ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 18




                                               

Pejabat Indis

Pejabat Indis ya iku pejabat Walanda sing urip ana ing tanah Jawa wiwit abad angka 18 nganti pertengahan abad angka 20. Pejabat Indis iku péranganing wong-wong Walanda sing kedidik lan kelatih nguasani keahlian sing kanggo nunjang kegiyatané para ...

                                               

Petisi Soetardjo

Petisi Soetardjo iku petisi sing diserahaké ing Volksraad Hindia Walanda nalika taun 1936. Jeneng petisi iki asalé saka sing ngusulaké, ya iku Soetardjo Kartohadikoesoemo. Sajeroning dokumèn iki isiné ya iku kapénginan wong-wong Indonésia supaya ...

                                               

Prajanjèn Roem-Roijén

Prajanjèn Roem-Roijén inggih punika mupakatipun antawis Indonésia kaliyan Walanda ingkang dipunwiwiti saking tanggal 14 April 1949 saha pungkasanipun dipuntapak asma tanggal 7 Mèi 1949 wonten Hotèl Des Indès, Jakarta. Jeneng punika kajupuk saking ...

                                               

Prastawa Réngasdhèngklok

Prastawa Rengasdengklok ya iku prastawa panyulikan kang diayahi déning sawatara nom-noman saka Menteng 31 marang Soekarno lan Hatta. Prastawa iki kadadéyan tanggal 16 Agustus 1945 jam 04.30 WIB, Soekarno lan Hatta digawa menyang Rengasdengklok, K ...

                                               

Proklamasi kamardikan Indonésia

Proklamasi Kamardikan Indonésia Jumat, 17 Agustus 1945 Taun Masehi, utawa 17 Agustus 2605 miturut taun Jepang, utawa 17 Ramelan 1365 Taun Hijriyah diwacakaké déning Ir. Soekarno sing didhampingi déning Drs. Mohammad Hatta ing Dalan Pegangsaan Wét ...

                                               

Pulitik étis

Pulitik Etis utawa Pulitik Bales Budi iku pamikiran kang nyatakaké yèn pamaréntah kolonial duwé tanggung jawab moral tumrap kasajahtran pribumi. Pamikiran iki minangka kritik marang pulitik tandur peksa. Munculé kaum Etis kang di pelopori déning ...

                                               

Républik Maluku Kidul

Républik Maluku Kidul utawa Républik Maluku Selatan ing basa Melayu iku nagara sing naté diproklamasèkaké kanthi unilateral ing Ambon ing tanggal 25 April 1950 déning Manuhutu. Karepé supaya bisa pisah lan mardika saka Républik Indonésia. Pamarén ...

                                               

Sumpah Pemuda

Janjining/Prasetyaning Para Mudha iku kadadéan sajarah ing Indonésia minangka bukti yèn ing tanggal 28 Oktober 1928 Bangsa Indonésia wis ana lan nyawiji. Prastawa sing nadhani anané kadadéan iki ya iku Konggrès Pamudha kang ditekani para wakil sa ...

                                               

Timor Portugis

Timor Portugis iku jeneng kanggo Timor Wétan nalika isih dikendhalèni Portugis. Sasuwéné jaman iku, Pulo Timor kapérang dadi rong wewengkon, ya iku wewengkon Portugis lan wewengkon Indhiya Nèderlan. Wong Éropah pisanan sing nekani wewengkon iki y ...

                                               

Sajarah Jepang

Dhokumèn tuwa dhéwé ngenani sajarah Jepang iku kumpulan naskah sajarah Cina Sajarah Patlikur Dinasti asal abad kaping 1 Masehi. Nanging bukti-bukti nedahaké kapuloan Jepang wis dinggoni manungsa wiwit jaman Paleolitik Atas Sawisé jaman ès pungkas ...

                                               

Jaman Jomon

Jaman Jomon ya iku jaman prasajarah kepuloan Jepang kang diwiwiti saka pungkasané jaman Pleistosen tekan jaman Holosen, bebaréngan karo jaman watu pertengahan utawa jaman watu anyar kang ditandhani kanthi anané perkakas saka tembikar. Okinawa ana ...

                                               

Keshogunan Tokugawa

Keshogunan Tokugawa utawa Keshogunan Edo iku pamaréntahan diktator militèr feodalisme ing Jepang kang diyasa déning Tokugawa Ieyasu lan kanthi turun temurun dibawahi shogun kulawarga Tokugawa. Sajeroning periode historis Jepang, mangsa pamaréntah ...

                                               

Peperangan Sekigahara

Peperangan Sekigahara iku peperangan kang dumadi tanggal 15 September 1600 miturut kalèndher lunar ing Sekigahara, distrik Fuwa, Provinsi Mino, Jepang. Peperangan nglibataké pihak kang kabawah Tokugawa Ieyasu nglawan pihak Ishida Mitsunari gegand ...

                                               

Periodhe Nara

Jaman Nara iku jaman sajeroning pambagéyan periodhe sajarah Jepang kang diwiwiti nalika kaisar wanita Genmei mindhahaké kutha krajan kakaisaran menyang Heijō-kyō nalika taun 710, dumadi suwéné 84 taun nganti kaisar Kanmu mindhahaké kutha krajan m ...

                                               

Restorasi Kemmu

Restorasi Kemmu ya iku kalamangsa ana ing sajarah Jepang kang kadadéan antara taun 1333 nganti tekan 1336. Sawisé Keshogunan Kamakura kalah, Kaisar Go-Daigo mbalik manèh angone ngekel singgasana ya iku nalika taun 1333, lan ngadegaké pamaréntah a ...

                                               

Angkor

Angkor inggih punika kutha krajan Karajan Khmer wonten ing periode dangu saking abad ke-9 dumugi abad kaping 15 Masehi. Istilah tembung Angkor asalipun saking basa Sanskertanagara, ingkang ateges "nagara". Periode Angkor dipunwiwiti nalika taun 8 ...

                                               

Cyrenaica

Cyrenaica iku sawijining provinsi Romawi kuna ing pasisir lor Afrika antarané Mesir lan Numidia. Ing jaman biyèn, laladan iki wujud koloni bangsa Yunani. Wewengkon iki saiki wujud pérangan wétan saka pasisir Mediterania Libya. Wewengkon wétan pro ...

                                               

Konflik Chad-Libya

Konflik Chad-Libya punika satunggaling konflik militèr sporadis ing Chad ingkang dumadosan wonten taun 1978 ngantos taun 1987. Konflik punika konflik ingkang kadadosaken antawis Libya kaliyan Chad, namung intervènsi Libya ing prekawis Chad sampun ...

                                               

Mohenjo-daro

Mohenjo-daro iku situs sisa-sisa pamukiman gedhé dhéwé saka kabudayan Lembah Kali Indhus, sing dumunung ing provinsi Sind, Pakistan. Dibangun watara taun 2600 SM, kutha iki wujud salah siji pamukiman kutha pisanan ing donya, bebarengan karo perad ...

                                               

Baluwarti Bastil

Baluwarti Bastil utawa Bèntèng Bastil iku biyèn pakunjaran ing Paris, Prancis. Wangunan iki dirusak sajeroning paprangan Révolusi Prancis ing tanggal 14 Juli, 1789. Prastawa iki dianggep wiwitané Révolusi Prancis. Dina nasional Prancis, tanggal 1 ...

                                               

Jaccuse.!

Jaccuse.! iku sawijining layang padhang sing dibabar ing tanggal 13 Januari 1898 sajeroning koran LAurore lan ditulis déning panulis Prancis wigati Émile Zola. Sajeroning layang iki, Zola nujokaké layangé marang Présidèn Prancis Félix Faure lan n ...

                                               

Karajan Perancis

Karajan Prancis ya iku nagara pamaréntahan ing Éropah Kulon. Karajan iki salah sawijiné karajan paling kuwat lan gedhé dhéwé ing jaman kakuwasané kolonial. Karajan Perancis minangka Barat Francia, setengah péranganing Karajan Carolingian sawisé P ...

                                               

Pamaréntahan Téror

Pamaréntahan Téror utawa gampangé The Terror iku periode watara 11 sasi sajeroning Révolusi Prancis. ing sajeroning wektu iku, rakyat Prancis sing ora njurung révolusi diprejaya nganggo guillotine. Pamaréntahan téror diwiwiti tanggal 5 September, ...

                                               

Paprangan Jaman Napoleon

Paprangan Jaman Napoleon ya iku kumpulan paprangan kang kadadéan suwéné Napoleon Bonaparte mréntah Prancis taun 1799 nganti taun 1815. Perang iki kadadéan ing bawana Éropah, nanging uga ing pira-pira panggonan ing bawana liyané lan wujud terusan ...

                                               

Kakhanan Krim

Kakhanan Krim wiwit ana nalika Grombol Emas Monggolia ruwag ing abad kaping 15 mawa punjeré ana ing Tanjung Krim. Ing sakiwa tengené taun 1441 wong Tatar Krim ngedegaké sawijining tlatah wewengkon Khan utawa diarani Kakhanan sangisoring pimpinané ...

                                               

Vietnam Lor

Républik Démokratik Vietnam, biyasa ditepungi minangka Vietnam Lor, iku sawijining nagara kang diyasa déning Ho Chi Minh lan diakoni déning Républik Rakyat Cina lan Uni Sovyèt taun 1950. Sawisé kakalahan Prancis sajeroning Paperangan Dien Bien Ph ...

                                               

Èkspédhisi Utsmaniyah dhateng Acèh

Èkspédhisi Utsmaniyah dhateng Acèh dipunwiwiti watawis taun 1565 nalika Kasultanan Utsmaniyah mbudidaya mbiyantu Kasultanan Acèh mengsah Portugis ing Malaka. Èkspédhisi dipunwontenaken sasampunipun Sultan Alauddin al-Qahhar ngirimaken utusan dhat ...

                                               

Suku Soninke

Soninke iku bangsa Mandé sing diwarisi saka Bafour lan gegandhèngan cerak karo Imraguen saka Mauritania. Suku iki pangadeg kakaisaran Ghana kuna.

                                               

Kelairan Yésus

Carita kalairan Yésus Kristus dicathet sajeroning Alkitab Kristen mligi sajeroning rong Injil kanonik, Matius lan Lukas. Kaloro Injil mau nulis yèn Yesus lair ing Betlehem, ing Yudea, déning siji kenya, yaiku Maria.

                                               

Perang Salib Jerman, 1096

Perang Salib Jerman 1096 ya iku péranganing Perang Salib Kapisan sing bala Perang Salib Rakyat, rata-rata saka Jerman lan Perancis, nyerang komunitas Yahudi. Sanadyan anti-semitisme wés ana ing Éropah sasuwéné pirang-pirang abad, iki minangka pro ...

                                               

Karajan Gandhara

Karajan Gandhara utawa Gandhara iku karajan kang dumunung ana ing tlatah India Kulon. Karajan mau ana amarga carita epik Mahabharata uga Ramayana. Raja Gandhara, Sengkuni,dadi tokoh ing partentangan/parmusuhan antarané Duryodana uga para Pandawa, ...

                                               

Pancala

Wonten ing wiracarita Mahabharata, Pancala punika minangka karajan Wangsa Paurawa, saking sisih lèr inggih punika Himalaya dumugi sisih kidul Charmanwati. Wonten ing sisih kilenipun wonten Karajan Kuru, Surasena kaliyan Matsya, manawi wonten sisi ...

                                               

Sisak

Sisak ya iku jeneng saka raja Mesir kuno pisanan ditulis ing Alkitab ibrani lan ing Prajanjian Lawas ing kitab Suci Kristen. Umumé ditepungi minangka sang Pirngon Shoshenq I, sanadyan saiki ora sarujuk menawa dibuktekake.

                                               

Tutankhamun

Tutankhamun ya iku Pirngoning Mesir Kuna wiwit udakara 1334 Masèhi nganti 1323 Masèhi. Dhèwèké dadi Pirngoning wangsa angka 18 nalika dhèwèké umur 9 taun ing jaman Praja Anyar Mesir. Tutankhamun kuwi anak lanangé Akhenaten karo salah sawijining s ...

                                               

Piramidha Giza

Piramida Giza utawi Piramida Agung Giza punika kalebet piramida ingkang sepuh lan paling ageng nomer 3 ingkang wonten ing Nekropolis Giza lan kalebet satunggaling yasan ingkang taksih dados pérangan Pitu Kaajaiban Donya. Wonten kapitadosan bilih ...

                                               

Prasasti Ngadoman

Prasasti Ngadoman dipunpanggih wonten désa Ngadoman, celak Salatiga, Jawa Tengah. Prasasti punika wigati, awit ageng kamungkinanipun, punika satunggiling antawis aksara Kawi kaliyan aksara Buda.

                                               

Prasasti Ngantang

Prasasti Ngantang utawa uga diarani Prasasti Hantang iku sawijining prasasti kang tinemu ing Ngantang, Malang, Jawa Wétan. Ana candrasangkala kanthi taun 1057 Saka. Prasasti iki ditulis migunakaké aksara Kawi lan basa Kawi. Ing prasasti Ngantang, ...

                                               

Prasasti Batutulis

Prasasti Batutulis dumunung ing Kalurahan Batutulis, Kacamatan Bogor Kidul, Kutha Bogor. Kompleks prasasti iki ambané 17 x 15 mèter, Prasasti Batutulis dianggep dumunung ing situs pusat Kutha Pajajaran lan isih in situ, ya iku isih dumunung ing p ...

                                               

Prasasti Pakubuwana X

Prasasti Pakubuwana X, punika dipundhèkèk ing gapura-gapura ingkang wonten tlatah Kasunanan Surakarta. Prasasti-prasasti punika kaserat ing warsa 1938.

                                               

Prasasti Plumpungan

Prasasti Plumpungan iku prasasti sing manggon ing Salatiga kang migunakaké basa Sansekerta lan Basa Kawi. Prasasti punika dipunserat ngginakaken tatah petak "persegi" papat wonten garis ganda ingkang njorok mlebet lan medal wonten ing sudutipun. ...

                                               

Prasasti Sukabumi

Prasasti Sukabumi utawa uga inaranan prasasti Hariñjing iku prasasti wigati awit ing prasasti iki basa Jawa tinulis kanggo kapisan. Prasasti iki titimangsané saka tanggal 25 Maret 804 lan tinemu ing Sukabumi, Pare, Kedhiri, Jawa. Saiki prasasti i ...

                                               

Prasasti Tuk Mas

Prasasti Tuk Mas iku prasasti sing dumunung ing èrèng-èrènging Gunung Merbabu, mlebu tlatah kecamatan Grabag, Kabupatèn Magelang, kang dinuga kawedalaké ing abad kaping 8 M. Prasasti ditulis nganggo aksara Pallawa kanthi basa Sansekerta. Prasasti ...

                                               

Konstantin I

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, kang lazim dikenal minangka Konstantin I, Konstantin Agung, utawa Santo Konstantin, iku sawijining Kaisar Romawi, kang dinyatakaké minangka Augustus déning wadyabala-pasukané ing tanggal 25 Juli 306 l ...

                                               

Diokletianus

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, ya iku Kaisar Romawi wiwit 20 November 284 - 1 Mèi 305. Diocletianus kasil ngrampungaké Krisis ing abad katelu. Dhèwèké yasa sawijining pamaréntahan otokrasi, nanging wurung amarga ngalami manéka warna kangél ...

                                               

Julius Nepos

Julius Nepos iku Kaisar Romawi Barat kang kanthi cara de facto wiwit saka 474 M nganti 475 M lan de jure nganti 480 M. Para sejarawan nganggep Julius Nepos dadi Kaisar Romawi Barat kang pungkasan, nanging ana uga kang nganggep yèn garis katurunan ...

                                               

Romulus Augustus

Romulus Augustus, dikenal uga kanthi jeneng Romulus Augustulus. Romulus Agustus iku Kaisar Romawi Barat terakir kang nyekel kakuwasaan wiwit tanggal 31 Oktober 475. Romulus Augustus nyekel kakuwasaan nalika umuré isih 12 taun nganti nalika Romulu ...

                                               

Virgil

Publius Vergilius Maro, punika pujangga misuwur Romawi. Karya-karyanipun ingkang wujud puisi pastoral lan epik ing basa Latin, gadhah prabawa ageng dhumateng karya-karya sastra salajengipun kados ta La Divina Comedia saking Dante Alighieri, utawi ...

                                               

Konsili Vatikan I

Konsili Vatikan I dipunimpunaken déning Paus Pius IX lumantar bula kapausan Aeterni Patris nalika tanggal 29 Juni 1868. Sidhang Sepindhah dipunleksanaaken ing Basilika Santo Petrus tanggal 8 Dhésèmber 1869. Konsili puniki wujud konsili ékumènis k ...

                                               

Konsili Vatikan II

Konsili Ékumènis Vatikan II, inggih punika satunggiling Konsili Ékumènis angka 21 saking Gréja Katulik Roma ingkang dipunbikak déning Paus Yohanes XXIII nalika tanggal 11 Oktober 1962 lan dipuntutup déning Paus Paulus VI tanggal 8 Dhésèmber 1965. ...

                                               

Abu Dzar Al-Ghiffari

Jundub bin Junadah bin Sakan utawa luwih kaloka kanthi jeneng Abu Dzar al-Ghifari utawa Abizar al-Ghifari ya iku sahabat Muhammad.