Back

ⓘ Bustan al-Katibin




                                     

ⓘ Bustan al-Katibin

Bustan al-Katibin ya iku naskah kang ditulis Raja Ali Haji kang isiné ngewrat bab tata Basa Malayu. Karyané iki dadi karya kang awal dhéwé kang mbahas babagan basa Malayu déning cendekiawan lan budayawan Malayu saka Riau. Karya iki ditulis taun 1850 atawa 1267 Hijriyah. Ana karya Raja Ali Haji liyané manèh, ya iku Kitab Pengetahuan Bahasa: Kamus Loghat Melayu Johor, Pahang, Riau dan Lingga kang uga mbahas bab basa Malayu. Manuskrip Bustan al-Katibin kang asli saiki disimpen ing Perpustakaan Universitas Lèiden, Walanda. Naskah iki ditulis kanthi tulis tangan nganggo hurup Arab-Melayu lan basa Melayu Klasik. Naskahé ngemu 80 kaca. Naskah iki ditulis nalika dhèwèké kira-kira 40 taun. Ing jeroné ana 30 pasal andharan. Sanadyan naskah iki bab tata basa Melayu, nanging cara andharané nganggo cara tata basa Arab kayadéné nahu, saraf, mantiq, balaghah, istidlal, kalam, lan liyané.