Back

ⓘ Rigatoni




Rigatoni
                                     

ⓘ Rigatoni

Rigatoni palafalan jroning basa Italia: iku sawiji wujud pasta kang kaya tabung lan dawa karo diamèteré warna-warna. Rigatoni ku ukurané luwih gedhé tinimbangé penne lan ziti, lan kadang kala rada bengkok, sanajan ora bengkok banget kaya macaroni. Rigatoni dhuwé ciri khas ya iku anané kaya gunung-gunungan ing njabane, kadang kala muteri awak pasta iki. Lan ora kaya pénné, pucukané rigatoni diiris kotak ora kanthi diagonal.

Tembung rigatoni iku saka tembung basa Italia rigato tembung augmentatifé lan iku tembung jamaké rigatoni, kang tegesé "kaya pagunungan" utawa "garis-garis", lan digandhèngaké karo hidhangan saka Italia sisih tengah lan kidul. Rigatoncini iku kaya rigatoni nanging luwih cilik, luwih persis kaya ukurané pénné. Jeneng-jeneng pasta iku dhuwéni akhiran diminutif -ino manawa ing wujud jamak -ini nunjukaké ukurané.

Rigatoni iku wujud pasta kang paling diremeni ing Italia sisih kidul, mligi ing Sisilia. Wujudé kang kaya jenengé, ridges kang tegesé ana gunung-gununge iku malah gawé kwalitèté luwih apik kanggo sosi-sosis lan kèju parut supaya luwih kelèt tinimbangé pasta kang ukurane lembut kaya ziti.

                                     
  • panas maneh. Sisane bisa digunakake minangka saos kanggo rigatoni sing banjur dijenengi rigatoni al perintah di coda Fodor s 2011 Fodor s Southern
  • jinis pasta tartamtu, mula bisa digawe nganggo Fusilli, Fettuccine, Penne, Rigatoni Farfalle utawa jinis Pasta cendhak liyane. Sayuran sing digunakake ing
  • lan daging ing endi bakso, mortadella, utawa salami dipanggang nganggo rigatoni saos tomat, lan mozzarella, banjur ditutupi karo wajan ndhuwur. Spaghetti
  • kekarone. Spaghetti minangka pasta sing paling umum, nanging fettuccine, rigatoni linguine, utawa bucatini uga digunakake. Biasane guanciale utawa pancetta
  • dipunsajiaken kaliyan saus ndok mentah, bacon, cabai, lan keju pecorino. Rigatoni alla pajata, masakan pasta dumadi pipa ingkang dipunsajiaken kaliyan saus