ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 67



                                               

Canthèl

Sorgum utawa canthèl iku tetuwuhan serbaguna sing bisa kanggo sumber pangan, pakan kéwan lan bahan baku indhustri. Minangka bahan pangan angka 5, sorgum ana ing urutan angka 5 sawisé gandum, jagung, pari, lan jelai. Sorgum minangka panganan pokok ...

                                               

Caricaceae

Caricaceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut Sistem klasifikasi APG II suku iki dilebokaké sajeroning bangsa Brassicales, klad eurosids II. Kabèh anggotané asalé saka Amérika Kidul lan Afrika tropis. Anggota-anggotané diklom ...

                                               

Caryophyllales

Caryophyllales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad core eudicots, eudicots miturut Sistem klasifikasi APG II). Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas ...

                                               

Commelinales

Commelinales iku salah siji bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad commelinids, monocots miturut Sistem klasifikasi APG II). Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak ...

                                               

Cyperaceae

Suku teki-tekian utawa Cyperaceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Poales, klad commelinids. Ing sajeroning golongan iki kalebu teki, papirus, finger millet, lan s ...

                                               

Endosperma

Endosperma, ing botani, iku péranganing wiji tetuwuhan ngembang sing wujud asil saka pambuahan dhobel saliyané embrio. Endosperma bisa ditelakaké minangka "sadulur kembar" embrio amarga mesthi kawangun bareng nanging béda karo embrio sing diploid ...

                                               

Fabales

Fabales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad eurosids I, rosids, core eudicots, lan eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Rosidae, kelas Mag ...

                                               

Gametofit

Sajeroning tetuwuhan lan ganggang sing ngalami alternation of generations utawa owah-owahan générasi, siji gametofit, iku struktur, utawa phase multisèlular, sing haploid, ngandhut siji sèt kromosom: Gametofit mrodhuksi gamèt lanag utawa wadon ut ...

                                               

Ganja

Ganja iku tuwuhan budidaya pangasil serat, nanging luwih ditepungi amarga kandhutan dat narkotika ing wijiné, tetrahidrokanabinol sing bisa gawé panganggoné ngalami euforia. Tuwuhan ganja racaké digawé dadi rokok mariyuana. Ganja kalebu tuwuhan h ...

                                               

Gentianales

Gentianales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad euasterids I, asterids, core eudicots, eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Asteridae, kel ...

                                               

Gutasi

Gutasi inggih punika prosès ngélépas toya ing wujud cair saking jaringan ron. Istilah gutasi kawiwitan dipunagém déning Burgerstein. Gutasi kédadosan manawi ing kaanan siti ingkang jumbuh pramila nyérap toya inggil nanging laju penguapan utawi tr ...

                                               

Hidroponik

Hidroponik asalé saka tembung Yunani ya iku hydro kang tegesé banyu lan ponos kang tegesé daya utawa kerja. Dadi hidroponik tegesé mbudidayakaké tuwuhan kanthi mupangataké banyu dadi médhia kanggo nandur utawa kena diarani soilles. Hidroponik ora ...

                                               

Jamur kuping abang

Jamur kuping abrit utawi mawi basa Jawi ngoko jamur kuping abang punika salah setunggaling spésies saking kelas Heterobasidiomycetes. Jamur kuping abrit punika gadhah warni coklat tuwa radi abrit. Jamur kuping abrit punika gadhah wangun ingkang m ...

                                               

Jamur kuping ireng

Jamur kuping cemeng utawi mawi basa Jawi ngoko jamur kuping ireng punika salah setunggaling spésies jamur saking kelas Heterobasidiomycetes. Jamur kuping cemeng gadhah warni coklat tuwa radi bening. Jamur punika gadhah wangun ingkang wujud taling ...

                                               

Jamur kuping putih

Jamur kuping pethak utawi mawi basa Jawi ngoko jamur kuping putih ingkang gadhah nama Latin Tremella fuciformis punika salah setunggaling spésies saking kelas Heterobasidiomycetes. Jamur kuping pethak gadhah badan ingkang wangunipun kados rumbai- ...

                                               

Jamur merang

Jamur merang ing basa Acèh dipunwastani kulat jeramoe. Jamur merang punika salah setunggaling spésies jamur pangan ingkang kathah dipunbudidayakaken wonten ing Asia Wétan saha Asia Kidul-wétan ingkang gadhah iklim tropis utawi subtropis. Nami jam ...

                                               

Jamur pangan

Jamur pangan utawi jamur konsumsi punika nama kanggé jinis-jinis jamur ingkang biyasa dados bahan panganan. Jamur pangan punika gadhah raos ingkang éco manawi dipundhahar. Kajawi punika, jamur pangan punika boten ngandhut racun ingkang mbebayani ...

                                               

Jamur tiram

Jamur tiram punika salah setunggaling jamur pangan saking golongan Basidiomycota. Jamur tiram kalebet kelas Homobasidiomycetes. Jamur tiram gadhah ciri-ciri umum wohipun awarni pethak nganti krèm saha tudhungipun gadhah wangun kados setengah bund ...

                                               

Kapuk

Kapuk randhu utawa kapuk iku wit-witan tropis sing kagolong ordho Malvales lan famili Malvaceae, asal saka pérangan lor Amérika Kidul, Amérika Tengah lan Karibia, lan asal saka sisih kulon Afrika. Tempung "kapuk" utawa "kapok" uga dipigunakaké ka ...

                                               

Karpela

Godhong woh, karpelum, utawa karpela wujud ékan panyusun piranti kelamin wadon, alias putik, sajeroning bunga. Saler putik bisa kasusun saka siji godhong woh utawa sapérangan godhong woh sing nèmpèl siji lan sijiné. Siji utawa luwih putik wujud p ...

                                               

Kemuning

Kemuning utawa Murraya paniculata ya iku kagolong wit tetuwuhan kanthi watang lan pang sing ngandhut kayu, godhong lan woh. Wit kemuning kagolong tetuwuhan kang bisa dimumpangataké kanggo bonsai. Kembang kemuning mrekok ana ing wayah wengi lan am ...

                                               

Kodhe Internasional kanggo Nomenklatur Botani (ICBN)

Kodhe Internasional kanggo Nomenklatur Botani iku aturan lan rekomendhasi ngenani jeneng resmi botani tumrap tetuwuhan. Tujuwané supaya saben golongan taksonomi tetuwuhan nduwi mung siji jeneng sing bener sing ditampa déning saindhenging donya. G ...

                                               

Lamiales

Lamiales iku salah siji bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad euasterids I, asterids, core eudicots, eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Asteri ...

                                               

Lauraceae

Suku kamfer-kamferan utawa Lauraceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Laurales, klad magnoliids. Sajeroning suku iki kalebu manéka tetuwuhan bumbon crakèn awujud w ...

                                               

Lokio

Wujudipun lokio punika kadosdene bawang nanging, nanging lokio punika gadhah pucuk gagang ingkang langkung dawa. Kejawi punika warninipun ugi langkung putih. Ateges memper kaliyan bawang godhong nanging langkung alit lan godhongipun ugi langkung ...

                                               

Malpighiales

Anggota bangsa iki nyakup manéka jinis tuwuhan sing saka penampilan njaba ora nuduhaké kamèmperan babar pisan, kaya ta Viola, bakau, ketéla pohung, padma raseksa Rafflesia arnoldi, sarta markisa. Sajeroning sistem Cronquist, akèh anggota bangsa i ...

                                               

Malvales

Malvales iku salah siji bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad eurosids II, rosids, core eudicots, eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Dilleniid ...

                                               

Meliaceae

Meliaceae iku suku anggota tetuwuhan ngembang kang akèh-akèhé ngambah wit lan semak-semak ing bangsa Sapindales. Suku iki nyakup 50 genera lan 550 spésies, kanthi distribusi pantropis. Akèh-akèhé anggotané kang migunani dimupangataké kayu, woh, u ...

                                               

Moraceae

Suku ara-araan utawa Moraceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut Sistem klasifikasi APG II suku iki dilebokaké sajeroning bangsa Rosales, klad eurosids I. Sajeroning suku iki kalebu ringin, ara, tin, wit bodhi, lan murbei. Ci ...

                                               

Myrtaceae

Suku jambu-jambuan utawa Myrtaceae minangka golongan gedhé tetuwuhan kang anggota-anggotané akèh dikenal lan dimanfaataké manungsa. Golongan iki kalebu sawatara tetuwuhan woh-wohan, tetuwuhan pethètan, tetuwuhan obat, sarta tetuwuhan indhustri. S ...

                                               

Myrtales

Myrtales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad asterids, core eudicots, eudicots miturut Sistem klasifikasi APG II. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kel ...

                                               

Padma raseksa

Patma raseksa iku tetuwuhan parasit obligat kang misuwur amarga duwé kembang ukuran gedhé banget, malah dadi kembang gedhé dhéwé ing donya. Tuwuhan iki tuwuh ing jaringan tetuwuhan mrambat Tetrastigma lan ora duwé godhong saéngga ora bisa ngayahi ...

                                               

Peony

Peony iku génus tunggal kanggo tuwuhan hias sing kagolong kulawarga Paeoniaceae. Tuwuhan peony wujud tuwuhan rempah sing kagolong tuwuhan taunan. Dhuwur wiwit saka 50 cm nganti 1.5 mèter. Dhuwur tuwuhan sing wujud tuwuhan semak bisa nganti 2-3 mè ...

                                               

Petunia

Petunia sawijining génus tetuwuhan ngembang cacah 20 saka famili Solanaceae sing kembangé wangun trompèt. Tuwuhan iki asalé saka Amérika Kidul. Sacara fisik, dhuwur tuwuhan iki watara 16–30 cm, kembangé ana sing makuthané tunggal lan ana uga sing ...

                                               

Phyllanthaceae

Suku meniran-meniran utawa Phyllanthaceae iku suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut Sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Malpighiales, klad eurosids I. Suku iki sajeroning Sistem Cronquist minangka anaksuku Phyllanthoide ...

                                               

Piperaceae

Suku Sirih-sirihan utawa Piperaceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Suku iki diakoni anané déning akèh sistem klasifikasi tuwuhan. Sistem klasifikasi APG II nglebokaké ing sajeroning bangsa Piperales lan klad magnoliids. Sistem kl ...

                                               

Piperales

Piperales iku bangsa tetuwuhan ngembang kang kalebu sajeroning klad magnoliids miturut Sistem klasifikasi APG II). Bangsa iki uga diakoni minangka ordho sajeroning sistem klasifikasi Cronquist kang kacakup sajeroning anak kelas Magnoliidae.

                                               

Pring

Pring iku tetuwuhan jinis suket-suketan kang watangé duwé gronggongan-gronggongan lan ros-ros. Pring akèh banget jinis lan paédahé kanggo manungsa. Jeneng liya saka pring yaiku buluh, aur, lan eru. Ing donya iki pring wujud salah siji tetuwuhan k ...

                                               

Rosales

Rosales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad eurosids I, rosids, core eudicots, lan eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Rosidae, kelas Mag ...

                                               

Rosopsida

Rosopsida Batsch 1788 iku jeneng botani kanggoné golongan tetuwuhan ngembang. Jeneng iki asal saka jeneng kulawarga Rosaceae. Jeneng iki ora dianggo ing sistem klasifikasi wigati liyané kaya Sistem Cronquist, Sistem Thorne, Sistem Takhtajan utawa ...

                                               

Sapindales

Sapindales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad eurosids II, rosids, core eudicots, eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Rosidae, kelas Mag ...

                                               

Sawo

Sawo iku woh-wohan ijo langgeng sing umuré dawa. Sawo uga bisa diarani neesbery| neesbery utawa sapodilas| sapodilas. Wit sawo akèh ditandur ing Nagara India, Sri Lanka, Filipina, Meksiko, Venezuela, Guatemala, lan Amérika Tengah. Ing Indonésia, ...

                                               

Sinyo nakal

Sinyo nakal iku sejenis perdu hias sing biyasa ditandur wong minangka pager urip utawa komponèn taman. Tuwuhan sing asalé saka Amérika Tengah iki saiki nyebar ing sadhéngah papan tropis, ing sapérangan papan malah wiwit dadi gulma utawa spésies i ...

                                               

Sistem Takhtajan

Sistem Takhtajan iku sistem klasifikasi tetuwuhan sing dibabar déning Armen Takhtajan, ing sawatara vèrsi saka taun 1950an lan sabanjuré. Lumrahé sistem iki dibandhingaké karo Sistem Cronquist.

                                               

Solanales

Solanales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad euasterids I, asterids, core eudicots, eudicots. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Asteridae, kelas ...

                                               

Sruni

Kembang seruni, krisan, utawa krisantemum iku siji tetuwuhan ngembang kang asring ditandur minangka tuwuhan hias pekarangan utawa kembang petik. Tetuwuhan ngembang iki wiwit ana saka jaman Kapur. Kembang seruni iku péranganing tetuwuhan suku keni ...

                                               

Suket teki umbi

Suket teki umbi utawa jeneng latiné Cyperus Edulis iku sajinis suket teki saka génus lan kalebu famili teki-tekian Cyperaceae. Ngarapi ora teratur/lara ; umbi teki sing wis garing 10 gram digodhog karo banyu 2 gelas, nganti kari separone. Disarin ...

                                               

Tetanduran wiji tunggal

Tetuwuhan wiji tunggal iku salah siji saka rong golongan gedhé tetuwuhan ngembang kang kanthi klasik diajaraké; golongan kang liyané yaiku tetuwuhan wiji loro utawa dikotil. Ciri kang paling khas yaiku wijiné ora mecah amarga mung duwé siji godho ...

                                               

Térong walanda

Térong Walanda ya iku jinis tuwuhan anggota kulawarga terong-terongan. Térong Walanda wiwit ditandur ing Bogor Jawa Kulon wiwit taun 1941. Ing Indonésia térong jinis iki digawa lan ditandur karo wong Walanda nalika iku, mulané diarani terong Wala ...

                                               

Verbenaceae

Verbenaceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut Sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Lamiales. Kajian filogenetis nedahaké yèn akèh anggota klasik Verbenaceae pranyata luwih pantes dilebokaké sajeroning ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →