Back

ⓘ Jembatan Merah (lagu)




                                     

ⓘ Jembatan Merah (lagu)

Jembatan Merah iku sawijining lagu kroncong anggitan Gesang kang nyritakaké Jembatan Merah lan katresnan ing jaman perang. Lagu iki diripta nalika jaman Jepang, ing taun 1943. Lagu iki ora nganggo paugeran kroncong, nanging digawé prasaja lan lumrahé mung nganggo rong chord.

                                     

1. Sajarah

Tembang iki digawé nalika Gesang ngulandara ing Surabaya lan ngrejani Orkes Bintang Surabaya kang dibawahi Fritz Young. Fritz njaluk supaya Gesang gawé lagu kang ana sesambungané karo Jembatan Merah wot abang. Gesang bingung amarga ora cundhuk karo jenengé. Nalika iku, kreteg iku ora abang. Sawisé dadi, tembang iki banjur dipéntasaké ing Malang. Gesang dadi lakon kanthi carita katresnan kang kandhas. Tonil sandiwara kanthi lelagon "Jembatan Merah" dadi misuwur, sesandhingan karo tonil Bengawan Sala. Saliyané dadi kawentar amarga drama, Jembatan Merah uga kaangkat dadi carita filem déning Fred Young 1950 lan Asrul Sani 1973.

                                     

2. Lirik

Kreteg merah sungguh gagah berpagar gedung indah Sepanjang hari yang melintasi silih berganti

Mengenang susah hati patah ingat jaman berpisah Kekasih pergi sehingga kini belum kembali

Biar kreteg merah andainya patah aku pun bersumpah Akan kunanti dia di sini bertemu lagi