Back

ⓘ Muzammil Basyuni




                                     

ⓘ Muzammil Basyuni

Muzammil Basyuni lan tilar donya tanggal 28 Maret 2018. Dhèwèké ya iku adhi Muhammad Maftuh Basyuni, mantan Menteri agama. Putra saka K.H. Basyuni Masykur, ya iku salah siji ulama ing Rembang, Jawa Tengah, iku wektu enom pernah nggolèk ilmu ing Pondok Pesantren Krapyak Yogyakarta, Kulliyatul Mu’allimin Al-Islamiyah Pondok Modern Darussalam Gontor, IAIN Sunan Kalijaga Yogyakarta, IAIN Syarif Hidayatullah Jakarta, lan University of Baghdad Irak. Duta Besar KH.M. Muzammil Basyuni.

                                     

1. Kauripan

Muzammil digedhekne neng lingkungan keluarga santri. bapake, KH.Basyuni Masykur, ya iku ngulama kharismatik neng Rembang. Kakange, Muhammad Maftuh Basyuni, ya iku mantan Menteri agama Indonesia. Adhine, Siti Fatimah Basyuni, ngrupakne bojo saka ngulama kharismatik KH.Musthofa Bisri, pengasuh pondhok Pesantren Raudlatut Thalibin, Rembang. Muzammil tau nggolek ilmu neng pondhok Pesantren Krapyak Yogyakarta, Kulliyatul Mu’allimin Al Islamiyah pondhok Modern Darussalam GontorPonorogo, lan Fakultas Adab IAIN Sunan Kali Yogyakarta 1966/1967, mawa Fakultas Ushuluddin IAIN Syarif Hidayatullah Jakarta 1967/1968. Muzammil ya iku lulusan Fakultas Adab lan Syariah,Universitas Baghdad Irak taun 1972.

                                     

2. Karier

Karier Muzammil kang nomer siji ya iku dadi pegawai neng Departemen Luar Negeri kawit 1974. Panugasan pertamané menyang njaba negeri dadi Letda Tituler/Perwira Interpreter Arab karo gelar diplomatik Atase Lokal UNEF United Nations in the Service of Peace neng Sinai, Mesir taun 1975 – 1976. Sakbanjuré saka Sinai,dhèwèké diangkat dadi Pjs. Kasubag Penyusunan Rencana Pusdiklat Departemen Luar Negeri. Ing taun 1977, dhèwèké ditugaské dadi interpreter basa Arab Presiden Soeharto nIng kunjungan kenegaran menyang negara-negara Arab. kira-kirané wektu taun 1984, Muzammil éntuk panugasan dadi Kasubid Penerangan KBRI Kedutaan Besar Republik Indonesia Tunis karo gelar diplomatik Atase lan banjur Sekretaris Tiga. Ing taun 1988, dhèwèké dadi Kasi KSE-OKI-Timur Tengah ing Direktorat Jenderal Ekonomi lan Luar Negeri.

Karier eselon III Muzammil diwiwiti taun 1991. Wektu kuwi, dhèwèké diwènèhi amanah dadi Kabid Ekonomi KBRI Brunei Darussalam karo gelar diplomatik Sekertaris Dua lan sabanjuré dipromosikna dadi Sekertaris Satu. Ing taun 1995, dhèwèké diwènèhi anamah jabatan Kepala Bagian Pertambangan lan Energi ing Biro Ekonomi Sekretariat Nasional ASEAN. taun 1999 dipanggonké dadi Kabid Ekonomi KBRI Madrid karo gelar Diplomatic Counsellor lan Minister Counsellor. Kariré ana ning ndhuwur wektu dadi Duta Besar Luar Biasa lan Nguwasa Kebak Republik Indonesia kanggo Republik Arab Suriah panggonan ing KBRI Damaskus taun 2006 – 2010.

Muzammil kuwi diplomat kang apik amarga nduwèni pengalaman tugas ing jero lan njaba negeri. Dadi diplomat, dhèwèké kukuh jero prinsip lan luwes jero panyedhakan. Salah siji kelinuwihané dadi Duta Besar Republik Indonesia ya iku bisa nanggo basa Arab. Sakwisé pensiun dadi Duta Besar, isih terus nggolek ilmu. Dhèwèké njupuk program doktor S3 neng Sekolah Pascasarjana Universitas Gadjah Mada UGM Yogyakarta. Dalan karir diplomatè menyang macem-macem negara ditutup karo pengabdian" dirampungaké masjid negara”, Masjid Istiqlal. Muzammil entuk amanah dadi Ketua Badan Pelaksana Pengelola Masjid Istiqlal BPPMI lan dilantik saka Menteri agama Lukman Hakim Saifuddin nang 22 Januari 2016. Neng masa dhèwèké selaku Ketua Badan Pelaksana Pengelola Masjid Istiqlal BPPMI ngongkon Drs. H. Mubarok, M.Si., dianakne perayaan dina dadi milad Masjid Istiqlal sing ketelu, akhir Februari 2017. Perayaan MiladMasjid Istiqlal tau dianakné taun 1991 lan 1995.

                                     

3. Préstasi

Muzammil nduweni akeh préstasi, ana saka njero lan njaba negeri kang tau katampa dening Muzammil, ya iku:

1. Panglima United Nations in the Service of Peace UNEF taun 1975,

2. Bintang Satya Lencana Santi Dharma saka Menhankam/Pangab RI tahun 1975,

3. Bintang Order of Kuwait Fourth Class dari Emir Kuwait taun 1977,

4. Piagam Penghargaan saka Menteri Luar Negeri Adam Malik 1976,

5. Bintang Fourth Class of the Order of Merit saka Presiden Mesir Anwar Sadat tahun 1977,

6. Bintang Satyalancana Karya Satya 20 taun saka Presiden RI Soeharto tahun 1997,

7. Bintang Syrian Order of Merit Medal of the Excellent Degree dari Presiden Basyar Al-Assad taun 2010.