Back

ⓘ Profésor




Profésor
                                     

ⓘ Profésor

Profésor ya iku siji guru senior, dhosèn lan/utawa panaliti kang padatan dikanggokake déning lembaga-lembaga/institusi pendhhidikan perguruan tinggi utawa universitas.

Minangka nimpuna, profesor padatan duwé patang jejibahan tambahan:

  • Menehi kuliah lan mimpin seminar ing babagan ngèlmu kang dikwasai ing babagan ngèlmu murni, sastra, utawa babagan-babagan kang ditrapake langsung kaya ta seni rancang désain, musik, usada, hukum, utawa bisnis;
  • Nggladhi para akadhemisi mudha/mahasiswa supaya bisa mbantu dadi asistèn utawa nggentèni panjenengané mbesuke.
  • Nindakake panalèn ing babagan ilmuné;
  • Ngabdi marang masarakat, kalebu konsultatif ing babagan pamréntahan utawa babagan-babagan liyané kang asipat non-profit;

Keseimbangan saka 4 fungsi iki gumantung banget ing institusi, panggonan nagara, lan wektu. Tuladhané, profesor kang ndedikasikake panjenengané ing panaliten lan ngèlmu kawruh ing universitas-universitas ing Amérikah Sarékat lan universitas-universitas ing nagara Éropah dipromosikake supaya éntuk bebungah, mligi ing babagan ngèlmu saka subyek panalitene.

"Profesor" bisa digunakaké mligi déning para pelajar ing Amérika minangka istilah kang luwih sopan kanggo siji wong kang éntuk

gelar kesarjanaan PhD S3 saka pawiyatan luhur, tanpa ngawigatekake tataran/rating saka pawiyatan luhur mau.
                                     
  • dhèwèké dadi profesor ing taun 1851, nanging ing taun 1852 dhèwèké dadi profésor hukum Romawi ing Universitas Zürich ldan ing taun 1854 ana ing Universitas
  • 1898 - 1900 instruktur 1900 - 03 asisten profésor 1903 - 08 associate profésor 1908 - 12 lan profésor wiwit 1912. Dhèwèké bebarengan karo Thomas Chamberlin
  • salah satunggaling profésor emeritus basa lan sastra Jawa wonten ing Universitas Leiden. Panjenenganipun makarya minangka profésor wiwit taun 1985 dumugi
  • saprapat pangaji - aji nasional sanadyan mung makili watara 7 persèn saka profésor - profésor universitas ing Kanada. Akèh pelajar unggul saka Kanada sinau ing
  • ditulis von Haeckel, iku ahli biologi, ahli naturologi, filsuf, dhokter, profésor lan seniman sing nemu, ngandharaké, lan mènèhi jeneng marang spésies anyar
  • Jepang 1935 - 1937 Pernah menjabat sebagai Profésor sajarah Univèrsitas Sun Yat - sen periode 1941 1942. Pernah menjabat sebagai Profésor sajarah lan antropolog Univèrsitas
  • 1913 - 14 Desember 2008 iku sawijining ahli linguist Amérikah Sarékat, Profésor Emeritus Basa Austronésia lan ngèlmu prabandhingan basa saka Universitas
  • 64 taun iku sawijining nimpuna ing lapangan ngèlmu budaya uga minangka profésor saka Universitas Gadjah Mada. Panjenenganipun punika dhosèn ing Fakultas
  • Dani Rodrik lair 14 Agustus 1957 iku ékonom Turki lan Profésor Ford Foundation babagan Ékonomi Pulitik Internasional ing John F. Kennedy School of Government
  • Melanesia. Ralph Bulmer uga dadi profésor ing departemen antropologi Univerisity of Papua New Guinea 1968 - 1974 lan profésor sosial antropologi ing University