Back

ⓘ Wudani




Wudani
                                     

ⓘ Wudani

Tanduran Wudani kalebu ing Familia Combretaceae. Tanduran Wudani sing asalé saka Asia Kidul-Wétan bisa ditemokake nganti ndhuwur 600 m dpl. Nyebar ing saindenging Nusantara, tuwuh liar ing alas, sawah, semak, kadang-kadang ditandur minangka tanduran hias utawa tanduran obat. tanduran kasebut nganggo wiji lan potongan batang. eguk uga dikenal kanthi jeneng dani, udani, wudani, bidani, kacekluk, kaceklik, hiccups, bland, wedani, rabet dani, kunyi-rhabet, rhabet wesi, sarandengan, lan tikao.

                                     

1. Morfologi

Wudani utawa ceguk yaiku tanduran rambat, dawa 2-8 m. Godhonge mung siji, letake sejejer, gagange cendhak karo godhong bunder sing dawa nganti jorong, dawa godhong 5-18.5 cm, lan jembarake 2.5-9 cm, sudhut sudhut, bunder, bunder rata, balung godhong arupa sirip iwak, warna godhong ijo. Kembang sing dipasang ing pari-parian sing metu saka ujung, duwe limang untaian kembang sing bisa ngganti warna saka wiwitane abang dadi putih nganti abang murni, ambuné énak. Wohipun bentuk segi lima, bentuk dawa pangkal sempit, woh kasebut dawane 2-3 cm, rasané kaya klapa, yén wis mateng wis garing lan wis siap dipanén.

                                     

2. Kandungan Kimia

Woh sing mateng ngemot potassium quisqualata, biasane lemak jenuh trigonelline lan puridine. Kulit wohe lan Godhong ngemot potassium quisqualata. Kembange ngemot

cyaniding monoglycoside. Godhong lan batang ngemot tanin, saponin, belerang, kalsium oxalate, lemak, peroksida, protein. Bagian sing digunakaké utama wiji. Woh-wohan sing mateng dipépé amarga oyod karo godhonge isa digunankake kanggo obat.

                                     

3. Khasiat

Sacara tradisional wudani / quisqualis indica Iinn) duwe khasiat kanggo ngobati cacing, balung bunder, cangkem, lara sirah kuping, gangguan kulit, kembung, diare lan penyakit ginjel. nganggo wiji wudani digoreng banjur dipangan nganggo chewed setengah jam sadurunge mangan. Kanggo nambani pinworms, dosis yaiku 3-15 wiji / dina kanggo bocah kaping telu diwenehi suwene 15 dina. Kanggo wong diwasa, dosis yaiku 15-30 wiji / dina telung dina suwene 15 dina. Kanggo ngobati cacing Ascaris 3-5 dosis kanthi remuk dipangan sadurunge mangan. Déné kanggo hookworm wiji hiccup sing wis di resiki kanthi lancar, banjur disirami nganggo banyu dibuwang setengah gelas uyah lan nambah siji sudu madu banjur diombe sadurunge turu.Dadi obat kanggo ekstrak godhong wudani ngemot bahan aktif. Dilaporake manawa extract godhong caca 7 wudani duwe efek antibakteria ing vitroins Salmonellatyphirusin vitro. Suma A, et.al., 2013 nglaporake manawa administrasi ekstrak godhong wudani kanthi konsentrasi 10% dosis 5 ml saben dina suwene 3 dina bisa ngilangi infeksi cacing Scars suumpada swump ing babi 2013. entheng, moderat, lan nemen kena infeksi, lan uga efektif kanggo Tricikuris Sp.