Back

ⓘ Perang geni




                                     

ⓘ Perang geni

Perang geni yai ku salah siji tradisi masarakat Hindu ning pulo Lombok kangge nyambut dinten Raya Nyepi. Tradisi puniki sampun ditindakake dening masarakat kampung Negara Saka lan Sweta ning pulo Lombok, Nusa Tenggara Barat turun-temurun enggal sasi sadurunge Dina Raya Nyepi sawise ngarak pawai ogoh-ogoh.

                                     

1. Pelaksanaan

Perang geni dilaksanakake dinten sore sedinten sedurunge perayaan Nyepi, masarakat Hindu Lombok kumpul ning seputaran Tugu Tani, Cakranegara, Kutha Mataram. Sawise arak-arakan ogoh-ogoh, masarakat damel puluhan iket bobok saka pemuda kampung, lan bobok diobong dening pemuda saka masing-masing kampung loro iku. Perang geni dilaksanakake saben sore meriah, para pemuda saka kampung ngegebug saben liyane nganggo bobok sing masih murub genie.

Peserta perang wonten sing lara lan luka siji lan liyane, nanging luka para peserta saka keloro kubu boten berseteru lan dadi musuh ning seliyane acara iki. Sampun rampung acara, para peserta perang geni bubar kanthi tentrem.

                                     
  • dipala nganti rusak awaké. Amarga lara atine, Prabu Drupada muja geni Saka tengahé geni katon bayi loro, lanang lan wadon. Banjur bayi mau pinaringan asma
  • Seni Perang utawaThe Art of War iku sawijining ngèlmu perang sing asalé saka risalah militèr China kang tinulis rikala abad angka 6 sadurungé Masèhi déning
  • Krakatau iku gunung geni kang isih aktip lan dumunung ana ing Selat Sunda antara Pulo Jawa lan Sumatra. Gunung geni iki tau njeblug nalika tanggal 26
  • lambang taun: Sukra Mangkara Kumarané rupa Mina Wiranggas, paarasan: Lakuning geni pancasuda: Segara Wasèsa, kamarokan: Satriya Pinayungan, watek sasi: Anggara
  • Perang Jawa saka 1741 tumeka 1743 minangka cengkah mawa gaman antaraning gabungan wadyabala Cina lan Jawa lumawan Vereenigde Oostindische Compagnie VOC
  • kanthi cara obong awake dhéwé, lan Dewi Sita ora papa sanajan mlebu ing geni pancaka. Banjur Rama, Sita, lan Lesmana bali menyang Ayodya. Semono uga Sugriwa
  • . Perang kembang utawa Perang Bègal iku perang tandhing ing antarané Buta Cakil lawan satriya bambangan. Ing pagelaran wayang kulit purwa, perang tandhing
  • Pungkasaning carita Dèwi Madrim dicaritakaké mèlu bélapati njegur Pancaka geni pangobongan kunarpa garwané Prabu Pandhu. Kaloro putra kembaré yaiku Nakula
  • bebaya utawa kaanan darurat Abang iku warna kang nglambangaké panas lan geni Kran kanggo banyu panas lumrahé diwènèhi tandha utawa label awarna abang
  • liya: Paipuyama utawa Gunung Pipe basa Inggris: Mount Suribachi iku gunung geni jinis krucut piroklastik saka watu andesit sing dhuwuré 169 mèter. Dunungé