ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 249




                                               

Pratélan tembung krama (R)

Kaca iki isi pratélan tembung krama ing basa Jawa. Pratélan tembung-tembung krama ing ngisor iki ditata manut linggané. Saben tembung dikanthèni tembung ngokoné. Ing kaca iki uga sinartan conto-conto pangecaké tembung-tembung krama ing ukara. Pra ...

                                               

Unggah-ungguh basa

Unggah-ungguh basa inggih punika ngelmu ingkang nyinau prakawis patrapipun tiyang sami rerembagan. Tiyang jawi migunaaken unggah-ungguh basa kanggé dhasar anggenipun sami sesrawungan kaliyan tiyang sanès. Amargi tiyang jawi menika tiyang ingkang ...

                                               

Indhustri bathik

Indhustri bathik ya iku indhustri kang nggawèni bathik, Kasenian mbathik ing pulo Jawa sampun atusan taun. Motif bathik dhéwé kaya ta lukisan tanduran, kéwan lan crito jaman biyèn. Lukisan bathik kuna kang misuwur saka garis lan titik-titik kang ...

                                               

Flambé

Flambé yaiku salah sawijining prosedur masak sing alkohol ditambahake menyang wajan panas kanggo nggawe geni sing murup. Tembung kasebut tegese "diobong" ing basa Prancis.

                                               

Jacques Tardi

Jacques Tardi inggih punika artis sarta komikus saking Perancis ingkang miyos wonten ing Valence nalika tanggal 30 Agustus, 1946, panjenenganipun kondhang dados Tardi.

                                               

Kuwé soklat

Kue coklat utawa coklat gâteau yaiku kue sing rasa nganggo coklat lebur, bubuk koko, utawa kalorone. Iki Minangkabau panganan penutup.

                                               

Casserole

Kasserol yaiku maneka warna olahan ana ing wajan utawa mangkuk jero sing umume jero, biasane nganggo tutup kaca, digunakake kanggo open masak macem-macem piring, uga kanggo referensi menyang kategori panganan sing dimasak ing njero. Sanajan kalor ...

                                               

Saucisson

Saucisson utawa saucisson sek minangka salah sawijining olahan kulawarga sosis kenthel lan garing ing masakan Prancis. Biasane digawe saka daging babi, utawa campuran daging babi lan daging liyane, sausisson minangka jinis charcuterie sing padha ...

                                               

Choux pastry

Jajanan Choux, utawa pâte à choux, yaiku salah sawijining olahan adonan kue sing alus sing digunakake ing pirang-pirang kue. Isine mung mentega, banyu, glepung, lan endhog. Ora dadi agen pengembang, nggunakake konten lembab sing dhuwur kanggo ngg ...

                                               

Zopf

Zopf utawa Züpfe kalebu jinis roti Swiss, Austria utawa Bavaria sing digawe saka glepung putih, susu, endhog, mentega lan ragi. Adonan disapu karo kuning telur utawa susu sadurunge dipanggang, diwenehi kulit. Iki dipanggang kanthi bentuk plit lan ...

                                               

Crème karamèl

Crème caramel, flan, caramel custard, utawa puding karamel minangka panganan cuci mulut adhedhasar custard kanthi lapisan saos karamel bening, dibandhingake karo crème brûlée sing dadi lapisan karamel atos ing sisih ndhuwur.

                                               

Petit gâteau

Petit gâteau, panganan cuci mulut sing digawe saka kue coklat cilik kanthi kulit renyah lan isi empuk sing disedhiyakake kanthi es krim es krim vanilla ing piring. Ing panggunaan basa Prancis istilah kanggo macem-macem kue coklat iki, sing ing bu ...

                                               

Sastra Jawa UI

Salah sawijining jurusan sing dianakaké déning Universitas Indonesia ya iku jurusan Sastra Dhaérah Kanggo Sastra Jawa. Jurusan sing wis ana saka taun 1978 iki ana ing ngisoré Fakultas Ilmu Pengetahuan Budaya. Jurusan iki nduwé tujuan ngasilaké sa ...

                                               

Sentana

Sentana dalem utawa cukup disebut sentana ya iku aran kanggo sanak sedulur priyayi luhur, utamané ratu. Racaké para sentana manggon bebarengan ratu lan abdi dalem ing sajeroné baluwarti. Kulawarga kang kalebu sentana biyasané isih duwé sesambunga ...

                                               

Carciofi alla Romana

Carciofi alla Romana palafalan jroning basa Italia, secara harfiah "Romawi-gaya artichokes ", iku salah sawijining jinis panganan khas saka Romawi masakan. Ing Roma, disiapake ing saben kulawarga lan dilayani ing kabeh restoran nalika musim semi. ...

                                               

Jeneng wong Nippon

Jeneng wong Nippon ing jaman modherên kagawe saka jênêng kulawarga lan jênêng pribadhi. Ananging, wiwit jaman Meiji urutan jenenge diwalik nalika ditulis nganggo aksara Latin supaya padha karo tatacara jeneng wong Kulon lan wiwit taun 2019 M pama ...

                                               

Primbon

Primbon yaiku buku sing ngemot petungan, pethek lan sapiturute. Salah siji primbon kang umum diggo ing masyarakat yaiku Betaljemur Adammakna.

                                               

Basa Syong

Basa Syong utawa basa Syèng yaiku basawangsa Cina kang akeh kocap ing propinsi Hunan uga ing Kwangsyi Lor, Kwicow, lan Hubey. Para juru widya mara basa Syong dumadi limang bageklumpuk yaiku Chang-Yi, Low-Syaw, Hengcow, Cen-Syu, lan Yong-Cwan. Car ...

                                               

Basa Kon

Basa Kon yaiku klumpukan basawangsa Cina kocap dening akeh wong ing propinsi Jiangxi uga ing laladan kaya ta Hunan, Hubei, Anhui, lan Hogkyen. Basa iki paling cedhak kalawan basa Hagkah ing prakara swarawidya. Basa Kon nduwe akeh carabasa lan car ...

                                               

Urang pedhes

Udang cabai yaiku sajian saka udang tumis ing saus cabai ing masakan Cina. Iki kalebu bagean saka masakan Sichuan lan Shanghai. Ing masakan Cina Jepang, ebi-chiri asale saka masakan Szechuan gaya Shanghai. Iki kalebu udang goreng tumis ing saus c ...

                                               

Hanzi prasaja

Aksara Tionghoa prasaja yaiku siji saka rong set aksara standar basa Tionghoa katulis kontemporer. Set kang liyané yaiku Hanzi tradhisional/Basa Tionghoa Tradisional. Hanzi tradhisional yaiku aksara Tionghoa kang diprasajakake kanthi resmi déning ...

                                               

Bubuk limang rempah

Bubuk rempah-rempah lima yaiku salah sawijining jinis campuran rempah - rempah saka lima utawa luwih rempah-rempah sing digunakake biasane ing meh kabeh cabang masakan Cina lan masakan Vietnam. Lima rempah-rempah nuduhake limang unsur tradisional ...

                                               

Zhajiangmian

Zhajiangmian, utawa "mie nganggo tempel kedele", minangka panganan khas China sing kalebu mie gandum kenthel sing ditutup karo saus zhajiang. Saus Zhajiang biasane digawe nganggo daging babi utawa daging sapi sing wis digoreng nganggo pasta kedel ...

                                               

Jiuniang

Jiuniang, jiāngmǐjiǔ, utawa tiánbáijiǔ ing Yunnan) yaiku salah sawijining jinis olahan manis, sup- utawa puding, ing masakan Cina. Uga dikenal minangka anggur manis utawa anggur sega manis. Iki kalebu campuran pari-parian pari sing dicerna sebagi ...

                                               

Biskuit almond China

Biskuit almond Tionghoa utawa cookie almond Tionghoa minangka salah sawijining jinis jajanan Cina sing digawe nganggo kacang ijo. Asline panganan iki digawe tanpa almond, lan jeneng kasebut nuduhake wujud almond saka biskuit asli, nanging saiki b ...

                                               

Rosół

Rosół yaiku sup daging tradisional Polandia. Varietas sing paling populer yaiku rosół z kury, utawa sup ayam sing bening. Biasane disajeni nganggo pasta capellini. Versi vegetarian bisa digawe, ngganti daging karo minyak utawa mentega. Iki minang ...

                                               

Konsumsi

Konsumsi, saka basa Walanda consumptie, ya iku kagiyatan sing tujuané ngurangi utawa ngentèkaké daya guna siji benda, wujud barang utawa jasa, kanggo nyukupi kabutuhan lan kapuasan kanthi langsung.

                                               

Èmbèr

Ember inggih punika kalebet salah satunggalipun pirantos ing dhapur ingkang wigati sanget dipunbetahaken déning saben tiyang. Èmbèr saking basa Walanda emmer inggih punika satunggalipun alat ingkang tahan toya, wujudipun slinder, pérangan nginggi ...

                                               

Kidul-Kulon

Kidul-Kulon, iku arah mata angin ing tengah-tengah antarané arah Kidul lan Kulon. Kosok baliné yaiku arah Lor-Wétan.

                                               

Abdi Setiawan

Abdi Setiawan, piyambakipun punika salah setunggaling seniman bengèn lulusan saking ISI Yogyakarta, akrab dipuntimbali Zet, ingkang remen sanget iyasa karya. Ing sajroning yasa karya panjenenganipun ajeg nggambaraken panggesangan tumprap kawula b ...

                                               

Seno Nugroho

Seno Nugroho utawi Ki Seno Nugroho inggih punika seniman saking Indonésia. Namanipun kawentar minangka dhalang ringgit wacucal ingkang nyamboraken gagrag Surakarta kaliyan gagrag Yogyakarta. Kajawi saking punika, ingkang damel piyambakipun kawent ...

                                               

Kalepatan dwija

Kalepatan ingkang Asring Dipuntindakaken déning Dwija Pamarentah asring nindakaken manéka upaya kanggé ningkataken kualitas dwija, antawisipun lumantar pelatihan, seminar, lan lokakarya, bahkan lumantar pawiyatan formal, kanthi nyekolahaken dwija ...

                                               

Pusaka Purwa Maugena

Nalika krungu tembung pusaka, bokmanawa ana ing angen-angen banjur bayangke manèka warna pusaka kaya ta cundrik, keris, trisula, tumbak lan sapanunggalané. Panemu kuwi ora luput, awit jenengé pusaka adaté pancèn awujud gegaman landhep. Keris Bron ...

                                               

Pédologi

Pédologi ya iku ngèlmu kang nyinaoni manéka warna aspek géologi lemah. Sajeroning ngèlmu iku katingal saking sawatara babagan ngèngingi prosès dumadiné lemah, morfologi lemah, lan jinising lemah.Tembung pédologi kasilih saking basa Inggris, pédol ...

                                               

Gara-gara

Gara-gara ya iku pérangan ing pagelaran wayang kulit sing kebak guyonan kanthi migunakaké panakawan. Ing urutan pagelaran, gara-gara digiyaraké sadurungé perang kembang, udakara ing tengah wengi. Dhalang bakal miwiti suluk kanggo ngandharakaé kaw ...

                                               

Wayang Fabel

Wayang fabel iku jènising wayang kang nyeritakaké bab kéwan. Kabéh paraga ing wayang iku awujud kéwan. Lakon kang diceritakake uga lakon ing donyane kéwan. Salah sijiné dhalang wayang fabel ya iku Mbah Tris saka Semarang.

                                               

Patih Pringgalaya

Radèn Adipati Pringgalaya ya iku pêpatih ing Kartasura wêkasan, sarta pêpatih ing Surakarta wiwitan iku putra Arya Pringgalaya: Gale, Pangeran Wirapratignya = Arya Martakusuma, Pangeran Tumênggung Balitar, Pangeran Adipati Balitar, Panêmbahan Jum ...

                                               

Powiat Bielsk

Powiat Bielsk iku powiat ing Polen. Kutha krajané ya iku Bielsk Podlaski. Powiat iki papané ana ing propinsi Podlachia lan sing ndunungi … jiwa. Powiat iki jembaré 1385.20 km², lan kapadhetan sing ndunungi ana 44 jiwa / km².

                                               

Pączki

Pączki yaiku donat sing diisi sing ditemokake ing masakan Polandia. Pączki sing diolah jero-goreng bagéyan adhonan maujud menyang lingkungan lan kapenuhan confiture utawa Isi manis liyane. Pączki biasane sidik gula powdered, kebentuk, glaze utawa ...

                                               

Dhonat

Donat iku panganan wujud bunder mawa bolongan ing satengahé kang ginawé saka bahan kaya ta trigu lan kenthang. Ana aturan kang kudu digatégaké yèn arep nggawé dhonat. Ragi kang arep kanggo nggawé dhonat kaya ta dhonat kenthang ora kena dicampur u ...

                                               

Gegaman Wayang Purwa

Gegaman Wayang Purwa yaiku gegaman kang diduweni dèning para ratu lan para satriya ing babagan cerita wayang purwa, kaya ta: Gada Wesikuning gegamané Radèn Setyaki. Kuntawijayadanu lan Kaladèté gegamané Prabu Basukarna. Selatimpuru gegamané Prabu ...

                                               

Wayang Sandosa

Wayang Sandosa inggih punika salah satunggiling jinis ingkang dipungagas déning para Sarjana ASKI Surakarta. Mujudaken wayang alternatif kanggé jawab kamajenganing jaman lan narik kawigatènipun génerasi mudha supados mudheng lan remen dhumateng k ...

                                               

Sri Boyong

Sri Boyong inggih punika salah sawijining lakon carangan Wayang Purwa. Lakon punika dumadi nalika wonten satunggaling piyantun èstri, Hyang Bathari Sri utawi Bathari Sri saking Nagara Ujung Geribik. keelokan saha kesaktianne kang saged damel negr ...

                                               

Ichwan Dardiri

Ichwan Dardiri, Drs.KRHT.H. lair ing 8 September 1941. Ya iku ketua dewan pendidikan Surakarta, dhéwéké ngawiti karir ing 1962 minangka guru SD, banjur rampung lulus Sarjana Muda 1967 mulang ing PGA lan ing 1978 pindah kerja ing Pemda Surakarta. ...

                                               

Rèkor donya

Tolak pluru Lempar cakram Lempar lembing Lontar martil

                                               

Omar Mateen

Cithakan:Infobox criminal Omar Mir Seddique Mateen iku palaku insiden tetèmbak massa kedadèyan ana ing sajeroning klub-wengi Pulse. Pulse iku sawijiné papan panggona hiburan kanggo para lèlaku gay ing pasisir wétan nagara Amérikah Sarékat. Papan ...

                                               

Paragraf (Wacana) Narasi

Narasi ya iku karangan utawa paragraf, utawa pada kang nyritakake kedadeyan kanthi wektu utawa prastawa kan runtut saka wiwitan nganti pungkasan. Sok sapa sing maca paragraf iki kaya-kaya nglakoni kaya déné kang ana sajeroning carita. Thulada car ...

                                               

Tahu takwa

Tahu Takwa aran kas kanggo nyebut panganan saka dhelé iki. Konon, kata tahu asalé saka basa Cina: tao-hu, teu-hu, atau tokwa. Tao utawa teu artiné kacang. Hu dan kwa tegesé lumat. Ing Kedhiri tembung-tembung kaya mengkunu mau didadèkaké Tahu Takw ...

                                               

Témpé kemul

Témpé kemul utawa ana uga sing ngarani mendhoan ya iku panganan kang digawé saka témpe kang digoreng karo glepung. Cara pagawéne ya iku témpé diiris dadi tipis-tipis banjur dilebokaké ana glepung kang ditambahi banyu lan dibumboni karo bawang, br ...

                                               

Kripik

Kripik iku nyamikan kang wujud irisan woh-wohan, pala kependhem, godhong-godhongan lan liya-liyané kang digorèng nganti garing. Contoné ya iku kripik gedhang, kripik téla, kripik bayem, kripik témpé, kripik apel lan kripik-kripik liyané. Karebèn ...