Back

ⓘ Karajan Kahuripan




                                               

Airlangga

Airlangga utawi asring dipunserat Erlangga, inggih punika pendiri Karajan Kahuripan, ingkang jumeneng nata antawis taun 1009-1042 kanthi gelar abhiséka Sri Maharaja Rakai Halu Sri Dharmawangsa Airlangga Anantawikramottunggadewa. Miangkasawijining raja, piyambakipun mamaréntahaken mpu Kanwa saperlu ngéwahi Kakawin Arjunawiwaha ingkang nedahaken kasuksesanipun wonten ing paprangan. Wonten ing pungkasaning masa pamarentahanipun, karajanipun lajeng kapérang dados Karajan Kadiri saha Karajan Janggala kanggé kekalih putranipun. Nama Airlangga dumugi sapunika taksih kawéntar wonten ing cariyos ra ...

                                               

Prasasti Pucangan

Prasasti Pucangan, uga ingaran Watu Kalkuta, iku siji prasasti kang tinulis mawa aksara Kawi lan migunakaké basa Sangsekerta lan Jawa Kuna. Prasasti iki tinulis mawa sengkala taun 963 Saka utawa 1042 Masèhi. Prasasti iki tetinggalan saka mangsa pepréntahané Ratu Èrlangga. Ing prasasti iki ana wedharan bab lelakon-lelakon wigati lan sarasilahé santana dalem. Saiki prasasti iki isih sinimpen ing Musiyum Indhu ing kutha Kalkuta amarga digawa Raffles marang pimpinané Tuwan Minto nalika taun 1812. Prasastiné ingukir ing watu. Ing sisih ngarep nganggo basa Jawa Kuna lan ing sisih mburi nganggo b ...

                                     

ⓘ Karajan Kahuripan

  • Karajan Kahuripan dibangun déning Airlangga sing brasil selamat wektu karajan Medang dihancurke karajan Sriwijaya taun 1019 M. Keturunan wangsa Isyana
  • Karajan Jenggala 1042 M nganti 1045 M iki pecahan saka karajan Kahuripan kang dibagi loro déning prabu Airlangga taun 1042 Masehi utawa 963 Saka. Karajan
  • Kuna jaman Tawlang - Kahuripan Karajan iki dipréntah déning wangsa Isyana sing dibangun déning Mpu Sindhok taun 929 M. Kutharaja karajan anyar iki ing Watugaluh
  • Karajan Pangjalu utawa kadhang ingaran karajan Kadiri utawa karajan Daha, iku pecahan saka karajan Kahuripan saliyané karajan Jenggala. Karajan iki anané
  • bebarengan karo Karajan Kahuripan dibagi dadi loro, ya iku pérangan etan dadi Karajan Jenggala kanthi ibukutha Kahuripan lan sisih kulon Karajan Panjalu utawa
  • 990 - Belahan, 1049 utawi asring dipunserat Erlangga, inggih punika pendiri Karajan Kahuripan ingkang jumeneng nata antawis taun 1009 - 1042 kanthi gelar abhiséka
  • Keritang Karajan Mataram Karajan Mataram Kuna Karajan Medang Karajan Kahuripan Karajan Kediri Karajan Pangjalu Karajan Jenggala Karajan Singasari Karajan Majapahit
  • musuh Jayakatwang. Raden Wijaya 1293 - 1309 Jayanagara 1309 - 1328 Bhre Kahuripan 1328 - 1350 Hayam Wuruk 1350 - 1389 Wikramawardhana 1389 - 1429 Suhita
  • Parameswara ya iku Aji Ratnapangkaja. Ibuné sesilih Surawardhani alias Bhre Kahuripan adhik saka Wikramawardhana. Ramané ya iku Radèn Sumirat kang dadi Bhre