Back

ⓘ Zaragoza




Zaragoza
                                     

ⓘ Zaragoza

Zaragoza,also called Saragossa ing basa Inggris, iku ibukutha provinsi Zaragoza lan komunitas otonom Aragon, Spanyol. Iku dumunung ing kali Ebro lan anak kali, Huerva lan Gállego, kira-kira ing tengah Aragon lan lembah Ebro.

Ing tanggal 1 Sèptèmber 2010 populasi kutha Zaragoza ana 701.090, ing wates administratif sawijining wilayah daraté 1.062.64 kilomèter persegi 410.29 mil persegi, urutan nomer lima ing Spanyol. Kutha iki minangka kotamadya paling padhet nomer 32 ing Uni Éropah. Populasi wilayah metropolitan kira-kira ing taun 2006 ing 783.763 jiwa. Kutha iki papané luwih saka 50 persèn populasi Aragon. Kutha iki dumunung ing èlevasi 199 meter 653 kaki ing sadhuwuring segara.

Zaragoza ngawontenaken Èkspo 2008 ing usum panas 2008. Iki uga dadi kandhidhat kanggo Ibukutha Budaya Éropah ing 2012.

Kutha iki misuwur minangka carita rakyat, gastronomi lokal, lan landmark kaya ta sílica del Pilar, Katedral La Seo, lan Istana Aljafería. Bebarengan karo La Seo lan Aljafería, sawatara wangunan liya minangka bagéyan saka Arsitektur Mudéjar Aragon sing minangka Situs Warisan Dunia UNESCO. Fiestas del Pilar ana ing antarané pamain paling misuwur ing Spanyol.

                                     
  • Aragon iku saka pitulas wewengkon otonomi ing Spanyol. Kutha krajané yaiku Zaragoza Aragon wewatesan karo Perancis ing sisih lor Catalonia ing sisih wétan
  • Sir Alex Ferguson ngampilaken Pique dhateng klub Real Zaragoza ing mangsa 2006 - 2007. Ing Zaragoza Pique main règulèr ing 22 pertandhingan La Liga lan
  • manajer. Rijkaard tau main kanggo klub bal - balan Ajax Amsterdam, Real Zaragoza lan AC Milan. Dhèwèké main kanggo timnas bal - balan Walanda kaping 73 lan
  • Plaza uga Calle de Botoneras ing pojok kidul wetan Plaza Mayor. Ing Zaragoza versi canggih saka sandwich calamari tradisional, kanthi saus pedhes tomat
  • damelanipun piyambak. Ramón y Cajal naté pikantuk pendidikan kadhokteran ing Zaragoza lan lulus nalika taun 1873. Sabibaripun lulus, piyambakipun kerja minangka
  • Birmingham City F.C. 0 - 0 FC Barcelona 1966 Real Zaragoza 2 - 4 FC Barcelona FC Barcelona 0 - 1 Real Zaragoza 1971 FC Barcelona 2 - 1 Leeds United Piala Super
  • minangka bèg kanggo tim nasional Argentina, uga ing klub Valencia lan Real Zaragoza ing Spanyol, Milan lan Napoli ing Italia lan River Plate ing liga Argentina
  • 2 Juli lan Portugis tanggal 5 September 1494. Prejanjèn Saragosa utawa Zaragoza sing ditandatangani tanggal 22 April 1529, kanthi luwih persis nemtokaké
  • ngegolna 32 gol ing wolung musim bebarengan karo klub Valencia C.F. lan Real Zaragoza antara taun 2001 nganti 2008, sadurungé pindhah menyang Portugal ing klub
  • 1 - 0. Arsenal mlebu final ing taun 1995, nanging dikalahaké déning Real Zaragoza kanthi gol 2 - 1. Pelatih Arsène Wenger ing warsa 1996 kasil ndadèkaké Arsenal