Back

ⓘ Monolit




Monolit
                                     

ⓘ Monolit

Monolit ya iku rupa géologis wujud watu utawa karang tunggal tur magrong, kaya ta gunung, utawa karang saprongkal minangka monumèn utawa yeyasan. Érosi racaké mbiyak wewujudan géologis, sing asring dumadi saka watu beku utawa métamorfik sing kukuh tur atos.

Ing pasinaon arsitèktur, tembung iki tumpang tindhih panganggoné karo tembung mégalit, sing adaté dianggo ing pasinaon prasajarah. Tembung iki kanggo tumrap kontèks arsitèktur rock-cut sing diyasa saka watu kukuh, kaya ta ing gréja monolit, utawa saka watu gedhé, kaya ta obélisk, reca, tugu monolit, lan arsitrap, sing adaté digawa saka pamelikan. Tembung iki uga ateges gorèh glasial sing malih lumantar kakuwatan alam.

Tembung iki asal saka tembung Latin monolithus, sing asal saka tembung Yunani Kuna μονόλιθος monolithos. Tembung Yunani Kuna iki gabungan saka tembung μόνος "siji" utawa "tunggal" lan λίθος "watu".

                                     

1. Pranala njaba

  • Magepokan Watu Uluru/Ayers lan gegambaran wiwitan bab monolit gedhé dhéwé iki: GA.gov.au, ABC.net.au, Wayoutback.com.au
  • 10 Monolit Gedhé Dhéwé Sadonya, touropia
                                     
  • gilang Baturetna, watu gilang Banguntapan, utawa mung watu gilang iku monolit ukir wujud pasagi sing ditemu ing Désa Baturetna ing Banguntapan, Kabupatèn
  • saka goa. Candi Méja Iki awujud kaya ta Batur kang dipangkas saka watu monolit Batur kasebut ukurané 3 3 m duwuré semèter, sedèrét undhak - undhakan Karo
  • tilar donya Pesaréyan wong wigati conto: Piramida Giza lan Taj Mahal Monolit diadegaké kanggo kaperlon pèngetan lan kagaman - conto: Stonehenge Obelisk