Back

ⓘ Tokoh Acèh




                                               

Cut Nyak Dhien

Cut Nyak Dhien, iku Pahlawan Nasional Indonésia saka Acèh kang berjuang nglawan Walanda ing mangsa Perang Acèh. Sawisé wewengkon VI Mukim diserang, panjenengané ngungsi, sauntara garwané, Ibrahim Lamnga mèlu perang nglawan Walanda. Ibrahim Lamnga tèwas ing Gle Tarum tanggal 29 Juni 1878 kang njalari Cut Nyak Dhien murka lan sumpah bakal numpes Walanda. Teuku Umar, salah siji tokoh kang nglawan Walanda, nglamar Cut Nyak Dhien. Wiwitané Cut Nyak Dhien nulak, nanging amarga Teuku Umar ngidinaké mèlu perang, Cut Nyak Dhien setuju palakrama ing taun 1880 kang njalari moral wadyabala perlawanan ...

                                               

Teungku Chik di Tiro

Teungku Chik di Tiro utawa ajeneng dawa Muhammad Saman, iku wira nasiyonal Indonésia saka Acèh. Teungku Muhammad Saman iku putra saka Teungku Syekh Ubaidillah. Biyungé iku Siti Aisyah, putri Teungku Syekh Abdussalam Muda Tiro. Dhèwèké lair taun 1836, ngepasi taun 1251 Hijriyah ana ing Dayah Jrueng kanagarian Cumbok Lam Lo, Tiro, laladan saka Pidie, Acèh. Cik di Tiro gedhé ana ing kulawarga kang agamané kuwat. Nalika Cik Di Tiro munggah kaji ana ing Mekah, dhèwèké panggah nyinaoni agamané. Saliyané iku, Cik Di Tiro uga nemoni panggedhé-panggedhé Islam kang ana ing Mekah. Amarga iku, Cik Di ...

                                               

Muhammad Hasbi

Bapake Teungku Qadhi Chik Maharaja Mangkubumi Husien ibn Muhammad Su’ud, ya iku seorang ulama’ kaloka ing kampungne lan duwé sebuah pondok. Ibunya Teungku Amrah binti Teungku Chik Maharaja Mangkubumi Abdul Aziz, wujud anak saka Qadi Kesultanan Acheh nalika iku. Meiturut salasilah, Hasbi ash Shiddieqy ya iku kang keturunan Abu Bakar al-Shiddiq 573-13/634M ya iku khalifah kang pertama. Beliua wujud génerasi ke 37 saka Abu Bakar al-Shiddiq kang mapanale gelaran ash Shiddieqy ing ahir jenengé.

                                               

Cut Nyak Meutia

Cut Nyak Meutia iku pahlawan nasional Indonésia saka laladan Acèh. Panjenengané disarèkaké ing Alue Kurieng, Acèh Wiwitané Cut Meutia berjuang nglawan Walanda bebarengan karo garwané, ya iku Teuku Muhammad, utawa Teuku Cik Tunong. Nanging ing sasi Maret 1905, Cik Tunong kecekel déning Walanda lan diukum mati ing pinggir pasisir Lhokseumawe. Sadurungé séda, Teuku Cik Tunong pesen marang sahabaté Pang Nagroe supaya gelem nikah karo garwané lan ngrawat anaké, Teuku Raja Sabi. Cut Meutia banjur nikah karo Pang Nagroe, nurut wasiat garwané, lan nggabung karo wadyabala liyané ing sangisoré pimpi ...

                                               

Teuku Mohammad Hasan

Teuku Muhammad Hasan yaiku Gubernur Wewengkon Sumatra sing kapisan sawisé Indonésia merdeka, Mantri Pendhidhikan lan Kebudayaan Indonésia ing taun 1948 tekan taun 1949 dalam Kabinet Darurat. Saliyané iku panjenengané yaiku pejuang kamardikan lan pahlawan nasional Indonésia.

                                     

ⓘ Tokoh Acèh

  • sawatara kutha ing Indonésia. Masjid Acèh kecil didirikan di dekat makamnya untuk mengenangnya. Perang Acèh Teuku Umar Tokoh Indonésia Tjoet Nja Dhien Tjoet
  • Nanggroe Acèh Darussalam. Parté iki awujud parté lokal sing duwé basis Islam. Tokoh pendiri yaiku Ghazali Abbas Adan yaiku mantan anggota DPR - RI asal Acèh saka
  • Pratélan tokoh Indonésia, sing dibagi miturut provinsi utawa ékan laladan géografis. Pratélan tokoh Acèh Pratélan tokoh Sumatra Utara Pratélan tokoh Sumatra
  • Nanggroe Acèh Darussalam. Parté iki awujud parté lokal kanthi basis Islam. Tokoh pendhiriné ya iku Ghazali Abbas Adan, mantan anggota DPR - RI asal Acèh saka
  • Safiatudin, Kutha Banda Acèh Adicara punika dipunrawuhi déning tokoh Gerakan Acèh Mardika GAM lan Sentral Informasi Referendum Acèh SIRA saking manéka
  • Wong Acèh iku jeneng suku sing manggon ing pucuk lor pulo Sumatra. Agamané Islam lan basa sing dipigunakaké ya iku basa Acèh sing isih kerabat karo basa
  • Keureutoe, Acèh Utara - 24 Oktober 1910 iku pahlawan nasional Indonésia saka laladan Acèh Panjenengané disarèkaké ing Alue Kurieng, Acèh Wiwitané Cut
  • Mustafa Abubakar, Dr. Ir. lair ing Pidie, Kabupatèn Pidie, Nanggroe Acèh Darussalam, 15 Oktober 1949 umur 71 taun inggih punika Mantri Nagara Badan
  • Surya Dharma Paloh lair ing Kutaraja, Banda Acèh Acèh 16 Juli 1951 umur 69 taun ya iku Ketua Déwan Penaséhat Parté Golkar. Surya Paloh uga ditepungi
  • Iskandar Muda Acèh Banda Acèh 1593 atau 1590 Banda Acèh Acèh 27 September 1636 ya iku sultan kang gedhé dhéwé ing mangsa Kesultanan Acèh kang kuasa
  • ing Acèh Indonésia. Acèh TV inggih punika minangka stasiun tivi lokal ingkang nyajèkaken program informasi lan program kabudayan ing Acèh Acèh TV inggih
                                               

Abdullah Ujong Rimba

Abdullah Ujong Rimba utawa kondhang kaliyan asma Teungku H. Abdullah Ujong Rimba iku ulama kang cukup duwé prabawa ing Acèh. Teungku Abdullah uga dadi guru tarekat lan ulama kang berhaluan Ahlussunnah Waljamaah. Teungku Abdullah iku ulama kang dadi pelopor ngadeké Majelis Ulama Indonesia. Teungku Abdullah njabat dadi ketua MUI Daerah Istimewa Acèh kang pertama ing taun 1975.