ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 19




                                               

Cyril saking Alexandria

Cyril saking Alexandria punika satunggiling tiyang Kristen ing abad ka-4 ingkang njabat minangka biskop ing Alexandria, Mesir wiwit taun 412. Nalika panjenenganipun dipuntahbisaken dados biskop, Cyril nggentosaken paklik/padhénipun inggih punika, ...

                                               

Ignatius Loyola

Ignatius Loyola inggih punika satunggiling mantan ksatria Spanyol ingkang asalipun saking satunggiling bebrayan ningrat Basque, biarawan, imam Katulik kawit taun 1537, lan téolog, ingkang madegaken Serikat Yésus lan dados Superior Jèndral ingkang ...

                                               

Maulana Hasanuddin

Maulana Hasanuddin iku kang dadi cikal bakalé Kasultanan Banten. Dhèwèké uga diarani Pangeran Sabakingkin lan nyekel panguwasa ing laladan Banten ing antarané taun 1552 - 1570.

                                               

Kasultanan Demak

Kasultanan Demak diyasa déning Radèn Patah taun 1481 M utawa 1403 taun Saka. Laladan iki sadurungé dadi péranganing Krajan Majapahit nanging wektu kadadéan perang sadulur ing Majapahit taun 1478, punjer krajan Majapahit dipindhah menyang Keling, ...

                                               

Ki Kebo Kenanga

Ki Kebo Kenanga, uga jejuluk Ki Ageng Pengging, iku sawijining panguwasa ing Pengging, karajan cilik Hindhu-Buda pungkasan ing Jawa Tengah sing ndhukung Majapait. Miturut cathetan Sajarah Banten lan Babad Tanah Jawi, dhèwèké nggenténi ramané, Pan ...

                                               

Radèn Patah

Radèn Patah utawa Chen Jin Wen utawa Panembahan Tan Jin Bun iku putra pasangan Brawijaya V karo putri saka Cinten. Uga ana sing nyebut yèn Radèn Patah iku putra pasangan Brawijaya V karo Putri Anarawati.Radèn Fatah kagolong tokoh ulama kapisan ka ...

                                               

Sunan Prawata

Sunan Prawata utawa Raden Mukmin dadi Sultan Demak kaping telu, mrentah wiwit taun 1546 nganti 1561. Sunan Prawata salah sijining putra Sultan Trenggana. Sunan Prawata seda ing taun 1561 amarga kacidra abdi kang diutus déning Arya Penangsang. Gar ...

                                               

Hanyakrawati

Sri Susuhunan Adiprabu Hanyakrawati Sénapati ing Alaga Mataram ya iku ratu kaping loro Kasultanan Mataram sing mréntah taun 1601-1613. Sawisé sédané, panjenengané uga asring kasebat kanthi jejuluk Panembahan Séda ing Krapyak. Raja iku ramané Sult ...

                                               

Jaka Tarub

Jaka Tarub ya iku tokoh kang dadi leluhuré raja-raja ana ing Mataram, anaké Jaka Tarub jenengé Retno Nawangsih. Nalika tuwa Jaka Tarub Oléh jejuluk Ki Ageng Tarub. Ana ing sakwijining dina, Jaka Tarub ing laladan Gunung Keramat. Ing gunung iku an ...

                                               

Kasultanan Mataram

Kasultanan Mataram diadegaké déning Sutawijaya, putra Ki Ageng Pamanahan taun 1586. Sadurungé, kasultanan iki dadi pérangan kakuwasaning Kasultanan Pajang ing taun 1582, Sutawijaya wiwit misahaké laladan kakuwasané saka Pajang.

                                               

Pangéran Puger

Artikel iki ngenani kangmasé Prabu Hanyakrawati. Déné artikel bab Pangéran Puger ratu Kartasura, pirsani Pakubuwana I Pangéran Puger, utawa Radèn Mas Kentol Kejuron, ya iku putra kaloro Panembahan Sénapati, lan sadulur kuwalon séjé ibu karo Prabu ...

                                               

Susuhunan

Susuhunan inggih punika sesebatan kanggé raja Mataram sasampunipun Sultan Agung, lan panerusipun raja Surakarta. Kinten-kinten tembung "susuhunan" asalipun saking tembung "suhun", ingkang ing basa Jawi gadhah teges "ngajèni". "Susuhunan" ugi dipu ...

                                               

Benawa

Artikel punika isinipun ngéngingi Pangéran Benawa. Kanggé Benawa sanèsipun pirsani Benawa disambiguasi Pangéran Benawa ya iku sultan katiga iya panguwasa kang pungkasan ing Kasultanan Pajang. Dhèwèké mréntah wiwit taun 1586 nganti 1587 lan nyandh ...

                                               

Hadiwijaya

Sultan Hadiwijaya iku sawijining sultan kang jumeneng ing Kasultanan Pajang, sing mréntah wiwit taun 1549 nganti 1582. Nalika isih timur diwènèhi tetenger Mas Karèbèt ya Sang Jaka Tingkir. Mas Karèbèt iku putrané Ki Kebo Kenanga utawa Ki Ageng Pe ...

                                               

Kasultanan Pajang

Kasultanan Pajang iku salah siji Kasultanan ing tlatah Jawa lan dibangun déning Jaka Tingkir. Sedurunge, laladan Pajang iki dadi pérangan Kasultanan Demak ning wektu Demak kabawah Arya Penangsang, Jaka Tingkir kang dibantu Adipati liyané kasil ni ...

                                               

Ki Gedhé Sebayu

Ki Gedhé Sebayu iku salah sijining tokoh kang misuwur ing Jawa Tengah, mligi ing tlatah Jawa Tengah pérangan kulon, ya iku Tegal, Brebes, lan Pemalang. Nanging ing Tegal, Ki Gedhé Sebayu dipercaya minangka wong kang yasa laladan Tegal. Ki Gedhé S ...

                                               

Erekhtheion

Erekhteion ya iku kuil Yunani kuna kang dumunung ing sisih lor Akropolis ing Athena minangka tandingan saka kuil Parthenon. Kuil Erekhteion diyasa ing taun 421 SM-405 SM nangig diremokake déning bangsa Pèrsi. Wong Athena ngumbarake remukan kuil i ...

                                               

Pranyatan Balfour

Pranyatan Balfour yaiku prayatan publik dèning pamaréntah Inggris nalika Perang Donya I kang ngumumaké panjurung kanggo "tanah kelairan kanggo wong-wong Yahudi" ing Palestina, nalika wektu iku dhaérahé kakaisaran Ottoman kang dienggoni populasi Y ...

                                               

Perang Donya I

Perang Donya I, uga dikenal minangka Perang Donya Pisanan lan Perang gedhé, iku siji perang global sing kadadéan mligi ing Éropah wiwit saka 28 juli 1914 nganti 11 November 1918. Luwih saka 40 yuta sing dadi kurban perang, kalebu watara 20 yuta k ...

                                               

Perang Révolusi Amérika Sarékat

Cithakan:Kotak kampanye Perang Revolusi Amérikah Sarékat Perang Révolusi Amérikah Sarékat 1775–1783, Pérang Kamardikan Amérikah Sarékat, utawa gur Perang Revolusi ing nagara Amérikah Sarékat, awalé minangka salah sawijining perang antarané Karaja ...

                                               

Bom

Bom iku piranti kang ngasilaké jeblugan kang ngetokaké ènèrgi gedhé lan rikat. Jeblugan kang diasilaké njalari karusakan marang barang mati lan barang urip ing saubengé, kang diakibataké déning perobahan tekanan hawa lan obahé fragmèn-fragmèn kan ...

                                               

T-55

Tank sèri T-54 lan T-55 iku tank tempur utama sing didisain déning Uni Soviyet. Prototipe pisanan T-54 muncul ing taun 1946 ya iku sawisé rampung Perang Donya II. Tank iki minangka penerus tank tipe T-44 lan turunan saka tank tipe T-34, dianggep ...

                                               

T-62

T-62 iku tank tempur saka Uni Soviyet minangka pangembangan saka tank T-55. Mriem kalibèr 115 mm sing ana ing tank iki minangka sanjata smoothbore pisanan sing dipigunakaké utawa dipasang ing tank. T-62 diprodhuksi watara taun 1961 lan 1975. Saba ...

                                               

Korvet kelas Bung Tomo

Korvet kelas Bung Tomo ya iku kapal patroli lepas pasisir jinis korvet. Kapal iki sadurungé digawé khugsus kanggo Angkatan Laut Kesultanan Brunei Darussalam. Kontrake diwiwiti 1995 lan diluncurake ing wulan Januari 2001, Juni 2000, nganti Juni 20 ...

                                               

KRI Klewang-625

KRI Klewang-625 ya iku kapal perang TNI AL gawéan Indonésia sing diproyèksikaké minangka Kapal Cepet Rudal Trimaran lan bisa nindakaké operasi keamanan segara sarta bisa kanggo tempur ing segara. Kapal perang iki njangkepi Kapal Repulibik Indonés ...

                                               

Perang Irak

Cithakan:Peranglemponganpersia Perang Irak taun 2003–saiki, sing ditepungi uga minangka Okupasi Iraq, Perang Lempongan II, Perang Lempongan III, utawa, déning Amérikah Sarékat, Operasi Pambébasan Irak, diwiwiti kanthi invasi Irak nalika taun 2003 ...

                                               

Tank

Tank iku wahana perang lapis waja kang migunakaké rodha awangun ranté. Ciri utama tank yakuwi pangraksané kang racaké kagawé saka lapisan waja kang abot, senjatané wujud kanon gedhé, sarta mobilitas kang dhuwur kanggo warna-warna médhan tempur. S ...

                                               

Poros (Perang Donya II)

Nagara-nagara Poros iku nagara-nagara sing nentang pihak sekuthu suwéné Perang Donya II. Ana 3 nagara utama sajeroning kekuwatan Poros ya iku; Nazi Jerman, Italia lan Kakaisaran Jepang. Nalika puncak kajayané, kekuwatan Poros nguwasani dhominasi ...

                                               

Roket Qassam

Roket Qassam inggih punika rokèt rakitan kaisi bahan peledak ingkang dipundamel déning kelompok Hamas ing Palestina. Nami "Qassam" dipunpendhet saking tokoh Islam Palestina ing wiwit abad ke-20 Syekh Izzuddin al-Qassam. Qassam punika roket artile ...

                                               

Perang Pilipina-Amérika

Perang Filipina-Amérika iku konflik militèr antarané Républik Filipina Pisanan lan Amérikah Sarékat kang dumadi antara taun 1899 nganti paling ora taun 1902. Perang iki dumadi amarga perjuwangan pulitik Filipina kang nentang pendhudhukan AS maran ...

                                               

Operasi Tapak Jaran

Operation Horseshoe utawa Operasi Tapak Jaran iku jeneng sing diwènèhake déning pamarintah Bulgaria marang rencana pambesmen etnik marang wong Albania ing Kosovo sing diayahi déning pulisi lan bala Yugoslavia. Dakwan ngenani rencana mau sing dadi ...

                                               

Perang Krim

Perang Krim utawa Perang Krimea iku peperangan kang dumadi antarané kakaisaran Rusia nglawan sekuthu kang kapérang saka Prancis, Britania Raya, Krajan Sardinia, lan Kasultanan Utsmaniyah. Akèh-akèhé konflik kadadéan ing tanjung Krim, kanthi papra ...

                                               

Perang Ossetia Kidul (2008)

Perang Ossetia Kidul 2008 diwiwiti ing 10 Agustus 2008 sawisé pertempuran antara bala Georgia lan kaum separatis Ossetia Kidul. Sawisé sarujuk nganakaké gencatan senjata, tanggal 7 Agustus Georgia nandangi operasi militèr kanggo ngrebut kutha Tsk ...

                                               

Perang Rusia-Jepang

Perang Rusia-Jepang iku konflik kang banget ngemu getih kang tuwuh saka saingan antarané ambisi imperialis Rusia lan Jepang ing Manchuria lan Koréa. Peperangan iki mligi dumadi amarga rebutan kutha Port Arthur lan Jazirah Liaodong, ditambah karo ...

                                               

Perang Salib Kaping Papat

Perang Salib Kaping Papat iku siji perang kang dilakoni antara taun. Wiwitane perang iki duwé tujuan ngrebut Yerusalem saka wong mu Muslim asaka invasi lumantar Mesir. Sawalike nalika sasi April 1204, Wadya Salib saka Éropah Kulon nyerang lan ngu ...

                                               

Perang Salib Kapisan

Perang Salib Kapisan ya iku perang ing taun 1095 déning Paus Urbanus II kanggo ngrebut kutha suci Yerusalem kang dadi kutha suci agama Islam lan Kristen. Perang salib kang pisanan iki isiné mung suwara-suwara sing digedhekgedhekake déning para ul ...

                                               

Perang Sedulur Sierra Leone

Perang Sedulur Sierra Leone iku perang sadulur sing kadadéan ing Sierra Leone sing lumaku sajeroning 11 taun antara taun 1991 nganti 2002 lan nemahaké kurban jiwa 50.000. Perang iki diwiwiti tanggal 23 Maret 1991 nalika Revolutionary United Front ...

                                               

MiG-17

Mikoyan-Gurevich MiG-17 iku pesawat tempur jèt Uni Soviyet sing aktif wiwit taun 1952. Pesawat iki minangka pangembangan saka MiG-15. Indonésia tau duwé pesawat jinis iki.

                                               

Perang Révolusi Amérika

Perang Révolusi Amérika - uga dikenal minangka Perang Kamardikan Amérika - iku sawijining perang sing kadadéan antara Britania Raya lan para pendhukung révolusi saka 13 koloni Britania ing Amérika Lor. Ka-13 koloni iku yakuwi koloni New Hampshire ...

                                               

Rokèt

Rokèt ya iku wahana njaba akasa, utawa pluru kendhali, utawa kendharaan mabur kang nganggo dorongan karo réaksi rokèt marang metuné kanthi rikat bahan fluida saka mesin rokèt. Aksi saka ruwang bakar lan nozle pangembang, iku njalari gas mili kant ...

                                               

Marie-Claire Barth

Marie-Claire Barth, lair kanti jeneng Marie-Claire Frommel, ya iku pawongan teolog Swiss kang pernah duwé tugas ing Indonesia. jeneng Barth kang disandangé yaku jeneng kulawarga bojoné Christoph Barth kang uga pawongan teolog Perjanjian Lama, ana ...

                                               

Emanuel Swedenborg

Emanuel Swedenborg pengucapan iku sawijining èlmuwan, filsuf, mistikus Kristen, lan téolog Swèdhen. Swedenborg duwé karer kang prodhuktif minangka sawijining panemu lan èlmuwan. Ing umur sèket enem taun, dhèwèké ngleboni fase spiritual sajeroning ...

                                               

John Wesley

John Wesley inggih punika salah satunggalipun teolog Inggris. John punika putranipun pendeta saking gréja Anglikan. Ramanipun namanipun Samuel Wesley lan ibunipun Susanna Annesley. John ugi gadhah rayi ingkang miyos ing taun 1707. Panjenenganipun ...

                                               

Arthropoda

Arthropoda utawa kéwan mawa ros-rosan iku filum kang gedhé dhéwé ing donya sato kéwan lan nyakup gegremet, angga-angga, urang, kelabang lan kéwan liyané kang mèmper. Papat saka limang pérangan kang urip tekan saiki saka spésies kéwan yaiku arthro ...

                                               

Chilopoda

Chilopoda inggih punika salah satunggaling ordho saking kelas Myriapoda ingkang kalebet filum Arthropoda. Tuladhanipun Chilopoda inggih punika klabang. Ordo Chilopoda punika padatanipun gesang ing panggènan ingkang anyep, ing sangandhaping tumpuk ...

                                               

Krustaséa

Krustaséa iku saklompok gedhé saka Arthropoda, kapérang saka kurang luwih 52.000 spésies sing kadhèskripsi, lan racaké dianggep siji subfilum. Golongan iki nyakup kéwan-kéwan sing cukup dikenal kaya ta lobster, yuyu, urang, urang karang, sarta re ...

                                               

Kutu

Kutu ngacu marang manéka artropoda mawa ukuran cilik nganti cilik banget. Jeneng iki dipigunakaké kanggo sapérangan krustasea banyu cilik, gegremet, sarta - kanthi salah kaprah - manéka anggota Acarina. Kabèh diarani "kutu" amarga ukurané sing ci ...

                                               

Bumi branang

Niti bumi branang ya iku kartisampéka sarana ngincer apa waé kang bisa migunani tumrap mungsuh rikala maju utawa mundur saka palagan. Mliginé, kabèh asèt kang isih dianggo utawa bisa dianggo mungsuh dadi inceran, kaya ta sumber panganan, sarana t ...

                                               

Pangepungan

Sawijining pangepungan iku blokade militèr marang siji kutha utawa bètèng kanthi tujuan ngrebut kutha/bètèng mau, mawa kekuwatan langsung, utawa kanthi nimbulaké karugèn gedhé marang mungsuh. Sawijining pangepungan asring dibacutaké déning siji p ...

                                               

Pokémon

Pokémon ya iku salah sijining médhia franchise kang diduweni déning perusahaan video game Nintendo lan diciptakaken déning Satoshi Tajiri ing 1995. Asliné Pokémon iku dolanan video game kang identik karo konsol Game Boy. Pokémon iku video game pa ...