sawijining candhi tirta ageng wonten ing Bali, Indonésia- candhi utama tirta sanèsipun dados Pura Ulun Danu Batur. Kompleks candhi punika dumunung wonten ing sisih kilèn lèr Danau Bratan in ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →