ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 246




                                               

Dwikorita Karnawati

Prof. Dwikorita Karnawati, M.Sc., Ph.D ya iku akademis lan dhosèn Indonésia. Dhèwèké ya iku Rektor wanita sepisanan Universitas Gadjah Mada, genteni Prof. Dr. Pratikno, M.Soc.Sc., kang pinilih minangka Mantri Sekretaris Nagara wiwit 27 Oktober 20 ...

                                               

Guwa Suracala

Guwa Surocolo manggèn ing Dusun Poyahan, Seloharjo, Pundong, Bantul, Guwa niki manggèn persis dipunngandhap Guwa Jepang ingkang wonten dipuninggilipun ingkang manggèn kinten 20 KM saking kitha Yogyakarta. konjuk menuju lokasi niki saged ditempuh ...

                                               

Embung Jlamprong

Embung Jlamprong Papan Wisata Enggal Wonten ing Gunungkidul Embung Jlamprong menika dumunung wonten ing dhusun Mojo, Desa Ngeposari, Kecamatan Semanu, Kabupaten Gunungkidul, Yogyakarta. Titik Koordinat GPS Embung Jlamprong -8.010699.110.676966. E ...

                                               

Masjid Trayu

Masjid Trayu ya iku masjid prasaja kang ana ing Dhusun Trayu, Tirtarahayu, Galur, Kulon Praga. Masjid iki dipercaya wiwit dibangun saka taun 1700-lan saiki kalebu dadi masjid yasan dalem Pura Pakualaman. Masjid iki wis ngalami pira-pira owahan sa ...

                                               

Masjid Giriganda

Mesjid Giriganda ya iku mesjid yasan dalem Pura Pakualaman kang dununge ana ing dhusun Giriganda, Kaligintung, Temon, Kulon Praga. Anane mesjid iki ora kena dipisahake saka Astana Giriganda kang wis ana sadurungé. Bangunan mesjid iki wiwitane kan ...

                                               

Omah Teletubbies

Omah Teletubbies ya iku omah kang dibangun kanggo kurban lindu kang ana ing Yogyakarta nalika taun 2006. Omah iki wernone lucu lan wujudé kaya tenda setengah bunder persis kaya omah ing kartun Teletubbies ing tivi. Omah iki uga duwé senthong, kol ...

                                               

Pemroses panganan

Prosesor panganan yaiku salah sawijining jinis alat pawon sing digunakake kanggo nggampangake tugas bola-bali nalika nyiyapake panganan. Saiki, istilah kasebut meh mesthi nuduhake perkakas sing didhukung nganggo motor listrik, sanajan ana sawetar ...

                                               

Somay

Siomay, yaiku pangsit iwak kukus Indonesia kanthi sayuran sing disajekake saos kacang. Asale saka Cina Shumai. Iki dianggep minangka panganan entheng sing kalebu jinis Dim Cina, nanging bentuk kerucut. Biasane digawe saka daging babi, nanging asr ...

                                               

Mi caluk

Mi caluk minangka sajian tradisional Indonesia - mi Aceh, sing umume ditemokake ing pasar tradisional lan lapangan panganan ing Kabupaten Pidie lan Kabupaten Pidie Jaya. Yaiku sajian mie sing disajekake nganggo saus pedhes sing kenthel digawe sak ...

                                               

Dhindo

Dhindo yaiku panganan sing disiapake ing Nepal. Wis disiyapake kanthi nambahake glepung kanthi sethithik menyang banyu sing umob nalika aduk. Iki minangka panganan pokok ing macem-macem wilayah Nepal lan wilayah Sikkim lan Darjeeling ing India. S ...

                                               

Biang duduh

Buang duduh minangka stok sing bola-bali digunakake maneh kanggo daging poach utawa braise. Asale saka masakan Cina lan umume digunakake ing masakan Kanton lan Fujian. Panganan sing rebus utawa direbus ing induk utama umume diarani lou mei. Saham ...

                                               

Om Ali

Om Ali, Omali, Umm Ali, utawa Oumm Ali, tegese "Ibune Ali" minangka panganan cuci mulut tradisional Mesir, lan minangka panganan cuci mulut nasional ing Mesir. Ana macem-macem variasi kanthi komposisi sing beda. Jeneng "Om Ali" secara harfiah dit ...

                                               

Landhesan

Papan nglereni iku Papan awet kang kanggo nyeleh materi kanggo nglereni. Papan pemotong dapur umume digunakake kanggo nyiyapake panganan ; jinis liyane ana kanggo ngethok bahan baku kayata kulit utawa plastik. Papan nglereni pawon asring digawe s ...

                                               

Moron

Ing masakan Filipina, moron yaiku jajan sega sing padha karo suman. Iki minangka panganan enak asli ing wilayah Visayas Wétan ing Filipina, utamane ing wilayah sekitar Kutha Tacloban ing provinsi Leyte lan ing provinsi Samar Wétan. Bagean liya in ...

                                               

Wong Balantak

Wong Balantak kerep ditulis sajrone buku-buku etnografi kuna kanthi aran Mian Balantak. Miturut A.C. Kruyt bebrayan iki dumadi saka rong sub-suku bangsa, yaiku wong Tanoturan lan Dale-Dale. Wong-wong kasebut manggon ing Kecamatan Balantak, Lamala ...

                                               

Dewi Uma

Dewi Uma iku garwane Bathara Guru. Uma iku anaké Umaran, wong kang sugih banget saka Merut. Dewi Uma lair ing wujud sorot kang ora bisa ditonton nganggo mata. Sawisé dadi permaisurine Bathara Kala lan pada tukaran siji lan sijiné, Bathara Guru ng ...

                                               

Osvaldo Haay

Osvaldo Ardiles Haay yaiku pemain sepak bola Indonesia sing saiki main striker kanggo Persija Jakarta ing Liga 1.

                                               

Dodol betawi

Dodol Betawi minangka jinising dodol khas suku Betawi. Dodol betawi ireng kecoklatan lan rasane nduweni luwih sithik variasi tinimbang dodol saka daerah liyane. Rasa dodol betawi mung kasusun saka ketan putih, ketan ireng lan durian. Proses nggaw ...

                                               

Imbal wacana

Imbal Wacana yaiku organisasi kaprecayan sing dibesut ing 17 Agustus 1938. Paham iki miwiti saka R. Ng. Sumbono utawa Harjoirono. Paham sing karupa wewarah utawa pitutur iki dadi pituduh sing diwènèhi menyang Kriya Utama. Anané paham iki jalaran ...

                                               

Wahyu Santosa

Wahyu Santosa, lair 18 Séptember 1972 iku kalebu salah sawijining juru patung saka Ngawi, Jawa Wétan. Kajaba juru patung, dhéwéké uga pendhèkar pencak silat sing duwéni ngilmu kanuragan. Wahyu nggeguru pencak silat wiwit SMA. Sakbaré lulus SMA, W ...

                                               

Pokem

Pokem yaiku salah sawijining jinis panganan kang biasa dipangan déning wong Numfor wiwit jaman kolonial Walanda. Panganan iki bisa digunakaké kanggo nggantèni bahan pangan pokok liya kaya ta téla, téla kaspa, tales, kacang ijo, sagu, aibon, saha ...

                                               

Kepangkatan Tentara Nasional Indonesia

Pangkat ing Angkatan Bersenjata Indonesia yaiku sebutan lan keselarasan jajaran militer ing Tentara Nasional Indonesia sing kasusun saka Angkatan Darat, Angkatan Laut, lan Angkatan Udara wiwit saka tingkat paling dhuwur, Bintara, menyang paling. ...

                                               

Tandha kéwan klangenan

Tag asu, tag ID kewan kewan, utawa tag kewan ingon yaiku tag rata cilik sing dipasang ing kerah utawa kewan ingon. Masyarakat manusiawi lan organisasi penyelamat nyaranake supaya segawon lan kucing nganggo label kasebut, sing nuduhake manawa sing ...

                                               

Kopassus

Komando Pasukan Khusus kang dicekak dadi Kopassus iku péranganing Bala Pertahanan Pusat kang diduwèni déning TNI Angkatan Dharat kang duwé kamampuan mirunggan kaya gerak rikat ing manéka médhan, némbak titis, pengintaian, lan anti teror.

                                               

Mayor Jéndral

Mayor Jéndral iku siji pangkat perwira tinggi militèr sing dipigunakaké ing akèh nagara. Istilah mau dijupuk saka pangkat Sersan Mayor Jènderal. Mayor Jéndral kalebu sajeroning jajaran perwira tinggi, racaké sak tingkat sakdhuwuring Brigadir Jénd ...

                                               

Koka

Koka, iku tetuwuhan ing kulawarga Erythroxylaceae, asal saka Amérika Kidul sisih kulon. Tetuwuhan iki wigati ing tradhisi Budaya Andean). Koka ditepungi déning kandhutan dat alkaloid, kalebu kokain, siji dat perangsang sing kuwat.

                                               

Pahlawan Révolusi

Pahlawan Révolusi ya iku gelar kang diwènèhaké kanggo perwira militèr kang palastra ing tragedi G30S kang kadadéan ing Jakarta lan Yogyakarta nalika 30 Sèptèmber 1965. Tokoh kang kalebu pahlawan Révolusi ya iku: Letjen. Anumerta Mas Tirtodarmo Ha ...

                                               

Budi Laksono

Budi Laksono ya iku salah sawijining dhokter rélawan bencana kang lair tanggal 6 Maret 1963. Urip uga kepinterané Budi Laksono diwénéhaké kanggo ngabdi. Dhèwèké nglakoni kanthi remen lan nggawé bagya kanggo wong liya ing sekiwa tengené. Ora namun ...

                                               

Badan Pendidikan dan Pelatihan Kamentrian Pertahanan Indonesia

Badan Wiyata dan Pelatihan Kamentrian Pertahanan Indonésia utawi ingkang asring dipuncekak Badiklat Kemhan inggih punika unit eselon I ingkang mapan ing sak ngandhaping Kamentrian Pertahanan. Badiklat Kemhan gadhah tugas kanggé nindakaken pendhid ...

                                               

Badan Sarana Pertahanan Kamentrian Pertahanan Indonesia

Badan Sarana Pertahanan Kementrian Pertahanan Republik Indonesia ingkang asring dipuncekak kanthi nama Baranahan Kemhan inggih punika unsur pambiyantu pimpinan ing lingkungan Kementrian Pertahanan ingkang dipunpandhegani déning Kepala Badan Saran ...

                                               

Lètnan Satu

Lètnan satu utawa dicekak Lettu, iku tandha pangkat ing jenjang perwira pertama sajeroning kemilitèran ing Indonésia. Dunungé sak tingkat sadhuwuré letnan dua lan sak tingkat ing ngisoré pangkat Kaptèn.

                                               

Gajebo

Gajebo, utawi Gajeboh utawi Gulai Gajebo utawi Sampade daging, inggih punika satunggaling dhaharan ingkang khas Sumatra Kulon. Dhaharan punika limrahipun ngginakaken bahan saking sandung lamur ingkang kalebet bagiyan saking daging sapi ingkang ka ...

                                               

Gulai Paku

Gulai paku inggih punika salah satunggaling dhaharan ing Sumatra Kulon. Dhaharan punika radi kawentar wonten ing papan kasebat, mliginipun wonten ing sisih pesisir ingkang kulon. Gule punika ngginakaken bahan dhasar saking ron tuwuhan paku utawi ...

                                               

Pasta con i peperoni cruschi

Bahan utama yaiku peperone crusco, mrica garing lan renyah amarga rasane legi lan warna sing kuat, sing dadi unsur populer ing masakan lokal. Biasane macem-macem mrica Senise digunakake, kanggo pulp tipis lan kurang banyu sing bisa garing kanthi ...

                                               

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio minangka sajian pasta Italia tradisional saka Napoli. Iki minangka panganan khas masakan Neapolitan. Sajian iki digawe dening entheng sauteing ngiris, minced, utawa dipencet papak ing lenga zaitun, kadang karo Kajaba saka p ...

                                               

Mozzarella kebo

Kebo banyu ItaliaSegerMozzarella di Bufala Campana: Italia: DOC 1993 UE: PDO 1996 Buffalo mozzarella Basa Italia: mozzarella di bufala ; Neapolitan yaiku mozzarella sing digawe saka susu kebo Mediterania Italia. Iki minangka produk susu sing dipr ...

                                               

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole, basa Italia kanggo spaghetti with clams ", minangka panganan sing misuwur banget ing saindenging Italia, utamane ing Campania. Wong Italia nyiyapake sajian iki kanthi rong cara: ing bianco, yaiku minyak, bawang putih, pete ...

                                               

Pasta e fagioli

Pasta e fagioli, tegese pasta lan kacang buncis ", minangka sup tradisional Italia. Iki asring diarani pasta fasul ing Amerika Serikat, asale saka jeneng Neapolitan, pasta e fasule. Kaya jinis favorit Italia liyane, kalebu pizza lan polenta, pang ...

                                               

Calcagno

Calcagno minangka salah sawijining jinis keju pecorino ing Italia sing disiyapake nggunakake susu wedhus lan mrica mentah. Iki minangka keju keras sing bisa parut. Nalika nyiyapake, peppercorn ditambahake ing curd, dicampur dicuci ing kranjang, ...

                                               

Regensburger Wurst

Regensburger Wurst minangka sosis sing digodhog kanthi isi daging babi sing alus utawa kasar. Kasedhiya kanthi bentuk kompak kanthi ukuran udakara 10 cm lan diameter sekitar 4 cm. Iki digawe ing Regensburg, Jerman ing paruh kaping loro ing abad k ...

                                               

Karesidenan Banyumas

Karesidhenan Banyumas utawa Eks. Karesidenan Banyumas ya iku wewengkon administratif pamaréntahan jaman mbiyèn sing ketata saking Kabupatèn Banyumas, Kabupatèn Cilacap, Kabupatèn Purbalingga lan Kabupatèn Banjarnegara.

                                               

Dieng (tuwuhan)

Dieng salah sawijining tuwuhan arupa sayuran utawa jejanganan, ingkang dibudayakake masyarakat Jawa. Miturut paneliten K. Heyne sajroning buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV, sakliyane diarani dieng, ana uga ingkang ngarani tuwuhan iki bieng. Sa ...

                                               

Kampung Bathik Sokaraja

Kampung Bathik Sokaraja ya iku bathik kas Banyumas "Sawunggaling" ing Désa Sokaraja Kulon, Kecamatan Sokaraja, Kabupatèn Banyumas, Jawa Tengah. Kampung Bathik Sokaraja ngrintis pambangunan "Kampung Bathik". "Kampung Bathik" kang didegi ing betèk ...

                                               

Danureja I

Danureja I ya iku pepatih ing Ngayogyakarta kang sepisan, sumare ing Kadhaton Kasuwargan, Pajimatan Imagiri. Danureja I putra saka Yudanegara II, Bupati ing Banyumas.

                                               

Jamasan Jimat

Jamasan Jimat ya iku upacara ritual kanggo mbersihi utawa ngumbah barang-barang pusaka, kaya ta keris, tumbak, lsp. Ritual Jamasan Jimat iki dianakake saben taun ing wulan Sura. Nganti saiki, Jamasan Jimat isih dilaksanakna ing Désa Kalisalak, Ka ...

                                               

Danureja III

Kyai Adipati Danureja ya iku pepatih ing Kasultanan Ngayogyakarta, taun 1811-1813 M. Sadurungé mengku jabatan patih, jenengé Mas Tumenggung Sindunegara, Bupati Banyumas. Nanging wewenang Sindunegara ngayahi dadi patih ora gedhe lan malah ora diak ...

                                               

Wong Banyumas

NOVEL LASKAR KESANGHYANGAN Karyanè Kusyoto Novèl lki nyèritakakèn Kèsultanan Cirèbon lan Padukuhan Lèmbah Cimanuk sèkièn lèbih di kènal Kabupatèn Indramayu. Rujukan

                                               

Soto Blora

Soto Blora salah sawijine panganan khas asli Blora. Ora ana bedané karo soto liyané. Isiné ya mèh padha ya iku soon, taogé, lan dudoh sotoné. Bumbuné ya ana bedané iku gumantung saka papan panggenané. Sing dadi khase soto iki ya iku ana klêthuké. ...

                                               

Dhaptar Sekolah Menengah Kejuruan ing Jawa Tengah

Puniko dhaptar SMK ing Jawa Tengah: SMK Negeri 1 Blora SMK Negeri 2 Klaten SMK Institut Indonésia Kutoarjo SMK Katolik Santo Mikael Surakarta SMK NU Ungaran SMK Negeri 9 Surakarta SMK Muhamadiyah Kramat SMK Syafii Akrom Pekalongan SMK Negeri 8 Su ...

                                               

Tahu lonthong

Tahu lonthong wis dadi panganan sing lumrah ana ing tlatah Jawa. Sajatiné bahan sing dimasak meh padha karo gado gado, mung tahu lonthong Blora sambele nganggo kecap legi tur supaya luwih sedhep di tambah taoge utawa kul irisan, godhong kucai lan ...