ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 7



                                               

R. Suprapto

Letnan Jenderal R. Suprapto iku pahlawan nasional Indonésia. Suprapto minangka salah siji kurban sajeroning Gerakan 30 September lan disrèkaké ing Taman Makam Pahlawan Kalibata, Jakarta.

                                               

Rasuna Said

Hajjah Rangkayo Rasuna Said punika salah satunggiling pejuang kamardikan Indonésia ugi minangka pahlawan nasional Indonésia. Kadosdéné Kartini, panjenenganipun ugi merjuangaken émansipasi wanita. Rasuna Said dipunsarèkaken wonten ing TMP Kalibata ...

                                               

Robert Wolter Mongisidi

Robert Wolter Mongisidi ya iku pejuang kamardikan Indonésia, sing uga dadi pahlawan nasional Indonésia.

                                               

S.K. Trimoerti

S.K. Triomoerti nduwèni jeneng ganep Surastri Karma Trimurti, nanging luwih tinepang kanthi jeneng S.K. Trimurti. Panjenengané miyos ing Boyalali, Jawa Tengah, ing 11 Mèi 1912. Ing mangsa juangé, panganggit kang dikenal uga minangka politisi iki ...

                                               

Siswondo Parman

Siswondo Parman utawa kondhang kanthi jeneng S. Parman iku saka pahlawan revolusi Indonésia lan tokoh militèr Indonésia. S. Parman séda diprejaya nalika prastawa G30S PKI lan nampa jenderal anumerta. S. Parman disarèkaké ing TMP Kalibata, Jakarta.

                                               

Soeharto

Jenderal Besar Purnawirawan Soeharto, utawa kang misuwur kanthi jeneng Haji Muhammad Soeharto utawa Pak Harto ya iku Présidhèn Indonésia sing kaping loro sawisé Soekarno. Ing mancanagara dhèwèké misuwur kanthi sebutan The Smiling General amarga d ...

                                               

Sonia Sotomayor

Sonia Sotomayor ya iku salah sijining hakim agung ing Mahkamah Agung Amérikah Sarékat. Sonia dadi yuris lan hakim agung wiwit pamaréntahané Prèsidhèn Barack Obama ing taun 2009. Dhèwèké dilantik déning Barack Obama tanggal 8 Agustus 2009 ing Amér ...

                                               

Sutoyo Siswomiharjo

Sutoyo Siswomiharjo iku jendral Angkatan Dharat Indonésia kang diculik lan diprejaya sajeroning pacoban kudéta déning Gerakan 30 September.

                                               

Wage Rudolf Soepratman

Wage Rudolf Soepratman iku pengarang lagu kabangsan nagara Indonésia: Indonesia Raya. Laire ing Jatinegara kala taun 1903. Bapake jenenge Soepardjo, nalika iku dadi sersan ing Batalyon VIII. Soepratman seduluré ana enem, lanang siji, liyané wadon ...

                                               

Species cures

Spesies cures iku sajeroning biologi tegesé ilangé sawiji spésies utawa saklompok takson. Wektu kacuresan spésies ditandhani déning matiné indhividhu pungkasan spésies mau.

                                               

Adenosin Triphosphate

Adenosin Triphosphate utawa kang kerep disingkat ATP ya iku senyawa kimia kang duwé énergi dhuwur kang kasusun saka ikatan adenin purin kang katalén ing gula kang duwé kandhungan 5 atom C, ya iku ribose lan 3 gugus fosfat. Ikatan kimiané labil me ...

                                               

Akson

Akson utawa neurit ya iku serat utawa srabut serat kang ngolah kasil prosès saka sèl saraf. Dawané akson manéka warna, saka sawatara milimèter nganti sawatara sèntimèter lan uga ana sing nyabang kanthi amba. Nalika momotan listrik nganti tekan pu ...

                                               

Akuarium

Akuarium ya iku salah sawijiné vivarium. Lumrahé digawé saka bahan kang transparan kang digawé saka gelas utawa plastik. Bahan kang kanggo nggawé akuarium kalebu bahan kang kuwat supaya ora gampang pecah. Akuarium lumrahé kanggo wadhah kéwan lan ...

                                               

Alergen

Alergen ya iku senyawa kang bisa nginduksi imunoglobulin E lumantar paparan wujud inhalasi, ingesti, kontak, utawa injeksi. Respon awak marang sawijining alergen kedadeyan lumantar prosès kang kompleks lan didayani déning faktor-faktor, ya iku si ...

                                               

Anabolisme

Anabolisme, ya iku salah sijiné prosès panyususnan jat kimiawi sajeroning organisme urip kang ngelibatake pawujudan molekul kompleks saka molekul kang ringkes lan merlukake ènergi.Anabolisme kapengkar dadi telu tahapan dhasar ya iku: nukleotida. ...

                                               

Angkrem

Angkrem ya iku tumindake kéwan ngendhog kanggo netesake endhoge ya iku kanthi nggedhekake embrio kang ana ing sajerone endhog. Pérangan paling utama ing sajerone angkrem ya iku suhu kang ajeg lan trep kanggo uripe embrio ing njero endhog. Angkrem ...

                                               

Anthozoa

Anthozoa yaiku kelas saka kulawarga Avertebrata utawa kéwan ora duwé balung mburi kagolong ing filum Cnidaria. Anthozoa asalé saka basa Yunani, anthos kang artiné kembang, lan zoon artiné kéwan. Anthozoa artiné kéwan kang wujudé kaya kembang utaw ...

                                               

Anéuploid

Anéuploid ya iku mutasi kromosom kang ora nglibatna owah-owahan ing kabéh génom, nanging mung kadadéan ing salah siji kromosom saka génom. Ing prosés pembelahan sél, kadhang kadadéan pisah kang ora dadi. Ora suksés pisah iku bisa kadadéan ing pro ...

                                               

Asem lemak

Asam Lemak kalebet asem lemah ingkang ing salebetipun toya bakal kaoksidhasi sapérangan. Padatan asem lemak fasenipun cuwèr utawi padhet ing suhu ruwang. Sansaya panjang ranté karbon ingkang nyusun, sansaya gampil mbeku kaliyan ugi sansaya awrat ...

                                               

Autotrof

Autotrof utawi autotroph inggih punika nyukani panganan piyambak autotrof nahanaken gesangipun piyambak tanpa dhahar punapa kémawon saking makluk urip sanès. Autotrof damel molekul organik saking CO2 saha bahan mentah anorganik sanès. Organisme a ...

                                               

Baktèri

Baktèri, saka tembung Latin bacterium, iku golongan raseksa saka organisme urip. Baktèri iku cilik banget lan akèh-akèhé unisèlular, kanthi struktur sèl sing rélatif prasaja tanpa nukleus/inti sel, cytoskeleton, lan organel liya kaya mitokondria ...

                                               

Biofisika

Biofisika inggih punika salah satunggaling cabang ngèlmu fisika ingkang nliti bab aplikasi manéka warna prangkat lan hukum fisika kanggé njelasaken manéka warna fenomena hayati utawi biologi. Biofisika ngrembaka kanthi rikat wiwit purwakaning tau ...

                                               

Bioluminesensi

Bioluminesensi ya iku emisi cahya kang diasilake déning makluk amarga anané reaksi kimia tinamtu. Nganti seprene, bioluminesensi wis ditemokakake kanthi alami ing warna-warna makluk kaya ta cendawan, bakteri, lan organisme ing banyunan, nanging o ...

                                               

Bivalvia

Bivalvia yaiku kelas jinis moluska kang kagolong kerang-kerangan: duwé sapasang thothok. jeneng liyané yaiku Lamellibranchia, Pelecypoda, utawa bivalva. Ning kelompok iki kaya ta kerang, kupang, remis, kijing, lokan, simping, tiram, sarta kima; m ...

                                               

Botani

Botani iku salah sijiné pang ngèlmu ing biologi kang nyinaoni kabèh prakara kang ana sesambungane karo tuwuhan. Mula saka iku, ing botani ana uga ngèlmu biologi kang nyinaoni ngèlmu thukulan, reproduksi, metabolisme,pangembangan, interaksi ing an ...

                                               

Cacing kremi

Cacing kremi ya iku cacing Enterobius vermicularis kang tumbuh lan ngendhog ning sajeroning usus. Cacing Enterobius vermicularis nyebabkaké infeksi cacing kremi kang karan uga enterobiasis utawa oksiuriasis. Infeksi racaké kedaden liwat 2 tahap. ...

                                               

Cacing tambang

Cacing tambang yaiku cacing parasit kang urip ning usus cili inangé, manungsa. Ana rong jinis spésies cacing tambang kang racaké nyerang manungsa, Ancylostoma duodenale lan Necator americanus. Necator americanus akèh ditemoni ning Amérika, Sub-Sa ...

                                               

Cyanobacteria

Alga ijo-biru iku sebeneré organisme prokariotik sing mèmper karo alga ya iku ing habitaté lan ing cara fotosintesisé. Sebeneré alga ijo-biru iki luwih cedhak karo baktéri tinimbang alga dadi panliti luwih seneng ngarani organisme iki cyanobacter ...

                                               

Demospongiae

Demospongiae yaiku kéwan renik saka kelas salah sijiné kéwan kang ora duwé balung kang kagolong ing filum Porifera. Golongan iki namung duwé balung yang amoh, amarga ora duwé balung sajati. Ana uga kang duwé balung kang kasusun saka serabut-serab ...

                                               

Dhaur Biogéokimia

Dhaur Biogéokimia iku papindhahan unsur kimia ing ékosistem lumantar dhaur ulang kang nglibataké komponèn biotik lan komponèn abiotik. Matèri kimia kang rupané unsur-unsur panyusun bahan organik ing ékosistem pindhah ing trofik-trofik ranté panga ...

                                               

Dhaur Nitrogén

Dhaur nitrogén iku kalebu ing dhaur biogéokimia kang isiné prosés didhauré gas nitrogén. Kabéh organisme iku butuh nitrogén kanggo mbentuk protéin lan molekul-molekul organik ésensial liyané. Unsur nitrogén sapérangan gendhéné iku ana ing atmosfé ...

                                               

Endhog

Endhog iku zigot kang diasilaké liwat fèrtilisasi sèl endhog saka manuk lan reptilia lan fungsiné ngrumat lan njaga èmbriyo. Endhog-endhog reptilia lan manuk kabuntel kulit, kang duwé pori kanggo ambegan. Sabeneré mèh kabèh jinis endhog bisa dipa ...

                                               

Endotoksin

Endotoksin ya iku toksin nalika baktèri gram négatif wujud lipopolisakarida ing membran jaba saka dinding sèl kang nalika keadaan tertentu kanti sipat toksik ing inang tertentu. Lipopolisakarida iki ingaran endotoksin amarga terikat ing baktèri l ...

                                               

Foraminifera

Foraminifera utawi asring dipunwastani foram inggih punika salah satunggaling organisme sèl satunggal ingkang gadhah thothok kalsit lan asring kawastanan rhizopoda. Foraminifera kalebet golongan ageng saking krajan protista kanthi pseudopodia. Fo ...

                                               

Fungi

Istilah Fungi ora padha karo jamur. Mangga pirsani artikel mau kanggo informasi sabanjuré. Fungi iku jeneng regnum saka saklompok gedhé makluk urip eukariotik heterotrof sing ngejur panganané sanjabaning badan banjur nyerep molekul nutrisi mlebu ...

                                               

Granulosit

Granulosit ya iku sawijiné sub-golongan sèl getih putih kang duwé granula ing jero sitoplasma. Granulosit uga éwoning sèl kang kawangun saka butir-butir cilik kang isiné sitoplasma. Telung jinis granulosit kanthi inti sel kang béda disèkrèsiké dé ...

                                               

Gurih

Gurih ya iku salah sijiné komponèn rasa dhasar kang dikenal déning manungsa, saliyané, legi, asin, kecut, lan pait. Bahan pangan kang duwé rasa gurih duwé komponèn utama wujud nukleotida lan asem amino kaya ta glutamat lan aspartat. Senyawa gluta ...

                                               

Gèn létal

Gèn létal ya iku gèn kang ngakibataké kepatèn ing manungsa lan makluk urip liyané. Iki disebabaké déning fungsi gèn kang keganggu saéngga makluk urip bakal tuwuh ora sampurna. Gèn létal iku ana 2 jinisé ya iku gèn létal kang resèsif lan gèn létal ...

                                               

Holotipe

Holotipe iku spésimen tunggal sing dirancang minangka tipe siji spèsiès utawa takson nalika nggawé utawa mratélakaké siji klumpuk. Contoné holotipe kanggo kupu-kupu Lycaeides idas longinus iku siji spèsimèn sing diawètaké saka spèsiès iki, lan ka ...

                                               

Hydrozoa

Hydrozoa yaiku kelas saka anggota kéwan kang ora duwé balung kang kagolong ning filum Cnidaria. Lumrahé kéwan Hydrozoa urip ning laut lan pada mbentuk koloni. Siklus uripé racaké Hydrozoa kaya ta tahap polip kang aseksual lan tahap medusa kang sè ...

                                               

Interaksi Ékosistem

Ing ékosistem mesthi ana interaksi utawa gegayutan silih genti antarané komponèn siji lan liyané. Interaksi ing ékosistem iku ana kang sifaté nguntungaké, ngrugèkaké utawané ora ana pangaruhé babar pisan. Jinis-jinis interaksi ing ékosistem iku a ...

                                               

Interferon

Interferon ya iku hormon kang kanthi wujud sitokina kang wujud protéin kanthi jinis glikoprotein kang disekresi déning sel vertebrata amarga akibat rangsangan biologis, kaya ta virus, bakteri, protozoa, mycoplasma, mitogen, lan senyawa liyané. Sa ...

                                               

Jaringan (Biologi)

Jaringan iku sakumpulan sèl kang duwé rupa lan fungsi padha. Jaringan ing kéwan iku ana: Jaringan épitèl, jaringan iki duwé fungsi kanggo ngelapisi bolongan utawa gronggongan lan ing saluran awak. Jaringan iki mbentuk kulit kang mbungkus awak. Ja ...

                                               

Jaringan Méristem

Jaringan Méristem ya iku jaringan aktif kang ngasilna sél-sél anyar kanggo pertumbuhan saéngga tuwuhan bisa dadi gedhé. Thukulé tuwuhan iku disebabna anané aktivitas pembelahan ing jaringan tuwuhan. Jaringan méristem iku duwé sipat antarané kasus ...

                                               

Kalus

Kalus inggih punika sekempalan sèl amorphous ingkang wujud saking sèl-sèl bélah kanthi in vitro utawi ing salébéting tabung. Kalus saged pikolèh saking pérangan tuwuhan kaya ta oyot, batang lan godong. Secara histologi, kalus asalipun saking pemb ...

                                               

Kapalapada

Kapalapada yaiku anggota filum moluska. Tuladhané kaya ta gurita, nus, lan sotong. Jenengé duwé teges "endas ing sikil" - dijupuk saka ciriné kéwan kang kusus ya kuwi duwé tentakel ning pinggiré endasé, kang gunané kanggo tangan lan sikil. Ilmu k ...

                                               

Katabolisme

Katabolisme iku réaksi pamecahan utawa panguréan senyawa komplèks dadi senyawa kang luwih prasaja. Ing réaksi panguréan iku diasilaké ènèrgi kang asalé saka uculé talénan-talénan senyawa kimia kang lagi dipecah. Nanging ènèrgi kang diasilaké iku ...

                                               

Kloropita

Kloropita, utawa alga ijo iku éwoning protista mirib tuwuhan. Kloropita iku alga unisélulér lan multisélulér kang didhominasi déning klorofil saéngga warnané ijo. Ing ganggang ijo ana klorofil a, klorofil b, pigmén karotin lan xantofil. Jinis gan ...

                                               

Komponèn biotik

Biotik ya iku istilah kang racaké digunaake kanggo nyebut sing urip. Komponèn biotik ya iku komponèn kan nyusun ékosistem saliyané komponèn abiotik. Conto komponèn biotik ya iku manungsa, kéwan, tetuwuhan. Miturut peran lan fungsi, mahluk urip di ...

                                               

Kécol

Kécol utawi kidal inggih punika langkung asring ngginakaken asta kiwa. Miturut téyori kasehatan dipunjlentrehaken, bilih kécol utawi lefthanded inggih punika tiyang ingkang saben dintenipun ingkang wonten gegayutanipun kaliyan anggota gerakipun, ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →