ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 47



                                               

Planèt

Planèt utawa planit iku barang ing njaban akasa sing ngubengi lintang. Ing sistem Tata surya dhéwé, lintangé srengéngé. Tembung planit asalé saka basa Yunani, planetes tegesé "nyasar". Istilah iki timbul amarga konsèp planit durung dikenal jaman ...

                                               

Sabuk Kuiper

Sabuk Kuiper utawa basa Inggris Kuiper belt iku lapisan sing wujudé kaya ta cakra sing anané ing sisih jaba planit Neptunus. Sabuk Kuiper iki ketata saking yutan obyek-obyek akasa sing ukurane cilik antarané Pluto, Quaoar, Sedna, Xena, lan liya-l ...

                                               

Supermoon

Supermoon ya iku kedadèn leté wulan paling cedhak karo bumi. Kedadèn kaya ngéné kedadèn saben 18 taun sapisan. Sadurungé, supermoon kedadén taun 1955, 1974, 1992, karo 2005. Ing donya astronomi, wulan bisa ana ing let paling adoh karo let paling ...

                                               

Tata Surya

Tata Surya ana ing galaksi Bimasekti iku golongan bandha langit kang kawangun saka sawijining lintang kang diarani Srengéngé lan kabèh objèk kang kraket déning gaya gravitasiné. Objèk-objèk mau kalebu wolung planit kang wis kauninga kanthi orbit ...

                                               

Astronomi lan Astrofisika

Evolusi Lintang: panalitèn evolusi lintang saking pembentukan nganti akir urip lintang. Pembentukan Lintang: panalitèn kondisi kaliyan prosès kang njalari pembentukan lintang ana ing jero awan gas juga prosese pembentukane. Ilmu Lintang: panalitè ...

                                               

Bebungah Nobel

Bebungah Nobel dianugrahaké saben taun marang wong kang wis ngayahi penelitèn kang luar biyasa, nemu tèknik utawa piranti aing anyar utawa wis mènèhi kontribusi luar biyasa marang masarakat. Bab iki wektu iki dianggap minangka bebungah paling dhu ...

                                               

Dhaptar pamenang bebungah Nobel miturut bidang

Pratélan pamenang bebungah Nobel iki diurut miturut babagan kategori lan taun panganugerahan. Pamenang Bebungah Nobel iku èlmuwan, penulis lan juru damai sing wis dianugerahi bebungah ing babagan tinamtu, lan sing dikenal kanthi golongan minangka ...

                                               

Dhaptar panampa Nobel Fisiologi utawa Kadhokteran

Pangaji-aji Nobel Fisiologi utawi Kadhokteran punika satunggal saking gangsal Pangaji-aji Nobel ingkang dipunwontenaken saking panyuwunan déning pamanggih lan indhustrialis Swèdhen Alfred Nobel. Bebungah Nobel punika dipunparingaken dhumateng tiy ...

                                               

Pratélan pamenang bebungah Nobèl miturut nagara

Ing ngisor iki pratélan panampa/pamenang Bebungah Nobel kang didaftaraké miturut nagara. Sajeroning saben subjudhul; nagara, jeneng pamenang diurutaké miturut marga. Cathetan: "nagara" tegesé nagara panggonan wektu nampa bebungah, dudu nagara kel ...

                                               

Claude Simon

Les Corps conducteurs 1971 Le vent. Tentative de restitution d un rétable baroque 1957 Triptyque 1973 Le Palace 1962 Le jardin des plantes 1997 La Route des Flandres 1960 Leçon de choses 1975 Le Tricheur 1945 Le Sacre du printemps 1954 Histoire 1 ...

                                               

Pratélaning kang nampa bebungah Nobel Sastra

Bebungah Nobel Sastra diwènèhaké marang wong sing "karyané paling apik lan duwé idealisme sing maju". "Karyané" racaké tumuju marang karya pengarang kanthi sakabèhané, dudu marang karya sawiji, nanging karya sawiji kadhangkala karan uga sajeronin ...

                                               

Bioinformatika

Bioinformatika iku panrapan tèhnik komputasional kanggo nglola lan nganalisis informasi biologis. Babagan iki nyakup panrapan métodhe-métodhe matématika, statistika, lan informatika kanggo mecahaké masalah-masalah biologis, mligi kanthi migunakak ...

                                               

Cacah jiwa

Cacah jiwa utawa populasi ya iku cacahing sakèhing organisme nunggal jinis utawa spésies sing dumunung ana ing laladan bumi tinamtu lan bisa kawin-kinawin. Sajeroning ékologi, cacah jiwa spésies tinamtu sing dumumung ana ing sawenèh laladan diétu ...

                                               

Cacah sirah

Cacah sirah utawa sènsus yaiku lelakon nglumpukaké katerangan ngenani warganing cacah jiwa sarana paétung. Cacah sirah lumaku sajeroning babagan dhémokrasi, contoné pamilu lan pangumpuling pajak, saha sajeroning babagan ékonomi. Ana ing Indonésia ...

                                               

Dhémografi Prancis

Dhémografi Prancis punika manunggaling informasi lan panalitèn babagan populasi wonten ing Prancis wonten ing satunggaling let wekdal. Informasi punika kasamektakaken déning lInstitut national de la statistique et des études économiques Per tangg ...

                                               

Imigrasi

Imigrasi punika pepindhahan tiyang saking satunggiling nagari-bangsa nuju nagari sanès, ing pundit tiyang punika sanès warga nagari. Imigrasi ngrujuk ing pepindhahan kanggé netep permanèn ingkang dipunlampahi dmening imigran, éwadéné turis lan pa ...

                                               

Démografi

Démografi nliti lan nyinau penduduk ing sawiji wilayah mligi cacah, struktur komposisi penduduk, lan perobahané. Miturut Hauser lan Duncan, démografi dijarwakaké nyinau cacah, panyebaran, tèritorial lan struktur penduduk, sarta perobahan-perobaha ...

                                               

Abiotik

Arupi ékosistem kawontenan fisik ingkang nyarengi kagesangan organisme dados panggènan lan subtrat kagesangan. Komponèn abiotik nyarengi sadaya ingkang boten gesang sarta kanthi langsung nggadhai gegayutan kaliyan wontenipun organisme. Ingkang ka ...

                                               

Alelopati

Alelopati saka basa Yunani, allelon kang ateges siji lan sijiné lan pathos ateges lelara Alelopati ateges minagka sawijining fenoména alam kang organsmené mrodhuksi sawijining senyawa biomolekul tekan lingkunagna lan senyawa mau mrabawani ngembak ...

                                               

Bioma

Bioma punika kumpulan taneman ing pamanggèan tertentu, lan diciriaken kalèan vegetasi ingkang dominan ing pamanggèan punika. Namanipun bioma, biasnipun saking taneman ingkang dominan ing pamanggenan punika. Ing bumi punika wonten 7 macem bioma, i ...

                                               

Komponen abiotik

Abiotik utawi komponèn tak hidup ya iku komponèn fisik lan kimia sing merupa medium utawi substrat nggene berlangsung panguripan, utawi lingkungan nggene hidup. Sebagian gedhé komponèn abiotik bervariasi dalam ruwang lan waktu. Komponèn abiotik b ...

                                               

Lingkungan alam

Lingkungan alam tegesé kabèh dat kang urip lan ora urip kang kanthi alamiah ana ing sajeroning bumi. Sacara mligi, lingkungan alam iku kang ora kapangaruhan déning manungsa. Lingkungan kang kapangaruhan déning manungsa diarani "lingkungan kang di ...

                                               

Planktologi

Plankton iku arané kéwan urip ing sakdhuwure banyu laut. Ukara plankton iku asalé saka basa Yunani, ngèmot arti gumantung.Gyres zooplankton iku aran ilmiyahé, saka Plankton. Planktologi iku uga salah sawijiné ngèlmu kang sinau babagan Planktondén ...

                                               

Endokrinologi

Endokrinologi iku cawang èlmu kadhokteran kang nangani lelara ing sistem endokrin sarta sekresi kanthi spésifik kang karan hormon.

                                               

Menopause

Menopause ya iku mandege kanthi fisiologis siklus menstruasi utawa kang kaitane karo tingkat umur tuwa wong wédok. wong wédok kang ngalami menopause alamiah ora bisa ngerteni apa nalika menstruasi tertentu benar-benar wujud menstruasine kang tera ...

                                               

Plasebo

Plasebo ya iku siji usada kang ora ana dampake utawa penanganan palsu kang tujuane kanggo ngantrol efek saka pengharapan. Istilah plasebo dijupuk saka basa latin kang duwé teges "I shall please" kang ngacu marang fakta yèn keyakinan saka efektivi ...

                                               

Filologi

Filologi iku siji kawruh ngenani sastra-sastra sajeroning pangertèn amba kang uga ngandhut wengkon basa, sastra lan budaya. Filologi iku nyinaoni tèks utawa sastra mawa kombinasi ngèlmu sastra, sajarah lan linguistik. Ing Tanah Jawa utawa ing Ind ...

                                               

Fisika

Fisika punika ngèlmu ingkang nyinaoni sadaya barang ingkang wonten gandhènganipun kaliyan fénoména ngalam. Anggènipun nyinaoni nganggé pitulung ngèlmu matématika. Téyori fisika kathah dipunnyataaken ing notasi matématis, lan matématika ingkang ka ...

                                               

Charles Coulomb

Charles-Augustin de Coulomb inggih punika salah satunggaling ilmuwan Perancis ingkang namanipun dipunabadikaken kanggé ékan listrik saperlu maringi pakurmatan panalitén wigatipun ingkang sampun dipuntindakaken déning ilmuwan punika.

                                               

Energi kinetis

Energi kinetis utawi ènergi gerak inggih punika ènergi ingkang dipungadahi déning benda amergi geraknipun. Energi kinetik inggih punika suatu benda ènergi timbul saking sebuah amargi obahan. Energi kinetis sebuah benda dipundefinisiken dados usah ...

                                               

Fisika plasma

Fisika plasma iku salah sawijining babagan saka fisika sing nyinaoni gas kaionisasi sing ditepungi minangka plasma. Sajeroning fisika lan kimia, plasma uga diarani gas kaionisasi amarga kawangun saka benda asifat gas sing kaionisasi déning panas ...

                                               

Foton

Foton yaiku partikel elementer ana ing fenomena elektromagnetik. Biasane foton dianggep sing ngawa radiasi elektromagnetik, kaya cahya, gelombang radio, lan Sinar-X. Foton béda karo partikel elementer liyané kaya elektron lan quark, amarga foton ...

                                               

Gaya

Gaya ing babagan ngèlmu fisika inggih punika samukawis ingkang saged dadosaken satunggaling samubarang ingkang gadhah massa ngalami percepatan. Gaya gadhah gedhé lan arah, saèngga gaya minangka besaran vektor. Ékan SI ingkang dipun-ginakaken kang ...

                                               

Gaya Lorentz

Gaya Lorentz ya iku gaya ing babagan fisika kang dituwuhaké déning momotan listrik kang obah utawa déning arus listrik kang ana ing sawijining medan magnet amarga nampa partikel kang muatané arus listrik mau. Arah gaya bakal ngetutaké arah maju s ...

                                               

Geni

Geni iku dat panas kang ditimbulaké saka barang-barang kang kobong. Warnané kuning, rada abang nganti biru. Asalé geni iku saka prosès oksidhasi gas kang kasimpen ing bahan bakar. Geni digunakaké manungsa kanggo akèh kapreluan, saka kang nguntung ...

                                               

Hendrik Antoon Lorentz

Hendrik Antoon Lorentz ya iku fisikawan Walanda kang bisa menangaké Penghargaan Nobel ana ing babagan Fisika bebarengan karo Pieter Zeeman nalika taun 1902. Dilairaké ing Kutha Arnhem, Walanda. Dhèwèké sinau ana ing Universitas Leiden. Nalika umu ...

                                               

Hukum Boyle

Hukum Boyle ya iku salah sawijiné hukum kimia lan minangka prakara mirunggan saka hukum kimia ideal. Hukum Boyle njlèntrèhaké kuwalikan gayutan proporso antarané tekanan absolut lan volume hawa yèn suhu tetep ajeg ing sistem katutup. Hukum iki di ...

                                               

Kalor

Kalor utawi béntèr inggih punika salah satunggaling wujud ènergi ya iku Ènèrgi panas. manawi bénda nguwalakén kolor wontné bénda sanès, kalor ingkang sampun dipuntampi benda sanès sami kaliyan kalor ingkang dipunuwalakén kaliyan bènda sanès. pros ...

                                               

Momèntum

Ing mékanika klasik, momèntum dilambangaké P didhéfinisi minangka asil ping-pingan antarané massa karo kacepatan, saéngga ngasilaké vektor. Momèntum siji barang P sing duwé massa m lan obah kanthi kacepetan v didhéfinisi minangka P = m v {\displa ...

                                               

Olimpiade Fisika tingkat Dunia

Olimpiade Fisika tingkat Dunia inggih punika sebuah kompetisi fisika tahunan kanggé siswa sètingkat SMA se-donya. WoPhO kawiwitan badhé kalajèngakèn ing kutha Mataram, Lombok, Indonesia ing tanggal 28 Dhésèmber 2011-3 Januari 2012. Ide wiwitan pe ...

                                               

Radhiyasi

Ing fisika, radhiyasi ndeskripsikake kabèh prosès nalika ènergi obah ngliwati médhia utawa ngliwati ruang, lan pungkasane deserap déning benda liya. Wong kang nembé ngerti racaké nghubungke tembung radhiyasi ionisasi, nanging uga bisa ngrujuk ing ...

                                               

Radhiyasi èlèktromagnètik

Radhiasi èlèktromagnetik ya iku kombinasi antarané médhan listrik lan médhan magnet kang nglakoni osilasi lan mrambat ngliwati ruang lan nggawa ènèrgi saka siji panggon menyang panggon liyané. Cahya kang katon ya iku siji wangun saka radhiasi èlè ...

                                               

Rotasi

Rotasi inggih punika pérputaran, pérputaran donya ing porosè saking arah ngilèn lan ngètan sélami 24 jam ingkang ngakibatakén kédadosan siyang lan Ndalu, be-ro-ta-si berputar lan beredar ing ekuator srengéngé. rotasi inggih punika gérakan ngèling ...

                                               

Sirkuit RLC

Sirkuit RLC inggih punika sirkuit listrik ingkang ing salebetipun gadhah résistor, kapasitor, lan induktor ingkang tansah gadhah gayutan antawisipun komponèn satunggal kaliyan sanèsipun miturut cara paralel utawi seri. Sirkuit RLC mujudaken satun ...

                                               

Spektrum

Spektrum ya iku kaanan lan kaendhahan kang ora ana batesé, bisa owah kanthi kontinum. tembung iki asalé saka basa Inggris kuna spectre kang tegesé setan, nanging tegesé kang modern, jenengé digunakaké saka ngèlmu alam. Tembung spektrum dinggo kap ...

                                               

Umub

Umub ya iku sawijining kahanan ing babagan substansi sing owah saka tahap cair menyang fase gas. Suhu ing zat cair ing tekanan 1 atmosfir diarani titik didih. Nalika umub, su , suhu cairan ora bisa nambah amarga panas sing diwenehi bakal digunaka ...

                                               

Vulkanisasi

Prosès vulkanisasi iki ditemokaké déning ilmuwan pakar kimia asal saka Amérika Serikat sing jenengé Charles Goodyear ing 1839. Kaping pisanan, ing prosès iki adhédhasar saka nyawijiné wlirang lan karèt ing kaanan suhu tartamtu supaya ngasilaké pr ...

                                               

Fisiologi

Fisiologi, iku asal saka tembung Yunani physis = alam lan logos = carita, yaiku èlmu kang nyinaoni fungsi mekanik, fisik, lan biokimia saka makluk urip. Fisiologi dipérang dadi fisiologi tetuwuhan lan fisiologi kéwan nanging prinsip saka fisiolog ...

                                               

Angob

Ngalihake menyang kaca iki. Yawning bisa uga ngrujuk marang proses penguapan. Angob ya Iki owahan refleks lan arep metu saka ambegan sing asring dumadi nalika wong ngrasa kesel utawa ngantuk. Ora ngerti alasane wong nggragakake, nanging asring ng ...

                                               

Apoplas

Apoplas ya iku sawijining kontinum tan urip kang kadhapur lumantar jalur ekstraseluler kang disediakake déning matriks kontinu dinding sel lan duweni fungsi kanggo ngangkud banyu saka yot tekan xilem. Dhéfinisi liyané nyebutake yèn apoplas ya iku ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →