ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 22



                                               

Istilah gerakan anatomi

Fleksi iku gerak nekuk utawa mbélokaké. Ekstensi iku obahan kanggo meluruskan. Contoh: obahan ayunan lutut ing kagiyatan gerak jalan. Obahan ayunan ke depan minangka antefleksi lan ayunan ke belakang karan retrofleksi/ekstensi. Ayunan ke belakang ...

                                               

Istilah lokasi anatomi

Anatomi duwé perbendaharaan tembung internasional. Istilah anatomis duwé makna sing trep lan dipigunakaké sajeroning kadhokteran lan biologi. Saliyané istilah anatomis, racaké dipigunakaké uga istilah sadina-dina utawa istilah liyané kaya balung ...

                                               

Balung

Balung utawa kerangka iku panopang awak manungsa. Tanpa balung, mesthi awak kita ora bisa ngadeg. Balung wiwit dumadi wiwit bayi sajeroning kandhutan, lumangsung terus nganti dekade kaloro sajeroning susunan kang tumata.

                                               

Batang utek

Batang utek utawa brainstem iku pérang ngisor saka utek, kang nggandhèngaké lan kanthi struktur nerisaké saluran saraf. Batang utek nyadiakake motor utama lan sensory innervation menyang rai lan gulu liwat saraf kranial. Sanadyan ukurané mung cil ...

                                               

Bokong

Bokong yaiku péranganing awak manungsa kang duwé fungsi minangka panggonan tumpuan awak nalika lungguh. Bokong diwangun déning balung pinggul lan balung buntut. Ing pérangan tengah bokong ana bolongan kang sinebut anus.

                                               

Driji

Driji sajeroning basa Inggris: digit iku pérangan awak kang dumunung ing tangan, kiwa lan tengen, ing manungsa normal driji cacahé ana lima ing saben tangan, yaiku: Driji dumadi saka sawatara ros balung kang dislimuti déning daging utawa otot, or ...

                                               

Gulu

Gulu iku pérangan sing ngubungaké sirah karo awak. Ing sawatara kéwan, gulu bisa tuwuh dawa, upamané gulu jerapah. INg sajeroné gulu ana saluran-saluran ambegan lan pancernan. Ing guluning manungsa, ana siji pérangan sing diarani jakun.

                                               

Hipotalamus

Hipotalamus wujud pusat panampung kabèh informasi sing teka saka manéka warna arah lan bakal dikirimaké nuju manéka warna sel minangka siji pesen utawa minangka informasi lan ngasilaké siji gerak utawa aktivitas. Hipotalamus ora kalebu siji klanj ...

                                               

Idep

Idep, iku péranganing tlapukan kang wujud lèr rambut-rambut.Ing basa krama sok diarani Imba.Rambut-rambut iki duwé fungsi kanggo nglindhungi supaya awu, kringet utawa banyu kang nètès saka bathuk ora mlebu menyang mata. Idep minangka rambut kang ...

                                               

Irung

Irung, kanthi anatomi yakuwi panonjolan kang ana ing golongan vertebrata kang ngandhut nostril, kanggo nyaring udara ing ambegan. Irung minangka siji istilah, bisa uga digunakna kanggo nuduhaké pucuking samubarang kaya irungé montor mabur.

                                               

Jantung

Jantung iku gronggongan organ otot kang mompa getih liwat pembuluh getih déning kontraksi kanthi irama kang dibolan-balèni. Istilah kardiak ateges gegandhengan kaliyan jantung, saka Yunani cardia kanggo jantung. Jantung iku organ kang duwé peran ...

                                               

Kuku

Kuku iku pérangan awak kéwan kang ana utawa thukul lan tuwuh ing pucuk driji. Kuku tuwuh saka sèl mèmper gel lembut kang mati, saya atos, lan banjur kadhapur nalika wiwit tuwuh saka pucuk driji. Kulit ari ing pangkal kuku duwé fungsi ngreksa saka ...

                                               

Lengen

Sajeroning anatomi, lengen iku saka anggota badan ndhuwur kéwan sikil loro. Istilah iki bisa dipigunakaké kanthi analogi kanggo struktur liya, kaya siji saka pasangan anggota badan ndhuwur kéwan sikil papat, utawa lengen gurita. Ing primata, leng ...

                                               

Organ (anatomi)

Ing biologi, organ iku golongan jaringan kang nglakoaké sapérangan fungsi. Organ kéwan kanthi umum nyakup jantung, paru-paru, utek, mata, lambung, limpa, pankreas, ginjel, ati, usus, kulit, utérus, saluran urin, balung, lan liya-liyané. Organ tet ...

                                               

Otot

Otot iku siji jaringan konektif ing awak kang tugas mligi kontraksi. Kontraksi otot dipigunakaké kanggo mindhah pérangan-pérangan awak & substansi sajeroning awak.

                                               

Palanangan

Palanangan uga karan planangan, peli, konthol, utawa pénis utawa ing basa Jawa Krama pajaleran, kerep uga supaya luwih samar diarani manuk, iku sawijining organ èksternal minangka organ sèksual utawa wewadi lan organ réprodhuksi manungsa lanang. ...

                                               

Pawadonan

Pawadonan utawa tempik utawa bawok utawa turuk utawa puki ya iku saluran wangun tabung kang nggandhèngaké uterus nuju pérangan njaban awak ing mamalia lan marsupilia wadon, utawa nuju kloaka ing manuk wadon, monotrem, lan sapérangan jinis reptil. ...

                                               

Pundhak

Pundhak utawa Bahu iku pérangan awak mamalia kang nyangga gulu. Ing akèh kéwan, bahu dumunung ing pérangan ndhuwur suthang ngarep. Ing manungsa, bahu dumunung antarané geger lan gulu lan dumunung ing pérangan mburi. Bahu iku pérangan awak kang ke ...

                                               

Rahim

Rahim utawa guwa garba utawa kandhutan yaiku péranganing organ reproduksi wanita kang wujudé kaya pir kuwalik, nduwé otot lan dumunung ing panggul antarané kandung kemih lan rektum. Organ iki kanggo njaga janin sadurungé lair kaya déné omah. Sawi ...

                                               

Rempela

Rempela, iku salah sijining jeroan ing sawatara kéwan, kaya ta manuk, rèptil, cacing lemah lan pira-pira jinis iwak. Pérangan dumadine saka otot kang kandel lan gunané kanggo nggiling panganan. Kanggo mbiyantu nggiling panganan, sawatara jinis ma ...

                                               

Sendhi

Sendhi yaiku sesambungan antarané balung siji marang balung liyané saéngga balung bisa diobahake. Sesambungane balung loro diarani persendhian.

                                               

Sirah

Sirah, sajeroning anatomi iku pérangan rostral sing racaké dumadi saka utek, mata, kuping, irung, lan tutuk. Sawetara kéwan sing prasaja banget ora duwé endhas, nanging kéwan sing awangun simetris bilateral lumrahé duwé endhas.

                                               

Sistem saraf pusat

Sistem saraf punjer ngambah utek lan sungsum balung mburi. Kaloroné wujud organ kang lunak banget, kanti fungsi kang wigati banget mangka perlu perlindungan. Saliyané cumplung lan ruas-ruas balung mburi, utek uga dilindungi 3 lapisan selaput meni ...

                                               

Soca

Soca inggih punika salah satunggaling organ paningal ingkang ndeteksi cahya. Ingkang paling prasaja kang saged dipunlakokaken déning soca punika mangertosi kaanan padhang utawi peteng. Soca ingkang langkung kompleks dipun-ginakaken kanggé maringi ...

                                               

Utek

Utek inggih punika punjer sistem saraf ing vertebrata saha kathah invertebrata sanèsipun. Ing anatomi kéwan, utek utawi encephalon, punika sentral supervisori saking sistem saraf. Sanadyan utek sok dipunsebat minangka punjer supervisori saking si ...

                                               

Weteng

Abdomen iku istilah kang dipigunakaké kanggo nyebut péranganing badan kang ana ing antarané thorax utawa dhadha lan pelvis ing kéwan mamalia lan vèrtebrata liyané. Ing arthropoda, abdomen iku pérangan paling posterior badan, kang ana samburiné th ...

                                               

Baktéri komensal

Bakteri komensal ya iku salah sijiné makluk urip kang ana awak menungso utawa kéwan nangin ora ndadekne lelara. Bakteri komensal bisa urip ing kulit, krongkongan, tutuk, saluran napas, lan usus. Bakteri komensal kang urip ing kulit bisa ngewangi ...

                                               

Escherichia coli

Escherichia coli, utawi saged dipunringkes E. coli, inggih punika salah satunggalipun spésies utami baktèri gram négatif. E. Coli punika salah satunggalipun bakteri ingkang gesang wonten ing usus kéwan lan jalmi ingkang boten mbebayani. Bakteri p ...

                                               

Pseudomonas syringae

Pseudomonas syringae ya iku baktèri gram négatif, aérobik, lan duwèni flagela polar. Sacara biokimia, baktèri iki bisa diuji kanthi migunakaké uji oksidase lan arginin hidrosilase kang bakal nuduhahe asil négatif. P. syringae minangka mikroorgani ...

                                               

Salmonella

Salmonella ya iku salah sawijining jinis baktèri kang ditemoaké déning Theobald Smith ing taun 1885 nalika neliti lelara pencernaan babi. Nganggo mikroskop Smith nemoake sagrombol baktèri kang nyebabké matiné babi mau. Jeneng Salmonella diwènèhi ...

                                               

Eugenetika

Eugenetika iku sawijining pasinaon lan praktèk mgenani pembiakan selèktif marang manungsa, kanthi angkah tujuan ngundhakaké spésies. Sajeroning sajarah lan makna sing luwih jembar, eugenetika bisa uga duwé makna pasinaon kanggo ngundhakaké kwalit ...

                                               

Adenin

Adenina iku saka loro basa N purina sing dipigunakaké kanggo mbentuk nukleotida saka asem nukleat DNA lan RNA. Ing DNA, adenina iketan karo timina liwat loro ikatan hidrogen kanggo mbantu nytabilaké struktur asem nukleat. Ing RNA mawa berkas dhob ...

                                               

Alkaloid

Alkaloid ya iku salah sijiné golongan senyawa basa kanthi nitrogen kang akèh-akèhé heterosiklik lan katemokaké ing wit-witan. Asam amino, peptida, protéin, nukleotid, asem nukleik, gula amino lan antibiotik lumrahé ora éwoning alkaloid. Lan kanth ...

                                               

Bilirubin

Bilirubin ya iku senyawa pigmen awerna kuning kang minangka kasil katabolisme enzimatik biliverdin déning biliverdin reduktase. Oksidasi bilirubin ngasilaké biliverdin manèh, saéngga mènèhi atribut antioksidan ing senyawa kimia iki ing fisiologi ...

                                               

Biokimia

Biokimia iku kimia mahluk urip. Sauntara biokimiawan nyinaoni molekul lan réaksi kimia terkatalisis déning enzim sing dumadi ing kabèh organisme. Diagram lan dhèskripsi gegandhèngan antarané biokimia, biologi molekular, lan génétika bisa dipirsan ...

                                               

Elektroforesis Gel

Èlèktroforèsis inggih punika tèknik pemisahan ya iku komponèn utawi molèkul bermomotan adédasar bèntènipun tataran migrasiipun ing mèdan listrik. Mèdan listrik dialirkan pada suatu mèdium yang ngandut sampel yang akan dipisahkan. Teknik punika sa ...

                                               

Fermèntasi

Fermèntasi iku prosès prodhuksi ènergi sajeroning sèl ing kaanan anaerobik. Lumrahé, fermèntasi wujud salah siji wangun respirasi anaerobik, nanging, ana dhéfinisi kang luwih jelas kang ndhéfinisèkaké fermèntasi minangka respirasi sajeroning ling ...

                                               

Fotosintèsis

Fotosintèsis iku prosès biokimia kang dilakoni tetuwuhan, ganggang, lan sapérangan jinis bakteri kanggo mrodhuksi ènergi kang dinggo kanthi manfaataké ènergi cahya. Mèh kabèh makhuk urip gumantung saka ènergi kang diahasilaké ing fotosintesis. Ak ...

                                               

Féromon

Feromon ya iku sejinis zat kimia kang fungsiné kanggo ngrangsang lan duwé daya pikat sèksual ing lanang utawa wadon. Zat iki asalé saka klanjer endokrin lan digunakaké déning makluk hidup kanggo ngenali sejinisé, individu liya, kelompok, lan kang ...

                                               

Guanin

Guanina wujud siji saka loro basa N purina sing nyusun DNA lan RNA. Ing DNA pilin dhobel, guanina iketan karo sitosina liwat telung iketan hidrogen. Guaninaa mbentuk nukleosida bareng karo gula ribosa sing dijenengi guanosina. Wujud deoksiguanosi ...

                                               

Hukum Raoult

Hukum Raoult ya iku hukum kang dicetuskake déning François M Raoult kanggo nyinaoni sipat-sipat tekanan uwab larutan kang ngandut zat pelarut kang asipat nonvolatil, lan ngrembag ngenani aktivitas air.

                                               

Klorofil

Kanggé kagunan sanès saking, mangga mriksani. Klorofil iku golongan pigmen fotosintesis kang ana ing tetuwuhan, nyerep cahya abang, biru lan ungu, sarta ngréflèksikaké cahya ijo kang njalari tetuwuhan olèh ciri wernané. Klorofil ana sajeroning kl ...

                                               

Kuwaya

Kuwaya ya iku banyu kuning-ijo kang duwé pungsi mbantu ngiles panganan. Kuwaya digawé ana ing ati lan disimpen ing sajeroning peru, jeroan peru kaya tumèmplèk ana ing pérangan ngisor ati. Nalikané mangan, kuwaya diculaké saka peru mara ing ati.

                                               

Lignin

Lignin utawa dat kayu iku salah siji dat komponèn panyusun tetuwuhan. Komposisi bahan panyusun iki béda-béda gumantung jinisé. Lignin mligi kaakumulasi ing batang tetuwuhan wangun wit lan semak. Ing batang, lignin fungsiné minangka bahan pangiket ...

                                               

Métabolisme

Métabolisme minangka modhifikasi senyawa kimia kanthi biokimia ing sajeroning organisme lan sèl. Metabolisme nyakup sintesis lan panguraian molekul organik komplèks. Metabolisme racaké dumadi saka tahapan-tahapan kang nglibataké enzim, kang diken ...

                                               

Prion

Prion inggih punika agèn nular mliginipun saking protèin, sadaya agèn ingkang sampun kapanggihaken nyebar kaliyan transmisi ing kawontenan mis-folded protèin: protéin piyambak boten self-replicate ingkang prosèsipun gumantung kaliyan kawontenanip ...

                                               

Sitosin

Sitosina wujud siji saka loro basa N pirimidina sing diduwèki DNA lan RNA. Nukleosida ribosané dijenengi sitidina lan nukleosida deoksiribosané dijenengi deoksisitidina. Sitosina iketan karo guanina ing DNA pilin dhobel liwat telung ikatan hidrog ...

                                               

Timin

Timina ora padha karo tiamin, siji jinis vitamin B. Timina utawa 5-metilurasil wujud salah siji saka loro basa N pirimidina sing nyusun DNA. RNA ora duwé timina lan, kanthi sithik pangecualian, urasil nggantèkaké posisiné. Ing DNA kanthi pilin dh ...

                                               

Ènzim

Ènzim iku siji utawa sapérangan gugus polipeptida kang duwé fungsi minangka katalis ing sawijining réaksi kimia. Carané kerja enzim yaiku nèmpèl ing sanjaban molekul dat-dat kang lagi réaksi lan kanthi mangkono nambah cepeting prosès réaksi. Pany ...

                                               

Setatus konservasi

Setatus konservasi sepésiyes iku indhikator kamungelan kanggo sepésiyes sing isih ana lan kasisa tekan saiki utawa mangsa ngarep. Akèh faktor digunakaké kanggo nemtokaké setatus konservasi siji sepésiyes: ora mung sepésiyes sing kasisa, nanging u ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →