Back

ⓘ Kesultanan Ternate




Kesultanan Ternate
                                     

ⓘ Kesultanan Ternate

Kasultanan Ternaté, uga dikenal minangka Kerajaan Gapi, minangka salah siji saka papat karajan Islam ing Kapuloan Maluku lan minangka salah sawijining kerajaan Islam paling tuwa ing Nusantara. Kasultanan Ternaté diyasa déning Baab Mashur Malamo taun 1257. Kasultanan Ternate gadhah peran ingkang wigati ing sisih wétan Nusantara antarane saka abad 13 nganti abad 19. Kasultanan Ternate ngugemi kadigdayaan ing abad 16 amarga padodolan rempah - rempah lan kekuatan militer. Nalika jamane, kekuwatane bisa nyakup Maluku, Sulawesi Lor, wetan lan Sulawesi Tengah, bagian kidul kepuloan Filipina nganti Kapuloan Marshall ing Pasifik.

                                     

1. Sangkan Paran

Pulo Gapi saiki Ternate lekas rame ing awal abad kaping 13. Penduduk awal Ternate minangka warga eksodus saka Halmahera. Awalipun ing Ternate wonten 4 desa, saben desa dipimpin dening ibuole kepala klan. Iku wong-wong sing pisanan kontak karo pedagang sing teka saka kabèh arah gawe golek rempah-rempah. Wong ing Ternate tambah akeh lan bhineka amarga tekane pedagang Arab, Jawa, Melayu lan Cina. Amarga aktivitas dagang sing saya akeh lan sibuk, ditambah ancaman sing asale saka bajak laut, pamimpin Momole Guna Tobona nganakake diskusi kanggo mbentuk organisasi sing kuat lan ngangkat pemimpin kang siji minangka dadi raja.

Ing taun 1257 Pemimpin Momole Ciko Sampalu kapilih lan diangkat minangka kolano raja kang sepisanan kanthi gelar Baab Mashur Malamo 1257-1272. Karajaan Gapi dipusatake ing desa Ternate, sing ing pungkasane dadi luwih gedhe lan luwih padhet banjur penduduk uga diarani Gam Lamo utawa desa gedhe wong-wong liyané ngarani Gam Lamo karo Gamalama. Kutha Ternate luwih gedhé lan misuwur, banjur wong-wong luwih seneng nyebut Karajan Ternate tinimbang Gapi. Wonten ing pimpinan sapérangan generasi panguwaos ingkang salajengipun, Ternate ngrembaka saking kekaisaran ingkang namung dados pulo cilik ingkang dados karajan ingkang paling sanget lan paling ageng ing Indonesia wétan, utaminipun Maluku.

                                     
  • Wonten ing struktur kesultanan kejawi lembaga tradhisional ingkang sampun wonten, dumadi ugi lembaga keagamaan. Kesultanan Ternate taksih wonten dumugi
  • Sajarah kutha ini bermula dengan adanya Kesultanan Ternate yang berdiri sakiwa - tengené abad ke - 13 di Pulau Ternate yang menjadikan kawasan kutha ini sebagai
  • Kesultanan Makassar iku kesultanan ingkang wonten Sulawesi sisih kilèn ingkang abad 16 ingkang awalipun taksih wonten karajan - karajan alit ingkang taksih
  • pulo Ternate manawi dipuntuju saking Pulo Ternate namung antawis 30 menit nganggé speedboat. Ing pulo punika kala rumiyin ugi wonten Kesultanan Tidore
  • saking Kesultanan Gunung Tabur. Mturut Putri Nural, masjid Raya Imanuddin punika dipunyasa sesarengan kaliyan dipunbangunipun pura kesultanan nalikan
  • Masjid Azizi yaiku masjid paninggalan Kesultanan Langkat kang ana ing kutha Tanjung Pura, Kabupatèn Langkat, Sumatra Lor, Indonésia yaiku kutha krajan
  • déning Raja Sultan Sulaiman. Masjid Jami Hasanuddin kalebu wewengkon Kesultanan Kutai Kartanagara. Awalnya masjid ini berupa musholla kecil dan dibangun