Back

ⓘ Pengabdi Sétan (filem 2017)




                                     

ⓘ Pengabdi Sétan (filem 2017)

Pengabdi Setan yai ku filem horor Indonesia kang dirilis tanggal 28 September 2017, distrudarai lan ditulis dening Joko Anwar. Filem iki minangka digawé balen saka filem sing padha ing taun 1980.

Ing 7 November, 2017,filem iki wis ditonton dening 4100.468 uwong ing bioskop, filem iki dadi paling laris ing Indonesia taun 2017 nganti saiki. Filem iki kasebut bakal dirilis ing sawatara negara kaya ta Malaysia, Singapura, lan Amerika Sarekat.

                                     

1. Dalan Crita

Rini Tara Basro urip ing pinggiran kutha Jakarta ing sawijining omah lawas duweke mbahne, Rahma Saidah Elly D. Luthan, karo ibune, Mawarni Suwono Ayu Laksmi, bapakne Bront Palarae lan katelu adine Endy Arfian, Bondi Nasar Annuz, lan Muhammad Adhiyat. Crita kasebut dibukak kanthi masalah ekonomi kulawargane sing keenthekan dhuwit kanggo biaya kesehatan penyakit ibune. Penyakit sing abot banget ndadheake Mawarni ora bisa ngobahke awak lan mung teturonana ing amben. Kanggo nyeluk lan njaluk tulung, Mawarni kudu nguneake lonceng.

Uwis akeh usaha sek dilakoni dening kulawarga Rini kanggo golek dhuwit tambahan, kalebu mandhek kuliah lan nyuwun bagiane Mawarni, sek nduwe karir ing donya nyanyi misuwur ing tembangipun, Kelam Malam, sakdurune lara suwene telung setengah taun tanpa ngerti sebabe. Nanging, kariré wis suwe lamat-lamat, dheweke ora duwe royalti maneh. Tony uga gelem ngedol pit motor lan barang-barange pribadi kanggo mbantu kulawargane. Upaya kulawarga supaya ibune bisa pulih saka penyakite gagal sawise Rini nemokake yen ibune tiba ing jobin kamar lan narik napas sing keri dhewe.

Ing panguburan Mawarni, kulawarga Rini dipuntepangaken kaliyan Ustad Arswendi Nasution lan putranipun, Hendra Dimas Aditya, ingkang mbantu para warga. Kanthi matine Mawarni, bapakné tindak menyang kutha kanggo ngadhol omahé. Mawarni tiwas dadi wiwitan teror ing omah keluarga Rini - dheweke ditekani dening uwong kang mirip ibune. Mbahne ditemoake mati dening Bondi, kelelep ing sumur. Ing kamare simbahe, Rini nemokake surat kanggo Budiman Syailendra Egy Fedly, lan Rini banjur menyang ngirimke layang ing omahe Budiman karo Hendra. Budiman wenehi reti Rini yen dheweke kancane saka simbahe sing luwih dhisik lan dheweke kandha yen dheweke ora nate nikah karo wong tuwané Rini amarga Mawarni minangka seniman lan ora bisa duwe anak. Mulane, Mawarni diarani ngetutake sekte para Satanis supaya bisa nduweni turunan.

Sawentara kui, Bondan, sing kaget sawise nemokake awak simbahe ing sumur, mulai tumindak kaya-kaya entuk templekan lan tumnidak nglarani adhine, Ian, sawise Ian diancam dening arwah simbahe, para pelayan Iblis ninggalake lan omah kasebut tenang.

Esuk sabanjure, kulawarga Rini siap pindah menyang omah rusun lan lagi ngenteni mobil kang methuk, nanging ora ana sing methuk dheweke nganti wayah sore lan Ustadh njaluk ngapura yen dheweke ora bisa mbantu lan ngiringi dheweke kanggo ngenteni mobil, lan ngenteni ulangtaune kang ke-7 ing tengah wengi. Nalika tengah wengi, Rini tangi lan eling marang tulisan Budiman sing digawa dening Hendra lan ngomong marang Tony. Nalika padha ngomong, Rama kaget dening Mawarni lan Bondi nemokake Ian ngucapake basa asing nalika ndeleng jendhela sanajan dheweke wis bisu sadurunge. Rini, Tony, Bondi, lan bapakné ndhelik ing kamar mbahne lan pungkasanipun dheweke ngerti yen mayit urip saka kuburan wis tangi, lan kulawarga Rini nemokake Ustad mati sing ditusuk lan Ian mlaku menyang mayit-mayit kui karo Mawarni.

Mayit-mayit urip mau ngubengi omah lan mlebu liwat lawang pawon, sing banjur ditahan dening roh simbahe, sing nyoba njaga dheweke kanthi nyoba kanggo mateni Ian. Budiman teka lan njupuk kulawarga Rini. Setunggal taun salajengipun, kulawarga Rini manggen wonten ing omah susun lan piyambakipun ditekani tanggane Asmara Abigail ingkang mènèhi wadhah panganan. Loro-lorone bali menyang omahe lan ngomong karo Batara Fachry Albar, lan dheweke ngandhakake dheweke yaiku Darminah antagonis utama ing filem asli.

                                     

2.1. Paraga Kulawarga Rini

  • Nasar Anuz minangka Bondi, anak kaping Bapak lan Mawarni, Bondi minangka bocah 11 taun sing katon nandhang sindrom anak tengah. Dheweke weden lan gengsi karo keluargane, lan uga duwe rasa humor sing lucu.
  • Ayu Laksmi minangka Ibu / Mawarni Suwono, ibu saka Rini, Tony, Bondi, Ian, garwane Bapak, lan mantune Rahma. Mawarni minangka wanita sing umuré 54 taun sing tau dadi penyanyi sing misuwur karo lagu sing paling misuwur, Kelam Malam, nanging kariré sing wiwit mandheg dipungkasi karo penyakit sing lumpuh nganti telung setengah taun. Amarga tekanan mertuane sing nganggep dheweke uduk mantu sing apik minangka artis lan uga ora bisa menehi anak, Mawarni akhire dadi melu sekte kesuburan. Mawarni mulai aneh ing pungkasan, nganti pungkasane dheweke mati ing lantai sawise bisa ngadeg.
  • Tara Basro minangka Rini, anak sulung ing kulawarga kang umure 22 taun. Dheweke kudu mandheg menyang kuliah kanggo ragat ibune, Mawarni. Minangka anak sulung, Rini bocah wadon sing tanggung jawab kanggo ngurus keluargane amarga tilare ibuné, budhal menyang kutha, lan simbahe kang lara. Piyambakipun mamang lan cenderung dipunanggep cemeng dening sedhèrèk-sedhèrèkipun, nanging piyambakipun sanget nglindungi lan nesu nalika keluarganipun diganggu.
  • Endy Arfian minangka Tony, anak kaping kalih bapak lan Mawarni, sing umure 16 taun, Tony minangka remaja khas sing santai lan jail. Dheweke cedhak banget karo ibune lan ngurbanake nduwene pribadi kanggo ngewangi kulawarga. Dheweke ora prasaja kaya bapake utawa adhine lan dheweke katon lan kepengin weruh misteri saka kulawargane. Dheweke seneng ngrungokake radio Butir Pasir Laut.
  • M. Adhiyat minangka Ian, anak kaping papat lan paling enom saka Pak lan Mrs. Rose, Ian minangka anak sing bisu sing umur 7 taun. Dheweke katon ora sopan lan ora kepencut minangka kakangnane, Bondi, lan dheweke seneng banget dadi gagal tumrap adhine. Sanajan ing wiwitan mula dheweke mikir yen bakal dijupuk dening abdi setan, nyatane dheweke iku anak saka inkarnasi setan.
  • Elly D. Luthan minangka Nenek / Rahma Saidah, simbahe Rini, Tony, Bondi, Ian, ibu bapak, lan ibu mertuane Mawarni. Rahma minangka wanita tuwa sing wis lungguh ing kursi rodha lan duwe asma sing menehi omah putrane marang dheweke nalika dheweke ngedol omah lawas. Rahma ngiseni wektu karo njait lan nyulam lan dolanan karo putune, Ian, sing katon cedhak karo dheweke. Dheweke tilar donya sawise tiba ing omah sumur kasebut lan wiwit ngehantuni Ian. Pungkasane, dheweke nemokake yen ing wektu iki dheweke njaga kulawargane sawise dheweke wiwit curiga karo mantune, sing durung disetujoni sadurunge.
  • Bront Palarae minangka Pak, bapak saka Rini, Tony, Bondi, Ian, bojone Mawarni, lan anak saka Rahma. Bapak kuwi tokoh sing cenderung meneng wae nanging seneng karo keluargane lan katon kaya anak kang paling tuwa utamane amarga dheweke ora seneng melu ritual pemakaman bojoné
                                     

2.2. Paraga Paraga liyane

  • Dimas Aditya minangka Hendra, putra ustad sing manggon cedhak omah kulawarga Rini karo bapakne. Dheweke ora alim kaya bapakne lan mbukak teori liyane, lan dheweke nyenengi Rini. Ing wiwitan, niyate kanggo mbantu kulawarga Rini dianggep ngganggu Rini, nanging pungkasane dheweke lan bapake pungkasane dadi pembantu saka kulawarga Rini. Hendra ketemu karo sedulure nalika dheweke kepengin mbiyantu kulawarga Rini nalika dheweke diresiki dening wong supaya motorbike sing digoyhuki lan ngasilake truk.
  • Egy Fedly minangka Budiman, wong tuwa kang eksentrik sing dadi kanca cedhake Rahma wiwit sekolah umum dadi cedhak, ora kencan sing manggon ing sawijining papan ing kutha. Dheweke dadi kontributor majalah misteri, Maya, lan nyerat artikel babagan abdi setan. Rini nemu alamat saka surat sing ditulis dening simbahne lan Budiman uga mbantu kulawarga Rini ngatasi masalahe. Budiman nylametake kulawarga Rini ing akhir film, nalika dikepung mayat urip.
  • Arswendi Nasution minangka Ustad, tanggane keluarga Rini lan bapakne Hendra, ustad iku tokoh masyarakat lokal sing katon amarga kawicaksanane. Dheweke mbantu kulawarga Rini ing kabèh prastawa lan masalah nganti urip anak dhewe ilang mergane dianggep melu-melu urusane kulawarga Rini, sing nggawe dheweke wegah lan wedi supaya mbantu maneh. Nanging pungkasane dheweke bali menyang omahe keluarga Rini kanggo njaluk ngapura lan uga ngiringi kulawarga Rini sadurunge dheweke pindhah amarga dheweke kesepian. Dheweke ketemu mati nalika para mayit utip kalebu Hendra ngubengi omahe kulawarga Rini lan dheweke ditemokake mati ketusuk piso.
  • Fachry Albar minangka Batara, wong kang tukang manen seka sekte pengabdi setan. Kethoke dheweke dadi pasangan saka Darminah. Wong-wong mau nggolèki para kulawargané para pengabdi setan ing saendhenging Indonésia lan dipanén siji-siji.
  • Asmara Abigail minangka Darminah, a wong kang tukang manen seka sekte pengabdi setan, lan bokmanawa dheweke pasangane Batara. Wong-wong mau nggolèki para kulawargané sétan-sétan ing saindhenging Indonésia lan dipanén siji-siji. Karakter Darminah minangka antagonis utama ing film asli Pengabdi Setan nalika taun 1980.


                                     

3. Produksi

Enthuk amanah kanggo nggarap filem horor lawas Pengabdi Setan ora gampang kanggo direktur Joko Anwar. Awit ngarahake film Janji Joni babagan 10 taun kepungkur, Joko wis ngimpi isa nggarap maneh filem horor 1980an. Joko mratelakake, Pengabdi Setan dadi filem asli sing ngerakake Joko supaya dadi penggawe filem. Sakwise perjuangan abot, rayuane isa mbuktekaken kasunyatan nggarap film kasebut, Joko saged narik kawigatosan produser Rapi Films, Sunil Samtani. Rapi Films ora sengaja pengen nggawe filem kui maneh, sanajan omah produksi pancen wis nduwe calon direktur. Untunge, gagasan Joko ketoke luwih menarik kanggo Sunil. Nanging sawise kasil dikonfirmasi dadi versi anyar saka film Pengabdi Setan, perjuangan Joko durung rampung. Dheweke isih perlu nggawe filem sing luwih apik tinimbang sing sadurunge.

Salah satunggaling perjuangan keras Joko yaiku nlusuri lokasi syuting sing dianggep minangka gambaran visualisasi crita. Dheweke nyatakake yen iki angel banget nalika proses produksi. Sadurunge nemokake lokasi sing tepat ing Canning, tim produksi Ratun Setane perlu 4 wulan kanggo nelusuri. Wiwit saka nggoleki ing ibukota Jakarta. Nalika nggoleki ing wilayah Puncak, Bogor, Jawa Barat, Joko kandha yen tim kasebut nduweni lokasi apik lan apik. Nanging watesan ijin saka pemilik lan sawise panelusuran bali ana sing ora cocok, banjur wiwit nggoleki papan liya. Radius panelusuran maneh ditambah, nganti pungkasane nemokake omah lawas ing wilayah Pengalengan sing cukup adoh saka lokasi awal sing dipengini.

Sunil mratelakake, Ratun Setane sing kerja ing gagasan, manuskrip, lan arahan dening Joko Anwar perlu luwih akeh tinimbang film horor, amarga dheweke pancen wis bisa ngendhaleni nuansa 1980-an kaya film asli. Ngandika, tim produksi malah ngrancang omah kuna ing Pengalengan, Jawa Barat, dadi lokasi kanggo nggawe Ratun Setane. Iki rampung kanggo gawe marem nuansa sing dikarepake dening direktur. Sanajan dheweke ora njelasake kanthi langsung jumlah sing dibutuhake kanggo nyuda roh ibune ing Hamba Abdi, Sunil nyediakake anggaran ngluwihi Rp 2 miliar.