ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 271




                                               

Wikipedia:Artikel pethingan/2020 04

Influenza, kang luwih ditepungi kanthi sebutan flu, wujud lelara nular kang disebabaké déning virus RNA saka famili Orthomyxoviridae, kang nyerang unggas lan mamalia. Tandha-tandha kang paling umum saka lelara iki ya iku ndredheg, mriyang, perih ...

                                               

Wikipedia:Artikel pethingan/2020 10

Gègèr Pacinan ya iku pogram kanggo wong katurunan Cina ing kutha palabuhan Batavia, Indhiya Nèderlan. Panindhesan ing kutha saka 9 Oktober 1740 nganti 22 Oktober; manéka warna paprangan cilik-cilik nganti tekan sasi Novèmber 1740. Kabingungan mas ...

                                               

Wikipedia:Artikel pethingan/2020 11

Balèt Ramayana Prambanan iku tontonan kang nggabungaké jogèd lan sandiwara tanpa pacelathon, ingusung saka carita Ramayana lan ginelar ing cedhak Candhi Prambanan ing Pulo Jawa, Indonésia. Balèt Ramayana Prambanan minangka balèt kang ajeg dhéwé m ...

                                               

Wikipedia:Artikel pethingan/2020 12

Bordeaux inggih punika salah satunggalipun kitha ingkang wonten ing Prancis. Bordeaux dipunsebat kitha plabuhan ingkang mapan ing kidul-kilèn Prancis. Bordeaux punika kutha krajanipun wewengkon administratif Aquitaine, lan mlebet Dhépartemèn Giro ...

                                               

Wikipedia:Artikel pethingan/2021 01

Koala punika satunggaling marsupial hèrbivor ingkang aslinipun saking Australia. Koala punika tunggal-tunggalipun wakil saking kulawargi Phascolarctidae. Koala punika gadhah nami latin Phasclarctas Cinereus. Koala jaler saha koala wadon punika ga ...

                                               

Wikipedia:Artikel pethingan/2021 03

Soedirman utawi jangkepipun Jéndral Besar TNI Anumerta Soedirman inggih punika salah sawijining wira Indonésia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Républik Indonésia. Katulis wonten ing sajarah Indonésia, panjenengané njabat dados Panglima la ...

                                               

Ciu woh

Anggur buah minangka omben-omben sing difermentasi digawe saka macem-macem bahan dhasar ; bisa uga duwe rasa tambahan sing dijupuk saka woh-wohan, kembang, lan jamu. Definisi iki kadang dikembangake kanggo nyakup minuman beralkohol sing diferment ...

                                               

Smen

Smen yaiku mentega asin, fermentasi, lan sajian tradisional Yaman. Ing Yaman, wong Yemen nyiapake versi khusus semneh sing diasep karo ramuan aromatik ing njero labu supaya bisa menehi rasa lan pitulung sing luwih jero kanggo ngreksa. Nanging, sm ...

                                               

Rèngkot

Pot duduh minangka jeneng umum kanggo salah sawijining jinis pot masak sing umum digunakake ing saindenging jagad. Biji saham biasane digunakake kanggo nggawe stok utawa duduh kaldu, sing bisa dadi dhasar masak resep sing luwih rumit. Iki pot sin ...

                                               

Sigaran kacang polong

Kacang polong bunder nalika dipanen, kanthi kulit njaba. Kacang polong dikeringake lan kulit njaba sing pucet ing kacang polong dicabut, banjur dipérang dadi setengah nganggo tangan utawa nganggo mesin kanthi pamisah alami ing kotiledon wiji kase ...

                                               

Kriek lambic

Kriek lambic minangka gaya bir Belgia, digawe nganggo fermentasi lambic kanthi ceri Morello sing asem. Cara tradisional Schaarbeekse krieken" saka wilayah sekitar Brussels digunakake. Amarga ceri jinis Schaarbeek dadi luwih angel ditemokake, sawe ...

                                               

Chicha de jora

Chicha de jora minangka bir jagung utawa chicha sing disiapake kanthi tumis jagung, ngekstrak gula malt, nggodhok wort, lan difermentasi ing prau gedhe suwene pirang-pirang dina. Proses kasebut intine padha karo proses produksi bir bergaya Eropa. ...

                                               

Tatakan

A trivet / ˈ t r ɪ v ᵻ t / iku obyek diselehake antarane sajian porsi utawa Bowl, lan dining table, biasane kanggo nglindhungi Tabel saka panas karusakan. Nalika tri- tegese telu, lan -vet asale saka -ped, tegese sikil / kaki, trivet asring duwe ...

                                               

Presunto

Presunto minangka ham sing garing saka Portugal, padha karo Italia prosciutto crudo utawa Spanyol jamon. Antarane macem-macem presepsi ing Portugal, sing paling misuwur yaiku presunto saka Chaves, diproduksi ing sisih lor Portugal, lan saka Alent ...

                                               

Akkawi

Wernane putih lan tekstur alus lan rasane asin. Biasane digunakake minangka keju meja sing dipangan dhewe utawa dipasangake karo woh. Tekstur kasebut bisa dibandhingake karo Mozzarella, Feta utawa Mizithra, amarga ora gampang leleh. Akkawi bisa d ...

                                               

Wikipedia:Pranatan bab jeneng panganggo

Nalika panjenengan nggawé akun anyar kanggo bisa mlebu log, salah siji bab sing kudu panjenengan lakoni yakuwi milih jeneng panganggo. Kaca iki isi kawicaksanan sing lumaku ing Wikipedia jroning bab panggunaan jeneng panganggo.

                                               

Wikipedia:ProyekWiki Sèwu kali ing Bawana Eropah

ProyekWiki Sèwu Kali dikarepaké kanggo mènèhi "dalan" marang para panganggo Wikipedia Jawa kang kersa bareng-bareng nyengkuyung ngisi artikel bab Geografi supaya luwih pepak.

                                               

Wikipedia:Angkringan Usul

Tahun 2020 telah berlalu, tidak terhitung betapa banyaknya jasa sukarelawan Wikimedia dalam upaya membebaskan pengetahuan bagi khalayak Indonesia khususnya, dan khalayak dunia pada umumnya. Wikimedia Indonesia berterima kasih kepada para sukarela ...

                                               

Wikipedia:Angkringan Liyané/Arsip 2020

Halo kontributor, Kami sedang melakukan penelitian mengenai kontributor yang menyunting di proyek-proyek wiki bahasa Indonesia, Sunda, Jawa, dan Minangkabau. Kami ingin mendengar pendapat Anda! Silakan luangkan tiga menit untuk mengisi survei sin ...

                                               

Wikipedia:Angkringan Warta/Arsip 2021

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021. This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused o ...

                                               

Kucing Jawa

Cithakan:Infobox Catbreed Cithakan:Infobox Catbreed Ing Jawa, uga dikenal minangka warna utawa campuran warna Wulu ing sawetara registries sanadyan jeneng sing wis makna liyane, iku macem-macem Purebred kucing domestik. Iku Oriental -type, long-r ...

                                               

Olah-olahan Betawi

Masakan Betawi iku manèka werna, macem-macem lan eklektik, sebagean amarga padunung Betawi sing nggawe dheweke dumadi saka pirang-pirang imigran regional sing asale saka macem-macem papan ing Nusantara, uga pedagang Cina, India, Arab, lan Eropa. ...

                                               

Basa Frãs Kébeg

Basa Frãs Kébeg utawa uga karan basa Kebekwà ya iku jinis basa Frãs akeh-akehan ana ing Kænêdhê. Basa Frãs Kébeg kanggo ing kandhawara padinan, pariwiyata, sarana, lan paprentahan. Basa Frãs Kænêdhê kêrêp digunakake saemper têtêmbungan payung kan ...

                                               

Basawarga Dhoyl

Basawarga Dhoyl ya iku carabasa sinambung kang kalêbu basa Frãs Baku lan sanak cêdhake kang kanthi babadjati kocap ing Frãs Lor, Belgiyum Kidul, lan Papulon Chænêl. Basa-basa iki kalêbu ing basawarga Gallo-Rum kang ing sajêrone ana basa-basa baba ...

                                               

Mambu

Mambu, utawa "arep mambu", minangka proses kimia lan fisik ing roti lan panganan sing padha sing nyuda rasa enak - roti basi garing lan garing. Nyimpen ora mung proses pangatusan amarga penguapan. Salah sawijining mekanisme penting yaiku migrasi ...

                                               

Asparagus (tanduran)

Asparagus, utawa asparagus kebon, suket manuk sparrow, jeneng ilmiah Asparagus officinalis, minangka spesies tanduran kembang abadi ing genus Asparagus. Tunas sing enom digunakake kanggo sayuran musim semi. Asparagus putih misuwur banget ing Erop ...

                                               

Permèn apel

Apel permen yaiku apel utuh sing ditutupi lapisan permen gula, kanthi tongkat dipasang minangka gagang. Iki minangka panganan umum ing festival musim gugur ing budaya Kulon ing Hemisfer Lor, kayata Halloween lan Guy Fawkes Night amarga festival k ...

                                               

Panganan panutup China

Makanan penutup Cina yaiku salah sawijining jinis olahan arupa panganan lan panganan sing legi sing disuguhake teh, uga panganan utawa ing pungkasan panganan ing masakan Tionghoa. Makanan penutup kalebu macem-macem bahan sing umume digunakake ing ...

                                               

Obat-obatan

Obat yaiku zat sing nyebabake owah-owahan fisiologi utawa psikologi organisme nalika dikonsumsi. Obat biasane dibedakake karo panganan lan zat sing nyedhiyakake dhukungan nutrisi. Konsumsi obat bisa liwat inhalasi, injeksi, ngrokok, asupan, nyere ...

                                               

Roti rye

Rye roti kalebu jinis roti sing digawe kanthi macem-macem proporsi tepung saka gandum rai. Werna bisa entheng utawa peteng, gumantung saka jinis tepung sing digunakake lan tambahan agen pewarnaan, lan umume luwih padhet tinimbang roti sing digawe ...

                                               

Mizithra

Mizithra utawa myzithra yaiku susu campuran Yunani - keju whey saka wedhus utawa wedhus, utawa kalorone. Didol minangka keju seger, padha karo ricotta Italia, lan keju parut garing uyah, padha karo salata ricotta Italia. Rasio susu karo whey bias ...

                                               

Raschera

Raschera minangka keju utawa lemak medium sing dicet saka Italia, keju semi digawe karo susu sapi mentah utawa pasteurisasi, sing bisa ditambahake susu lan wedhus utawa sithik. Werna putih gadhing ing njero kanthi mripat cilik sing ora teratur, l ...

                                               

True Beauty

True Beauty yaiku serial televisi Korea Selatan sing dibintangi Moon Ga-young, Cha Eun-woo, Hwang In-youp, lan Park Yoo-na. Adhedhasar Line Webtoon kanthi jeneng sing padha dening Yaongyi, iki diarani bocah wadon sekolah menengah sing, sawise dig ...

                                               

Boortsog

Boortsog utawa bawïrsaq yaiku salah sawijining jinis panganan adonan goreng sing ditemokake ing masakan Asia Tengah, Idel-Ural, Mongolia lan Timur Tengah. Wangun kasebut dadi segi telu utawa kadang bola. Adonan kasebut kalebu glepung, ragi, susu, ...

                                               

Kaeng pa

Kaeng pa minangka salah sawijining jinis olahan arupa macem-macem kari Thailand saka wilayah alas Thailand. Boten kados akeh Curries liyane Thai, pa Kaeng tradisional biasane ngandhut ora santen, minangka buah kelapa sing ora alamiah ditemokake i ...

                                               

Olahan Israel

Masakan Israel kalebu panganan lan piring lokal sing digawa menyang Israel dening wong-wong Yahudi saka Diaspora. Awit saking sadèrèngipun panyiapan saka negara Israel ing taun 1948, lan utamané wiwit taun 1970-an pungkasan, lan Israel Yahudi mas ...

                                               

Mu kratha

Mu kratha minangka cara masak Asia Tenggara, asale ing Thailand. Ing Filipina, Singapura lan Malaysia, iki dikenal minangka mookata.

                                               

Bayonne ham

Bayonne ham utawa jambon de Bayonne minangka ham sing wis diobati sing jenenge ing kutha plabuhan kuno Bayonne ing sisih kidul-kulon Prancis, kutha sing dununge ing wilayah budaya ing Basque Country lan Gascony. Nduwe status PGI.

                                               

Basbousa

Basbousa minangka kue manis tradisional Timur Tengah sing asale saka Mesir, sanajan uga populer ing negara liya. Iki digawe saka adonan semolina lan dimasak ing wajan, banjur digawe legi karo banyu kembang oranye, banyu mawar utawa sirup sederhan ...

                                               

Mandelbrot

Mandelbrot, kanthi sawetara éjaan varian, lan diarani roti mandel utawa kamish ing negara-negara sing nganggo basa Inggris lan kamishbrot ing Ukraina, minangka jinis cookie sing ditemokake ing masakan Yahudi Ashkenazi lan misuwur ing antarane -wo ...

                                               

Khaja

Khaja minangka panganan cuci mulut India. Khajjaka, polos utawa manis sing kasebut ing Manasollasa, yaiku persiyapan tepung gandum sing digoreng ing ghee. Khaja dipercaya asale saka bagean wétan negara bekas Oudh lan Provinsi Bersatu Agra lan Oud ...

                                               

Nukazuke

Nukazuke minangka salah sawijining jinis olahan saka Jepang Bahan panganan sing dijaga minangka bagean penting saka panganan Jepang. Dheweke asring dipangan ing pungkasan panganan lan diarani mbantu nyerna. Lactobacillus ing acar nukazuke bisa da ...

                                               

Babi jaé

Ginger Pig minangka daging sing biasane kanggo ngladeni ternak ing Vale of Pickering lan North York Moors lan ritel daging ing toko-toko ing London lan nyedhiyakake restoran lan tukang daging spesialis liyane. Didhisiki dening Tim Wilson ing taun ...

                                               

Olahan Tajik

Masakan Tajik punika salah sawijining jinis olahan tradisional masakan saka Tajikistan, lan wis akeh ing umum karo Rusia, Afghan, Iran lan Uzbek masakan. Plov, uga diarani osh, minangka panganan nasional ing Tajikistan, kaya ing negara liya ing w ...

                                               

Nang Kwak

Nang Kwak minangka semangat utawa ketuhanan kulawarga saka folklor Thailand. Dheweke dianggep bisa menehi rejeki, kamakmuran, narik pelanggan menyang bisnis, lan ditemokake ing antarane para pedagang. Umume nganggo klambi gaya Thailand abang, Nan ...

                                               

Kuwé natal

Kue natal minangka jinis kue, sing asring diawet, disajikake nalika Natal ing pirang-pirang negara. Kue natal minangka tradhisi Inggris sing diwiwiti minangka bubur plum. Kue Natal tradisional Inggris digawe nganggo kari Zante sing lembab, sultan ...

                                               

Olahan Greenland

Masakan Greenland minangka salah sawijining jinis olahan kang biasane digunakake adhedhasar daging saka mamalia laut, game, manuk, lan iwak, lan biasane ngemot protein sing akeh. Wiwit kolonisasi lan tekane perdagangan internasional, masakan kase ...

                                               

Liquorice allsorts

Liquorice yaiku macem-macem panganan manis minuman keras sing didol minangka campuran. Digawe saka omben-omben, gula, klapa, jeli aniseed, roso buah, lan gelatin, mula diprodhuksi ing Sheffield, Inggris, dening Geo. Bassett & Co Ltd. Allsorts dip ...

                                               

Ombènan jeruk

Ombènan orange nuduhake sing ombènan manis, ana gula, kadhangkala carbonasi ngombe. Biasane omben-omben kasebut ngemot jus jeruk utawa ora ana oranye lan umume kalebu banyu, gula utawa pemanis, rasa, pewarna, lan aditif, kadang-kadang miturut uru ...

                                               

Roti lapis endhog lan paprika

Sandwich mrico lan endhog minangka salah sawijining olahan arupa panganan sandwich sing digawe karo mrica lonceng lan endhog orak-arik, biasane disajikake ing roti Prancis. Iki minangka panganan sing populer ing dina Jumuah sajrone nyilihake ing ...