ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 49



                                               

Alkana

Alkana wujud hidrokarbon alifatik jenuh ya iku hidrokarbon kanthi ranté kabukak lan kabèh reroncèn antarané atom karboné wujud roncèn tunggal. Rumus alkana yaiiku: C n H 2n+2 ing ngendi n = gunggung atom C.

                                               

Alkohol

Alkohol sajrone kimia yaiku senyawa organik kang duwé gugus fungsional hidroksil kaiket ing atom karbon. Sacara mirunggan, pusat karbon kudu jenuh, duwé ikatan tunggal karo telu ikatan taom kang liya.

                                               

Amida

Amida ya iku senyawa kimia kang bisa nduwèni rong pengertian. Jinis sepisanan ya iku gugus fungsional organik kang nduwé gugus karbonil kang ana gegayutané karo siji atom nitrogen. Déné jinis sing kapindho ya iku senyawa kimia kanthi wujud anion ...

                                               

Amonia

Amonia ya iku senyawa kimia kang duwé rumus NH 3. Lumrahé senyawa iki ana ing wujud gas kanthi ambu kang landhep lan kang khas. Amonia duwé fungsi kang wigati kanggo nutrisi ana ing bumi, amonia dhéwé ya iku senyawa kaustik kan bisa ngrusak kaséh ...

                                               

Amonium klorida

Cithakan:Chembox RefractIndexCithakan:Chembox LD50 Amonium klorida NH 4 Cl iku, sajeroning wanguné sing murni, sawijining kristal uyah amonia awerna putih sing bisa larut. Larutan amonium klorida kalebu larutan asem. Sal ammoniac iku jeneng amoni ...

                                               

Hidrokarbon aromatik

Sawijining hidrokarbon aromatik utawa arena ya iku hidrokarbon kanthi roncèn tunggal lan utawa roncèn gandha ing antarané atom-atom karboné. Konfigurasi 6 atom karbon ing senyawa aromatik ditepungi kanthi cincin benzena. Hidrokarbon aromatik bisa ...

                                               

Asem asetat

Asam asetat utawa asem cuka ya iku senyawa kimia asem organik kang dikenal minangka bahan kang bisa mènèhi rasa kecut lan aroma ing salebeté panganan. Asam cuka duwé rumus èmpiris C2H4O2. Rumus iki kerep ditulis ing wujud CH3-COOH. Asem asetat mu ...

                                               

Asem klorid

Asam klorida ya iku dat utawa larutan kang korosif, kang wujud sajinis asem kuwat saka gas hidrogen klorida. Cuwèran dat asem klorida mèh padha karo dat asem kang ana ing jero tabung, amarga asem klorida kanthi gampang ngrusak dat liyané, mula an ...

                                               

Asem malat

Asam malat ya iku asem dikarboksilat kang mènèhi rasa kecut lan getir sajeroning sapérangan woh kaya ta apel ijo lan anggur. Asam malat uga bisa dicampur karo manéka perasa panganan kanggo mènèhi manéka jinis sènsasi rasa. Dat iki uga mainaké per ...

                                               

Asem malonat

Asem malonat ya iku salah sijiné asem karbosilat kanti struktur CH2 2. Wujud kang terionisasi saka asem malonat, kalebu uga ester lan uyahe, dikenal minangka malont. Minangka conto, dietil malonat ya iku etil easter saka asem malonat. jeneng iki ...

                                               

Asem maléyat

Asem maléyat utawa asem -buténadhiyowat utawa asem toksilat iku senyawa organik kang wujud asem dikarboksilat. Molekul iki kasusun saka gugus etilena kang ana kaitané karo rong gugus asem karboksilat. Asam maleat ya iku isomer cis saka asem buten ...

                                               

Asem nitrat

Senyawa kimia asem nitrat ya iku sajinis cuwèran korosif kang ora duwé warna, lan wujud asem ngandut racun kang bisa nyebapaké tatu kobong. Larutan asem nitrat kanti kandhutan asem nitrat punjul 86% ingaran asem nitrat kumukus, lan bisa diperang ...

                                               

Asem rétinowat

Asem rétinowat ya iku wujud asem kang wujud aktif saka vitamin A. Kasebut uga tretinioan. Asem rétinowat iki kerep dugunakaé minangka wujud persediaan vitain A topikal, kang bisa dipikolèhi kanthi bébas kanti resèp dhokter. Bahan iki uga kerep di ...

                                               

Asem sulpat

Asam sulfat duwé rumus kimia H2SO4, wujud asem mineral kang kuwat. Dat iki larut sajeroning banyu ing kabèh pabandhingan. Asam sulfat duwé kagunan akèh banget. Mupangat utama kalebu pamrosèsan bijih mineral, sintèsis kimia, pamrosèsan banyu limba ...

                                               

Atom

Atom ya iku ékan dhasar matèri, kang kasusun saka inti atom lan uga èlèktron minangka momotan négatif kang ngubengi. Inti atom kasusun saka proton kang muatané positif, lan neutron kang muatané nétral. Èlèktron-èlèktron kang ana ing siji atom kaj ...

                                               

Gas

Gas iku fase benda. Kayadéné cuwèran, gas duwé kamampuan kanggo mili lan bisa owah wanguné. Nanging béda karo cuwèran, gas sing ora ketahan ora ngisi siji volume sing wis ditemtokaké, sewaliké gas ngembang lan ngisi ruang apa waé ing ngendi gas m ...

                                               

Glukosa

Glukosa, salah siji gula monosakarida, yaiku karbohidrat wigati kang digunakaké minangka sumber kéwan lan tetuwuhan. Glukosa yaiku kasil utama fotosintesis lan respirasi wiwitan. Glukosa yaiku heksosa-monosakarida kang ngandhut enem atom karbon. ...

                                               

Heksana

Cithakan:Chembox DrugBank Heksana inggih punika senyawa hidrokarbon alkana mawi rumus kimia C 6 H 14 4 CH 3). Ater-ater heks - nedahaken enem karbon atom ingkang wonten ing heksana lan panambang - ana asalipun saking alkana ingkang nedahaken ikat ...

                                               

Ion

Ion ya iku atom autawa sekumpulan atom kang duwé momotan listrik. Ion asalé saka siji atom unsur. Uga ana ion kang asalé saka gabungan loro utawa luwih atom unsur kang béda. Ion kang momotan listriké négatif dijenengi anion. Ion kang momotan list ...

                                               

Jöns Jakob Berzelius

Jöns Jakob Berzelius ya iku ilmuwan saka Swèdhen kang ngusulake supaya saben pérangan kimia disukani lambang kang wujud aksara ngareo saka jeneng pérangan mau ing basa latin. Dhèwèké uga nuduhake manawa atom-atom kang terikat ing molekul amarga a ...

                                               

Kapur

Kapur ya iku barang kang rupané putih kang duwèni tekstur alus lan digawé saka watu sedimén. Kapur bisa maujud watu kang kasusun saka mineral kalsium. Lumrahé kapur relatif kawujud ing pérangan njero segara kanthi kaanan watu-watu kang ngandhut l ...

                                               

Karbit

Karbit utawa Kalsium karbida iku sawijining senyawa kimia kanthi rumus CaC 2. Karbit kagunakaake dadi bahan bakar las karbit lan uga kanggo ngimbu woh-wohan kaya ta gedhang lan sawo. Persamaan reaksi Kalsium Karbida dicampur banyu: CaC 2 + 2 H 2 ...

                                               

Katinona

Katinona, utawa benzoyletanamina utawa uga bisa diarani Neropedron ya iku zat monoamina alkaloid kang dadi kandhutan ing jero tuwuhan Catha Edulis lan mawa kimia arep padha karo efedrina, katin lan zat amfetamin liyané. Panaliti saka Fakultas Far ...

                                               

Korosi

Korosi iku siji istilah ing babagan kimia kang tegesé karusakan utawa dhegradhasi logam amarga ana réaksi redoks antarané siji logam karo dat kang ana ing lingkungan saubengé kang ngasilaké senyawa-senyawa kang ora dikarepaké. Ana ing kadadéan ko ...

                                               

Polifenol

Polifenol ya iku golongan bahan kimia kng ndarbèni punjul siji unit fenol saben molekul. Polifenol tinemu kanthi alami ing tetuwuhan. Polifenol migunani kanggo mènèhi warna ing tetuwuhan, tuladhané warna godhong nalika alum utawa arep gogrog. Pol ...

                                               

Senyawa Kimia

Senyawa kimia yaiku zat kimia murni kang kawangun saka rong unsur utawa sawatara unsur kang bisa dipérang manèh dadi unsur-unsur pembentuké kanthi réaksi kimia mau. Tuladhané, dihidrogen monoksida yaiku sawijining senyawa kang kawangun saka rong ...

                                               

Spritus

Spritus utawa denatured alcohol, methylated spirits ya iku etanol kang ditambahi bahan kimia supaya mendemi/beracun kanggo nyegah supaya diombe manungsa. Spritus kanggo bahan bakar nalika kemah lan kanggo manasake lenga setroli nalika nguripake l ...

                                               

Titik lebur

Titik lebur saka sawijining barang padhet iku suhu barang mau bakal owah wujudé dadi barang cair. Suwaliké, yaiku saka cair dadi padhet) karan titik beku. Ana ing sawatara barang, titik lebur lan titik beku racaké padha. Conto, titik lebur lan ti ...

                                               

Wlirang

Wlirang, walirang, utawa lirang iku unsur kimia sajeroning tabel périodik kang duwé lambang S lan nomer atom 16. Wanguné wujud non-metal kang ora ana rasané, ora mambu lan multivalent. Wlirang, sajeroning wangun asliné, wujud zat padhet kristalin ...

                                               

Wujud dat

Dat ya iku barang sing duwé massa lan ana ing panggon. Dat kawujud 3, ya iku padhet, cuwèr, lan gas. Wujud-wujud iki, duwé sipat utawa ciri-ciri seje-seje. Zat Padat, volum lan dhapuré tetep. Jarak antar partikel kerep. Contohe watu, wesi, kayu l ...

                                               

Zat Kimia

Zat kimia inggih punika sadaya meteri kanthi omposisi kimia tartamtu. Tuladhanipun, satunggaling cuplikan toya gadhah sipat ingkang sami kaliyan perbandhingan antawisipun hidrogen tumrap oksigèn ugi sami, sanadyan toya punika dipunpendhet saking ...

                                               

Èlèktron

Èlèktron iku partikel subatomik kang mawa momotan négatif lan lumrahé ditulis minangka e -. Èlèktron ora duwé komponèn dhasar utawa substruktur apa-apa kang diweruhi, saéngga dipercaya minangka partikel èlemèntèr. Èlèktron duwé massa watara 1/183 ...

                                               

Étanol

Étanol, diarani uga étil alkohol, alkohol murni, alkohol absolut, utawa alkohol, ya iku jinis cuwèran kang gampang nguwab, gampang kobong, ora ana wernané lan salah siji jinising alkohol kang paling asring digunakaké ing padinan. Senyawa iki mina ...

                                               

Konstruksi

Konstruksi iku kagiyatan yasa sarana utawa prasarana. Sajeroning babagan arsitèktur utawa tèhnik sipil, siji konstruksi uga misuwur minangka yasan utawa ékan infrastruktur ing sawiji aréa utawa lahan. Sanajan kagiyatan konstruksi misuwur minangka ...

                                               

Admixture

Admixture iku bahan tambahan ora kapétung banyu, semèn lan watu/agregat sing dicampur ing beton utawa mortar, sing cara nyampuré ditambahaké ing beton sadurungé utawa bebarengan nalika nyampur beton. Lumrahé bahan tambahan iki wujudé ana loro, ya ...

                                               

Arsitèk

Wiswakarma utawa arsitèk yaiku jinis panggawéyan kang nekuni babagan désain. Arsitèk minangka pawongan kang ahli ing bababagan ngèlmu arsitèktur, ahli rancang bangun utawa ahli lingkungan binaan. Istilah arsitèk kerep dianggep kanthi cethèk mung ...

                                               

Beton

Ing babagan konstruksi, beton iku sawijining bahan wangunan komposit / campuran kang kagawé saka kombinasi agrégat lan pengikat semèn. Wangun paling umum saka beton yaiku beton semèn Portland, kang dumadi saka bahan kasar / agrégat, semèn lan ban ...

                                               

Konstruksi kayu

Konstruksi kayu iku péranganing èlmu konstruksi yasan. Kawruh dhasar ngenani konstruksi kayu lumrahé wujud gayutan lan sambungan kayu. Hubungan kayu ya iku loro batang kayu utawa luwih kang dihubung-hubungaké dadi siji benda utawa siji pérangan k ...

                                               

Akibat pamanasan global ing Indonésia

Akibat pamanasan global ing Indonésia ya iku akibat kang disebabké déning amarga owahé lingkungan Indonésia amarga owahé panas ing Indonésia. Akibat iki bisa ngrusak sawenèh bab kaya ta lingkungan, ékonomi, lan kamasarakatan.

                                               

Akibat pamanasan global ing segara

Akibat pamanasan global ing segara ya iku sawijing akibat disebabké amarga munggahé suhu ing segara. Panyebab iki akèhé kedadéan hawa kang owah kanthi èkstrem, lan owahé curah udan. Akibat iki uga dadi panyumbang owahé ékosistem ing segara lan sa ...

                                               

Daging alas

Daging alas utawa daging grumbul iku daging kéwan non-domèstikasi kaya ta mamalia, rèptil, amfibi lan manuk kasil beburon utawa pambedhagan ing alas tropis kanggo pangan. Èksploatasi komèrsial lan dagang kéwan alas iku dianggep ancaman kanggo bio ...

                                               

Pamenging gendul plastik

Pamenging gendul plastik ya iku upaya kanggo wujudaké Indonesia Bersih kang dianaké déning Kementerian Lingkungan Hidup lan Kehutanan kanggo ngetrepaké aturan nasional babagan ngolah uwuh. Upaya iki dianakaké nalika 21 Fèbruari 2019. Ancas rèngrè ...

                                               

Spesies kaancam bebaya cures

Spesies jroing kaanan kaancam bebaya cures iku spésies sing ana ing kaanan bisa cures ing mangsa ngarep. Badan Konsèrvasi Donya World Conservation Union IUCN minangka badan sing kawogan ngenani spésies sing kaancam bebaya cures iki, lan matrapaké ...

                                               

Warisan alam

Warisan alam iku warisan wujud objèk alam sing nyata lan sing ora kasat mata nyakup Padésan lan lingkungan alam, kalebu tetuwuhan lan sato kéwan, sing kanthi kaèlmuan diarani keragaman hayati utawa biodiversity, geology lan landforms. Warisan iku ...

                                               

Kalkulator

Kalkulator ya iku piranti kanggo ngitung kaya ta nggunggung, nyuda, ngepingaké, mara lan sapanungalané. Uga ana kang kanggo ngitung èlmu Sains kaya déné Matématika, ana ing kalkulator wis ana rumus-rumusé. Ing jaman saiki akèh piranti-piranti èlè ...

                                               

Limas (Wangun)

Limas iku wangun kaya déné piramid. Asring ana ing pambelajaran ngèlmu étung utawa matématika. Ing geometri, limas ya iku wangun telung dimènsi kang dibatesi wangun kang awujud segi-n lan sisih-sisih tegak wujudé segitelu. Wangun Kerucut bisa kag ...

                                               

Segienem

Lan geometri, segienam ya iku wangun segiakeh kanthi asma lan sisi cacahipun enam titik sudut.Wangun segienam katata nduwèni simbol Schläfli {6}.

                                               

Simpoa

Simpoa, sempoa, dekak-dekak utawi manawi wonten Basa Inggris punika abacus kalebet salah satunggaling piranti kuna ingkang kaginakaken kanggé ngetung dhedhasar téyori matematika kadamel saking rangka kayu kanthi sedèrètan poros isinipun manik-man ...

                                               

Teoréma Pungkasan Fermat

Teorema Pungkasan Fermat iku téoréma paling misuwur ing jagad matematika lan dicetusaké déning Pierre de Fermat ing abad kaping-17. Téoréma iki uniné: kanggo n > 2, ora ana angka wutuh basa Indonésia: bilangan bulat dudu nol x, y, lan z sing n ...

                                               

Wilangan asli

Sajeroning matematika, ana loro kasepakatan ngenani himpunan angka asli. Sing sapisan dhéfinisi miturut matematikawan tradhisional, ya iku himpunan angka bulat positif kang dudu nol {1, 2, 3, 4.}. Déné kang kaloro dhéfinisi déning logikawan lan è ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →