Back

ⓘ Basa Mori Isor




                                     

ⓘ Basa Mori Isor

Basa Mori Isor ya iku salah siji basa sing dicaturaké ing wewengkon Kabupatèn Morowali, Morowali Lor, lan kubengé, Sulawesi Tengah, Indonesia. Basa Mori Isor iki duwé gayutan karo Basa Mori Dhuwur lan Basa Padoe. Uga masarakaté gen masih ana gayutan budaya karo anak-suku Mori ning kang cacahé 20-an anak suku kang nyebar ning Sulawesi Tengah lan Sulawesi Kidul.

                                     

1. Morfologi

Macem-macem morfologi ana ing basa Mori Isor akèh rupané.

Ater-ater

Basa Mori nduwéni ater-ater cacahè 10 macem.

  • moN-

Conto: yèn tembung dhasar awalan /t/ dan /s/ tia bagi--> montia ngebagi yèn tembung dhasar awalan /p/ pevovolo éling--> mompevovolo ngéling

  • poN-

Conto

  • ko-
  • té-
  • pé-
  • asa-
  • lalu-
  • i-
  • mé-
  • mpé-
                                     

2. Rujukan

Cathetan sikil Bibliografi
  • Karhunen, Marjo lan Paula Vourinen. "SOCIOLINGUISTIC SURVEY Mori and Padoe Area. Workpapers in Indonesian Languages and Culture. Volume 11 1987-1991, 35-53.
  • Esser, Samuel J.; Mead, David 2011. Phonology and Morphology of Mori. USA: SIL International. ISBN 978-1-55671-271-5.
  • Mead, David. "When to Use a Genitive Pronoun in Mori Bawah Sulawesi, Indonesia". Studies in Philippine Languages and Cultures. Volume 17 2008, 137–178.
                                     
  • kulawarga basa - basa Bungku - Tolaki. Ning salah siji sumber basa Padoé iki serumpun karo Basa Mori Isor lan Basa Mori Dhuwur atawa manjing ning kulawarga basa Mori
  • gunung - gunung, kejaba laladan pasisir Teluk Towori kang manjing dataran isor Cacah wong Mori iku bisa dideleng kang data sensus taun 1930 yaiku sakiwa - tengené
  • lapisan isor lan budak. Sekien wong Bungku akèh sing nganut agama Islam. Wong Bungku duwé gayutan sosial lan peseduluran kang parek karo wong Suku Mori ning