ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 8




                                               

Taman Nasional Kapuloan Seribu

Taman Nasional Kapuloan Seribu iku kawasan pelestarian alam bahari ing Indonésia kang dumunung kurang luwih 45 km ing lokasi géografis 5°23’-5°40’ LS, 106°25’-106°37’ BT sisih lor Jakarta dumadi saka 110 pulo. 68 pulo wujud pulo cilik mawa pasir ...

                                               

Taman Nasional Kelimutu

Taman Nasional Kelimutu mapan ing Flores, Indonésia. Taman nasional iki dumadi saka bukit lan gunung-gunung, salah sijiné Gunung Kelibara kang dadi pucuk sing paling dhuwur. Ing Gunung Kelimutu, ana tlaga Danau telung warna kang uga dadi panggona ...

                                               

Taman Nasional Lorentz

Taman Nasional Lorentz iku siji taman nasional kang dumunung ing Provinsi Papua, Indonésia, sadurungé dienal minangka Irian Jaya, utawa Irian Barat. Kanthi jembar wewengkon 25.056 km², taman iki minangka taman nasional kang gedhé dhéwé ing Asia K ...

                                               

Taman Nasional Ogasawara

Taman Nasional Ogasawara yaiku ing Jepang kang mapan ana ing Kapuloan Ogasawara. Taman iki didegne ing taun 1972 ing kotamadya Ogasawara kang isih kalebu kutha Tokyo. Ing taun 2011, Kapuloan Ogasawara kalebu ing Daftar Warisan Dunia UNESCO.

                                               

Taman Nasional Sembilang

Taman Nasional Sembilang iku taman nasional kang ambané 2.051 km 2 sauruté pasisir wétané Pulo Sumatra, Indonésia. Taman iki pérangan gedhéné wujud rawa minangka alas endhut, sairib kaanané Taman Nasional Berbak ing sacedhaké. Taman loro iku mina ...

                                               

Taman Nasional Towada-Hachimantai

Taman Nasional Towada-Hachimantai yaiku salah sijining taman nasional sing ana ing Jepang. Taman nasional iki misahke antara Aomori, Iwate, lan Akita. Daerah Towada-Hakkōda ngliputi Danau Towada, Gunung Hakkōda, lan sebagian lembah Kali Oirase. D ...

                                               

Taman Nasional Wasur

Taman Nasional Wasur iku salah siji taman nasional kang ana ing Papua, Indonésia. Taman Nasional Wasur iku taman nasional kang wujud papan kang teles kang paling amba ing Irian Jaya. Kurang luwih ana 70 % saka ambané taman nasional iki wujud vege ...

                                               

Taman Nasional Yakushima

Kirishima-Yaku National Park is a national park in Kyūshū, Japan. It is composed of two parts: Kirishima-Kagoshima Bay, an area of Kagoshima Prefecture and Miyazaki Prefecture known for its active volcanoes, volcanic lakes, and onsen; and Yakushi ...

                                               

Taman Nasiyonal Zion

Taman Nasiyonal Zion minangka taman nasiyonal ing Amérika mapan ing kulon Utah cedhak kutha Springdale. Paling misuwur saka taman iki ya iku Zion Canyon. Duwéni dawa nganti 15 miles lan jeroné nganti 2.640 ft. Rupa tembok Zion iki warnané rada ab ...

                                               

Jingga

Werna jingga utawa oranye wujud campuran warna saka warna abang lan kuning. Sajeroning spektrum katon ing lamda utawa dawa gelombang watara 620-585 nanometer. Werna oranye iki lumrahé minangka warna woh jeruk sing wis mateng. Kanthi bahan warna a ...

                                               

Klawu

Klawu iku salah warna kang mèmper warna awu. Werna klawu uga ngandhut utawa bisa digawé saka campuran antara warna ireng lan putih. Werna klawu kagolong ing warna nétral.

                                               

Werna wèb

Werna wèb ya iku warna-warna kang dipigunakaké sajeroning ngrancang kaca wèb, lan uga cara ndèskripsèkaké lan spesifikasi saka warna-warna mau. Perancang wèb duwé kabébasan sajeroning milih warna kang bakal minangka èlemèn-èlemèn dhokumèn wèbé. W ...

                                               

Suhu

Suhu iku nunjukake drajat wangun piranti. Uga bisa kasimpulake minangka suhu dhuwur kang duwé wangun piranti, saya dhuwur suhu kang ana ing saubengé. Sacara Mikroskopis, suhu nunjukake ènergi kang duwé wujud getaran wangun piranti utawa piranti. ...

                                               

Dhaptar abad

Abad kaping 12 iku abad kang lumaku wiwit 1101 M nganti 1200 M. Abad kaping 11 iku abad kang lumaku wiwit 1001 M nganti 1100 M. Abad kaping 13 iku abad kang lumaku wiwit 1201 M nganti 1300 M. Abad kaping 14 iku abad kang lumaku wiwit 1301 M ngant ...

                                               

Abad

Abad iku petungan wektu kang dietung sepuluh dasawarsa utawa satus taun sapisan. Miturut kalèndher Grégorius, Abad kapisan diwiwiti ing tanggal 1 Januari taun 1 lan mungkasi ing tanggal 31 Dhésèmber taun 100. Déné abad kaping 2 diwiwiti ing taun ...

                                               

Dina Guru

Dina Guru iku sawijining dina kang nuduhaké pakurmatan utawa pèngetan marang guru. Dina Guru dipèngeti ing tanggal kang béda saben nagara.Ing saben nagara, dina guru wujud dina prèi sekolah lang dimumpangataké kanggongayahi upacara.

                                               

Minggu

Ngahad utawa Ngakad iku dina kang kapisan sajeroning kalèndher Jawa, yaiku sawisé dina Setu lan sadurungé dina Senèn. Jeneng Ngaat iku asalé saka basa Arab Ahad kang tegesé siji utawa dina kang kapisan. Sajeroning kalèndher Jawa, dina Ngaat iki n ...

                                               

Pratélan dina wigati ing Indonésia

Ingkang boten kacantum tanggalipun ateges saben taunipun dipunpèngeti kanthi tanggal ingkang èwah-èwah. Taun Baru Imlek kalender Tionghoa Nyepi Hindhu 17 Agustus: Hari Kemerdekaan RI Mulud Muhammad Islam Idul Adha Islam Mékrad Yésus Kristus Krist ...

                                               

Rebo

Rebo iku dina kapapat sajeroning kalèndher Jawa, sawisé Selasa lan sadurungé Kemis. Jeneng Rebo dijupuk saka basa Arab Arbaa kang tegesé papat. Jeneng liya kanggo dina iki yaiku Buda, kang dijupuk saka basa Sangskreta kang tegesé Mèrkurius, mèmpe ...

                                               

Setu

Setu, iku dina kapitu sajeroning kalèndher Jawa, sawisé Jemuwah lan sadurungé Ngaat. Jeneng Setu asalé saka basa Ibrani, sabbat kang tegesé "dhèwèké mandheg". Jeneng liya kanggo Setu yaiku Saniscara, kang dijupuk saka basa Sangskreta kang tegesé ...

                                               

Big Ben

Big Ben inggih punika lonceng ageng ing menara jam ing Gedhung Parlemen ing Westminster, London. Asma punika ugi dipun-ginakaken kanggé ngurujuk menara punika piyambak. Menara jam dumunung ing sisih lèr Pura Westminster ing Central London ingkang ...

                                               

Tanggal

Tanggal sajeroning sawijining kalèndher iku rujukan marang sawenèh dina sajeroning sawijining sistem kalèndher. Tanggal kalèndher ndadèkaké siji dina bisa dikenali. Cacahing dina antara rong tanggal bisa diitung. Upamané, "24 Maret 2021" iku sepu ...

                                               

Pananggalan candra

Pananggalan Candra utawa Kalènder lunar iku sistem pananggalan sing didhasaraké marang pétungan fase rembulan. Saben dina sajeroning pananggalan iki nandhaaké siji lokasi rembulan sajeroning révolusi ngubengi bumi. Mayoritas kalèndher lunar iku k ...

                                               

Pananggalan Juliyus

Pananggalan Juliyus utawa Kalèndher Juliyus kawanuhaké déning Juliyus Caesar ing taun 45 Sadurungé Masehi. Kalèndher iki minangka taun syamsiah kanthi cacahing dina tetep saben wulané, lan disisipi sadina saben 4 taun kanggo ngepasaké dawané taun ...

                                               

Pananggalan

Pananggalan utawa kalèndher iku sistem pètungan wektu kanggo mènèhi jeneng siji jangka wektu. Araning sistem pètungan iki sok diarani tanggal pananggalan. Pananggalan iku lumrahé adhedasar lakuning srengéngé lan rembulan. Panangggalan uga bisa ng ...

                                               

Pananggalan Grégoriyus

Pananggalan Grégoriyus utawa Kalèndher Grégoriyus iku pananggalan wektu sing paling akèh digunakaké ing Donya Kulon. Pananggalan iki siji modhifikasi saka Pananggalan Julius. Sing pisan ngusulaké iku ya dhoktor Aloysius Lilius, saka Napoli, Itali ...

                                               

Pananggalan Maya

Pananggalan Maya ya iku sistem pananggalan kang disusun déning sawijining bangsa kang dikenal kanthi jeneng Maya. Pananggalan iki diciptakalke nalika jaman Baktun kaping 6. Puncak kajayaan saka peradaban Suku Maya ana ing taun 250-900 M. Suku May ...

                                               

Pananggalan Suryacandra

Pananggalan suryacandra utawa Kalèndher lunisolar iku siji pananggalan sing migunakaké fase rembulan minangka acuan utama nanging uga nambahaké pergantian mangsa ing pétungan saben taun. Kalèndher iki racaké ditandhani kanthi anané wulan-wulan wu ...

                                               

Taun wuntu

Taun wuntu utawa taun wuntu yaiku taun kang umuré ditambah sadina tinimbang taun lumrah. Ing petungan taun Syamsiah taun wuntu cacah dinané 366 dina, déné ing taun jawa cacahé dina ing taun wuntu ana 355 dina. Setaun syamsiah cacah dinané ora per ...

                                               

Dina

Dina utawi dinten punika unit wekdal. Dangunipun inggih 24 jam utawi 1.440 menit utawi 86.400 dhetik. Ing Jawi, wonten manéka warna dinten. Manawi ningali ing prasasti jaman kina, wonten tigang 3 jinisipun dinten.

                                               

Neptu

Neptu utawa neton, iku angka lan kombinasi angka ing kalèndher Jawa kang dijupuk saka dina, pasaran, wulan lan taun Jawa, kanggo ngitung wektu kang apik kanggo miwiti kagiyatan kang wigati. Miturut pétungan primbon Jawa, ana dina-dina kang apik k ...

                                               

Selasa

Selasa, iku dina katelu ing kalèndher Jawa, sawisé Senèn lan sadurungé Rebo. Jeneng Selasa iku asal saka basa Arab Tsalastaa kang tegesé telu. Jeneng liyané yaiku Anggara asal aka basa Sangskreta kang tegesé Mars, mèmper karo pangertèn sajeroning ...

                                               

Windu

Windu iku petungan wektu Jawa saben wolung taun sapisan. Windu iku ana 4, ya iku Adi, Kuntara, Sengara, lan Sanjaya. Sewindu iku tumbuk pisanan, 2 windu iku tumbuk kapindho, ngono terus sabanjuré. Jeneng lan umuré taun Jawa sajrone sewindu ya iku ...

                                               

Wuku

Sajarah asalé Wuku 30 utawa Pawukon. Petungan wuku utawa Pawukon iku kalebu peranganing Primbon. Mungguh banget kanggo rengganing almanak. Mulane, angger jeneng almanak Jawa, yèn isiné ora nganggo direnga Pawukon, upama wujud masakan mono rasané ...

                                               

UTC+08: 00

Wektu Indonésia Tengah Wektu Standar Chungyuan Wektu Standar Filipina Wektu Standar China Wektu Standar Singapura Wektu Standar Malaysia Wektu Hong Kong Wektu Standar Macau Wektu Standar Australia Kulon

                                               

Pantom Heilbronn

Pantom Heilbronn, uga asring ingaran "Wadon Tanpa Rupa", ya iku pamati rumanté wadon sing durung kawruhan jatidhiriné. Juru pati iki kasil pangira-ira saka sawenèh tandha yekti DNA sing ditemu ana ing papan pialan ing Austria, Prancis, lan Jerman ...

                                               

Lindhu Italia 2009

21 Dès - Sepp Blatter lan Michel Platini, urut prèsidhèn FIFA lan UEFA sing dilèrènaké, dilarang ing olahraga bal-balan salawas wolung taun lantaran prakara korupsi. 22 Dès - Sabubaré paluncuré rokèt Falcon 9, SpaceX kasil ndharataké kaping pisan ...

                                               

Skala Richter

Skala Richter utawa SR didhèfinisikaké minangka logaritma saka amplitudo maksimum, kang diukur sajeroning ékan mikrometer, saka rekaman lindhu déning instrumèn pangukur lindhu Wood-Anderson, ing let 100 km saka pusat lindhuné. Minangka conto, upa ...

                                               

Samodra

Samodra utawi samudra punika seganten ingkang wiyar lan minangka massa toya asin ingkang sambung-sinambung wonten ing lumahing bumi lan dipunwatesi déning bawana utawi kepuloan ageng. Wonten gangsal samodra ing bumi inggih punika: Samudra Atlanti ...

                                               

Segara Aegea

Segara Aegea Basa Yunani: Αιγαίο Πέλαγος, Aigaío Pélagos ; Basa Turki: Ege Denizi, Adalar Denizi) iku segara anakané Segara Mediterranean, dumunung antara Balkan kidul lan Ujung Anatolia, lan antara Yunani lan Turki. Ing sisih lor, segara iki kah ...

                                               

Segara Ireng

Segara Ireng iku segara kang dumunung ing antarané Éropah kidul-wétan lan Asia Cilik utawa Anatolia. Segara iki kahubung karo Segara Tengah déning Selat Bosporus lan Segara Marmara, lan karo Segara Azov déning Selat Kerch. Ana lebon banyu saka se ...

                                               

Laut Kaspia

Laut Kaspia utawa Laut Mazandaran ya iku segara kang dumunung ing watarane dharatan Asia lan Éropah. Laut Kaspia digolongake ing jinis tlaga amarga dumunung ing tengah-tengah dharatan kamangka ora ngandhut banyu tawar. Laut Kaspia minangka tlaga ...

                                               

Segara Lor

Segara Lor iku segara ing Samudra Atlantik, dumunung antarané Nurwègen lan Denmark ing sisih wétan, Inggris ing kulon, Samudra Atlantik ing sisih lor, lan Jerman, Walanda, Bèlgi, lan Prancis ing sisih kidul.

                                               

Segara Marmara

Segara Marmara iku siji segara pedhalaman kang ngubungaké Segara Ireng menyang Segara Aegea, lan misahaké Turki Asia karo Turki Éropah. Selat Bosporus ngubungaké segara iki menyang Segara Ireng lan Selat Dardanella menyang Segara Aegea. Jembaré w ...

                                               

Segara Abang

Segara Abang iku lempongan ing sisih kulon Jazirah Arab kang misahaké bawana Asia karo Afrika. Jalur menyang segara ing kidul ngliwati Babul Mandib lan Lempongan Aden déné ing sisih lor dumunung Ujung Sinai lan Terusan Suez. Segara iki ing papan ...

                                               

Segara Cina Kidul

Segara Cina Kidul ya iku segara pinggir minangka pérangané Samudra Pasifik sing nyakup laladan saka Singgapur nganti Selat Taiwan; watara 3.500.000 km² jembaré. Minangka badan segara gedhé angka enem, segara iki nglimputi kapuloan sing dumadi sak ...

                                               

Ombak

Ombak ya iku prastawa munggah mudhuné partikel-partikel banyu. Ombak uga bisa ditegesi obahé banyu segara sing munggah mudhun utawa nggulung-nggulung. Ana telung faktor kang njalari dumadiné ombak, ya iku pasang-surut, angin pasisir, lan mudhun-m ...

                                               

Palung Mariana

Palung Mariana yaiku panggonan kang ana ing paling ngisor lan sisih kulon segara Samudra Pasifik, tepate ana ing sisih wétan kapuloan Mariana ing 11° 21 Lor Latitude lan 142° 12 Wétan Longitude, cedhak karo Filipina lan Jepang. Palung iki yaiku p ...

                                               

Segitiga Bermuda

Segitiga Bermuda utawa kang misuwur kanthi sesebutan Segitiga Sétan yaiku panggonan kang ana ing Samodra Atlantik kang minangka garis segitiga antara Bermuda, wewengkon teritorial Karajan Manunggal minanga titik ing laladan lor, Puerto Riko, tèri ...

                                               

Dardanelles

Dardanelles, wiwitanipun dipuntepang minangka Hellespontos, kanthi barès gadhah teges "segara Helle", inggih punika selat ciyut ing Turki pérangan kilèn-kidul ingkang nyambungake Segara Aigea kaliyan Segara Marmara. Selat punika inggih punika sal ...