Back

ⓘ Basa Pali




                                     

ⓘ Basa Pali

Basa Pali iku basa suciné agama Buda, mligi aliran Theravada. Statusé basa iki bisa dipadhakaké basa Sangskreta. Basa Pali iku mèmper basa Sangskreta nanging luwih anyar utawa mutakir. Conthoné tembung "darma" iku ing basa Sansekerta dharma ", nanging ing basa Pali dhamma ". Basa Pali bisa diarani sawijning Basa Prakreta.

Basa Pali akèh digunakaké ing Sri Langka minangka basa liturgis.

                                     

1. Conto basa Pali

Manopubbangamā dhammā, manosetthā manomayā; Manasā ce padutthena, bhāsati vā karoti vā, Tato nam dukkhamanveti, cakkamva vahato padam. Manah iku pelopor, Manah iku pamimpin, manah iku pangripta; Manawa wong celathu utawa nglakoni mawa manah ala, mula kasangsaran bakal ngiloni Lir cakraning wahana ngiloni langkah sikil sapi kang nggèrèt iku. Dhammapada pada 1.
                                     

2. Pranala njaba

  • Complete Pali Canon in romanized Pali and Burmese, mostly also in English translation
  • Pali Text Society
  • Free/Public-Domain Pali Buddhist Dictionary in PDF file
  • Pali Canon selection
  • Free/Public-Domain Elementary Pali Course--PDF format
  • Free/Public-Domain Pali Grammar in PDF file
  • Pali Text Society Pali-English Dictionary Online offered freely by the University of Chicago
  • Free/Public-Domain Pali Course--html format
                                     
  • Karma Basa Sangskreta: lelampahan, utawi basa Pali Kamma punika tegesipun sedanten jinis kekajengan, ingkang saé utawi awon, lair utawi batin ing salebeting
  • inggih punika pandhita agami Buda. Tembung biku punika asalipun saking basa Pali Biksu punika tiyang ingkang gesangipun dipunsengkuyung umat, mliginipun
  • Sri Lanka lan manéka papan kanggo nulisaké basa Sinhala lan basa - basa liturgi kaya ta basa Pali lan basa Sansekerta. Minangka anggota kulawarga aksara
  • ilèn agami Buda. Theravada asalipun saking kalih tembung ing salebeting basa Pali inggih punika: Thera lan Vada. Thera tegesipun sesepuh, lan vada tegesipun
  • Acèh Basa Minangkabau Basa Melayu Ambon Basa Inggris Basa Prancis Basa Walanda Basa Arab Basa Jerman Basa Cina Basa Pali Basa Sangskreta Rumpun basa Sastra
  • kuna Basa Farsi pertengahan Basa Pèrsi Basa Luri Basa Tat Basa Indo - Arya Basa Sansekerta Basa Pali Zona tengah Basa Hindi Basa Urdu basa Romani
  • Alihaksara Internasional Sangskreta minangka transliterasi sing paling populèr ing babagan romanisasi aksara Sangskerta lan Pali Basa Sangskreta ing Omniglot
  • Britannica diakses tanggal 9 April 2011 basa suci liya agama Buda iku basa Pali Encyclopaedia Britannica to put together, compose, arrange, prepare
  • Tat Basa Tati Basa Zazaki Golongan Basa Indo - Arya Basa Sangskreta Basa Prakerta Basa Pali Basa Magadhi Basa Mitanni Basa Bengali Basa Hindustani Basa Hindi
  • Lambu Langgudu Mada Pangga Monta Sanggar Sape Tambora Wawo Wera Woha Parado Pali Belo Soromandi Lambitu Pratélan Daerah Tingkat II Situs Web Resmi urung
  • dipunwiyosaken kanthi asma Siddhārtha Gautama Sansekerta: Siddhattha Gotama Pali katurunan Gotama ingkang gegayuhanipun kadugi panjenenganipun tumunten
  • Tipitaka Pali utawa Tripitaka Sansekerta wujud Kitab Suci Agama Buda. Tipitaka kapérang saka 3 kitab pitaka ya iku : Vinaya Pitaka, kang isiné angger - angger
  • pangetahuan saking Buda. Tigang Mustika Basa Sangskreta: त र रत न Triratna utawi रत नत रय Ratna - traya, Basa Pali त रतन Tiratana Buda Dharma Sangha Pannatipata