ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 58




                                               

Rakai Garung

Rakai Garung iku raja Karajan Mataram Kuna saka Wangsa Sanjaya. Rakai iki nerusaké Rakai Warak sing nyekel kuwasa ing taun 828 nganti 847. Jeneng Rakai Garung disebutkan ing Prasasti Wanua Tengah III, karan sadurungé Rakai Pikatan. Prasasti palin ...

                                               

Rakai Pikatan

Sri Maharaja Rakai Pikatan Mpu Manuku inggih punika raja ingkang angka enem Karajan Medhang periode Jawa Tengah ingkang jumeneng nata antawis taun 840-an – 856.

                                               

Tulodhong

Sri Maharaja Rakai Layang Dyah Tulodong Sri Sajjana Sanmatanuraga Uttunggadewa inggih punika raja Karajan Medang periode Jawa Tengah (utawi asring dipunsebut Karajan Mataram Kuno, ingkang jumeneng nata antawis taun 919–924.

                                               

Hammurabi

Hammurabi ; punika raja angka enem saking Dinasti Babilonia pisanan, lan panjenenganipun mungel ugi Amraphel, raja saking Sinoar miturut Alkitab. Hammurabi mimpin wadyabalanipun nyerang Akkadia, Elam, Larsa, Mari lan Summeria, saéngga ndadosaken ...

                                               

François I saking Prancis

François I utawi François saking Angoulême inggih punika raja Prancis taun 1515–1547. François I putranipun Charles Valois, François I ajejuluk Pangéran Angoulême utawi Louise saking Savoy, miyos ing Cognac 12 Séptember 1494. François I ugi taksi ...

                                               

Henry III saking Prancis

Henry III saking Perancis inggih punika raja saking Dinasti Valois ingkang kapilih dados raja saking Persemakmuran Polen-Lithuania ingkang mréntah minangka Raja Prancis saking taun 1574 ngantos panjenenganipun tilar donya. Henry III punika raja i ...

                                               

Louis XVII saka Perancis

Louis XVII ya iku anak kapindho saka Louis XVI lan Marie Antoinette, lan dikenal minangka jeneng dauphin ilang amarga kabar babagan uripé nyebar amba sawisé Révolusi. Nalika Révolusi Prancis, Pangéran Louis dikunjarakaké bebarengan karo wong tuwa ...

                                               

Louis XII saking Prancis

Louis XII, karan "Bapak Rakyat", minangka salah sijining Raja Prancis lan panguasa tunggal saka Valois-Orléans cabang Wangsa Valois. Panjenengané maréntah saka taun 1498 tekan 1515 lan nguyak kebijakan luar nagari kanthi aktif banget.

                                               

New Amsterdam

New Amsterdam/Amsterdam Anyar iku jeneng saka laladan pamukiman mawa bètèng ing koloni Provinsi Walanda Anyar nalika abad angka 17 sing saterusé dadi New York City. Kutha iki diyasa nalika taun 1625 déning Perusahaan Hindhia Kulon Walanda, manggo ...

                                               

Amos

Amos, kang asalé saka Tekoa, sisih kidul wétan Betlehem, iku nabi pisan sajeroning Alkitab kang wewekas lan wejangan-wejangané dicathet cukup rinci. Amos iku wong Yehuda angin kutbah marang wong-wong Israèl ing karaton lor sakiwa-tengené tengahin ...

                                               

Elia

Elia iku sawijining nabi ing Karajan Israèl Lor nalika jaman pamaréntahan raja Ahab, Ahazia lan Yoram watara abad angka 9 SM, miturut Kitab Raja-raja sajeroning Alkitab Ibrani utawa Prajanjian Lawas Alkitab Kristen. Elia uga dicathet sajeroning P ...

                                               

Kitab Ayub

Ring pustaka Ayub punika winuwus ta caritanira sang Ayub. Mabuddhi běcik ta sira, saha nityasa satya ring sang hyang Gusti Allah, sang Ayub. Anghing kěna ing bañcana juga sira. Patita sirêng sangsara, kahilangan ta sira sadaya anakira kalawan art ...

                                               

Mikha

Katoné kitab nabi Mikha, uga ditulis déning nabi kang asmané padha. Mikha olèhé sugeng sajaman karo nabi Yesaya lan asalé saka siji désa ing Yehuda, ing karaton kidul. Dhèwèké yakin tenan yèn Yehuda bakal ngadhěpi mala pataka kaya kang diumumaké ...

                                               

Zefanya

Zefanya iku nabi kang ngaturaké wewelingé ing taun-taun pungkasan saka dari abad angka 7 SM, kira-kira kiwa-tengené dasawarsa sadurungé Raja Yosia ngayasa nganaaké pambecikan-pambecikan ing babagan agama ing taun 621 SM. Intisari buku iki mèmper ...

                                               

Surat Perjalanan Laksana Paspor

Surat Pêrjalanan Laksana Paspor, disingkat SPLP, yaiku salah sawijine dhokumèn pêrjalanan kanggo mlêbu utawa mêtu saka wilayah Indonesia sing diterbitake dêning pamarentah Republik Indonesia. Surat sing mung bisa diênggo sêpisan iki ditêrbitake k ...

                                               

Perang Stalingrad

Perang Stalingrad, sing kadadéan tanggal 21 Agustus 1942 nganti tekan 2 Fèbruari 1943, wujud perang sengit antarané Jerman lan sekutuné nglawan Uni Sovyèt, ngrebutaké kutha Stalingrad, sajeroning Perang Donya II. Perang iki dianggep titik walik P ...

                                               

Kemangga

Kemangga, iku sajinis kéwan kanthi awak ros-rosan mawa rong sègmèn badan, patang pasang sikil, ora duwé sewiwi lan ora duwé cangkem pamamah. Kabèh jinis angga-angga digolongaké ing ordho Araneae ; lan padha karo kalajengking, tumo, caplak lan ker ...

                                               

Tungau

Brevipalpus phoenicis, ama tuwuhan tèh sing ngrusak godhong. Tungau iku saklompok kéwan cilik duwé sikil wolu, sing bebarengan karo caplak, dadi anggota superordo Acarina. Tungau dudu kutu sajeroning pangertèn èlmu kéwan sanajan padha-padha ukura ...

                                               

Pong-pongan

Pong-pongan ya iku jinis kéwan kang duwé sikil cacah sepuluh lan saka kulawarga Crustacea. Lumrahé duwé weteng kang mlungker lan empuk lan disingidake ana ing sakjerone omah keong segara. Akeh-akèhé spésies pong-pongan duwé weteng dawa kang mlung ...

                                               

Urang

Urang yaiku kéwan kang urip ana ing banyunan, ora duwé balung, kulité atos, duwé sikil sepuluh, buntut cendhèk lan japit loro ing sikil ngarep. Urang bisa uga tinemu ana ing saubengé kobakan banyu ing genengan kaya ta banyu tawar, banyu payau lan ...

                                               

Bukan Empat Mata

Bukan Empat Mata ya iku salah sijiné acara talkshow Indonesia sing digawakné karo Tukul Arwana ndhik Trans7. Acara iki lekas dipandu karo Tukul wiwit September 2005. Saben acarané mesti onok tema mirunggan sing diselingi karo guyonan. Bukan Empat ...

                                               

Kasih (sinétron)

Kasih iku siji sinétron Indonésia sing nduwé genre drama kekerasan karya Raam Punjabi sing wiwit ditayangaké ing RCTI wiwit tanggal 29 Oktober 2007 kira-kira jam 21.30 WIB saben dina. Kasih carita bab perjuwangan siji wong wadon enom anama Kasih ...

                                               

Sinétron

Sinétron iku tetembungan utawa istilah ing babagan drama, sandhiwara kang sinambung lan disiaraké déning stasiun télévisi. Sajeroning basa Inggris, sinétron mau soap opera. Ing basa Sepanyol sinebut télénovela. Banjur ing basa Malaysia sinétron d ...

                                               

HBO

HBO ya iku stasiun télévisi Amérikah Sarékat kang diduwèni Time Warner. Programé ditayangaké 24 jam sadina marang punjul 40 yuta pelanggan tanpa selingan iklan. Skliyane iku pira-pira produké uga dipasaraké marang punjul 150 nagara. Nlika 1965, C ...

                                               

HBO Signature

HBO Signature iku program filem sing magepokan karo filem-filem misuwur HBO. Biyasa dikenal kanthi jeneng sadurungé, HBO 3. Kanthi rating R, saluran iki duwé kualitas filem sing tajem.

                                               

BBC News

BBC News and Current Affairs iku divisi warta ing BBC. BBC News minangka divisi panyiaran warta gedhé dhéwé ing saindhenging donya. Kompetitor utama BBC News ya iku Sky News, Al Jazeera lan Independent Television News. BBC News uga dadi salah sij ...

                                               

CBeebies

CBeebies iku kanal stasiun TV BBC kanggo bocah cilik umur sangisoré 6 taun. CBeebies sabeneré kalebu sajeroning saluran internasional BBC nanging CBeebies uga mlebu sajeroning jajaran Televisi BBC ing Inggris. Panjenengan sing manggon ana ing Ind ...

                                               

Adam Air

Adam Air ya iku jeneng manten maskapé pamaburan kanti biaya murah kang basisé ing Indonésia. Kanggo rute internasional, Adam Air nglayani penerbangan mrang Singapura lan Penang. Maskapé penerbangan iki diyasa déning Sandra Ang lan Agung Laksono,w ...

                                               

Alas Białowieża

Alas Bialowieza ya iku sawijining alas reservasi kang dumunung ing 145 mil sisih wétan Warsawa, Polen lan wewatesan karo nagara Belarus. Alas taman nasional iki dadi panggonan perlindungan tumrap bison eropa, rusa elk, babi alas, rusa, srenggala ...

                                               

Apollonia

Apollonia ya iku sawijining panggonan reremukan kutha-kutha Yunani kuna kang dumunung ing Albania. Kutha iki kanthi géografis ana ing sisih wétan nagara ya iku ing kawasan Fier, cedhaké Pojan. Kutha iki dibangun déning bangsa Yunani ing taun 588 ...

                                               

Atol Bikini

Bikini Atoll inggih punika sawijining papan ingkang dumunung ing wewengkon Mikronesia ingkang minangka péranganing KapuloanMarshall ingkang dumunung ing Samudera Pasifik. Dumunung ing sisih lèr Khatulistiwa papan punika ugi minangka papan uji cob ...

                                               

Kali Awash

Awash ya iku salah sijiné kali utama kang dumunung ana ing Ethiopia. Manungsa bisa nglakoni urip ana ing paredèn Awash minangka wiwit spésies. Awash Tengah uga kagolong panggonan kang tinemu sisa hominid pra-manungsa kang tinemu.

                                               

Bauhaus

Bauhaus, inggih punika siji sekolah seni lan désain ing Jerman ingkang pengaruhipun ageng sanget lan misuwur kanthi keunikan gabungan antawisipun seni lan téknik wonten ing produksi massal, ingkang wonten ing perkembanganipun langkung kawéntar mi ...

                                               

Kapuloan Bonin

KapuloanBonin utawi dipnsebut KapuloanOgasawara inggih punika kapuloan ingkang kasungsun saking 30 pulo kanthi iklim subtropis lan tropis, papanipun 1.000 km ing kidul Tokyo, Jepang. "Kapuloan Bonin" inggih punika nama Inggris kanggé Ogasawara Gu ...

                                               

Buda Raseksa Leshan

Buda Raksasa Leshan ya iku patung Buda Maitreya kang lagi lungguh Dununge ing wétan Kutha Leshan, Provinsi Sichuan, Cina. Dipahat ing pinggir sawijining bukit ing abad kaping 8 masehi ing pertemuan telung kali. telung kali mau ya iku Kali Min, Ka ...

                                               

Canal du Midi

Canal du Midi utawi Canal des Deux Mers punika sawijining kanal sadawaning 240 km wonten ing kidul Prancis, le Midi. Kanal punika ngubungaken Kali Garonne kaliyan Étang de Thau wonten ing Mediterania. Kanal kasebat punika mbentang saking kitha To ...

                                               

Dhaptar situs warisan donya ing Asia lan Australasia

Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots 2000 Monasteries of Haghpat and Sanahin 1996, 2000 Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley 2000

                                               

Dhaptar situs warisan donya jroning bebaya

Ing ngisor iki telung puluh situs sing ana ing Pratélan Warisan Donya sajeroning bebaya déning Komite Warisan Donya UNESCO. Ing pratélan iki uga diwènèhi katrangan taun mlebu situs mau sajeroning pratélan.

                                               

Hiroshima Peace Memorial

Monumen Bedhamèn Hiroshima utawi ingkang misuwur minangka Genbaku Dome inggih punika minangka yasan monumen ingkang dumunung ing pusat kutha Hiroshima, Prefektur Hiroshima, Jepang. Monumen ingkang awujud sapérangan gedung ingkang kasisa akibat je ...

                                               

Istana Wilanów

Pura Wilanów inggih punika salah satunggalipun monumen paling wigati saking periode Baroque Polen. Sajarah gedhong punika inseperable, ingkang dipundamel déning Raja Jan Sobieski III. Ing taun 1677, griya nembé dipunyasa piyambak ing wolls ingkan ...

                                               

Itsukushima Shrine

Kuil Itsukushima inggih punika kuil Shinto ing Pulo Itsukushima, Hatsukaichi, Prefektur Hiroshima, Jepang. Dipundirikaken langkung saking 1.400 taun kapengker, kuil Itsukushima minangka salah satunggaling situs tilas budaya Situs Warisan Donya UN ...

                                               

Kadhaton Nasional Pena

Kadhaton Nasional Pena punika salah satunggaling kadhaton ingakng mapan wonten ing São Pedro de Penaferrim, Sintra, Portugal. Kadhaton punika madeg wonten ing pucuking gunung ing nginggiling kutha Sintra. Kadhaton punika kalebet monumen nasional ...

                                               

Kadhaton Potala

Kadhaton Potala punika satunggaling kedhaton ingkang mapan wonten ing kutha Lhasa, Tibet. mliginipun wonten ing Bukit Merah. Kedhaton Potala punika dalemipun Dalai Lama lan dados papan kagiyatan agama ugi pulitik. Kedhaton punika kabangun nalika ...

                                               

Kapuloan Galapagos

Kapuloan Galápagos utawa Galapagos waé iku nagara kapuloan kang kapérang saka 13 pulo-pulo mawa geni lan wewaton kang ana ing Samodra Pasifik watara 1.000 kilomèter sisih kulon pasisir Amérika Kidul. Sacara pulitis, Galapagos wujud péranganing Ek ...

                                               

Lebak Kathmandu

Lebuk Kathmandu, dumunung wonten ing Nepal, papanipun wonten ing pasimpangan budaya kuna nagara Asia, lan gadhah paling boten 130 monumen wigati, kalebet sapérangan papan perziarahan tumrap umat Hindhu lan Agama Buda.

                                               

Lumbini

Lumbini inggih punika sawijining papan ziarah Buddhis ing dhistrik Kapilavastu-Nepal, caket wates India. Punika inggih papan ing pundi Ratu Mayadevi dipunkisahaken sampun nglairaken Pangeran Siddhartha Gautama, ingkang ing pungkasanipun dipunsebu ...

                                               

Masada

Masada ingkang dipunbiyangun déning raja Yudea HerodesAgung lan dipundadosaken komplek pura ingkang ageng kanthi gaya klasik Romawi. Sasampunipun Yudea dados provinsi Kamaharajan Romawi, papan punika dados panglindungan saking tiyang ingkang slam ...

                                               

Melaka

Negeri Melaka utawi ugi dipunkenal minangka Melaka Papan Anggeganaya Bersejarah, 1989, minangka salah satunggal nagari ing Malaysia. Nalika taun 2008 Melaka lan George Town, dipunlebetaken UNESCO minangka kutha Warisan Donya. Negeri Melaka dipunn ...

                                               

Paramaribo

Paramaribo iku kutha krajan uga kutha gedhé dhéwé ing Suriname. Sing ndunungi gunggung 520.000 jiwa. Kutha iki dumunung ing pasisir kulon Kali Suriname, watara 23 km saka segara. Jeneng Paramaribo iki manawa asalé saka jeneng sawijining désa Indi ...

                                               

Persepolis

Persepolis inggih punika sawijining kutha krajan kuna saking Kamaharajan Pèrsi, dumunung 70 km timur laut Shiraz, Iran. Wonten ing basa Pèrsi kuna, kutha punika dipunsebut Parsa, ingkang ateges "Kutha Bangsa Pèrsi". Persepolis inggih punika perta ...