ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 190




                                               

Jayabaya (ratu)

Jayabaya iku ratuning Karajan Kadhiri kang jumeneng nata ing taun 1135-1157. Miturut watu tulis Ngantang, dhèwèké munggah kaprabon mawa jejuluk Sri Maharaja Sang Mapanji Jayabhaya Sri Warmeswara Madhusudanawatara Anindita Suhtrisingha Parakrama U ...

                                               

Musiyum Sasmita Loka

Musiyum Sasmitaloka Panglima Besar Jenderal Sudirman inggih punika musiyum sajarah kanthi koleksi babagan pangudinipun Jenderal Soedirman. Tembung Sasmitaloka asalipun saking basa Jawa, inggih punika Sasmita ingkang ateges pepenget, ngenang, ngem ...

                                               

Martha Tilaar

Martha Tilaar inggih punika salah satunggaling wanita ingkang dados pengusaha sukses ing jagad bisnis kosmetik lan jamu tradhisional. Merk dagangipun anama Sariayu. Panjenenganipun dhaup palakarami kaliyan Prof. DR. H.A.R Tilaar lan patutan sekaw ...

                                               

Kampung Bathik Semarang

Kampung Bathik Semarang yaiku salah sawijining Kampung Bathik saka Gedong, Bubakan Semarang. Kahanan perkampungan bathik ing Kampung Bathik Semarang ora ganep ing Kampung Bathik Lawéyan. Ananging kita bisa oléh bab ing papan loro sing pada menika ...

                                               

Warteg

Warteg utawi warung tegal, inggih punika salah satunggaling papan sadèan ingkang nyediakaken dedhaharan khas kabupatèn Tegal. Warung ingkang asring pinanggih wonten kitha ageng punika kondhang sanget. Warung ingkang lair saking astanipun para per ...

                                               

Australian Museum

Australian Museum punika wangun musiyum ingkang paling sepuh kang dumunung wonten ing tlatah Australia, minangka ndadosake reputasi internasional ing lapangan sajarah alam ugi antropologi. Museum punika gadhah corak koleksi zoologi vertebrata lan ...

                                               

Pusaka

Pusaka ya iku sesebutan kanggo barang kang duwèni kagunan mirunggan kanggo njaga dhiri, utawa bisa uga kanggo kagunan liyané. Miturut Kamus Besar basa Indonesia kang diarani pusaka ya iku harta bandha tinggalaning wong kang wis pejah; utawa waris ...

                                               

Berjanjen

Berjanjen ya iku salah sawijining kesenian kang gegayutan karo agama Islam. Kesenian iki minangka sarana dhakwah. Saiki cacahé masarakat Jawa kang mèlu kesenian wis suda. Sanajan suda, nanging isih tetep dilestarèkaké kususe umat Islam ing tlatah ...

                                               

Panitya Wangsakerta

Panitya Wangsakerta iku sakumpulan wong dipandhégani Pangéran Wangsakerta sing nanggung ciptaning Layang Wangsakerta. Layang iki ngrembug bab Nusantara, dumadi pustaka-pustaka kaya ta Pustaka Rajya-Rajya i Bhumi Nusantara, Pustaka Pararatwan, Pus ...

                                               

Candhi Jawi

Candhi Jawi inggih punika candhi ingkang kabangun udakara abad ke-13 minangka tinggalan bersejarah Hindhu - Buda Karajan Singhasari ing kacamatan Prigen, Pasuruan, Jawa Timur, Indonesia. Candhi punika dunungipun ing tengah-tengah margi antawisipu ...

                                               

Ponyville

Ponyville minangka kutha imajinasi Karajan Equestria, latar utama ing seri My Little Pony: Friendship is Magic, lan asal saka karakter utama. Ponyville pisanan ditampilake ing episode pisanan lan setelan kanggo sabanjure episode.

                                               

Flash Sentry

Flash Sentry yaiku jaran Pegasus lanang sing pisanan muncul ing My Little Pony: Equestria Girls minangka penjaga karajan Kekaisaran Kristal. Ing My Little Pony: Equestria Girls, Dheweke mahasiswa ing SMA Canterlot, gitaris listrik kanggo band "Fl ...

                                               

Arèn

Arèn utawa neluluk utawa anggong kalebu wit kang akèh urip ing Indonesia. Wit arèn utawa kang duwé jeneng Latin Arenga pinnata Merill kalebu wit plasma nutfah kang ditandur ing perkebunan. Ing Sunda, arèn diarani tangkal kawung, ing Acèh diarani ...

                                               

Remujung

Remujung Miq) ya iku taneman obat kang kembangé awujud kaya remujung. Béda manèh yèn ing Madura, remujung diarani sesalaseyan utawa soengot koceng. Ora mung ing Indonesia waé, yèn ing nagara Cina remujung diarani mao xu cao. Remujung isih sakulaw ...

                                               

Cao ireng

Cao ireng utawa janggelan ya iku jinising tuwuhan sing bisa ngasilaké cao ireng. Tuwuhan iki asalé saka Asia, banjur nyebar ing India, Birma, Indocina, Filipina nganti tekan Indonesia. Tuwuhan iki bisa tuwun apik ing laladan kang dhuwure 75 – 230 ...

                                               

Pandhan eri

Pandan ri, pandan klasa, pandan suket, utawa pandan pudak ya iku tanduran kaya wit, anggota suku Pandanaceae. Iki kasebar ing kabèh pesisir lan pulo ing Asia Kidul lan Wétan nganti Polinesia. Wit utawa suket kang akèh dipisah, dhuwuré ya iku 3-7 ...

                                               

Paku ata

Paku ata ya iku salah siji spésies tuwuhan paku rambat. Paku ata asring ditemokaké ing alas kang tansah ijo laladan cendhèk lan nampa sunar srengéngé kang akèh. Paku ata rupa tuwuhan mrambat ing tuwuhan liya.

                                               

Trawas

Trawas ya iku tuwuhan kang manfangat kanggo jamu. Ing basa Indonesia tuwuhan iki diarani medang perawas. Ekstrak godhong trawas ngandhut senyawa alkaloid, flavonoid, tanin, terpenoid lan fenolik.

                                               

Pacing

Ing Jawa karan pacing, tepung tawar, poncang-pancing, lan bunto, ing Sumatera karan tabar-tabar, kelacim, setawar, tawar-tawar, tebu tawar, tubu-tubu, sitawar, tawa-tawa, lan totar. Ing Sulawesi, diarani lingkuwas, lincuas, palai batang, tampung ...

                                               

Abu Ayyub al-Ansari

Abu Ayyub al-Ansari saka Bani an-Najjar. Omahé Abu Ayyub éntuk pakurmatan dadi panggonan nginep Muhammad nalika ijrah saka Mekah tumuju Madinah. Abu Ayyub tansah mèlu saben perang kang béla Islam. Ing jaman Muawiyah bin Abu Sufyan, Abu Ayyub mèlu ...

                                               

Abdurrahman bin Auf

Abdurrahman bin Auf yaiku sahabat Muhammad kang misuwur. Dhèwèké yaiku salah siji saka wolung wong pisanan kang nampa agama Islam, yaiku rong dina sawisé Abu Bakar. Abdurrahman bin Auf asalé saka Bani Zuhrah. Salah sawijining sahabat Nabi liyané, ...

                                               

Terowongan wulan

Terowongan wulan utawa Gua Wulan yaiku jeneng sing diwenehake menyang obyek misterius sing gedhe sing anane ing endi wae ing sawetara gunung sing durung ditemtokake ing Slowakia. Moonshaft dinuga ditemokake ing taun 1944 nalika pambrontakan Nasio ...

                                               

UEFA Euro 2016

UEFA Euro 2016 iku sawijining kajawaran bal-balan ing banawa Éropah sing bakal dianakaké ing taun 2016 déning UEFA. Tetandhingan iki bakal digayuh ana ing Prancis wiwit tanggal 10 Juni nganti 10 Juli 2016. Prancis sadurungé wis naté nganakaké UEF ...

                                               

Kofola

Kofola minangka minuman ringan karbonat sing diproduksi dening perusahaan Cekoslowakia Kofola, kantor pusat ing Ostrava, Republik Ceko. Iki minangka saingan utama Coca-Cola lan Pepsi ing Republik Ceko lan Slowakia. Perusahaan iki minangka salah s ...

                                               

Olimpiade Tokyo 1964

Olimpiade Tokyo 1964 utawi Olimpiade wanci panas ka-18 dipunwontenaken ing warsa 1964 ing Tokyo, Jepang. Cacahe atlet ing olimpiade punika wonten 5.140 saking 163 cacahé jinis ulah raga. Wonten 19 ulah raga lan 93 nagara ingkang makili. Uni Sovie ...

                                               

Keris Knaud

Keris Knaud, uga misuwur kanthi sebatan Kris of Knaud utawa Knauds Kris, ya iku sawijining keris tuwa dhéwé kang kadaptar ana ing donya. Keris Knaud dibebungahake déning panjenengané Charles Kna, ya iku dhokter Walanda, saka Paku Alam V ing abad ...

                                               

Roti lapis selé kacang lan gudir

Roti lapis selé kacang lan gudir utawa uga dikenal minangka PB&J, yaiku roti lapis sing komposisi kalebu siji utawa luwih lapisan selé kacang lan siji utawa luwih lapisan gudir utawa senggol ing roti. Kadhangkala roti lapis dipangan mbukak ut ...

                                               

Pulo Yeonpyeong

Pulau Yeonpyeong inggih menika satunggaling kapuloan wonten ing Laut Kuning, Korea Kidul. Kapuloan menika mapanipun kirang langkung 80 km wonten ing sisih kulon Incheon. Pulo utama wonten ing kapuloan menika ajeneng pulau Daeyeonpyeong, kanthi wi ...

                                               

Memil-muk

Memil-muk utawa jeli soba minangka salah sawijining olahan jinis muk coklat abrit-coklat sing digawe saka pati soba. Umume disajekake minangka banchan uga anju. Ing Korea sakwise perang, wiwit pertengahan nganti pungkasan abad kaping 20, memil-mu ...

                                               

Olahan Hawaii

Masakan Hawaii kalebu limang gaya panganan sing beda-beda, nggambarake macem-macem sejarah panganan lan imigrasi ing Kepulauan Hawaii. Ing periode pra-kontak Hawaii Kuno, pelayaran Polinesia nggawa tanduran lan kewan menyang Kepulauan. Minangka N ...

                                               

National Geographic (kalawarta)

Nationa Geographic iku salah satunggalé kalawatri ingkang kantor ana ing nagara Amérikah Sarékat. Kalawatri niki ngèmot bab èlmu pangatahuan umum lan babagan-babagan sèni potograpi. National Georaphic utawa wiyasa diwaos NatGeo niki gadhah kantor ...

                                               

Dunia dalam Berita

Dunia dalam Berita ya iku giyaran program berita mancanagara ing TVRI kang digiyaraké saben dina jam 21.00–21.30 WIB kanthi durasi wektu 30 menit. TVRI nyiyarake program berita iki wiwit taun 1974 kanthi aran Berita Dunia kang pungkasan ing tangg ...

                                               

Pfeffernüsse

Pfeffernüsse minangka kukis rempah-rempah cilik, misuwur minangka plancongan preinan karo wong Jerman, lan etnis Mennonit ing Amerika Utara. Cookie sing padha digawe ing Denmark, lan Walanda uga. Dheweke diarani Pfeffernüsse ing basa Jerman, pepe ...

                                               

Kokis

Kokis yaiku panganan khas Sri Lankan sing wis digoreng, digawe saka glepung beras lan santen. Sanajan dianggep minangka panganan tradisional Sri Lankan, dipercaya asale saka Walanda. Iki minangka sajian penting nalika ngrayakake Sinhala lan Taun ...

                                               

Potjiekos

Ing Afrika Kidul, sing potjiekos / ˈ p ɔɪ k iː k ɒ s, secara harfiah diterjemahaké "-pot cilik pangan", iku njobo disiapake sajian. Biasane dimasak kanthi bentuk bunder, wesi wesi, panci sikil telu, potjie, mudhun saka oven Walanda sing digawa sa ...

                                               

Anton Pieter Franz van Velsen

Mgr. Anton Pieter Franz van Velsen, S.J. yaiku Vikaris Apostolik Batavia saka 21 Januari 1924 tumeka Maret 1933. Panerusi ing kono yaiku Mgr. Edmundus Luypen, SJ.

                                               

Butterbrot

Tembung Jerman Butterbrot nggambarake irisan roti sing paling ndhuwur karo butter. Tembung ing basa resmi lan basa Jerman lan basa liyane kanggo butterbrot, mung Brot, Butterstulle, Stulle, Schnitte, Botteramm, Bütterken nganti Bemme utawa Knifte ...

                                               

Saos Holland

Sauce Hollandaise, biyèn uga diarani saos Walanda, yaiku emulsi kuning telur, mentega cair, lan jus lemon. Biasane dicampur uyah, uga mrica putih utawa cabai rawit. ng literatur Inggris, Hollandaise dianggep salah siji saka limang saus ibu ing ma ...

                                               

Ilat kucing

Cookie ilat kucing utawa ilat kucing minangka biskuit utawa bar coklat cilik sing kasedhiya ing pirang-pirang negara Eropa, Asia, lan Amerika Selatan. Dheweke sacara lokal dikenal kanthi jeneng "kočičí jazýčky", Katte tong, "kocie języczki", "lan ...

                                               

Pinto Acèh

Pinto Acèh utawa Pinto Khob punika hiasan motif misuwur sing dadi ciri khas Aceh. Hiasan pinto Aceh wis ora mung kanggo kain utawa bathik, nanging uga ing barang liya, kaya ta tas, pin utawa bros, kalung, lan sapanunggalané. Sanajan wiwitané moti ...

                                               

Pulo Simeulue

Pulo Simeulue utawa Simalur wujud pulo sing ana ing kulon Sumatra. Ana kurang luwih 150 km saka lepas pasisir kulon Acèh, uga wujud pulo pamaréntahan Kabupatèn Simeulue ing tengah Samudra Hindhia. Posisi géografisé kaisolasi saka dharatan utama. ...

                                               

Norma Nindyokirono

Asmané asli Norma Musa. Wanita sulistya saka Bangka, Kapuloan Bangka Belitung, iki garwané Sri Sultan Hamengkubuwono IX kang nomer lima. Amarga dadi garwané Sri Sultan mula wenang nampa gelar Kanjeng Raden Ayu. Norma Musa lair ing Muntok, Bangka, ...

                                               

Dhialèk Arèkan

Carabasa Arekan utawa luwih moncar minangka jeneng Arekan utawa basa Surabaya yaiku carabasa Jawa sing dianggo ing Surabaya lan sakupenge. Dhialèk iki dikembangaké lan dipigunakaké déning sawatara wong ing Surabaya lan sakupengé. Basa Struktural, ...

                                               

Naan

Naan yaiku roti ragi tipis kang kagawé mawa dipanggang, ditemokaké ing masakan utamané saka Asia kulon, Asia Kidul, Indonesia, Myanmar lan Karibia.

                                               

Atheis (novèl)

Athèis iku minangka novèl basa Indonesia anggitane Achdiat Karta Mihardja. Pujangga klairan Cibatu, Garut, Jawa Kulon ing 6 Marĕt 1911 iki nganggit Athèis ing taun 1949. Novèl iki minangka mung siji anggitane dhèwèke kang dibabarake ana ing Indon ...

                                               

Jayakusuma I

Pangeran Jayakusuma I ya iku putra Sultan Hamengkubuwana II patutan karo Mas Ayu Sumarsonowati. Ing jamane perang Dipanegara Jayakusuma I melu pacak baris mbelani Dipanegara lan ganti sesulih dadi Pangeran Ngabehi Ngabdulrahman. Nalika 21 Septemb ...

                                               

Panyabungan Lor, Mandailing Natal

Panyabungan Lor, Basa Indonésia: Panyabungan Utara, iku kecamatan ing Kabupatèn Mandailing Natal provinsi Sumatra Lor. Kabupaten Mandailing Natal

                                               

Panyabungan Kidul, Mandailing Natal

Panyabungan Kidul, Basa Indonésia: Panyabungan Selatan, iku kecamatan ing Kabupatèn Mandailing Natal provinsi Sumatra Lor. Kabupaten Mandailing Natal

                                               

Panyabungan Kulon, Mandailing Natal

Panyabungan Kulon, Basa Indonésia: Panyabungan Barat, iku kecamatan ing Kabupatèn Mandailing Natal provinsi Sumatra Lor. Kabupaten Mandailing Natal

                                               

Panyabungan Wétan, Mandailing Natal

Panyabungan Wétan, Basa Indonésia: Panyabungan Timur, iku kecamatan ing Kabupatèn Mandailing Natal provinsi Sumatra Lor. Kabupaten Mandailing Natal