Back

ⓘ William Butler Yeats




William Butler Yeats
                                     

ⓘ William Butler Yeats

William Butler Yeats yaiku penyair, dramawan, juru tulis prosa saka Irlandia. Lair ana Sandymount, Dublin, Irlandia, tanggal 13 Juni 1865. Séda ana Roquebrune-Cap-Martin, Prancis, tanggal 28 Januari 1939. Dhèwèké nampa pahargyan Nobel Sastra taun 1923.

Taun 1867, nalika Yeats umur rong taun, kulawargané pindah ing London, nanging dhèwèké kerep ing Sligo ing panggonané simbahe nalika cilik lan nalika preinan. Alam, carita rakyat, lan legenda supranatural Sligo ketok ana pakaryane lan mbentuk geguritan-geguritané.

Taun 1880, kulawargané bali ing Dublin, dhèwèké mlebu sekolah tinggi. Taun 1883, dhèwèké mlebu Metropolitan School of Art, ing kéné dhèwèké éntuk pawiyatan wigati lan ketemu penyair lan seniman liyané.

Nalikane enom, dhèwèké aktif dadi pérangan fin de siècle ana London; uga aktif ana masarakat sastra Irlandia. Geguritane terbit sepisanan taun 1887. Bebarengan karo Lady Gregory, dhèwèké ngedhegake Irish Theatre, kang banjur malih dadi Abbey Theatre. Dhèwèké dadi kepala juru tulis lakon nganti John Synge mlebu.

Lakone mesti ngangkat legenda Irlandia. Pakaryane yaiku, The Countess Cathleen taun 1892; The Land of Hearts Desire taun 1894; Cathleen ni Houlihan taun 1902; The Kings Treshold taun 1904; lan Deirdre taun 1907.

                                     
  • 1974 George Bernard Shaw, Sastra, 1925 Ernest Walton, Fisika, 1951 William Butler Yeats Sastra, 1923 Shmuel Yosef Agnon Menachem Begin Aaron Ciechanover
  • France Prancis 1922 Jacinto Benavente Martínez Spanyol 1923 William Butler Yeats Irlandia 1924 Władysław Stanisław Reymont Polen 1925 George Bernard
  • Horst L. Störmer, Daniel C. Tsui 1997 Steven Chu, Claude Cohen - Tannoudji, William D. Phillips 1996 David M. Lee, Douglas D. Osheroff, Robert C. Richardson