ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 244



                                               

Deportivo de La Coruña

Real Club Deportivo de La Coruña inggih punika sawijining klub bal-balan profésional ingkang gadhah markas ing kutha A Coruña, Galisia. Klub punika dipundhirikaken taun 1906 lan sapunika main wonten ing La Liga. Deportivo sampun menangkan 1 gelar ...

                                               

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya iku sawijining pranata otonomi sing ana ing Katalonia, saiki dhaérahé utawa tlatah otonom nagara tunggal Spanyol. Pranata iki asalé saka Abad Tengahan.

                                               

Real Betis

Real Betis Balompié, tim bal-balan profésional ingkang basisipun wonten ing Sevilla. Real Betis Balompié main ing la liga lan mapan ing posisi 10 wonten ing klasifikasi historik liga Spanyol,: dumugi taun 2007 sampun ndhèrèk 45 mangsa kompetisi D ...

                                               

Toby Alderweireld

Tobias Albertine Maurits Alderweireld inggih punika satunggaling juru main bal-balan profésional saking Belgia ingkang main ing liga Primér Inggris klub Tottenham Hotspur lan Tim Nasional Bal-balan Belgia. Piyambakipun main ing posisi bèg tengah, ...

                                               

Kerststol

Kerststol iku roti tradhisional saka Walanda kang didhahar nalika Natal, ditawuri karo manisan saka kulit woh, kismis lan gula bubuk. Roti iki ambuné wangi amarga cinampuran karo woh garing kang legit lan kriyuk-kriyuk. Roti saka Jerman iki uga a ...

                                               

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk yaiku salah sawijining pemain bal-balan kang asalé saka nagara Walanda lan bélani klub Liverpool FC. Dhèwèké lair ing kutha Breda surya ping 8 Juli taun 1991, van Dijk duwé dedeg piadeg 193 cm saiki kadhapuk minangka bèg kang pali ...

                                               

Dina Hangul

Dina Aksara Koréa, uga diarani Dina Hangul ana ing Koréa Kidul utawa Dina Chosŏngŭl ana ing Koréa Lor, iku dina nasional Koréa kanggo mèngeti pangriptaning aksara Hangul, ya iku aksara sing dienggo nulisaké basa Koréa. Aksara Hangul mono diripta ...

                                               

Basa Kawi

Kawi uga dadi jeneng sawijining panggonan ing Malang, Jawa Wétan. Delengen Gunung Kawi. Ing Bali uga ana panggonan kang ingaran Candhi Gunung Kawi. Kawi iku basa sastra. Akèh tetembungan saka basa Kawi iku, dijupuk saka basa Sansekreta. Anging yè ...

                                               

Kulawarga basa Slavika

Cithakan:Topik Indo-Éropah Basa-basa Slavik iku siji cawang rumpun basa saka basa-basa Indo-Éropah. Sacara tradhisional ana telung cawang utama basa-basa Slavik: Basa Slavik Kulon Basa Slavik Kidul Basa Slavik Wétan

                                               

Basa Hindi

Basa Hindi iku salah siji basa resmi ing India, lan basa iki wujud salah siji basa kanthi gunggung penutur paling akèh ing donya sawisé Basa Tionghoa lan Basa Inggris. Basa iki yaiku sadulur kembar saka Basa Urdu.

                                               

Basa Konkani

Basa Konkani iku anak cabang kidul basa Indo-Arya lan dianggep sempalan saka basa Marathi. Basa iki awalé pancèn asalé saka wewengkon Konkan lan Goa, nanging amarga masalah ékonomi mula panutur basa iki banjur pindhah menyang manéka wewengkon ing ...

                                               

Basa Dhénemarken

Basa Dénmark iku basa Jérmanik Lor sing panyaturé watara 5.5 yuta wong ing Denmark lan ing Greenland, Jérman, Norwégia, Swédia, Kanada, Uni Émirat Arab lan Amérika Sarèkat. Basa Dénmark dadi basa resmi ing Norwégia nganti taun 1830-lan ing Island ...

                                               

Basa Nurwègen

Basa tulis Skandinavia kang sepisanan dingertèni yaiku basa Nurwègen Kuno utawa Dansk tunga ilat Denmark, kang ana sajeroning tulisan Rune saka udakara 700 M menduwur. Antarané 800 lan 1050 M sawiwjining pérangan wwit ana antarané Norse Timur, ka ...

                                               

Basa Swèdhen

Basa Swèdhen iku sawijining Basa Jermanik Lor, dituturaké déning watara 10 yuta jiwa, mligi ing Swèdhen lan sapérangan Finlandia, mligi ing sadawaning pasisir lan ing pulo Åland. Basa iki uga bisa silih dimangertèni déning pamicara basa Nurwègen ...

                                               

Basa Èslan

Basa Èslan iku basa Jermanik Lor lan basa ing nagara Èslan. Basa iki kalebu kulawarga basa Indo-Éropah ing cawang Jermanik Lor utawa Nordhik sajeroning kulawarga basa Jermanik. Duk nguni, basa iki dadi basa Indo-Éropah paling kulon sadurungé ana ...

                                               

Aksara Cinten tradhisional

Aksara Kan Gagrag Lawas iku siji saka rong sèt aksara standar basa Cina tinulis modheren. Sèt liyané ya iku Aksara Kan prasaja. Aksara Kan Gagrag Lawas akèh dipigunakaké ing Hong Kong, Makaw, Taywan, lan pariklumpuk Cina ing njaban rangkah. Sajer ...

                                               

Basa Buyang

Basa Buyang iku salah sawijining basa Kradhay sing kocap ing kabupatèn Guangnan lan Funing, Propinsi Yunnan, RRC. Basa iki sanadyan sithik cacahing pamocape, kanggep wigati kanggo mbaliwangun basawangsa Awstro-Thay. Amarga, basa iki mbedani ana i ...

                                               

Tembung panggandhèng

Tembung panggandheng utawi kadhangkawis dipunwastani Tembung panyambung punika tembung ing Basa Jawi ingkang ginanipun kanggé nggandhèng ukara satunggal kaliyan ukara sanèsipun ing satunggaling frasa. Tembung-tembung punika kalebet tembung pangga ...

                                               

Tembung wilangan

Tembung wilangan punika satunggiling tembung wonten ing Basa Jawi ingkang mratélakaken cacahing barang utawi undha-usuk urutanipun. Tembung wilangan saged kapérang dados: Tembung wilangan ingkang mratélakaken urutan tembung wilangan susun Tembung ...

                                               

Tembung wilangan babon

Tembung wilangan babon punika kabedakaken wilangan kumpulan saha wilangan sadhengah. Tuladha: 0; enol, 1; siji, 2; loro, 3;telu, 4;papat, 5;lima, 6;enem, 7;pitu, 8;wolu, 9;sanga. Wilangan kaperang-perang malih dados; 1. Las-lasan; saking sawelas ...

                                               

Tembung tanggap

Tembung tanggap yaiku tembung lingga sajeroning Basa Jawa kang diwuwuhi ater-ater tripurusa lan seselan -in. Jinisé tembung tanggap anapapat. Tembung tanggap ka, yaiku tembung tanggap kang diwuwuhi ater-ater angka. Tuladha: kaobong, kagéndhong. T ...

                                               

Aksara Assam

Aksara Assam) kuwi sistem panulisane basa Assam. Aksara iki digunakaké uga ing basa-basa saka lebak Bengawan Brahmaputra kaya ta basa Sangsekerta lan basa liyané kaya basa Bodo, Khasi, lan Mising.

                                               

Aksara Tibèt

Aksara Tibet ya iku aksara jinis abugida turunanè aksara Brahmi sing inggo kanggé nyerat basa Tibèt, basa Dhongkha, basa Sikkim, basa Ladakhi, lan kadang uga basa Balti. Wujud cèthak saka aksara iki diarani aksara uchen yèn sing seratan tangan la ...

                                               

Aksara Cempa

Aksara Cham ya iku aksara abugida kang dipigunakaké kanggo nyerat basa Cham, basa saka Kulawarga basa Austronésia kang dipituturake déning 230.000 wong Cham ing Viètnam lan Kamboja. Aksara iku ditulis saka kiwa banjur tengen, kaya ta aksara Latin.

                                               

Aksara Kannada

Aksara Kannada ya iku aksara abugida saka kulawarga Brahmi. Aksara iki adaté kanggo nulisaké basa Kannada, salah siji basa Dravida ing India Kidul, mligi ing praja Karnataka. Aksara Kannada uga sumrambah ing wewengkon Karnataka kanggo nulisaké ba ...

                                               

Aksara Kawi

Kawi iku jeneng kang diwènèhaké marang sistem panulisan kang asalé saka Jawa lan akèh dipigunakaké ing Asia Kidul-wétan sajeroning prasasti lan naskah-naskah saka abad angka 8 watara 1500 AD Kawi uga jeneng basa kang dipigunakaké sajeroning prasa ...

                                               

Aksara Khmer

Aksara Khmer yaiku aksara abugida minangka sarana nulis basa Khmer. Aksara iki uga kanggo nulis basa Pali ing pangibadahan agama Buda ing nagara Kamboja lan Thailand. Aksara Khmer turun saka aksara Pallawa, owah-owahaning aksara Grantha sing turu ...

                                               

Aksara Malayalam

Aksara Malayalam, uga diarani aksara Kairali ya iku aksara saka kulawarga aksara Brahmi sing adaté kanggo nulisaké basa Malayalam, basa resmi ing Kerala, India, basa sing dicaturaké déning wong 35 yuta sadonya. Aksara Malayalam uga wiyahé kanggo ...

                                               

Aksara Pallawa

Aksara Pallawa utawa kadhangkala ditulis minangka Pallava iku aksara kang asalé saka India pérangan kidul. Aksara iki wigati tumrap sajarah di Indonésia amarga minangka aksara babon kang nurunaké aksara-aksara Nusantara. Ing tlatah Nusantara bukt ...

                                               

Aksara Siddham

Siddham, sabubaré owah dadi rupa anyar banjur kondhang mawa aran Siddhamātrkā, ya iku jeneng aksara kang dianggo nulisaké basa Sangsekerta kawit taun 600-an tekan taun 1200-an. Aksara iki tumurun saka aksara Brahmi sarana aksara Gupta, lan nuruna ...

                                               

Aksara Sinhala

Aksara Sinhala ya iku aksara abugida sing dianggo déning wong Sinhala ing Sri Lanka lan manéka papan kanggo nulisaké basa Sinhala lan basa-basa liturgi kaya ta basa Pali lan basa Sansekerta. Minangka anggota kulawarga aksara Brahmi, aksara Sinhal ...

                                               

Aksara Sundha

Aksara Sundha iku ngrujuk ing siji sistim panulisan kasil karya bangsa Sundha kanggo nulisaké basa Sundha. Aksara Sunda iku ngrujuk ing aksara Sundha Kuna kang dienggo saka abad kaping 14 nganti tekan abad kaping 18.

                                               

Aksara Telugu

Aksara Telugu ya iku aksara abugida saka kulawarga aksara Brahmi kanggo nulisaké basa Telugu sing dicaturaké ing praja-praja India bang kidul kaya ta Andhra Pradesh, Telangana, sarta wewengkon tangga-teparoné. Aksara Telugu uga sumrambah kanggo n ...

                                               

Aksara Tigalari

Aksara Tigalari ya iku aksara saka kulawarga Brahmi bang kidul sing dianggo ing tlatah Kanara lan Malenadu ing Karnataka. Sadurungé, aksara iki uga dianggo ing wewengkon Kasaragod ing Kerala. Aksara iki tumurun saka aksara Grantha lan akèh mèmper ...

                                               

Aksara Latin

Aksara Latin iku aksara sing sepisanan dianggo déning wong Romawi nulisakaké basa Latin kira-kira abad kaping-7 sadurungé Masèhi. Wong Romawi ajar nulis saka wong-wong Etruria. Déné wong Etruska ajar saka wong Yunani. Aksara Etruska minangka adap ...

                                               

A (disambiguasi)

A bisa ateges: "a" minangka simbol awalan SI kanggo atto- "A" iku aksara pisanan sajeroning susunan abjad. "A" nomer pulisi montor saka Banten. Sajeroning fisika "A nada" salah siji jeneng nada sajeroning not mutlak. "A" minangka simbol ékan arus ...

                                               

B

B punika aksara kaloro sajeroning alfabet Latin.Ing basa Latin lan basa liyané lumrahé.Kaya ta, aksara punika bisa nglambangaké utawa didadèkaké pralambang konsonan dwibibir, mligi fonem, konsonan letup dwibibirnyuwara.

                                               

D

D iku aksara kapapat sajeroning aksara Latin. Sajeroning basa Indonésia karan de, déné ing basa Inggris lan Melayu karan dee. Sajeroning basa Latin lan basa Indonésia, aksara iki nglambangaké fonèm /d, konsonan letup gronggongan-gigi mawa swara.

                                               

Alfabèt Yunani

Alfabèt Yunani wis dianggo nulis basa Yunani kawit abad angka 8 SM. Aksara iki tumurun saka alfabèt Finikiya wiwitan lan dadi aksara alfabètis kapisan sing mbédakaké huruf kanggo swara lan wyanjana. Aksara iki baboning aksara Latin lan Kiril. Sal ...

                                               

Katakana

Katakana iku silabari Jepang lan minangka salah siji saka telung aksara Jepang, déné liyané mono hiragana, kanji, uga aksara Latin. Tembung katakana ateges "kana kang kapérang-pérang" awit karakter-karakter ing katakana iku tumurun saka pérangan- ...

                                               

Negeri Pelangi

Negeri Pelangi inggih punika serat bab babad réggaé lan serat kaping pisan anggitanipun Ras Muhamad. Serat punika nyariyosaken lelampahanipun duta réggaé Indonésia ingkang tindak dhateng Étiopia. Buku punika ugi nyariosaken bab musik ingkang sage ...

                                               

Atlas Coelestis

Atlas Coelestis inggih punika satunggaling atlas astronomi ingkang dipunbabar nalika pangriptanipun sampun séda ing taun 1729 dhedhasar pangamatan ingkang dipundamel déning Astronomer Royal Kapisan, John Flamsteed. Atlas -punika ingkang paling ag ...

                                               

Éducation européenne

Janek Twardowski, protagonis carita iki, iku siji bocah lanang umur patbelas taun. Dhèwèké anaké siji dhokter Polen saka Wilno. Ing awal mangsa atis taun 1942, nalika Paprangan Stalingrad wiwit, Janek mlebuh alas amarga didhawuhi wong tuwané lan ...

                                               

LÊtre et le Néant

L’Être et le Néant iku buku tulisan ésai falsafi karangané filsuf Prancis Jean Paul Sartre. Buku iki ngenangi ngèlmu ontologi fénoménologis lan wujud usaha Sartre sing kapisan kanggo mbabar faham métafisika èksistènsialis. Buku iki kawedar ing ta ...

                                               

Kalangwan

Kalangwan iku sawijining buku kang isi ulasan ngenani Sastra Jawa, mligi Sastra Jawa Kuna lan Sastra Jawa Tengahan. Buku iki ditulis déning P.J. Zoetmulder taun 1974 ing basa Inggris. Terjemahan basa Indonesia kababar ing taun 1983 déning Dick Ha ...

                                               

Bumi Manusia

Bumi Manusia iku buku pisanan saka Tetralogi Buru karya Pramoedya Ananta Toer kang sapisanan dibabar déning Hasta Mitra ing taun 1980. Buku iki ditulis Pramoedya Ananta Toer nalika isih ana ing sajeroning pambuangan ing Pulau Buru. Sadurungé ditu ...

                                               

Misha: A Mémoire of the Holocaust Years

Misha: A Mémoire of the Holocaust Years iku siji buku sing ditulis déning Misha Defonseca, lan kapisan kababar ing taun 1997. Buku iki jaréné siji mémoar utawa carita kisah nyata sing nyritakaké pengalamané siji bocah wadon Yahudi. Prastawa-prast ...

                                               

Wulan Sedhuwuring Geni

Wulan Sedhuwuring Geni mawa subjudhul Antologi Cerpen dan Puisi Laladan iku sawijining kumpulan carita-carita cekak saha geguritan saka saindhenging Nuswantara. Ing antarané buku iki uga ngamot karya-karya sastra Jawa. Tulisan-tulisan iki kapacak ...

                                               

On Writing

On Writing: A Memoir of the Craft iku memoir ngenani Stephen King, sing nyaritaké pengalaman minangka penulis lan nasihat-nasihat amrih bisa dadi penulis sing sukses. Memoir iki diterbitaké pisanan taun 2000 déning Charles Scribners Sons. On Writ ...

                                               

Kambing Jantan: Sebuah Catatan Harian Pelajar Bodoh

Kambing Jantan: Sebuah Catatn Harian Pelajar Bodoh ya iku karya buku anggitanipun Raditya Dika ingkang dipunserat rikala taun 2005. Buku punika dipunundhuh saka blog utawa cathetan harian kagungane Raditya Dika. Ngemot 235 kaca, ingkang diserat s ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →