Back

ⓘ Piala Donya FIFA 1990




                                     

ⓘ Piala Donya FIFA 1990

Piala Donya FIFA 1990 dilangsungaké ing Italia. Semangat permainan bertahan gaya pamengku hajat kang dikenal kanthi sebutan cattenaccio kaya-kaya mrebawani penampilan amèh kabèh 24 tim finalis.

Sadurungé diwiwiti Italia 1990 diprediksi bakal dadi turnamèn gedhé. Enem juwara,Itali, Argentina, Brasil, Jerman Kulon, Uruguay, lan Inggris, mèlu tetandhingan.

Lagu resmi turnamèn World Cup 1990 iki judhuél To Be Number One kang ditembangaké déning penyanyi asal Italia Edoardo Bennato lan Gianna Nannini.

Ing Indonésia, Piala Donya FIFA 1990 digiyaraké langsung déning TVRI lan RCTI ya iku angka 2 stasiun televisi mau peresmian nayangaké kabèh tetandhingan kanthi total 52-tetandhingan.

                                     

1. Tetandhingan

Ing penyisihan grup, siji-satuné asil ngéramaké ya iku Kamerun. Dipimpin Roger Milla, Kamerun ngalahaké juwara bertahan Argentina 1-0 ing tetandhingan pambuka lan Rumeni 2-1 sanadyan kalah 0-4 saka Uni Soviet. Ing babak kaloro, Milla nglebokaké loro gol kanggo nyingkiraké Kolombia 2-1. Langkah Kamerun kandheg ing perempat final 2-3 déning Inggris.

Ing putaran pisanan, Jerman Kulon dadi pemimpin grup D sawisé ngalahaké Yugoslavia 4-1, Uni Emirat Arab 5-1, sarta imbang 1-1 karo Kolombia. Ing putaran kaloro, Walanda ditundukaké 2-1 sadurungé ngalahaké Républik Cékoslovakia 1-0 ing perempat final.

Mlebu putaran kaloro, tetandhingan wiwit gawé bosen. Saka wolung parté, telu ing antarané kudu diliwati kanthi panamnbahan wektu, Kamerun versus Kolombia 2-1, Spanyol nglawan Yugoslaviaoslavia 1-2, lan Inggris ngadhepi Bèlgi 1-0. Siji tetandhingan kudu dipungkasi kanthi penalti, Irlandia nglawan Rumania 5-4 0-0. Adu penalti uga kemudian terjadi ing dua tetandhingan Semifinal.

                                     

1.1. Tetandhingan Semifinal

Parté Inggris-Jerman Kulon ing Stadion Delle Alpi, Turin, dibuka kanthi gol Andreas Brehme ing menit angka 60. Gary Lineker madhakaké kedudukan sepuluh menit sadurungé tetandhingan rampung.

Perpanjangan wektu ora ngowahi asil. Nalika adu tendhangan penalti Stuart Pearce lan Chris Waddle gagal mengeksekusi penalti. Jerman Kulon sapisan manèh lolos saka Semifinal amarga adu penalti, kaya Piala Donya 1982 ing Spanyol nalika ngalahaké Prancis. Jerman Kulon menang adu penalti karo Inggris 4-3.

Semifinal liyané nemu tuan rumah Italia lan Argentina ing Stadion San Polo, Naples, kutha kang ndunungi njurung Argentina lan dudu Italia. Italia luwih dhisik unggul liwat Salvatore "Toto" Schillaci. Diego Maradona kang nalika itu dadi bintang pujaan Napoli tampil nyengsemaké lan mènèhi umpan mateng kanggo Claudio Cannigia bisa madhakaké skor.

Sajeroning adu penalti. Kiper Argentina, Sergio Goycochea, dadi pahlawan sebab bisa nggagalaké penalti Roberto Donadoni lan Aldo Serena. Fakta kang dadi tragedi tumrap skabèh pendhukung Italia.

                                     

1.2. Tetandhingan Final

Parté final, 8 Juli 1990 ing Stadion Olimpico, Roma, manawa dadi parté final kang ora narik kawigatèn. Ana 73.603 penonton kang teka mung nyeksèni siji gol, iku waé saka titik penalti.

Jerman Kulon ditangani Franz "Der Kaizer" Beckenbauer, kaptèn tim Panser nalika merebut gelar juwara Piala Donya 1974, tampil luwih baik. Tim Panser diperkuat banyak bintang, kaya Lotthar Matthaeus, Andreas Brehme, Rudi Voeller, Juergen Klinsmann, Juergen Kohler, Klaus Augenthaler, Steffan Reuter, Thomas Berthold, Thomas Hassler, Olaf Thon, Karl Heinz Riedle, Guido Buchwald, Uwe Bein, lan si veteran World Cup 1982 lan 1986, Pierre Littbarski.

Argentina, kang mung ngandelaké Maradona, ora bisa apa-apa nalika wasit Edgardo Codésal Mendez asal Meksiko nunjuk titik putih. Brehme, kang dadi eksekutor, kanthi kalem naklukaké Goycochea mung limang menit sadurungé tetandhingan rampung.

Tim Panser pun madhakaké rekor Italia lan Brasil minangka juwara donya kang kaping teluné.



                                     

2. Asil

Grup F

Catatan: Irlan meraih peringkat kaloro melalui pengundian.

-

-

-

-

-

                                     

3. Rekor

Inilah Piala Donya kang paling minim gol, nanging dengan kartu merah paling banyak. Mung 115 gol tercipta dalam 52 tetandhingan atau rata-rata 2.21 per tetandhingan. Sedangkan wasit mengeluarkan 16 kartu merah lan 164 kartu kuning atau rata-rata 3.46 per tetandhingan. Sebuah rekor lain.

                                     

4. Lain-Lain

  • Rata-rata penonton: 48.411
  • FIFA Fair play award: Inggris
  • Argentina sendiri uga punya catatan unik. Tim Tango lolos sampai ke final meski mung dua kali menang lan total mung melesakkan lima gol. Catatan lain, ora siji pun saka gol itu dibuat Maradona.
  • Jumlah gol: 115
  • Total penonton: 2.517.348
  • Jumlah peserta: 110 24 ing putaran final
  • Salvatore Schillaci dadi top scorer turnamèn dengan enem gol lan sisan juru main terbaik.
  • Jumlah tetandhingan: 52
  • Rata-rata gol: 2.21
                                     
  • Piala Donya FIFA utawa kerep dicekak Piala Donya iku kajuwaraan bal - balan paling wigati ing donya internasional. Diselenggarakaké déning Fédération Internationale
  • Piala Donya FIFA 2014 iku Piala Donya FIFA ke - 20 aing putaran finalé ianakaké ing Brasil. Prastawa iki minangka prastawa kaloro Brasil dadi tuan - omah turnamèn
  • Piala Donya FIFA 1998 iku Piala Donya FIFA ingkang kaping nembelas, kang dianakake ing Perancis, 10 Juni nganti 12 Juli 1998. Perancis dipilih FIFA ing
  • Valderrama mbela timnas Kolombia nalika ana ing Piala Donya FIFA 1990 Piala Donya FIFA 1994 lan Piala Donya FIFA 1998. Dhèwèké main kanggo klub Unión Magdalena
  • Timnas Kamerun ana ing Piala Donya FIFA 1982, Piala Donya FIFA 1990 lan uga Piala Donya FIFA 1994. Statistik padha Situs Resmi FIFA www.planetworldcup.com
  • perempat final Piala Donya FIFA ing 1990 kalah saka Inggris sajeroning babak perpanjangan wwktu. Tim iki uga wis menangaké 4 Piala Afrika, lan medali
  • putih, abang. Penampilan pisanan Jepang ing Piala Donya FIFA 1998. Timnas Jepang luwih suksès ing ajang Piala Asia, dadi juwara kaping telu sajeroning patang
  • suksès ing ajang Piala Donya FIFA lan Copa América. Debut piala donyané kadadéan ing taun 1930 asilé kaping pindho ngrebut juwara Piala Donya lan kaping 39
  • FIFA Piala Intercontinental Judhul kasebut dianugerahi ing taun 2017 dening federasi donya kanthi dokumen resmi Dewan Piala Dunia Klub FIFA FIFA Club
  • Piala Donya FIFA 2014 ya iku Piala Donya FIFA angka 20, turnamen bal - balan internasional kang diadakake ing taun 2014 ing Brasil. Brasil kagolong nagara
  • akèh - akèhé main ing Éropah, mligi Prancis, Pasisir Gadhing lolos mlebu Piala Donya FIFA kanggo kang sepisanan taun 2006. Tim nasional Pasisir Gadhing menangaké