Back

ⓘ Liyak




Liyak
                                     

ⓘ Liyak

Liyak utawa utah yaiku mukus sing metu nalika watuk saka saluran napas bageyan ndhuwur. Ing donya kadokteran, tuladha liyak biasané digunakaké kanggo investigasi mikrobiologis infeksi pernapasan lan investigasi sitologi pernapasan.

Sampel liyak sing paling apik yaiku salah sawijine cair utawa saliva sing sithik, amarga saliva bisa ngrusak sampel kanthi bakteri oral. Sampel kasebut banjur ditliti dening ahli mikrobiologi klinis kanthi mriksa noda gram ing liyak. Luwih saka 25 sel epitelium squamous ditambahaké kanggo ngerti kontaminasi ing idu.

liyak utawa kahak sing ngemot nanah sing dumadi saka sel getih putih, sel mati lan jaringan, cairan serus, lan lendir kenthel. liyak biasané kuning utawa ijo lan biasané sing digandhengaké karo gejala bronchiectasis, kukul paru, bronchitis tahap lajengan, utawi infèksi ngambakaké leukémia ndhuwur ambegan kaya ta pilek lan laryngitis.

                                     
  • Mripat sènsitif cahya Mumet Ana bunderan ireng ing kanthong mata. Watuk Ana liyak ing gurung Irung mbayu Wahing Angèl ngambu Kanggo ndhoagnosis lelara iki