ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 30




                                               

Gereja Isa Almasih Ngipik

Gréja Isa Almasih Ngipik inggih punika salah satunggalipun gréja ing wewengkonipun Sinode Gréja Isa Almasih ingkang dumunung wonten ing yang Désa Ngipik, Kacamatan Pringsurat, Kabupatèn Temanggung, Jawa Tengah. Gréja punika dipundegaken déning dr ...

                                               

Gréja Blendhuk

Gréja Blendhuk iku salah sijiné gréja kang duwé gaya arsitèk yasan neo-klasik. Gréja iki kalebu tetengeré Kota Lama Semarang. Lokasiné frontal ing dalan Suari kang mbiyén karan dalan Basa Walanda:Kerk Straat. Gréja iki wujud Gréja Kristen tuwa dh ...

                                               

Gréja Katulik Armenia

Gréja Katulik Armenia iku sawijining Gréja Katulik Ritus Wétan sui juris sajeroning Gréja Katulik. Miturut sajarah, Gréja iki wujud pecahan saka Gréja Apostolik Armenia. Gréja Katulik Armenia ana sajeroning persekuthuan penuh karo lan tundhuk mar ...

                                               

Kerkop

Kerkop iku kuburan Walanda utawa bangsa Éropah. Tembung iki saka basa Walanda kerkhof lan tegesé kurang luwih "palataran gréja", dadi lemah saubengé gréja. Laladan iki ing Éropah jaman biyèn salawasé atusan taun kerep dienggo kuburan binerkatan. ...

                                               

Glossolalia

Glossolalia, utawi Basa Lidah, asalipun saking tèmbung Yunani "γλώσσα", "lidah" lan "λαλώ", "berbicara". Glossolalia inggih punika suatu ucapan utawi ungkapan, ingkang pangèrtosanipun gumantung ing si pamirèng lan kontèksipun, saged dados basa as ...

                                               

Transfigurasi Kristus

Transfigurasi Kristus iku prastawa ing ngendi Yésus dimulyakaké ing gunung, sarta ketemu karo Musa lan Elia ing ndhuwur gunung iku. Pasuryan Dalem sumunar lan kebak déning kamulyan. Iki wujud puncuk spiritualitas saka Yésus. Nalika prastawa iku, ...

                                               

Anti-Paus Felix II

Felix II punika Anti-Paus wiwit taun 356 dumugi taun 358. Nalika taun 356, panjenenganipun dipunangkat dhumateng tahta Kapausan nalika Paus Liberius dipunbucal déning Kaisar Romawi Konstantius II amargi nulak napakastani serat pangutukan dhumaten ...

                                               

Kaul

Kaul iku janji prasetya kang diikrarké déning para réligius agama Katulik. Sejatiné, kaul iku tembung kang umum kanggo nyebut janji utawa ikrar, nanging saiki asring dienggo mligi kanggo para réligius Katulik. Para réligius ya iku romo, bruder la ...

                                               

Kontèmplasi nggayuh katresnan

Kontèmplasi nggayuh katresnan iku salah sawijining kontèmplasi kang ana ing sajeroning Latihan Rohani Santo Ignatius. Peneré bab iki ana ing buku Latihan Rohani nomer 231. Ing bab iki Santo Ignatius Loyola njlentrehké sapèrangan tuntunan kanggo n ...

                                               

Latihan Rohani

Latihan Rohani iku buku tuntunan donga lan kontemplasi kang dianggit déning Santo Ignatius Loyola. Buku iki dadi pedoman kanggo para Yesuit ing novisiat kang nglampahi Retrèt Agung. Latihan Rohani diserat déning Ignatius nalika panjenengané laku ...

                                               

Kampung Kristen (Yerusalem)

Kampung Kristen utawa Christian Quarter iku siji saka patang padunungan ing jero témbok Kutha lawas Yerusalem, telu sing liyané ya iku Padunungan Muslim, Padunungan Yahudi lan Padunungan Armenia. Padunungan wong Kristen iki dumunung ing pojok lor ...

                                               

Gréja Ortodhok

Gréja Ortodhok, iku dhénominasi gréja Kristen kang pandhèrèk mligi ana ing Éropah Wétan lan laladan pasisir wétan Laut Tengah. Kajaba iku, Gréja Ortodhok uga ana ing India, Jepang, lan saiki uga ing Indonésia. Gréja Ortodhok Wétan, kanthi resmi k ...

                                               

Ritus Bizantium

Ritus Bizantium, sok-sok diarani Ritus Konstantinopel utawa Ritus Konstantinopolitan, iku ritus liturgi sing saiki dipigunakaké déning kabèh Gréja Ortodoks Wétan lan Gréja-Gréja Katulik-Yunani. Ritus iki ngrembaka ing kutha Konstantinopel, sing s ...

                                               

Knecht Ruprecht

Knecht Ruprecht iku sajroning folklore utawa padatan budaya Éropah lor-kulon réwangé Sinterklas. Knecht Ruprecht kerepé namung ana ing nagara-nagara abasa Jerman, tilasané tlatahé Kakaisaran Suci Romawi. Minangka asistèn utawa réwangé Sinterklas, ...

                                               

Golgota

Golgota punika satunggiling bukit panggénan panyaliban Yesus. Golgota asal saking tembung Aram gulgota, ingkang tegesipun cumplung. Nami punika dipunselarasaken kaliyan wangun panggénanipun ingkang bunder kados wujud cumplung. Minangka papan pang ...

                                               

Augustinus saka Hippo

Aurelius Augustinus, Augustinus Hippo iku siji santo lan Dhoktor Greja sing misuwur miturut gréja Katulik Roma. Dhèwèké diakoni dadi siji tokoh wigati ing perkembangan agama Kristen Kulon. Ing Gréja Ortodoks Wétan, sing ora nampa kabèh ajarané, d ...

                                               

Charles Wesley

Charles Wesley bebarengan karo seduluré John Wesley iku pangadeg obahan metodis. Gerakan iki banjur nrembaka dadi gréja metodis sing isih bisa bertahan tekan saiki amarga perjuwangan kaloro sadulur Wesley iki. Kaloroné wujud pandhita ing gréja me ...

                                               

Kaos kaki Natal

Kaos kaki Natal ya iku kaos kaki gedhé utawa kantong kain kang dhapuré kaos kaki kang digantung bocah-bocah yèn malem Natal. Bocah-bocah ngarep-arep Sinterklas bakal teka lan ngisi kaos kaki nganggo dolanan, buah, dhuwit, logam, utawa bebungah-be ...

                                               

Piet Ireng

Piet Ireng iku kancané sinterklas sing pista taunané dipèngeti ing Walanda tanggal 5 Dhésèmber, nalika kaloroné mbagèkaké bebungah kanggo kabèh bocah.

                                               

Sinterklas

Sinterklas iku siji tokoh suci sajeroning agama Kristen kang miturut ujaring kandha, tresna banget lan mesthi maringi bebungah marang bocah-bocah ing sawatara dina-dina wigati, mligi ing dina ambal warsané, yaiku tanggal 6 Dhésèmber. Sinterklas i ...

                                               

Yésuit

Sarékat Yésus, biyasa dikenal minangka Yésuit utawa Jésuit ya iku ordo Gréja Katulik Roma. Sarékat iki diadegaké ing taun 1534 déning seklompok mahasiswa pascasarjana saka Universitas Paris kanca-kancané Iñigo López de Loyola. Wong-wong iki ngang ...

                                               

Aloysius Gonzaga

Aloysius Gonzaga inggih punika santo pangreksa kamurnèn kaum enèm Katulik ingkang dipunlambangaken kanthi satunggiling frater lan sekar lili.

                                               

La Civiltà Cattolica

La Civiltà Cattolica iku sawijining kalawarti sasèn Italia karyané kaum Yesuit sing lair nalika tanggal 6 April 1850 ing Naples.

                                               

Petrus Claver

Petrus Claver inggih punika satunggiling misionaris ingkang ngladosi para batur tukon kulit cemeng ing Cartagena. Petrus miyos ing Spanyol lan lulus saking Universitas Barcelona. Salajengipun, panjenengaipun nggabung kaliyan Ordo Yésuit lan makar ...

                                               

Fransiskus Xaverius

Aja klèru karo St. Francis Borgia, bangsawan Spanyol liyané sing dadi Yesuit. Santo Fransiskus Xaverius, iku sawijining pionir misionaris Kristen lan salah siji pangadeg Serikat Yesus. Jeneng komunitas Xaverian Brothers dijupuk saka jenengé. Gréj ...

                                               

Bujana Ndalu

Bujana Pungkasan utawi Bujana Ndalu utawi cariyos ingkang dipunparingi tajuk Yesus kembul dhahar Paskah sesarengan murid-murid Dalem déning Lembaga Alkitab Indonésia inggih punika wekdal kembul dhahar pungkasan antawisipun Yesus lan kalihwelas ra ...

                                               

Wungu Dalem Yésus

Miturut Prajanjian Énggal, mliginipun Injil, Yésus Kristus, nglampahi sangsara lan salajengipun séda kakisas ing saandhaipun pamaréntahan gubernur Yudéa, Pontius Pilatus, nalika tanggal 14 Nisan watawis taun 30-33 M. Miturut murid-murid-Dalem lan ...

                                               

Valentinus

Santo Valentinus ngrujuk marang siji saka minimal telu wong suci martir Roma Kuna. Pista Santo Valentinus sadurungé diriyayakaké déning Gréja Katulik Roma tanggal 14 Fèbruari tekan taun 1969. Pista St. Valentinus pisanan diputusaké nalika taun 49 ...

                                               

Nur Iman Mlangi

Kyai Nur Iman inggih punika ulama kang dados pepundhèn Dhusun Mlangi, Ngayogyakarta. Panjenenganipun putra RM. Surya Putra, putra pambajeng saking Kanjeng Susuhunan Pakubuwana I kang samangké jumeneng kanthi asma Amangkurat IV. Kyai Nur Iman putr ...

                                               

TDU-12/B Skydart

TDU-12/B Skydart iku sawijining rokèt tanpa kendali sing digawé déning Curtiss-Wright kanggo kaperlon Angkatan Udara Amérikah Sarékat. Rokèt iki operasional ing pungkasaning dasawarsa 1950-an nganti tengahané dasawarsa 1960-an.

                                               

Garpu

Garpu utawa porok iku piranti kanggo mangan. Garpu uga duwé pérangan kang mèmper karo untu. Lumrahé garpu duwé pérangan kang mèmper untu kang cacahé 4 nganti 5, nanging ana uga garpu kang nduwéni pérangan kang cacahé mung 2. Pérangan kang mèmper ...

                                               

Séndhok

Séndhok yaiku piranti kanggo mangan. Sendhok lumrahé digunakaké kanthi pasangan karo garpu. Séndhok duwé wujud oval utawa bunder rada lonjong, nanging séndhok duwé gowakan ing tengahé. Gowakan iki gunané kanggo wadhah panganan kang bakal dicidhuk ...

                                               

Dandang

Dandang utawi langseng inggih punika salah satunggaling piranti masak ingkang kalebet tradhisional wonten ing Indonésia. Dandang utawi langseng punika kathah kapanggih wonten kampung-kampung ingkang anggènipun masak taksih ngginakaken tungku utaw ...

                                               

Dhaptar Piranti Pawon

Piranti pawon iku piranti sing lumrahé dipigunakaké kanggo kagiyatan masak utawa olah-olah, penyajian masakan lan panganan sarta perlengkapan mangan lan ngombé. Piranti pawon dumadi saka warna-warna jinis piranti utawa prabot, wiwit saka sing tra ...

                                               

Kompor

Kompor ya iku piranti masak kang ngasilaké panas asal saka geni. Kompor lumrahé tinemu ing pawon. Bahan bakar kompor warna-warna kaya ta: Bahan bakar padat kaya ta areng, briket batu bara. Resistansi listrik dengan elemen pemanas LPG utawa Elpiji ...

                                               

Mangkok

Mangkok ya iku siji piranti mangan kang awujud cekung, kang kagawe saka porselen, watu, plastik, logam, utawa gelas. Wanguné kang cekung sajeroning piring nyebabake mangkuk cocog kanggo wadhah dedaharan kang duwé jangan utawa banyu uga tumuju ngi ...

                                               

Piring

Piring ya iku piranti kang digawé saka beling utawa porselén kang gunané kanggo mangan, ndéléhaké lawuh, sayur. Piring uga ana kang digawé saka kayu, sèng utawa wesi lan plastik. Saliyané kanggo mangan, piring uga kena kanggo nari. Jogèd kang ngg ...

                                               

Sumpit

Sumpit ya iku piranti mangan kang asalé saka Asia Wétan, wujudé kayu rong iji padha dawane kang dicekel ing sela-selane driji tangan. Sumpit iku kanggo nyepit lan mindhahake panganan saka wadhah, saka piring siji marang piring liyané, utawa ngleb ...

                                               

Mercedes-Benz SLR McLaren

Mercedes-Benz SLR McLaren ya iku jinising montor sing dadi montor wisata sing dikembangaké déning Mercedes-Benz lan McLaren Otomotif, dibangun ning Portsmouth lan Pusat Teknologi McLaren ning Woking, Surrey, Inggris, lan didol taun 2003-2009. Nal ...

                                               

Mercedes-Benz SLS AMG

Mercedes-Benz AMG SLS ya iku montor sugih pariwisatawan gedhé sing dikembangaké déning Mercedes-AMG kanggo ngganti Mercedes-Benz SLR Mclaren. Mobil iku ya iku mobil Mercedes pisanan sing digawé ning-ngomah karo AMG lan dijlentrehaké karo Mercedes ...

                                               

Potelod

Potelod ya iku piranti tulis lan nglukis. Potelod kang sepisanan digawé saka grafit murni. Carané nulis kanthi nggésék grafit ing média. Nanging grafit murni gampang tugel, kalusen, lan ménéhi éfék reged nalika médhia gesekan karo tangan. Saliyan ...

                                               

Sabak

Sabak, iku piranti sing bahané saka watu karbon mèmper blabak cilik warna ireng sing gunané kanggo nulis Jaman biyèn durung akèh sing gawé buku tulis, dadi bocah-bocah sekolah nulis piwulangan ing sadhuwuring sabak. Kanggo nulisi sabak dianggo sa ...

                                               

Ali-ali

Ali-ali ya iku rerenggan awak kang wanguné bunder, ukurané cilik lan dianggo ing driji. Driji kang lumrahé dianggoni ali-ali ya iku driji tengah lan utawa driji manis. Déné ali-ali kang dianggo ing driji manis lumrahé ali-ali tunangan utawa ali-a ...

                                               

Kalung

Kalung ya iku wanguné rerenggan kang duwé mupangat kanggo pepaès kang dianggo ana ing gulu kang wujudé manéka warna. Jinis lan wujud kalung ing jaman saiki wujud jinis dideleng sak mupangaté kanggo celengan utawa kanggo rerenggan.Semono uga kalun ...

                                               

Tas

Tas ya iku wadhah kang duwé tutup kang bisa digawa lelungan. Bahan kanggo nggawé tas ya iku kertas, tuwuhan, plastik, kulit, kain lan liya-liyané. Tas lumrahé kanggo wadhah pakéyan, buku, make up lan liya-liyané. Tas ana uga kang digéndhong ing g ...

                                               

Gendul

Gendul ya iku barang kanggo nyimpen barang cuwèr kaya déné sirup, kécap, saos, lan banyu. Gendul nduwéni gulu kang luwih ciyut tinimbang awaké. Gendul lumrahé digawé saka gelas, plastik, aluminium, lan bisa uga kanggo nyimpen cuwèran kaya banyu, ...

                                               

Pep Guardiola

Josep "Pep" Guardiola Sala minangka manajer bal-balan profesional Spanyol lan mantan pemain, sing dadi manajer klub Liga Premier Manchester City. Dheweke dianggep dadi salah sawijining manajer paling gedhe ing kabeh wektu lan duwe rekor kanggo pe ...

                                               

Gareth Southgate

Gareth Southgate, yaiku pelatih tim nasional bal Inggris. Gareth Southgate uga nglatih tim nasional Inggris ing Piala Dunia 2018 ing Rusia. Gareth Southgate yaiku pelatih kang nduweni jasa gede kangge Inggris, dheweke bisa nglatih pemain Inggris ...

                                               

Arbok

Arbok inggih punika salah satunggaling nama kanggé karakter spésies fiksi saking serial Pokémon. Nama Arbok piyambak minangka pengejaan kuwalik saking tembung Inggris cobra, kanthi aksara C ingkang kagantosaken déning huruf K.

                                               

BECK: Mongolian Chop Squad

BECK inggih punika sesirah sebuah manga ingkang kasèrat déning Harold Sakuishi ingkang dipunterbiatkèn déning Kodansha ing Jepang. Ing Indonesia, manga punika dipunterbitaknè déning Elex Media Komputindo lan dipunlebètakè ing kategori komik remaj ...