Back

ⓘ Nusantara




Nusantara
                                     

ⓘ Nusantara

Nusântara, utawa sok-sokan tinulis Nuswantara ing basa Jawa, iku konsèp pulitik kang nyebutaké Asia Kidul-wétan maritim. Tembung iki kabangun saka rong tembung nusa lan antara. Ing konsèp kanagaran Jawa, praja Karaton dibagi dadi telu:

  • Nagara Agung
  • Nusantara
  • Mancanagara

Nagara Agung iku tlatah saubenging kutha krajan Karaton panggonané sang Raja maréntah. Mancanagara iku tlatah-talatah ing Tanah Jawa lan saubengé sing budayané isih mèmper Nagara Agung, ing panggonané wis ing "pinggiran". Dideleng saka pojok ndeleng iki, Madura lan Bali iku tlatah "mancanagara". Kajaba iku Lampung lan uga Palembang mbok manawa isih bisa diarani "mancanagara".

Banjur Nusantara iku tlatah sajabané pangaribawa budaya Jawa, nanging kadhang kala isih didhaku dadi laladan jajahan ning endi para paguwasane kudu mbayar upeti.

Ing kanggonan basa modhèren, tembung "Nusantara" lumrahé ngarani kapulowan Asia Kidul-Wétan utawa tlatah ing ngendi budaya lan basa Austronesia dilestarèkaké. Dideleng saka pojok deleng iki, Malaysia, Filipina lan mbok manawa Taiwan uga kalebu tlatah Nusantara banjur Papuwa dudu manèh.

                                     
  • Nusantara TV disingkat NTV iku sawijining Stasiun télévisi ing Indonésia nduweké NT Group. Saat ini, NTV telah menjangkau hingga télévisi Jakarta hingg
  • Merpati Nusantara Airlines utawa sabanjuré dikenal kanthi jeneng Merpati Nusantara utawa Merpati kanthi kodhe pamaburan MZ iku salah siji maskapé pamaburan
  • bentuk - bentuk pamaréntahan prasaja ing wewengkon Nusantara Karajan - karajan pertama ing Nusantara umum diyasa déning pendatang - pendatang saking India
  • Aksara Nusantara iku menéka warna aksara tulisan sing naté digunakaké ing Nusantara sadurungé dikenal aksara arab lan aksara latin. Seka runutan sing bisa
  • Parté Républika Nusantara iku parté pulitik ing Indonésia. Sajeroning Pilihan umum Legislatif Indonésia 2009, parté iki duwé nomer urut 21. Parté pulitik
  • Prasasti Nusantara punika prasasti ikang ngadahi asal - usul ing tlatah saubengipun Nusantara Prasasti - prasasti punika kaserat déning aksaraserta basa - basa
  • Nusantara ya iku salah siji désa kang ana ing Kacamatan Banda Kabupatèn Maluku Tengah, Maluku, Indonésia. Kodhe wewengkon désa iki ya iku 81.01.09.2001
  • Bondan Nusantara ya iku seniman, budayawan lan aktor Indonesia kang misuwur ing babagan kethoprak. Dhèwèké lair ing Yogyakarta tanggal 6 Oktober 1952
  • Indonésia amarga minangka aksara babon kang nurunaké aksara - aksara Nusantara Ing tlatah Nusantara bukti paling wiwitan yaiku Prasasti Mulawarman ing Kutai, Kalimantan
  • Marwanto Satria Nusantara Maryanto Satria Nusantara uwong lanang kang umuré 56 taun nerangaké minangka umur among angka, aja nganti umur dadi bates kanggo