ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 24



                                               

Kuthilang

Kuthilang utawa thilang ya iku manuk saka suku Pycnonotidae. Wong Sunda nyebuté kanthi jeneng Cangkurileung, mèloni suwarané kang khas. Ing sjroning Basa Inggris karan Sooty-headed Bulbul, wondéné jeneng ngèlmiahé ya iku Pycnonotus aurigaster. Ma ...

                                               

Mantophasmatidae

Mantophasmatidae iku sawijining subordo saka gegremet sajeroning ordo Notoptera. Awalé gegremet-gegremet iki dianggep ordo dhéwé, lan dijenengi Mantophasmatodea, nanging panalitèn sabanjuré nyaranaké yèn gegremet-gegremet iki kalebu sajeroning or ...

                                               

Prenjak jawa

Prenjak Jawa utawi ingkang kaloka ugi kanthi nama ciblek inggih punika sawijining jinis manuk ngoceh saking suku Cisticolidae. Wonten ing basa Inggris manuk punika misuwur minangka bar-winged Prinia, ngrujuk saking kalih garis pethak ing saben su ...

                                               

Semut semai

Semut Semai utawa Serangga Tomcat, karan uga Kumbang Rove utawa kanti jeneng daerah Semut Kayap atau Charlie ing Indonesia, ya iku kelompok utama saka kéwan beruas kang kalebu sajeroning sadulur Kumbang, mligi dibedakaké déning dawa cendaké penut ...

                                               

Gen

Gen iku bahan genetik kang magepokan kato sipat tartamtu. Minangka bahan genetik mesthi waé gen diwarisaké saka siji individu marang individu liyané. Gen duwé wangun-wangun alternatif kang dijenengi alel. Ekspresi saka alel bisa sarupa, nanging w ...

                                               

Alel

Sajeroning genetika, alel wujud wangun-wangun alternatif saka gen utawa urutan basa nitrogen ing siji sègmèn DNA tinentu. Alel kawangun amarga anané prabédan cilik ing siji utawa sapérangan urutan basa tinentu. Lokus sing duwé alel sajeroning sij ...

                                               

Kodon

Kodon inggih punika dèrèt nukleotida ing mRNAingkang kapèrang saking kombinasi tiga nukleotida urut yang menyandi suatu asem amino tertentu pramila asring dipunsébat dados kodon triplet. Asam aminoingkang dipunsandiakén tuladhanipun metionin déni ...

                                               

Onkogen

Onkogèn utawi proto onkogèn proto oncogènè protèin ingkang ngerangsang pembelahan sèl. Onkogèn inggih punika gen ingkang termodifikasi saéngga ningkatakén keganasan ing sèl tumor. Onkogen limrahipun gadhah peran ing tahap wiwit ing pembentukan tu ...

                                               

Sepésiyes

Sepésiyes utawa jinis iku takson kang dipigunaaké ing taksonomi kanggo nunjuk siji utawa sapérangan golongan individu sing padha lan bisa saling mbuahi siji lan sijiné ing saknjeron klompoké nanging ora bisa karo anggota golongan sing béda. Anggo ...

                                               

Warak ireng

Warak Ireng iku mamalia sing kalebu ordho perissodactyla lan kéwan asli Afrika Wétan lan Tengah, ing nagara-nagara kaya Kénya, Tanzania, Kamérun, Afrika Kidul, Namibia lan Zimbabwé. Éwadéné warak iki diarani warak ireng, warnané sajaké klawu semu ...

                                               

Warak putih

Warak putih iku saka limang spésies warak sing isih ana lan salah siji saka sithik spésies megafauna sing kasisa. Kéwaniki kéwan dharat gedhé sing isih ana ing donya sawisé gajah, bareng kaliyan warak India lan jaran nil. Warak iki dimangertèni s ...

                                               

Zebra

Zebra yaiku equus Afrika kanthi garis belang ireng-putih sing khas. Ana telung spesies extant: spesies zebra Grévy, zebra polos, lan zebra gunung. Zebra nuduhake genus Equus karo jaran lan Asinus, telung klompok kasebut dadi siji-sijine anggota k ...

                                               

Zébra grévy

Zébra grévy, uga kondhang minangka zébra imperial, iku ékuwin alasan lan tuwa. Zébra grévy dadi salah sawijining zébra sing mèh cures saka telung spésies zébra, loro spésies liyané ya iku zébra lebakan lan zébra gunung. Zébra grévy iki dijenengi ...

                                               

Gajah Asia

Gajah Asia, kadhangkala dikenal minangka salah sawijining subspèsiès, gajah India, iku salah siji saka telung spèsiès gajah, lan minangka spèsiès gajah mung saka genus Elephas sing isih urip. Kéwan iki minangka kéwan kang gedhé dhèwè ing Asia. Ga ...

                                               

Kidang kutub

reindeerkuva, uga dikenal minangka Caribou ing Amerika Utara, yaiku spesies kidang karo distribusi circumpolar, native kanggo Arktik, sub-artik, tundra, Boréal, lan wilayah pegunungan saka lor Eropah, Siberia, lan North Amerika Iki kalebu populas ...

                                               

Lodan pilot

Lodan Pilot ya iku cetaceans sing kalebu génus Globicephala. Loro spésies sing isih urip ya iku lodan pilot akèpèt dawa lan cendhak. Leloroné angèl dibedakaké nalika ana ing segara mula analisis sing paling apik kanggo mbédakaké kaloroné ya iku a ...

                                               

Marmut

Marmut ya iku jinisé kéwan pengerat saka famili Sciuridae kanthi génus Marmota. Marmut lumrahé urip ing tlatah pagunungan, kaya ta Alpen utawa Pirenia ing Èropah, Pegunungan Rocky utawa Sierra Nevada ing Amérikah Sarékat, lan Kanada ing pérangan ...

                                               

Unta baktria

Unta Baktria inggih punika kéwan berkuku belah ingkang aslinipun saking stepa-stepa ing Asia wétan. Unta Baktria gadhah kalih punuk ing punggungipun, bènten kaliyan Unta dromedarius, ingkang ugi dipuntepang dadis Unta Arab, ingkang namung berpunu ...

                                               

Warak sumatra

Warak sumatra, Dicerorhinus sumatrensis iku spésies warak paling cilik, lan uga warak sing duwé wulu paling akèh, sing marakaké bisa slamet saka kandhuwuran ing Kalimantan lan Sumatra. Amarga kélangan habitat lan paburon, cacahé saya kurang lan d ...

                                               

Mata

Kanggo panggunan liya delengen: Mata disambiguasi Mata utawa mripat utawa sesoca iku organ pandulu kang ndhetèksi cahya. Sing diayahi mata paling prasaja yakuwi mung meruhi apa lingkungan saubengé padhang apa peteng. Mata kang luwih komplèks dipi ...

                                               

Alis

Alis mata ing racaké mahluk mamalia wujud pérangan kang rodok nonjol sithik ing pérangan dhuwur kelopak mata wujud rambut kang alus. Alis mata duwé manfaat minangka njaga mata kang peka saka tètèsan kringet kang tiba saka pérangan bathuk, banyu u ...

                                               

Luh

Luh utawa eluh iku klenjar sing diprodhuksi déning prosès lakrimasi kanggo ngresiki mata. Tembung lakrimasi uga bisa digunakaké kanggo ngrujuk marang nangis. Émosi sing kuwat uga bisa nggawé wong nangis, senadyan mayoritas mamalia dharat ndarbèni ...

                                               

Retina

Retina iku selapis tipis sèl kang dumunung ing pérangan mburi bola mata vertebrata lan cephalopoda. Retina minangka pérangan mata kang ngowahi cahya dadi sinyal syaraf. Retina duwé sèl fotoreseptor "rods" lan "cones" kang nampa cahya. Sinyal kang ...

                                               

Retino Diabetik

Retino diabetik iku kerusakan ing mata kang bisa njalari "kebutaan". Penyakit iki disebabaké diabetes kang wis kronis. Para penderita diabetes tipe 1 lan diabetes tipe 2 ana resiko kena penyakit iki. Penyakit iki disebabaké rusaké pembuluh getih ...

                                               

Crenarchaeota

Crenarchaeota ya iku filum kang kalebu domain Archaea. Mikroorganisme kang kalebu filum kasebar ing habitat kang panas banget utawa atis banget kaya ta banyu umub lan banyu es. Kabèh Crenarchaeota kang kasil dikultur nganti seprene minangka mikro ...

                                               

Jamur yiyid

Jamur yiyid utawi Miksomikotah inggih punika salah satunggaling protista ingkang wujudipun kados jamur, nanging tindak-tandukipun kados amuba. Miksomikotah, kapendhet saking tembung myxo ingkang gadhah pangertosan yiyid, kaliyan mykes ingkang gad ...

                                               

Lisozim

Lisozim ya ikuenzim kang medhotake ikatan β-1.4-glikosida antarané asem-N-asetil glukosamin karo asem-N-asetil muramat ing peptidoglikan saéngga bisa ngrusak dinding sel bakteri. Banyu banjur bisa mlebu ing jero sel lan nyebabake sel mlembung lan ...

                                               

Mikroflora normal manungsa

Mikroflora normal manungsa ya iku istilah kang minangka nggambaraké pirang-pirang mikroorganisme kaya bakteri lan fungi kang minangka penghuni tetap saka pérangan-pérangan badan tinamtu kususe kulit, usus gedhé, lan vagina. Virus lan parasit, san ...

                                               

Peptidoglikan

Peptidoglikan ya iku polisakarida kang kasusun saka rong gula turunan ya iku asem-N-asetil glukosamin sarta asem-N-asetil muramat kang digandhengake déning pangiket β-1.4, lan sawijining rante peptida endhek kang tuladhané kasusun saka asem amino ...

                                               

Vibrio cholerae

Vibrio cholerae ya iku baktèri gram négatif, kanthi wagun basil oi galera tudo bem vei, duwé struktur antogènik saka antigen flagelar H lan antigèn somatik O, gamma-proteobacteria, mesofilik lan kemoorganotrof, habitat alaminé ing lingkungan akua ...

                                               

Èksperimèn Hershey-Chase

Èksperimèn Hershey-Chase iku wujud sèri èksperimèn sing diayahi ing taun 1952 déning Alfred Hershey lan Martha Chase, nuduhaké yèn DNA iku material genetika, sing pisanan dituduhaké ing taun 1944 déning Èksperimèn Avery-MacLeod-McCarty. Sawetara ...

                                               

Éuploidhi

Éuploidhi iku mutasi kang kadadéan sebab owahé gunggung kromosom ing gèn, ya ku pengurangan utawa panambahan ing génom. Jumlah kromosom lan jumlah génom ing masing-masing jinis organisme iku béda-béda. Tuladha jumlah kromosom ing génom ing Gossyp ...

                                               

Fermentasi panganan

Fermentasi panganan yaiku konversi gula lan karbohidrat liyane dadi alkohol utawa asam organik pengawet lan karbon dioksida. Katelu produk kasebut wis bisa digunakake manungsa. Produksi alkohol bisa digunakake nalika jus buah diowahi dadi anggur, ...

                                               

Métabolit sékundèr

Métabolit sékundèr ya iku senyawa metabolit kang ora esensial tumrap modhote organisme lan tinemu ing wujud kang unik antarané spésies siji lan liyané. Saben organisme lumrahé ngasilaké senyawa metabolit sekunder kang béda-béda, malah bisa baé si ...

                                               

Tetanduran paku

Tetuwuhan paku, iku divisio tetuwuhan kang wis duwé sistem pambuluh sajati nanging ora ngasilaké wiji kanggo réprodhuksiné. Alih-alih wiji, golongan tetuwuhan iki isih migunakaké spora minangka piranti tangkar-tumangkar generatifé, padha karo lum ...

                                               

Acrasiomycota

Acrasiomycota utawa jamur lendhir mawa sekat iki éwoning protista kang mèmper jamur. Ciriné jamur iki ya iku ana sekat ing awaké, ana kang duwé sél siji lan ana kang sélé akèh. Struktur awak vegetatifé ya iku wujudé kaya lendhir kang mau plasmodi ...

                                               

Amoeba

Amoeba ya iku salah sawijiné kéwan kang kagolong krajan protista mèmper kéwan filum Rhizopoda, kang obah nganggo sikil semu. Amoeba iku kéwan kang duwé wangun awak kang ora tetep. Amoeba padatan urip bébas ing banyu tawa, banyu segara, utawa papa ...

                                               

Ciliata

Ciliata utawa Ciliophora/Infosoria sawijining jinis protozoa kang obah nganggo silia. Ciliata duwé ukuran mikroskopis, nanging spésies kang gedhé dhéwé ukurane bisa nganti 3 mm saéngga bisa dideleng langsung tanpa nganggo mikroskop. Silia ing awa ...

                                               

Flagellata

Flagellata ya iku jinis Protozoa kang obahé nganggo flagela kang jumlahé siji utawa luwih. Flagela iku dhapuré wujud pecut. Didelok saka dhapuré, Flagellata dikelompokaké dadi loro, ya iku kang dhapuré wujud tuwuhan, dijenengi fitoflagelata kang ...

                                               

Myxomicota

Myxomicota utawa jamur lendhir plasmodial iku salah sijiné jinis protista. Myxomicota iku jinis protista kang mèper karo jamur. Struktur vegetativé Myxomicota iku mau plasmodium. Plasmodium iku massa sitoplasma kang duwé inti akèh lan ora diwates ...

                                               

Plasmodium

Plasmodium ya iku parasit kang kalebu jinis protozoa sporozoa. Tuladhané penyakit kang disebabaké déning spesies-spesies plasmodium, ing antarané: Plasmodium vivax = malaria tertiana sporulasi saben dina ke-3 48 jam Plasmodium falciparum = malari ...

                                               

Rhizopoda

Rhizopoda ya iku jinis saka 4 kelas protozoa. Tembung Rhizopoda asalé saka tembung rhizo kang artiné oyot lan podos kang artiné sikil. Rhizopoda duwé membran plasma kang flèksibel lang bisa dadi amba, mbentuk pseudopodia kang digunaaké kanggo oba ...

                                               

Sporozoa

Sporozoa ya iku filum kalima saka Krajan Protista, kang uga dikenal kanthi jeneng Apicomplexa, ngumpulaké spésies-spésies parasit protozoa intraseluler obligat kang diklasifikasiaké minangka Sporozoa utawa Sporozoans, amarga mbentuk sel-sel repro ...

                                               

Trypanosoma

Trypanosoma salah sawijining jinis génus saka Hemoflagellata kang akèh ditemoni ing jero getih mamalia minangka tripomostigot kang dawa. Yèn dideleng saka spésiese Trypanosoma kang bisa njalari lelara kanggo manungsa dibagi dadi telung jinis, ya ...

                                               

Abalon

Abalon inggih punika satunggaling spesiès kerang-kerangan saking familia Haliotidae lan génus Haliotis. Abalon punika ugi kawéntar minangka kerang mata pitu utawi siput waliking watu, ormer wonten ing Jersey lan Guernsey, perlemoen ing Afrika Sel ...

                                               

Agapornis

Agapornis iku gènus manuk sing anggotané spésies cacah 9. Spésies cacah 8 asalé saka Afrika, lan spésies cacah siji asalé saka Madagaskar.

                                               

Angkrang

Angkrang ingkang gadhah asma saintifik Ocoephylla smaradgina,sajeroning Basa Inggris "weaver ants", kagolong kulawarga Insekta, Order Hymenoptera, Famili Formicidae punika salah satunngalipun jinising semut kang biyasa manggon wonten wit-witan.Ké ...

                                               

Anoa

Anoa iku isih kalebu sadulur cedhaké sapi lan wedhus. Anoa mung bisa tinemu ing Sulawesi, nanging uga ana anoa kang migran ing San Diego Zoological Garden. Dawane anoa bisa nganti tekan 160–172 cm, buntute 18–31 cm. Ukuran awake kang cilik bisa d ...

                                               

Anémon segara

Anémon segara punika kéwan segara saking kelas Anthozoa ingkang katingal kados tuwuhan nanging sejatinipun punika kalebet kéwan segara. Anémon segara punika salah sawijining karang saking filum Cnidaria. Karang lan anémon segara kalebet anggota t ...

                                               

Askariasis

Askariasis yaiku lelara parasit kang disebabaké déning Nemathelminthes Ascaris lumbricoides. Askariasis yaiku lelara kaping pindo asring ditemuni amarga makluk parasit.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →