Back

ⓘ Tarawangsa




                                     

ⓘ Tarawangsa

Tarawangsa atawa sok disebuté trewangsa atawa trawangsa ya iku piranti muni-munian sejenis rebab kang pérangan pengasil munié iku siji atawa rong senar/dawai logam kuningan kang dikencengnang. Ditumpu karo penyangga cilik ngebentuk hurup gedé H sing kayu kang posisié direbahnang. Penyangga cilik iki karan srenten, ditaro ning dhuwur babagan selaput tipis lan ditengangnang. Selaput iki dipasang ning ruang gema cilik ngebentuk tabung. Jaman sekien, waditra iki wis ora umum dinggo. Nanging, ning daerah jero Provinsi Jawa Tengah lan Jawa Wétan, tarawangsa masih sok ditemunang, dinggo karo penjaja keliling panganan arum manis’. Ning daérah Sunda, tarawangsa masih aktif dinggo kanggo kagiyatan kagunan musik tradhisional Sunda. Muni tarawangsa iki digésék senaré nganggo piranti penggésék kaya ning piyul kang digawé sing rambut buntut jaran, sewisé dibengket dadi siji. Piranti penggéséké iki ngebentuk kaya anak panah. Tarawangsa iki diyakini minangka cikal bakal rebab sekien.