ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 24




                                               

Malvaceae

Suku kapas-kapasan utawa Malvaceae minangka golongan tetuwuhan dikotil kang anggota-anggotané nyakup tanaman budidaya wigati, mligi minangka pengasil serat tekstil lan lenga. Manfaat liyané yaiku minangka tuwuhan pethètan lan farmasetika. Sawetar ...

                                               

Ketéla pohung

Ketéla pohung utawa singkong utawa kaspé, utawa sajeroning Basa Indonésia ubi kayu utawa ubi pohon, iku tetuwuhan taunan tropika lan subtropika saka kulawarga Euphorbiaceae. Uwiné dikenal minangka panganan pokok sing ngasilaké karbohidrat lan god ...

                                               

Tales

Tales utawa tales bogor kalebu tuwuhan kang ngasilaké umbi kang bisa didadèkaké panganan pokok. Tales lumrahé ditandur ing laladan Indonésia pérangan kulon. Tales mèmper karo taro nanging tales ngasilaké umbi kang luwih gedhé. Tales duwé jeneng l ...

                                               

Pantun gaga

Pantun gaga utawi pantun gagi punika pantun ingkang boten thukul ing sabin teles nanging ing siti garing utawi ing tegil gaga, inggih punika sabin tanpa irigasi. Tembung gaga kémawon tegesipun ugi saged pantun gaga. Mèh kalih katiga tlatah pantun ...

                                               

Loncang

Loncang utawi onclang utawi Oncang utawi ron brambang, inggih punika salah satunggaling janganan ingkang limrahipun dipun-ginakaken kanggé bumbu wujud wuwuran ing masakan mi ayam, sup, utawi bakso ingkang wonten duduhipun. Kajawi punika, ron bram ...

                                               

Kécap

Kécap yaiku salah siji bumbu utawa panyedhep masakan kang wujudé cuwèran kang wernané ireng. Kécap rasané ana kang legi lan ana uga kang asin. Bahan dhasar kanggo nggawé kécap yaiku kedhelé utawa kedhelé ireng. Nanging ana uga kécap kang digawé s ...

                                               

Kécap iwak

Kécap iwak punika cuwéran sing dijupuk saka fermentasi saka iwak karo uyah. Kécap iwak racaké digunakaké minangka bumbon kanggo masak, dicelupaké panganan laut, lan panganan wong Timur, digawé para nelayan ing saindenging negara ASEAN. Jeneng kéc ...

                                               

Kécap sop

Kacang kedele minangka salah sijiné jinis wiji-wijinan kang paling akèh dibudidakake ing Koréa. Amarga cara ngrembakakake kang gampang lan awet yèn disimpen, wong Koréa mroses kedele dadi pirang-pirang bahan konsumsi ing masakan-masakane. Sawisé ...

                                               

Adobo

Adobo utawa adobar minangka panyerepan panganan mentah ing stok kanthi macem-macem paprika, oregano, uyah, bawang putih, lan cuka kanggo njaga lan nambah rasane. Varian Portugis dikenal kanthi jeneng Carne de vinha dalhos. Praktek kasebut, asli s ...

                                               

Annatto

Keju Colby diwarnai karo annatto" Annatto iku sawijining orange-abang bumbu lan pangan Coloring asalé saka wiji saka wit achiote, asal tropis wilayah saka Meksiko kanggo Brazil. Iki asring digunakake kanggo menehi warna kuning utawa oranye kanggo ...

                                               

Bubuk bawang

Bubuk bawang putih iku seasoning sing asalé saka dehydrated papak lan digunakake ing masak kanggo penambahan roso. Proses nggawe bubuk bawang putih kalebu pangatusan lan nyuda sayuran, sadurunge dibungkus nganggo mesin utawa piranti ing omah kant ...

                                               

Bubuk brambang

Bubuk bawang dikeringake, bawang bombay ing lemah sing umume digunakake kanggo bumbu. Iki minangka bahan umum kanggo campuran uyah lan rempah-rempah, kaya ta bumbu kacang beau. Sawetara jinis disiapake nggunakake bawang bombay panggang. Bawang pu ...

                                               

Bèri juniper

Berry juniper minangka kerucut wiji wanita sing diproduksi dening macem-macem jinis juniper. Iki dudu woh wohan beri sing sejati nanging kerucut kanthi sisik daging sing gedhe banget lan campuran bisa uga katon kaya woh wohan beri. Kerucut saka s ...

                                               

Dill

Dill minangka ramuan taunan ing kulawarga celery Apiaceae. Iki minangka siji-sijine spesies ing genus Anethum. Dill ditandur kanthi wiyar ing Eurasia, ing endi godhong lan wiji digunakake minangka ramuan utawa rempah-rempah kanggo rasa panganan. ...

                                               

Garam masala

Garam masala lan masala yaiku campuran rempah-rempah sing diasilake, asale saka Asia kidul, umume kanggo masakan India, Pakistan, Nepal, Bangladeshi, Sri Lankan lan Afghanistan. Iki digunakake dhewe utawa nganggo bumbu liyane.

                                               

Jerk

Jerk minangka gaya masak sing asli ing Jamaika, ing endi daging digosok garing utawa dikum nganggo campuran rempah-rempah panas sing diarani rempah-rempah jerami Jamaika. Sawetara sejarawan percaya yen asline dikembangake dening Maroons, abdi Afr ...

                                               

Jeruk nipis garing

Jeruk nipis garing, uga dikenal minangka: jeruk ireng ; noomi basra ; limoo amani ; lan loomi, minangka jeruk nipis sing wis ilang kandungan banyu, biasane sawise ngentekake mayoritas wektu pangatusan ing srengenge. Digunakake kanthi lengkap, iri ...

                                               

Kapulaga ireng

Amomum subulatum, uga dikenal minangka kapulaga Ireng, kapulaga bukit, kapulaga Bengal, kapulaga luwih gedhe, kapulaga India, kapulaga Nepal, kapulaga sayap, kapulaga gedhe, utawa kapulaga coklat, minangka tanduran ramuan abadi ing kulawarga Zing ...

                                               

Saffron

Saffron iku bumbu asalé saka kembang saka crocus sativus, umum dikenal minangka "saffron crocus". Stigma lan gaya layung sing jelas, diarani utas, dikumpulake lan dikeringake kanggo digunakake utamane minangka bahan bumbu lan pewarna ing panganan ...

                                               

Vanila

Vanilla minangka rempah - rempah sing asale saka anggrek genus Vanilla, utamane dipikolehi saka polong spesies Meksiko, vanila rawan rata. Tembung vanilla, asale saka vainilla, sing kurang saka tembung Spanyol vaina, diterjemahake mung "polong si ...

                                               

Yuyu godhog

Godhok yuyu yaiku campuran rempah-rempah sing digunakake kanggo ngombe banyu ing endi crab utawa kerang liyane digodhog. Godhok kepiting uga dadi acara sosial sing dipangan umpluk rebus, jinis godhok panganan laut. Rebus kepiting dikenal ing wila ...

                                               

Au jus

Au jus iku istilah kuliner Prancis sing artine "karo jus". Iki nuduhake piring daging sing disiyapake utawa disajikake karo kuah ringan, utawa duduh kaldu, digawe saka cairan sing disekresi dening daging nalika dimasak. Ing masakan Prancis, masak ...

                                               

Babi panggang

Babi panggang nuduhake maneka resep daging babi panggang ing Indonesia, babi tegese babi utawa daging babi, lan panggang tegese panggang utawa panggang ing basa Indonesia.

                                               

Capuliato

Capuliato utawa capuliatu, minangka rempah - rempah tradisional masakan Sisilia adhedhasar tomat sing dikeringake, ana gandhengane, utamane karo wilayah Dataran Vittoria, ing Libero consorzio comunale di Ragusa. Jeneng asline capuliato sing artin ...

                                               

Custard

Custard minangka macem-macem persiapan kuliner adhedhasar susu utawa krim sing dimasak nganggo kuning endingnya kanggo nglukis, lan kadhang uga tepung, pati jagung, utawa gelatin. Gumantung saka resep, kastard bisa beda-beda ing konsistensi saka ...

                                               

Duduh kenthel

Saos asring digawe saka jus lan daging sing lumaku alami sajrone masak lan asring dikenthel karo glepung gandum utawa pati jagung kanggo tekstur sing ditambahake. Kuah bisa diwarnai luwih lan dibumboni karo uyah kuah utawa kuah utawa kubus lan bu ...

                                               

Guacamolé

Guacamolé wakaˈmole" Cithakan:Tautan audio IPA pra=| Babagan swara iki, deleng ing ngisor iki kanggo luwih akéh ; informal cekakan kanggo guac ing Amerika Serikat wiwit taun 1980-an) iku sawijining cocolan saka apokat, saos, utawa salad pisanan d ...

                                               

Kaldhu brambang

Kuah bawang minangka salah sawijining olahan jinis kuah sing disiapake karo bawang. Macem-macem jinis bawang digunakake kanggo nyiyapake. Sawetara persiapan caramelize trikatuka. Kuah bawang bisa diwenehake kanggo ngiringi akeh panganan, kaya ta ...

                                               

Krim asem

Krim asem utawa krim sing kecut yaiku produk susu sing diasilake kanthi fermentasi krim biasa kanthi jinis bakteri asam laktat. Budidaya bakteri, sing dikenal kanthi sengaja utawa alami, ora ana krim lan nglebokake krim. Jenengé asale saka produk ...

                                               

Mayonès

Mayonnaise, mayo informal, minangka sawijining saus adhem kenthel utawa klamben sing biasa digunakake ing sandwich, hamburger, salad kasusun, lan kentang goreng. Iki uga bisa dadi dhasar kanggo saos liyane, kaya ta saus tartar, remoulade, golf sa ...

                                               

Picada

Picada minangka salah sawijining ciri khas saos lan teknik kuliner sing penting kanggo masakan Spanyol. Teknik kasebut biasane ditemokake ing wilayah Spanyol Catalonia lan Valencia lan sabanjure masakan Catalan lan masakan Valencian. Iki dudu sau ...

                                               

Remoulade

Rémoulade Cara Inggris pangucapan: / r eɪ m ə ˈ l ɑː d / ; Prancis yaiku saus adhem Prancis adhedhasar mayones. Sanajan padha karo saos tartar, umume luwih kekuningan, kadhang-kadhang rasane kari, lan kadhang ngemot acar utawa piccalilli sing dic ...

                                               

Romesco

Romesco punika basis tomat sauce sing asalé saka Valls, Tarragona, Catalonia. Para nelayan ing wilayah kasebut nggawe saos iki kanggo dipangan karo iwak. Biasane digawe saka campuran tomat lan papak panggang, kacang almond panggang, kacang pinus, ...

                                               

Sambel kacang

Saus kacang, saos sate, bumbu kacang, sambal kacang, utawa pecel yaiku saos Indonesia digawé saka kacang panggang utawa goreng kang digiling, umume digunakaké ing masakan ing saindenging jagad. Saus kacang digunakaké karo pitik, daging lan sayura ...

                                               

Saos bawang

Saos bawang yaiku saos sing disiapaké nggunakaké bawang minangka bahan utama. Biasané dadi saus cocolan, kanthi akèhing rasa bawang putih sing ditemtokaké gunggung bawang sing digunakaké. bawang biasané dicakot utawa rajang sing apik. Saos bawang ...

                                               

Saos bèbèk

Saus bebek minangka bumbu kanthi rasa sing asem lan asem lan katon jeruk sing transparan padha karo jeli sing lancip. Ditampa ing restoran Cina Amerika, iki digunakake kanggo dicelup kanggo panganan sing digoreng jero kayata strip wonton, gulung ...

                                               

Saos celupan

Saos celupan utawa saos cocolan ya kuwi bumbu umum kanggo akéh jinis pangan. Iki digunakaké kanggo nambah rasa utawa tekstur ing panganan, kaya ta roti pita, pangsit, krupuk, janganan mentahan, woh-wohan, panganan laut, potongan daging lan keju, ...

                                               

Saos ciu

Saus anggur punika salah sawijining olahan arupa saos disiapake karo anggur minangka bahan utami, digawe panas lan campuran karo Simpenan, butter, Jamu, rempah-rempah, bawang, papak lan liyane úa. Sawetara jinis anggur bisa digunakake, kalebu ang ...

                                               

Saos katès

Saos katès punika woh-wohan minangka bahan pangan kang kathah vitamin. roning katès migunani kanggé ngempukaken daging saha gancaraken Air Susu Ibu kautama ron lanang. Saos katès inggih punika salah satunggaling jinis panyedap masakan, awujud bub ...

                                               

Saos kranbéri

Sauce Cranberry utawa senggol cranberry iku sauce utawa relish digawe metu saka cranberries, umum dadi bumbu utawa sajian sisih karo nedha bengi Thanksgiving ing Amerika Utara lan nedha bengi Natal ing Inggris lan Kanada. Ana macem-macem rasa gum ...

                                               

Saos lobster

Saus Lobster minangka jinis saos sing digunakake ing masakan Amerika-Cina lan Kanada-Cina. Kadhangkala uga ditemokake ing panganan Tionghoa sing pengaruh Polinesia. Iki minangka salah sawijining jinis "saus putih" ing masakan Cina, tegese rasane ...

                                               

Saos lombok

Chili sauce and chili paste are condiments prepared with chili peppers. Saus cabai bisa uga panas, legi utawa gabungane, lan bisa uga beda karo saus panas amarga ana -macem jinis manis utawa entheng, sing umume kurang saos panas. Sawetara jinis s ...

                                               

Saos marinara

Saus marinara yaiku saos tomat sing biasane digawé saka tomat, bawang putih, bumbu, lan bawang. Iki bisa uga kalebu tambahan caper, zaitun, rempah-rempah, lan anggur kanggo bahan-bahan ing macem-macem variasi. Saos iki akeh digunakake ing masakan ...

                                               

Saos mint

Saus mint, ing masakan Inggris lan Irlandia, yaiku saus ijo sing digawe saka godhong peppermint sing disigar kanthi alus sing direndhem ing cuka, lan gula cilik. Jus jeruk sok ditambahake. Saos kasebut nduweni konsistensi krim dobel. Asring dadi ...

                                               

Saos tartar

Saos tartar yaiku saos krim putih kanggo manèka panganan gorèng. Saos iki digawé saka mayonis lan asinan timun ing botol, caper, bawang lan godhong parsli seger. Irisan endhog lan jaètun uga asring ditambahaké miturut rasa wong sing nggawé. Saos ...

                                               

Saos tiram

Saos tiram ya iku saos kenthel werna rada ireng ing masakan Cina digawé saka adhedhasar kerang lan duwe rasa gurih lan asin. Saos tiram sing becik digawé saka tiram sing dimasak dadi kenthel tanpa ditambah uyah, monosodium glutamat vetsin lan tan ...

                                               

Saos tomat

Saos tomat ya iku saos kang digawé saka woh tomat kang wis dimasak lan ditambahi gula, uyah, cuka, lan bumbu kang wujud bumbon crakèn. Bumbon crakèn iki kaya ta cengkéh lan kayu legi. Kajaba iku saos tomat uga ditambahi sayuran kaya ta bawang bom ...

                                               

Satsivi

Satsivi yaiku panganan Georgia sing digawé saka unggas kaya ta kalkun lan pitik dilebokaké ing saos walnut. Tembung satsivi uga digunakaké minangka jeneng umum kanggo manèka unggas sing digawé karo saus walnut.

                                               

Vinaigrette

Vinaigrette digawe dening sing nyawiji lan lenga karo soko ngandhut asam kaya ta cuka utawa linglang jus. Campuran kasebut bisa ditambah karo uyah, bumbu lan / utawa rempah-rempah. Sing paling umum digunakake minangka dressing salad, nanging bisa ...

                                               

Sirsat

Sirsat, nangkli, nangka sabrang, nangka landa, utawa durèn landa iku tetuwuhan migunani sing asalé saka Karibia, Amérika Tengah lan Amérika Kidul. Ing manéka laladan Indonésia ditepungi minangka nangka sabrang, nangka landa, nangka Walanda, sirsa ...