Back

ⓘ Giambattista Bodoni




Giambattista Bodoni
                                     

ⓘ Giambattista Bodoni

Giambattista Bodoni inggih punika salah satunggaling tipografer, desainer huruf, kompositor, juru cetak lan penerbit kabangsaan Italia ing kutha Parma.

Bodoni miwiti babagan desain huruf kalih nyinauni karya-karya dening Pierre Simon Fournier, nanging banjur dadi seneng marang karya-karyane John Baskerville. Dheweke lan Firmin Didot banjur ngembangake gaya huruf anyaran sing dijenengi Huruf Anyar, sing bentuk huruf-hurufe dicithak ngangge cara tartamtu kanggo nuduhake kontras dhuwur antarane kekandelan huruf. Bodoni nggawe akeh desain font sing saben desaine ana ing ukuran akeh. Bodoni luwih misuwur minangka komposer, tinimbang dadi perancang huruf, amarga dheweke nggawe akeh ukuran font sing bisa nyithak cetakan apik. Kaya Baskerville, dheweke nyipta karya cetak dening wates lebar lan ora migunakake ilustrasi utawa dekorasi.

Ana pirang-pirang digitisasi karyane dina iki, kabèh dijenengi Bodoni. Umumé, model huruf iki digunakake minangka huruf hiasan.