Back

ⓘ Bakpia Pathok




Bakpia Pathok
                                     

ⓘ Bakpia Pathok

Bakpia yaiku panganan sing digawé saka campuran kacang ijo karo gula, kang kabungkus ing sajroning glepung, banjur dipanggang. Istilah bakpia dhéwé asalé saka dialèk Hokkien, yaiku saka tembung bak sing artiné daging lan pia sing artine kué, sing tegesé kanthi barès yaiku roti sing isiné daging. Ing sawatara wilayah ing Indonesia, panganan sing rasané legi iki diarani pia utawa kué pia.

Bakpia iku kalebu panganan sing misuwur saka kaluwarga keturunan Cina utawa Tionghoa. Salah sijining saka Bakpia sing wis misuwur yaiku bakpia saka wilayah Pathuk Pathok, Yogyakarta, saéngga dikenal minangka Bakpia Pathuk. Amarga mayoritas masarakat Yogyakarta yaiku Muslim, ing perkembanganipun, isi bakpia sing asalé daging babi diganti dadi kacang ijo. Banjur rasa saka bakpia dikembangaké dadi coklat, kéju, rempah-rempah sing enom, lan rempah-rempah ireng.

Ing désa Pathuk, warga ora biasa karo istilah "merek", saéngga bakpia sing didol nganti saiki ditulisi "nomer omah produsen", umpamané nomer 75, 25, 531, 125, lan saterusé. Banjur ana sawatara mèrek bakpia sing metu nanging ora saka nomer omah, kaya ta Djava, Ayu, Vista, lan liya-liyané.

Énak lan rasa khas saka bakpia ndadekaké kué kasébut dadi sing paling disenengi para turis sing teka ing Yogyakarta. Bakpia bisa ditemokaké ing toko bakpia utawa toko sing ngedol olèh-olèh saka Yogyakarta.

Ana luwih saka 100 merek bakpia. Antarane ana bakpia sing paling asring digoleki wisatawan yaiku Bakpia Kurniasari, Bakpia 145, Bakpia 75, Bakpia 25, Bakpia Merlino, Bakpia Djava, Snack It Pia 100 biasane didol ing toko sing gedhe, lan Bakpia Kencana. Saben merek nduweni karakteristik sing unik.